Titlu

Cum sa incetati sa alaptati un bebelus


Categoric, cea mai buna modalitate de a va creste bebelusul este sa ii oferit lapte matern. Doar dumneavoastra sunteti capabila sa apreciati cand trebuie sa incetati alaptarea. In unele cazuri, mamicile sunt foarte obosite si renunta sa mai alapteze. Alteori, mamele sunt nevoie sa inceapa serviciul sichiar daca nu-si doresc sa inceteze alaptarea nu au incotro. Un lucru e cert: cand veti dori sau va fi necesar sa intarcati bebelusul veti vedea ca acest lucru nu este atat de usor de realizat.

Urmati sfaturile de mai jos astfel incat sa faceti din momentul incetarii alaptarii unul usor de suportat atat pentru dumneavoastra, cat si pentru bebelus.

Bebelusul tinde sa se obisnuaiasca cu rutina de fiecare zi, prin urmare incercati sa nu-i modificati prea mult si brusc obiceiurile. Cu alte cuvinte, cand este timpul mesei, oferiti-i biberonul. Asezati-l in acelasi scaun si aceeasi camera ca de obicei. In aceste cazuri bebelusii se vor simti mai linistiti si vor accepta mai usor trecerea de la san la biberon.

Cea mai buna recomandare ar fi sa optati pentru o intarcare progresiva. Incepeti din timp in cazul in care vreti sa faceti acest lucru imediat ce incepeti serviciul de exemplu. Acest lucru va fi mai benefic si pentru bebelus, dar si pentru dumneavoastra. Astfel, treptat constant, reduceti numarul de mese pe zi. In cele mai multe cazuri este dificil sa incetati brusc sa alaptati bebelusul. El nu va putea intelege si se va adapta greu. Daca bebelusul este foarte atasat de san, veti ceda si probabil veti reincepe sa-l puneti la san. Deci, este indicat sa incetati alaptarea progresiv, si nu puneti punct brusc. Incepeti cu o renuntare la o alaptare pe zi, indiferent daca este vorba de o masa din timpul zilei sau o masa de seara. Daca bebelusul va dori sa manance, oferiti-i biberonul cu lapte. Exista posibilitatea ca bebelusul sa vrea si hrana solida, asa ca reduceti numarul alaptarilor si oferiti bebelusului hrana solida atunci cand este pregatit (in general diversificarea incepe de la 6 luni). La un moment dat bebelusul nu va mai dori sa suga de la piept si va trece la hrana solida. Exista mamici care, chiar daca au inceput serviciul, vor sa continue cu alaptarea bebelusului de doua ori pe zi, dimineata si seara. In timpul zilei, copilul poate manca biberon sau mancare solida sau daca merge la cresa va manca impreuna cu ceilalti copii. Totusi, in cele mai multe cazuri, din cauza oboselii, s-ar putea sa nu mai aveti suficient lapte pentru bebelus. Daca ii mai oferiti in completare si biberonul cel mai probabil secretia lactata va scadea si mai mult. Treptat, cam intr-o saptamana bebelusul va dori sa manance doar din biberon.

  • Ingrijiti-va sanii

Chiar daca veti incepe intarcarea progresiv, este posibil sa produceti lapte in cantitate mare. Fiti foarte atenta cu sanii dumneavoastra in perioada aceasta pentru a evita aparitia unei infectii dureroase. Daca va dor sanii faceti un dus si evitati sa alaptati. In timpul dusului realizati un masaj usor la nivelul sanilor ca sa evitati aparitia de noduli si inflamatii. Masajul trebuie facut usor ca sa evitati declansarea laptelui.

  • Lasati lucrurile sa decurga in mod natural

Uneori bebelusii vor face mai usor trecerea la mancare solida si vor renunta la alaptat. Atunci cand bebelusul nu va mai dori sa fie alaptat o sa va dati seama usor. Da, totusi asemenea cazuri sunt destul de rare, deoarece majoritatea bebelusilor adora sa stea la sanul mamei si sa fie alaptati chiar si la 2 ani.

  • Pe cat posibil, implicati-l si pe tata sa va ajute

De cele mai multe ori mama este cea care calmeaza bebelusul cand acesta plange. De multe ori ea se foloseste de alaptat ca sa-l calmeze pe bebelus. Dar si tatal poate mearga sa linisteasca copilul atunci cand acesta plange. Tatal se poate duce noaptea sa adorma bebelusul, daca acesta se trezeste si plange. Uneori, tata va avea mai mult succes decat mama pentru ca nu miroase a lapte. Cu timpul bebelusul va gasi mai multe lucruri care sa il linisteasca. Daca bebelusul nu este extrem de atasat doar de mama, va fi mai usor sa il intarcati atunci cand va veti propune acest lucru.

Mamele noastre ne duceau la bunici atunci cand se hotarau sa nu ne mai ofere lapte matern. Cand bebelusul nu mai este atat de aproape de mama, uita mai usor de san si acceptarea biberonului poate fi mai simpla. Deci, puteti incerca sa lasati bebelusul la bunici pentru cateva zile.

Multe mamici experimenteaza un sentiment de regret (pana la depresie) dupa ce au incetat sa-si mai alapteze bebelusul. Lucrul acesta se intampla mai ales daca bebelusul este mic si intarcarea are loc mai devreme. Cantariti atent si verificati clar motivele pentru care doriti sa incetati alaptarea.

Dupa intarcarea bebelusului, este posibil ca sanii dumneavoastra sa mai produca inca pentru cateva luni lapte, totusi din ce in ce mai putin. Daca ati incetat alaptarea si apoi, peste cateva saptamani va razganditi si vreti sa alaptati din nou, ar fi cazul sa va ganditi de doua ori. Majoritatea mamicilor vor putea sa faca acest lucru din punct de vedere fizic, in sensul ca probabil inca vor mai avea lapte. Pentru stabilitatea bebelusului ar fi bine totusi sa evitati asemenea cazuri.

Alaptarea si laptele matern reprezinta primii pasi pe care ii primeste bebelusul in viata de la mama. Este o perioada cu care nu se va mai intalni niciodata. Inainte de a stabili ca doriti sa incetati alaptarea unui bebelus ganditi-va daca motivele sunt bine intemeiate si daca bebelusul nu este prea mic ca sa-l privati deja de acest lucru.

Bibliografie

http://www.baby-health.net/articles/674.html