Titlu

Alaptarea prematurului


Alaptatul este minunat pentru toti nou-nascutii, dar este si mai important pentru bebelusii nascuti inainte de termen. Acest lucru se intampla deoarece, corpul mamei va produce automat lapte care este special conceput pentru a hrani bebelusul prematur, cu calorii suplimentare, cu vitamine si proteine. Mai mult, celulele vii din laptele matern care protejeaza bebelusii de infectii pot fi chiar mai importante in cazul prematurilor. Prematurii se confrunta cu un risc mai mare de infectie pentru ca sistemul lor imunitar este imatur. Veti gasi pe piata o serie de formule artificiale si completari de lapte speciale pentru prematuri, insa toate acestea nu pot furniza anticorpii si alti factori de protectie, pe care ii are laptele matern. Laptele matern este cu adevarat benefic pentru un bebelus prematur fragil.

Daca bebelusul prematur va putea sa fie alaptat la san imediat dupa nastere depinde de starea sa generala si de varsta sa de sarcina (la cate saptamani de sarcina s-a nascut). In cadrul multor spitale exista o practica standard de a incepe hranirea bebelusilor prematuri cu ajutorul unei sonde nazo-gastrica (gavaj). Daca el este prea imatur sa suga de la san sau din biberon, acest lucru ii va asigura hrana necesara.

Imediat ce bebelusul incepe sa suga de la san, mama trebuie sa fie pregatita sa alimenteze frecvent, desi bebelusii prematuri nu pot manca mult in timpul unei sedinte de alaptare pana cand nu ajung mai aproape de termenul normal la care ar fi trebuit sa se nasca. De aceea, uneori poate fi nevoie ca mama sa pompeze laptele dupa mese penrtu a tine pasul cu productia de lapte si pentru a avea lapte suplimentar daca este necesar.

Ce probleme pot aparea?

Daca bebelusul este prea imatur pentru a fi alaptat imediat dupa nastere, principala provocare a mamei va fi de a-l stimula si de a se ingriji sa mentina laptele, sa nu piarda lactatia. Acest lucru se poate face usor cu ajutorul unei pompe, cu un kit de colectare. Dupa ce bebelusul va putea fi alaptat, urmatoarea provocare va fi legata de modul in care el va invata cum sa traga lapte si cum sa faca pauze ca sa inghita. Cei mai multi copii isi dezvolta reflexul de supt-inghitit-respirat, care este critic pentru a putea fi alimentat, la aproximativ 32 de saptamani in uter, cu opt saptamani inainte de a ajunge la termenul de nastere.

O regula legata de bebelusii prematuri spune ca ar trebui ca acestia sa nu planga prea mult, ca sa nu-si iroseasca energia pe care ar putea sa o foloseasca pentru a creste si pentru a se dezvolta. Va fi necesar ca mama sa invete sa anticipeze foamea bebelusului. Totusi, acest lucru se va putea realiza treptat.

Care sunt solutiile?

Ca sa minimizati perioadele de plans si sa maximizati cantitatea de lapte pe care o mananca bebelusul, trebuie sa va dati seama cand vrea sa manance bebelusul si cand va fi pregatit pentru urmatoarea masa. Acest lucru poate fi destul de dificil pentru ca prematurii au tendinta de a fi mai linistiti cand le este foame. Faptul ca nu dorm poate fi un indiciu ca le este foame.

Beneficiile alaptarii prematurului:

  • Beneficii pentru bebelusul prematur. Il protejeaza de virusi, bacterii ce pot provoca infectii. Ii intareste sistemul imunitar.Este mai usor de digerat decat laptele praf. Copiii prematuri sunt foarte vulnerabili la enterocolota necrotizanta, iar laptele matern ii poate ajuta in acest sens foarte mult.
  • Beneficii pentru mama. Se creaza o legatura speciala intre bebelus si mama.

Mamele au unele probleme cu alaptarea dar acestea pot fi prevenite. In majoritatea spitalelor, exista o anumita rutina care o poate impiedica pe mama sa alapteze cu succes. In cazul in care bebelusul se naste prematur, mamele au chiar mai multe dificultati in ceea ce priveste alaptarea, iar acesta este un lucru trist, pentru ca toti copiii prematuri cu nevoie de lapte matern chiar intr-o masura mai mare decat au nevoie bebelusii nascuti la termen.

Mituri despre alaptare si copiii nascuti prematur

1. Bebelusii nascuti prematur trebuie plasati in incubatoare

De fapt, copiii nascuti prematur, chiar si cei mai mici, se vor simti de multe ori mai bine cand sunt alaturi de pielea mamei lor decat in incubatoare. Cercetarile arata ca bebelusii prematuri (si mai cu seama cei nascuti la termen) sunt mai stabili din punct de vedere metabolic atunci cand se afla aproape de pielea mamei lor. Respiratia poate fi mai stabila si mai usoara, presiunea sangelui este mai aproape de cea normala, isi mentin un nivel mai bun al zaharului din sange si o temperatura a corpului mai buna atunci cand se afla aproape de mama, decat atunci cand sunt in incubatoare. Astfel, cel mai probabil mama va produce mai mult lapte si copilul se va hrani mai bine.

2. Toti bebelusii prematuri au nevoie de fortifianti

De fapt, in majoritatea cazurilor ei nu au nevoie. Daca mama va produce suficient lapte, bebelusul cu greutate aproximativa de 1500 grame (de obicei la 32 de saptamani de sarcina bebelusii ajung la aceasta greutate), poate creste foarte bine doar cu lapte matern, probabil cu adaos de vitamina D si poate fosfor. O anumita politica promovata intens este ca bebelusii trebuie sa creasca in mediul extrauterin in acelasi ritm in care ar fi crescut daca ar fi continuat sa ramana in mediul intern pana la termen. Dar, s-a dovedit ca acesti copii care cresc mai repede decat bebelusii prematuri alaptati la san, tind sa aiba probleme de sanatate mai tarziu in viata. Aceste probleme pot fi: nivel ridicat de colesterol, tensiune arteriala mai mare, rezistenta la insulina si exces de greutate. Aceste studii au fost realizate pe copiii prematuri care:

  • a) au fost alaptati doar la san
  • b) au fost alaptati la san + lapte matern muls
  • c) au fost alaptati la san + formula.

Intr-adevar, copiii care au primit si formula au crescut mai repede si mai mari, dar cu riscurile prezentate mai sus.

Cum se poate alimenta bebelusul fara fortifienti?

Da, sigur ca unii copii vor avea nevoie de fortifienti. Este vorba despre cei foarte mici si copii ai caror mame nu pot produce suficient lapte matern. Totusi, mai nou fortifientii sunt fabricati din lapte matern, insa acestia sunt foarte scumpi si mai greu de gasit. Nu exista nici un motiv pentru care fortifientii sa fie produsi din lapte de vaca. Cu toate acestea, majoritatea copiilor prematuri nu au nevoie de fortifienti, pentru ca sunt bebelusi prematuri “mari”.

3. Bebelusii prematuri nu pot fi alaptati la san daca nu au 34 de saptamani de sarcina

Acest lucru nu este adevarat. Experientele au arata ca bebelusii pot incepe sa fie alaptati de la 28 de saptamani de sarcina. Desigur ca fiecare bebelus este diferit si pot exista exceptii cand bebelusii au probleme respiratorii sau de alta natura si nu pot fi alaptati imediat dupa nastere doar la san.

4. Mamele bebelusilor prematuri au nevoie de mameloane de silicon pentru a fixa bebelusii bine si pentru a-i alapta corespunzator

Lucrul acesta nu este adevarat. Important este ca mama sa aiba rabdare astfel incat bebelusul sa prinda bine pieptul. Mameloanele de silicon duc pe termen lung la o scadere a laptelui matern iar bebelusului ii va fi greu sa prinda pieptul astfel.

5. Bebelusii prematuri trebuie sa invete sa primeasca biberonul care ii va invata cum sa suga

Nu e adevarat. Copiii prematuri pot invata sa suga fara sa fie necesar neaparat sa primeasca un biberon. De multe ori, mamele si copiii sunt grabiti sa iasa din spital, spunandu-li-se ca se vor putea externa mai repede daca bebelusul invata sa suga din biberon. Dar biberonul poate deveni o dependenta, de multe ori atat de greu de lasat mai tarziu de copil.

6. Bebelusii prematuri obosesc la san.

Acest lucru este considerat ca fiind adevarat pentru ca, bebelusii (nu doar cei prematuri) au tendinta de a adormi la san atunci cand fluxul de lapte este lent, mai ales in primele saptamani. Astfel, bebelusului I se ofera biberonul pentru ca laptele curge mai bine. Bebelusul se trezeste si incepe sa traga cu putere din biberon. Concluzia este ca bebelusul a adormit la san pentru ca a muncit mai mult sa suga, decat in cazul biberonului cand laptele a curs mai repede.

Bebelusii prematuri, nu se pricep foarte bine sa suga la san. Dar, daca sunt invatati, daca se folosesc comprese pe sani si daca mama foloseste suplimente care pot spori cantitatea laptelui, lucrurile se vor schimba si bebelusul va putea fi hranit corespunzator la san, fara sa fie o activitate obositoare pentru el.

7. Testul cantarului: se cantareste bebelusul inainte si dupa ce a fost hranit. Este o modalitate buna de a determina exact cat lapte a primit bebelusul. Acest test presupune ca ar trebui sa stim cat lapte primeste bebelusul de la san. Dar cum putem sti acest lucru, din moment ce regula care spune ca bebelusul cu aceasta greutate si aceasta varsta, ar trebui sa ia o cantitate x de lapte, se bazeaza pe rezultatele bebelusilor care sunt hraniti cu biberonul. Si cum putem spune cat lapte ar fi putut lua bebelusul daca ar fi fost alaptat la san in mod corect folosind comprese, si mai ales daca alaptatul este limitat la 15-20 de minute (din cauza ingrijorarii ca bebelusul va obosi)?

8. Bebelusii prematuri trebuie sa continue sa primeasca fortifienti dupa ce parasesc spitalul

Daca bebelusul primeste mai mult lapte si ia mult in greutate nu inseamna ca acest lucru este mai bun decat sa fie alaptat. Faptul ca bebelusul ia in greutate intr-un ritm prea alert poate prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai tarziu.

Da, bebelusii prematuri si mamele acestora au de obicei mai multe probleme legate de alaptare decat bebelusii nascuti la termen. Dar, toate aceste probleme pot fi solutionate si imbunatatite. Merita tot efortul!

Bibliografie
http://www.babycenter.com/0_breastfeeding-premature-babies_8480.bc http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=70:breastfeeding-the-premature-baby&Itemid=17 http://www.tommys.org/premature/feeding