Titlu

Mastita si blocarea ductelor sanului


Autor: cezara

Ce este mastita?

Mastita este o infectie bacteriana a sanului, care se apare de obicei la mamele care alapteaza. Totusi, poate aparea si la femeile care nu alapteaza, nici nu sunt insarcinate, si poate aparea si la bebelusi.Nu se stie exact de ce unele femei fac mastita si altele nu. Bacteria poate intra in san printr-o crapatura a pielii sau o rana din sfarc, dar si femeile care nu au rani pe sfarcuri fac mastita.Mastita trebuie diferentiata de blocarea canalelor (ductelor) sanului, deoarece in ultimul caz nu este necesar tratamentul cu antibiotice, in timp ce mastita adesea, dar nu intotdeauna, necesita tratament cu antibiotice.

Cum se manifesta mastita?

Un duct blocat prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma in san, adesea cu inrosirea pielii de deasupra, similara mastitei, dar de obicei nu atat de intensa. Totusi, mastita este de obicei asociata cu febra si dureri mai intense, precum si cu inrosirea sanului.

Este mastita acelasi lucru cu blocarea ductelor sanului?

Dupa cum va puteti imagina, nu este intotdeauna usor de diferentiat o mastita usoara de un duct cu blocare severa.Un duct blocat poate duce la mastita. Pentru a pune un diagnostic corect al mastitei, trebuie sa existe o zona tare, dureroasa, rosie si umflata a sanului.


Simptomele mastitei

Absenta unei asemenea zone a sanului duce la concluzia ca mama nu are mastita. Numai simptomele asemanatoare gripei sau febra nu sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de mastita.Durerea intepatoare in san fara existenta unei zone tari nu este mastita. Aceasta este cauzata probabil de infectia cu o ciuperca si de aceea nu trebuie tratata cu antibiotice. Ca si in cazul majoritatii problemelor legate de alaptare, drenarea slaba a sanului creeaza conditiile de aparitie a mastitei.

Cum se trateaza mastita si ductele blocate?

Ductele blocate pot disparea de la sine in 24-48 de ore de la aparitie. In timpul existentei blocajului, copilul poate fi agitat cand suge din acel san, deoarece fluxul de lapte poate fi mai lent decat de obicei.

Ductele blocate pot fi ajutate sa se deblocheze mai repede daca:

1. Continuati alaptarea din sanul afectat.
2. Drenati mai bine zona afectata. O metoda de a face acest lucru este sa pozitionati copilul cu barbia in zona tare. Astfel, daca ductul blocat este in afara, zona de jos a sanului (cam la ora 4 pe ceas), pozitia mingii de fotbal ar fi cea mai buna.
3. Aplicati presiune asupra sanului in timp ce hraniti bebelusul.
4. Aplicati caldura pe zona afectata (o sticla cu apa fierbinte).
5. Incercati sa va odihniti. (Nu este intotdeauna usor, dar puteti sa luati copilul in pat cu dumneavoastra).
6. Uneori un duct blocat este asociat cu o mica umflatura pe sfarc. Daca aveti asa ceva, puteti sa deschideti rana cu un ac steril si apoi sa stoarceti materialul din duct (acest lucru nu este intotdeauna posibil). Astfel alinati durerea din sfarc si puteti debloca imediat ductul. Mergeti la medic daca nu puteti deschide singura rana.

Daca un duct blocat nu a disparut in 48 de ore (ceea ce ar fi neobisnuit), problema se poate rezolva adesea prin terapie cu ultrasunete, care poate fi programata la cabinetul unui fizioterapeut sau la un cabinet de medicina sportiva.
Multi terapeuti nu cunosc aceasta folosire a ultrasunetelor. Doza de ultrasunete este: 2 wati/cm2, continuuu, timp de cinci minute asupra zonei afectate, o data sau cel mult de doua ori pe zi. Daca doua tratamente zilnic nu au efect, nu are rost sa continuati terapia cu ultrasunete. Solicitati-i medicului sa examineze ductul blocat. De obicei, totusi, daca terapia cu ultrasunete va functiona, un singur tratament rezolva problema.
Terapia cu ultrasunete pare sa previna si blocarea recurenta a ductului, care se produce mereu in acelasi loc. Administrarea cate unei capsule de lecitina (1200 mg) de trei-patru ori pe zi pare sa previna blocarea recurenta a ductelor, cel putin la unele mame.

Sfaturile medicilor privind mastita:

  • Daca aveti simptomele de peste 24 de ore, ar trebui sa incepeti sa luati antibiotice. Daca aveti simptomele de mai putin de 24 de ore, probabil medicul va poate prescrie un antibiotic, dar va va sugera sa mai asteptati inainte de a-l lua.
  • Daca in urmatoarele 8-12 ore, simptomele se agraveaza (dureri mai mari, marirea suprafetei rosii, extinderea zonei tari), atunci ar trebui sa incepeti sa luati antibioticul.
  • Daca, dupa 24 de ore, starea nici nu vi s-a inrautatit nici nu s-a imbunatatit, ar trebui sa incepeti sa luati antibioticul. Totusi, daca simptomele incep sa se atenueze, nu este necesar sa luati antibioticul.
  • De obicei, simptomele continua sa se amelioreze si dispar in urmatoarele 2-5 zile. Febra va trece si ea in 24 de ore, durerea in 24-48 de ore, iar intarirea sanului in urmatoarele cateva zile.
  • Inrosirea pielii se poate mentine mai mult de o saptamana. Dupa ce incepe imbunatatirea starii dumneavoastra, cu sau fara antibiotice, evolutia pozitiva ar trebui sa continue. Daca starea vi se inrautateste brusc sau daca simptomele nu continua sa se amelioreze in 24-48 de ore, mergeti din nou la medic.

Nu uitati:

  • Continuati alaptarea, in afara cazului in care aveti dureri prea mari daca alaptati. Daca nu puteti continua alaptarea, mulgeti-va pe cat posibil intre timp si reincepeti alaptarea cat mai curand puteti. Continuarea alaptarii ajuta vindecarea mai rapida a mastitei si nu prezinta vreun pericol pentru bebelus.
  • Caldura (sub forma unei sticle cu apa fierbinte) aplicata asupra zonei afectate va ajuta sa luptati cu infectia.
  • Odihna va ajuta sa luptati cu infectia.
  • Febra ajuta organismul sa lupte cu infectia. Combateti febra daca va face sa va simtiti rau, nu doar pentru simplul motiv ca o aveti.
  • Luati acetaminofen, ibuprofen sau alt medicament contra durerii daca este necesar. Va veti simti mai bine si nu exista niciun pericol pentru bebelus, la care ajunge numai o cantitate mica din medicament.

Nota:

Amoxicilina, penicilina obisnuita si alte antibiotice sunt adesea ineficiente pentru mastita. Daca aveti nevoie de antibiotic, va trebuie unul care este eficient impotriva stafilococului auriu (staphylococcus aureus). Printre antibioticele eficiente impotriva lui sunt: cefalexina, cefaclorul, cloxacillina, flucloxacillina, acidul amoxicilin-clavulinic, clindamicina si ciprofloxacinul. Ultimele doua sunt eficiente pentru mamele care au alergie la penicilina. Puteti si ar trebui sa continuati alaptarea cat timp luati medicamentul.

Complicatii ale mastitei

Abcesele complica uneori mastita. Nu trebuie sa opriti alaptarea, nici chiar la sanul afectat. De obicei, abcesul trebuie drenat chirurgical, dar tot ar trebui sa continuati alaptarea.

Contactati medicul in cazul in care aveti un abces.

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana.

Comentarii

Glanda mamara (sanul) este alcatuita din lobi si ducte (canale). Fiecare lob este tributar unui canal colector principal numit ductul lactifer sau canalul galactofor (diametru intre 1,7 -2,3 mm, dupa unii autori pot atinge si 4mm). Consultati un medic ginecolog ( exista mai multe cauze ale cresterii in diametru a canalului galactofor). Multa sanatate!

Buna ziua! Ma numesc Ciobanu Aurora si sunt din Calarasi. Am 56 ani si as vrea sa stiu daca ''DUCT'' este 4,5 mm la san ce inseamna? Multumesc!

Glanda mamara (sanul) este alcatuita din lobi si ducte (canale). Fiecare lob este tributar unui canal colector principal numit ductul lactifer sau canalul galactofor (diametru intre 1,7 -2,3 mm, dupa unii autori pot atinge si 4mm). Consultati un medic ginecolog ( exista mai multe cauze ale cresterii in diametru a canalului galactofor). Multa sanatate!

Buna ziua! Ma numesc Ciobanu Aurora si sunt din Calarasi. Am 56 ani si as vrea sa stiu daca ''DUCT'' este 4,5 mm la san ce inseamna? Multumesc!