Titlu

Mulgerea si pastrarea laptelui de mama


Autor: Anda Sabau

Mulsul laptelui este o tehnica care trebuie stapanita de femeile gravide. Indiferent de motivele pentru care o mama alege sa mulga laptele, exista si cateva reguli de baza care trebuie urmate cu sfintenie. Femeile pot mulge laptele matern in 3 feluri: manual, cu pompa de san manuala sau folosind una electrica.

Mulsul laptelui pe cale manual- se incepe prin masarea delicata a sanilor de la baza spre mameleoane. Trebuie sa pui un recipient in jurul sanului pentru ca laptele sa se scurga in el si asigura-te ca ai un prosop la indemana pentru a sterge eventualele picaturi care curg pe langa. Trebuie sa apesi usor catre centrul sanului pana cand vei simti cu degetele grasimea acestuia. Nu apasa prea tare, mulsul laptelui nu trebuie sa fie un proces dureros.

Mulsul laptelui cu pompa de san manuala: in acest caz, mama va trebui sa ataseze cupa de pompare la un biberon de pilda si poate incepe sa apese pe aceasta pompa intr-o maniera ritmica. Continua cu pomparea pana ce simti ca fluxul laptelui incetineste.

Mulsul laptelui cu o pompa electrica: aceasta pompa nu este foarte diferita de cea manuala, singura diferente este ca tu nu esti responsabila de operatiunea de pompare. Tot ce trebuie sa faci este sa pui pompa pe sfarc si stimularea lactatiei poate incepe.

Laptele trebuie stocat la rece de regula in frigider sau in congelator, doar trebuie sa folositi recipente speciale (acestea se pot achizitiona de la farmacii). Laptele proaspat pompat trebuie stocat intr-un recipient steril intotdeauna. La frigider, laptele matern are termen de valabilitate pana la 5 zile, iar in congelator il puteti stoca pana la 14 zile.

Ce se intreaba mamele:

Pot amesteca laptele proaspat muls cu laptele congelat?

Raspuns: Sigur, daca faceti acest lucru mai intai raciti-l in frigider, nu il scoatei brusc afara. Atunci insa cand adaugati lapte proaspat peste cel care a fost deja congelat, este necesar sa il folositi cat mai repede. Nu asteptati ca acesta sa expire.

De unde stiu ca laptele nu s-a alterat?

Raspuns: Daca stocati corect laptele, acesta nu ar avea motice sa se strice. Grasimea din laptele matern se ridica la suprafata, atunci cand este tinut la rece, lucru absolut normal, deci nu aveti motive de ingrijorare. Nu va alarmati nici daca simtiti vreun miros ciudat sau daca gustati din lapte si simtiti un gust diferit, acest lucru nu inseamna nimic, laptele inca este bun pentru consum.

Care este cantitatea de lapte pe care ar trebuie sa o stochez?

Raspuns: Laptele muls trebuie stocat in portii de 90-120 ml. Laptele il puteti stoca fie pungi fie recipiente. Dupa ce ati dezghetat laptele, evitati congelarea lui.