Titlu

Sucul de fructe in alimentatia sugarului


Autor: Anda Sabau

Specialistii sustin ca un bebelus trebuie sa fie alaptat pana la 6 luni, iar dupa aceste 6 luni, parintii pot incepe treptat sa introduca fructe si legume in alimentatia zilnica. Sucul de fructe este prima optiune atunci cand regimul alimentar al celui mic trebuie schimbat.Incepeti cu cantitati mai mici de suc, portii care sa nu depaseasca 125 de ml. Insa atentie nu trebuie sa ii dati celuic mic suc de fructe atunci cand ii este sete. Fructele contin mult zahar, iar baut in cantitati mari, cel mic se poate trezi cu carii si chiar dureri de stomac sau diaree.

Cantitatile de suc recomandate in functie de varsta copilului, sunt urmatoarele:

  • copii intre 6 si12 luni pot bea 75 ml de suc de fructe
  • cei intre 1 si 6 ani sa nu depaseasca 150 ml
  • copiii mai mari trebuie sa bea in jur de 220 ml sau sa fie stimulati sa manance fructul intreg

Niciodata nu optati pentru siropul din conservele din fructe, ci doar fructe proaspat stoarse. NIciodata sa nu ii dati micutului sucuri cu arome de fructe si conservanti, cel mai indicat este sa ii faci tu sucul acasa si sa combini 2 fructe sau un fruct si o leguma. Parerile sunt impartite in cea ce priveste introducerea sucului de fructe in alimentatia sugarului. Cei care sunt contra, sustin ca sucul de fructe ii scade apetitul celui mic, iar consumat des poate provoca diaree. Consumat moderat insa, sucul de fructe este o metoda excelenta de-al face pe cel mic sa isi procure vitaminele de care corpul sau are atata nevoie.

Cand esti indicat sa ii dati celui mic suc de fructe?

Incepeti prin a-i pregati sucul inainte de masa de la ora 10 sau cea de dupa masa. Nu amestecati nicioada cu lapte, eventual optati pentru putin ceai indulcit la inceput pana se obisnuieste cel mic cu gustul. Reactiile adverse la inceput pot aparea sub forma de: diaree, eritem fesier sau colici. Asadar atentie la aceste semnale, deoarece nu toate combinatiile de fructe si legume sunt tolerate de cel mic.

De retinut! Un top realizat de diversi cercetatori releva faptul ca cei mici tolereaza cel mai bine sucul de mere combinat cu morcovi. Este indicat sa optati pentru fructele care se gasesc in sezon si sa ii faceti celui mic intotdeauna un pahar cu suc de fructe proaspete