Titlu

Mituri referitoare la alaptare


  • Toti medicii generalisti detin toate informatiile necesare despre alaptarea la san

Acest lucru este fals, fiindca exista, bineinteles, o multime de exceptii. Este un fapt destul de cunoscut acela ca destul de putini medici generalisti au invatat pe parcursul facultatii tot ceea ce trebuie sa stie despre procesul alaptarii. Chiar destul de putini medici cunosc toate aspectele legate de felul in care mamele trebuie sprijinite in vederea debutului si, apoi, a continuarii in ceea ce priveste alaptarea copilului lor la san.

  • Este interzis alaptatul la san al copilului, in cazul in care mama acestuia a fost expusa razelor X

Afirmatia este una falsa, avand in vedere faptul ca razele X utilizate, in general, pentru radiografiile dentare sau cele pulmonare, de pilda, nu vor afecta laptele. Astfel, mamele care doresc sa alapteze in continuare, o pot face fara nici un fel de grija. Mamografiile sunt niste proceduri care, intr-adevar, se realizeaza mai greu in cazul femeilor care alapteaza, rezultatele fiind mai dificil de interpretat, insa acesta nu reprezinta nicidecum un motiv pentru ca femeile sa se opreasca din alaptat.

Este esential de retinut faptul ca mai exista si alte modalitati de investigare a posibilelor probleme la nivelul sanilor prin intermediul unor proceduri cum ar fi CT-ul, de pilda, adica tomografia computerizata care nu implica absolut nici un risc. Cat timp nu este utilizat vreun izotop radioactiv, riscurile sunt nule, iar mama nu trebuie sa stopeze procesul alaptarii. In cazul opririi alaptarii, copilul nu ar mai beneficia de substantele pozitive pentru sanatatea sa pe care le primeste in cazul in care este alaptat.

In ceea ce priveste scanarea tiroidei, aceasta nu este, intr-adevar, benefica, fiind un test care ar trebui evitat de mamele care alapteaza. Testul se poate amana cu cateva saptamana sau cu cateva luni, pe de alta parte, existand si alte modalitati de investigare a glandei tiroide.

  • Exista cazuri in care secretia de lapte poate seca, brusc

Acest lucru nu este, in totalitate, fals, deoarece exista astfel de cazuri, insa ele sunt unele extrem de rare. In general, productia de lapte este posibil sa varieze pe parcursul zilei sau, eventual, de la o zi la alta, situatiile in care aceasta scade intr-o mod brusc fiind foarte rare si avand legatura cu o crestere masiva a nevoilor bebelusului. In cazul in care acesta constituie motivul aparentei insuficientei de lapte, consumul mai intensiv de hrana timp de cateva zile ar trebui sa aduca situatia la normal, din nou. In astfel de situatii ar trebui ca sanul sa fie presat cu mana, acest gest sprijinind bebelusul sa ia mai mult lapte. 

In cazul in care copilul, la varsta de aproximativ 5-6 saptamani, in momentul in care debitul de lapte se micsoreaza, acesta, in loc sa adoarma la san, va incepe sa planga si sa traga de san, acest fapt subliniaza schimbari in ceea ce priveste copilul. Aceste lucruri nu vor semnifica nicidecum ca laptele a secat. Sanii femeii sunt moi, un lucru foarte normal dupa cateva saptamani de alaptat.

Nu exista vreun motiv ca mama sa devina ingrijorata, cat timp copilul mai poate consuma lapte din san. Exista cazuri cand, daca celui mic i s-a dat lapte si cu biberonul, atunci el sa prefere modul acesta de hranire si sa nu mai doreasca sa fie alaptat.

Scaderea rezervei de lapte din san poate surveni din cauza consumului de pilule anticonceptionale, in cazul in care mama le utilizeaza. In acest caz, ar trebui folosite pilulele care au in compozitia lor doar progesteron sau ar trebui, pur si simplu, gasita o alta metoda anticonceptionala.

In cazul in care nu este vorba despre nici o situatie descrisa mai sus si cel mic chiar pare ca nu are suficient lapte la dispozitie, este necesar un consult medical de specialitate. Inainte de a trece la anumite suplimente in vederea producerii a mai mult lapte, este indicata, in mod neaparat, incercarea metodei prin care sanul este presat cu mana.

  • Cresterea publicitatii efectuate pentru uzul laptelui artificial nu va influenta sub nici o forma decizia mamelor daca isi vor alapta sau nu copiii

Acest lucru este unul fals, deoarece firmele producatoare de lapte artificial investesc sume foarte mari in astfel de campanii, campanii care au la baza si impartirea mostrelor gratuite de lapte pentru proaspetele mamici. Astfel de actiuni nu incurajeaza nicidecum alaptatul pe cale naturala, firmele de acest gen dorind doar sa se asigure ca vor convinge mamele sa le foloseasca produsele. Practic, aceasta lupta dintre firmele producatoare de lapte artificial, devin, din pacate, o lupta impotriva alaptatului pe cale naturala.

  • Toti medicii pediatrii stiu destule informatii despre alaptarea la san

Desi aceasta ar trebui sa fie o realitate, lucrurile nu stau intotodeauna in acest fel. De multe ori, pe perioada rezidentiatului, medicii pediatri nu invata lucruri formale privind alaptarea la san, iar lucrurile pe care acestia le prind "din mers" nu sunt intotdeauana de o acuratete maxima. Dupa parerea unora, obiceiul alaptatului la san, reprezinta doar un obstacol in vederea unei ingrijiri adecvate oferite micutilor in spitale.

  • Utilizarea simultana a alaptatului pe cale naturala si a celui cu lapte artificial este daunatoare pentru copil

Acest lucru nu este unul adevarat. Cei mai multi copii care sunt alaptati pe cale naturala nu vor avea nevoie de vreun supliment artificial. Pe de alta parte, daca se doreste si hranirea copilului cu lapte artficial, acest lucru nu presupune stoparea alaptarii celui mic pe cale naturala. Cele doua tipuri de hranire se poat combina fara nici o problema, asadar nu exista vreun motiv de ingrijorare pentru mame.

  • In cazul in care mamei i se administreaza un vaccin, aceasta trebuie sa se opreasca din alaptat pentru o anumita perioada de timp

Afirmatia de mai sus este falsa, fiindca daca mama este vaccinata impotriva tetanosului, a hepatitei A sau B, a rubeolei etc., nu va exista nici un risc pentru copil, ci dimpotriva, este vorba numai despre beneficii. Singura exceptie o constituie cazul cand copilul are sistemul imunitar foare slabit, in aceasta situatie, mama nu trebuie sa primeasca in organismul sau vreun virus viu, chiar si in cazurile in care cel mic este hranit artificial.

  • Hranirea sugarului in momentul in care acesta o cere poate conduce la un risc crescut de aparitie a colicilor

Acest lucru este fals. Cert este, insa, ca acei copii cu colici care sunt hraniti la san, pe cale naturala, vor castiga in greutate extrenm de rapid din cauza faptului ca sunt hraniti foarte frecvent.  Pe de alta parte, multi dintre bebelusi au colici nu din cauza hranirilor prea frecvente, ci din cauza faptului ca nu consuma destul lapte bogat in grasimi. In general, cand copilului i se da sanul sa suga, acesta va suge cateva minute dupa care se va opri si va adormi; la fel va proceda si cand i se va da celalalt san. Din aceasta cauza, parctic, el nu se satura si va cere sa fie hranit tot mai des. Sau, mai corect, el se va satura doar cu lapte sarac in grasimi, cel bogat fiind lat de copil in cazul in care alaptarea este mai indelungata.

  • Nu exista un lucru precum "confuzia sfarcului"

Afirmatia de mai sus este falsa, deoarece daca, in primele doua saptamani de viata, copilul este hranit doar cu biberonul, acesta va refuza sa mai suga la san, fara sa conteze ca mama produce suficient lapte. Un copil care a fost hranit numai la san pentru primele trei-patru luni din viata sa, va accepta foarte greu biberonul.

Exista si copii care au anumite preferinte cum ar fi, de pilda, sanul stang sau cel drept. Copiii care au fost obisnuiti cu biberonul, vor prefera sa suga dintr-un sfarc artificial. Asadar, este deja evident ca preferinta celor mici pentru un anumit sfarc exista, intrebarea fiind cat de repede apare aceasta. O astfel de preferinta poate aparea dupa doar 1-2 biberoane. 

In cazul in care cel mic manifesta probleme la supt, introducerea unui sfarc artificial nu este cea mai buna solutie, un astfel de lucru putand sa inrautateasca situatia. Medicii specialisti care considera ca nu exista acest sindrom al confuziei sfarcurilor, le sfatuiesc pe tinerele mame sa treaca cat mai devreme la hranirea copilului cu biberonul pentru a evita refuzul bebelusului.