Titlu

Cum ne incurajam sugarul sa manance singur?


Autor: Anda Sabau

Capacitatea celui mic de-a tine lingurita sau canitaevolueaza cu pasi diferiti. De cele mai multe ori, micutii isi exprima dorinta de-a manca singuri, insanu pot din cauza lipsei de coordonare a mainilor si puterea de-a mentine greutatea obiectului respectiv.Atunci cand observatica sugarul dumneavoastra are astfel de initiative, lasati-l sa atinga obiectele din jurului mesei, cum ar fi lingura sau farfuria. Este foarte important sa il ajutati sa isi dezvolte cat mai bine acest reflex. La inceput, ei vor aduna mancarea si o vor strange in pumn, deoarece acesta este primul reflex pe care il vor putea dezvolta.

Exista si metode dea-ti ajuta copilasul sa isi dezvolte si mai bine astfel de reflexe. Puteti sa ii asezati chiar dumneavoastra in palma anumite gustari. Astfel va invata sa stranga si sa tina mai bine ce are in mana, iar cu timpul manutele lui vor fi mai puternice. Pe o lingura de pilda, puteti sa ii puneti diverse mancaruri precum cerale sau fructe pasate. Cel mic va fi fascinatde obiectul respectiv, se va juca cu el la inceput si pe urma va incerca sa il duca la gurita.Odata ce observati ca cel mic are reflexele din ce in ce mai bine dezvoltate si prinde deja obiectele intre degete, incepeti sa il incurajati sa prinda cu mainile.

Unii sugari pot sa se hraneasca singuri, insa refuza cu vehementa acest lucru. In acest caz,este indicat sa actionati cu grija si multa perseverenta. Incepeti cu micul dejun, deoarece atunci cel mic este odihnit si nu are atata energie de-a se impotriviprocesului de hranire. Eliminati din start hranirea cu biberonul si incercati cu lingurita. Oferiti-icelui mic lingurita si stati langa el pentru a-l incuraja sa manance singur micul dejun. Vorbiti cu el in permanenta si daca vedeti ca nu stie ce sa faca, ajutati-l dandu-i un imbold.Specialistii recomanda ca atunci cand il hraniti pe cel mic, sa aveti doua seturi de tacamuri cu mancare pe masa, unul din care ii dati dumneavoastra si altul din care poate el sa aleaga. Cel mic va incepe treptat sa va imite si isi va indrepta atentie spre obiectele din zona lui. O strategie care a dat roade si pe care trebuie sa o incercati daca vreti ca cel mic sa inceapa sa se hraneasca singur.

Da-i timp celui mic si aveti rabadare cu el. Trebuie sa il incurajati foarte mult si oricat de multamizerie si haos faceti in timpul acestui proces de invatare, este un pas important in dezvoltarea uneiabilitati majore-hranirea pe cont propriu.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/baby/bnutrition/0,,3vrj,00.html