Termen cautat
Categorie

Tumori cerebrale


Autor: camy

GENERALITATI:

Tumorile cerebrale sunt mase de celule maligne care pot creste in creier sau pe invelisurile acestuia. Sunt in general impartite in doua categorii:
1) tumori primare ale creierului, care se dezvolta chiar din celulele creierului si
2) metastaze cerebrale care ajung sa se devolte in creier avand ca punct de plecare in alt proces canceros in organism.
Tumorile primare ale creierului se clasifica dupa tipul de celula maligna care le-a generat in tumori gliale (provenite din astrocite, oligodendrocite sau ependim), tumori neuronal provenite din celulele nervoase, tumori meningeale, provenite din celulele invelisurilor care acopera creierul si schwanoame, provenite din celulele tecilor nervoase. Tumorile primare ale creierului, in special astrocitoamele se gradeaza dupa un sistem propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de la gradul I la gradul IV.
Cauza aparitiei acestor tumori este necunoscuta, iar studiile epidemiologice efectuate nu au gasit factori specifici de risc. Frecventa acestor boli creste cu varsta, si nu au fost identificati factori de mediu sau genetici care sa le determine aparitia.
Iradierea efectuata in cursul vietii pentru alte boli creste riscul aparitiei glioamelor si meningioamelor.
Metastazele cerebrale sunt in legatura directa cu tumora primara care le-a generat. Cele mai frecvente tumori care dau metastaze in creier sunt: tumorile pulmonare, cancerul de san, cancerul renal, melanomul si cancerul de colon.
Tipuri de tumori cerebrale: exista foarte multe tipuri de tumori cerebrale. Vom enumera cateva mai frecvente.
Astrocitomul: provine din astrocite care sunt celule de sustinere ale sistemului nervos. Gradul de malignitate este stabilit de anatomo-patolog in functie de caracteristicile celulelor. Astrocitoamele de grad mic reprezinta peste 15% din tumorile persoanelor tinere, iar supravietuirea la 10 ani este de 50%.
Glioblastomul: este cea mai frecventa si mai agresiva tumora a creierului, reprezentand 25% dintre toate tumorile, avand predilectie pentru varsta intre 55-75 de ani. Supravietuirea dupa operatie si tratament oncologic este in medie de 13 luni.
Oligodendrogliomul: tumora provine din oligodendrocite, celule care produc mielina care acopera tecile nervoase. Reprezinta 15-20% din totalul tumorilor cerebrale si apar mai frecvent intre 33 si 55 de ani. Supravietuirea este mai buna decat in cazul astrocitoamelor.
Ependimomul: Tumora apare din celulele ependimului care captusesete cavitatile lichidiene ale creierului. Tumora apare atat la adult cat si la copil, are o frecventa de aparitie mai mica, iar supravietuirea la 5 ani este in jur de 50-60%.
Meningiomul: apare din celulele arahnoidei care inveleste creierul. Reprezinta circa 25 % din totalul tumorilor cerebrale. Iar incidenta sa creste cu varsta. Marea majoritate sunt benigne si se pot trata cu success prin rezectie neurochirurgicala. O parte dintre ele beneficiaza de radiochirurgie.
Dermoidul si epidermoidul: sunt tumori care apar in special in fosa posterioara a creierului si sunt leziuni benigne formate din keratina. Se gasesc de obicei pe linia mediana si pot include elemente din piele, par, glande sudoripare si sebacee. Se insotesc de sinusuri dermale (orificii la piele). Se trateaza prin rezectie neurochirurgicala.
Schwanomul: Apare din celulele Schwan care acopera de obicei nervii periferici, si reprezinta 8-10% din totalul tumorilor. Cea mai comuna localizare este in fosa posterioara pe nervul vestibulo-cohlear sau pe nervul trigemen. Aceste tumori sunt de regula benigne si pot fi vindecate prin operatie. Radiochirurgia poate fi utila pentru tratamentul leziunilor mici.

Care sunt simptomele?

Acestea depind de localizarea leziunii in creier, si pot include : cefalee, crize epileptice, paralizii, amorteli, tulburari de vorbire, paralizii de nervi cranieni. Simptomele se accentueaza progresiv.Tumorile cerebrale pot apare la orice varsta. Din acest motiv, orice om are un anumit risc pentru tumori cerebrale la orice varsta. Copiii cu varsta de mai putin de 2 ani si batranii au un risc particular de a dezvolta tumori cerebrale, care le-ar scurta semnificativ viata. Interesant este ca, tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variaza foarte mult. De exemplu, glioblastomul (o tumora cu malignitatea ridicata) are incidenta cea mai mare la batrani, in timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii. Amandoua tipurile de tumora pot cauza decesul, dar se comporta clinic foarte diferit.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de orientare se face prin examinare tomografica computerizata, iar cel de precizie, operator, prin rezonanta magnetica nucleara cu contrast. Atunci cand medicul specialist descrie tipul tumorii pe care o deceleaza in cutia craniana in timpul interventiei chirurgicale, este greu de prezis malignitatea sau benignitatea acesteia din doua puncte de vedere. In primul rand, unele tumori pot fi "benigne" din punctul de vedere al potentialului de crestere, dar se pot comporta "malign" datorita localizarii, fiind greu de tratat. In al doilea rand, este foarte importanta rata de crestere, in ciuda tratamentului. In general, tumorile cerebrale nu disemineaza (nu se raspandesc) in alta parte a organismului, dar pot continua sa se dezvolte in interiorul craniului. In cazul tumorilor extirpate chirurgical, rata de reaparitie este de 50-70%, acestea necesitand interventii chirurgicale aditionale.

TRATAMENT:

Strategia de tratament este stabilita pe plan international, anatomopatologii si oncologii, stabilesc protocolul de tratament pentru fiecare tip de tumora. Tratamentul tumorilor primare include interventia neurochirurgicala, radioterapia si chimioterapia. Operatia presupune incizia scalpului, craniotomia (ridicarea voletului osos deasupra tumorii) si ablatia tumorii. Majoritatea pacientilor raman in spital 7-8 zile dupa operatie. Dupa ablatia tumorilor cum sunt astrocitomul sau oligodendrogliomul, desi se practica o rezectie totala a portiunii vizibile, boala ramane din punct de vedere microscopic, de aceea radioterapia postoperatorie este absolut necesara. Chimioterapia este un tratament mai evoluat si mai recent in aceste leziuni, substanta numita temodal (temozolomida) creste durata de supravietuire a pacientilor operati pentru aceaste afectiuni. O alta optiune terapeutica pentru leziuni benigne (meningioame, schwanoame) sau pentru metastaze cerebrale este radiochirurgia. Tehnica permite administrarea unei doze unice de radiatii numai in leziune, protejand structurile cerebrale din jur. Tratamentul este eficient numai in leziuni care masurate pe tomograf sau IRM, sunt bine delimitate si au mai putin de 3 cm diametru. Dupa tratamentul complex efectuat, majoritatea pacientilor au nevoie de investigatii periodice pentru evaluarea recidivelor.

Tratament simptomatic
Carbamazepina

FDA (Food and Drog Association) a aprobat Carbamazepina ca tratament pentru profilaxia si combaterea convulsiilor pentru pacienti selectati cu astrocitom anaplastic (un tip de tumora cerebrala) la care alte tratamente au fost ineficiente. Sunt dovezi ale eficientei acestui medicament, care imbunatateste supravietuirea in acest grup de pacienti. Din pacate, cercetarea tratamentului tumorilor cerebrale si complicatiilor acestora mai are nevoie de mult timp pentru a gasi solutia ideala.

Amitriptilina
Amitriptilina este antilagic foarte bun, fiind recomandat pacientilor cu dureri cronice, care includ cefalea. Daca cefalea sau alte simptome persista, exista o varietate de alte medicamente. Este foarte dificil de prezis care este cel mai eficient medicament pentru fiecare om in parte. Cu toate acestea, Amitriptilina este o alegere buna, nefiind un medicament narcotic.

Sumatripanul
Sumatripanul este administrat in migrene, dar nu in cefalea determinata de tumorile cerebrale. Tratamentul cefaleei este o provocare pentru orice medic neurolog. Cefalea reprezinta doar o mica parte a dificultatilor in tratamentul tumorilor cerebrale. Partea cea mai importanta este evident, conservarea functiei neurologice.

Tratament chirurgical
Chirurgia are doua scopuri la pacientii cu tumori cerebrale. Primul, consta in prelevarea biopsiei. In unele cazuri, tumorile pot fi tratate cu interventii chirurgicale minore. Al doilea scop consta in extirparea totala a tumorii. In unele cazuri, acest lucru nu poate fi facut, dar se poate exciza o parte a tumorii urmata de chimio- si/sau radioterapie. Din punct de vedere tehnic, aceste interventii chirurgicale sunt numite craniotomii. Acestea constau in incizia scalpului (pielea capului) cu excizarea temporara a unei portiuni din craniu (osul capului) pentru a face posibil accesul la tumora. Portiunea de craniu extirpata este repozitionata la finalul interventiei chirurgicale.

Interventia chirurgicala computerizata
Aceasta este denumita interventie chirurgicala ghidata imagistic si este folosita din ce in ce mai frecvent in interventiile la nivelul multor regiuni ale corpului. In neurochirurgie, aceasta consta in plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) ale creierului, care vor fi procesate pe un computer specializat. Aceste imagini permit neurochirurgului sa studieze anatomia creierului inainte de a intra in sala de operatii. Se pot obtine astfel multe informatii anatomice importante. In timpul interventiei chirurgicale, de asemenea, poate fi folosita aceasta tehnica, pentru a identifica localizarea cat mai exacta a tumorii.

Veninul de scorpion
Exista cateva studii efectuate in SUA si Franta care au indentificat o substanta chimica in veninul scorpionului, care pare a avea toxicitate selectiva pentru celulele tumorale cerebrale, bazata pe abilitatea de a bloca diseminarea moleculelor celulelor tumorale. Aceste studii sunt, din pacate, preliminare, dar datorita agresivitatii tumorilor cerebrale maligne, sunt incurajate studiile de orice fel.

Comentarii

Buna ziua' ma intereseaza cat costa pretul unei operatii pe creier la noi in romania

Buna ziua! Ma numesc terezia si sunt din Timisoara. Este vorba den sotul meu care in 2006 a fost diagnosticat cu astrocitom fibrilar de gradul 2.A fost operat in ianuarie 2007.Nu s a putut extirpa complect tumoarea ,a facut chimioterape. A avut o reaparitie anul trecut can a si fost operat din nou. A facut tratament radioterapeutic. Acum se simte bine , nu a mai avut crize si nici alte probleme.As dori sa stiu dac a este posibila o noua  recidiva si care este speranta de viata in astfel de cazuri.

Va multumesc mult!


Buna!Ma numesc Alexandra si am 20 de ani si in urma cu aproximativ 3 ani am cazut din picioare si m am lovit la cap.Mi-am facut un control la scurt timp dupa incident insa medicul mi a spus ca este totul in regula si ca nu si poate explica care ar putea fi cauza.Insa in urma cu aproximativ un an am inceput sa am dureri de cap puternice,chiar din ce in ce mai puternice iar acum,in ultima perioada am dureri de cap pe parte dreapta aproape de crestet care pentru cateva secunde imi provoaca inconstienta,pur si simplu mi se rupe firul,insa repet doar pentru cateva secunde.In rest simt ca traiesc cu o durere usoara permanenta de cap.Dorm parca peste medie si ma simt mereu obosita.Ma enervez imediat,nu am rabdare si nici pofta de mancare nu prea am.Credeti ca ar putea fii vorba de o tumora?Poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi sau eventual raspunsuri.Va multumesc.

am si eu o intrebare:pe 23  mai 2011 mi-am acut o tomograie la cap pentru ca am avut dureri mari de cap dar mi-a iesit perfect,acum am ameteli foarte puternice ,stari de slabiciune,stari de voma, si mai am si niste senatii care se manifesta foarte ciudat '' ca niste sfaraieli  in cap"'!si as vrea sa stiu daca am tumora sau altceva ! va rog din suflet dati-m un sfat!va multumesc!!

Va rog sa-mi spuneti/interpretati  si mie un rapuns pentru cineva care a fost diagnosticat la un RMN

facut pentru ca avea dureri de cap sporadice dar puternice

. Intre corpul ventriculilor laterali se evidentiazao formatiunec histica alungita cu diametrul axial maxim de 8 mm, cu aspectd e chist de septum pellucidum ( varianta anatomica).

concluzii: CHIST DE SEPTUM PELLUCIDUM(VARIANTA ANATOMICA)

SEPTUM PELLUCIDUM este o zona a capului asta am vazut dar restul

Multumesc frumos

Bună ziua! Mă numesc BÎRZU COSTEL, sunt din Braşov şi am 39 de ani. Povestea mea este destul de lungă. În urma unor investigaţii făcute am fost operat în anul 2005 la spitalul Balgdasar Arsene din Bucuresti de EPIDURITĂ TORACALĂ SUBACUTĂ localizată T2-T10 (interventie în 2 timpi).Examenul histopatologic de la spital este următorul ,,Proces inflamator de tip subacut cu evoluţie îndelungată, exprimată prin abundent ţesut de granulaţie şi infiltrat inflamator polimorf ce are pe alocuri tendinţă de a forma focare supurative". Concluzie-Osteoepidurită subacută.   În anul 2006 revin la acelaşi spital datorită unor afecţiuni neurologice la membrele superioare şi sunt operat de TUMORĂ EPIDURALĂ localizată C6-C7.  Examenul histopatologic de la acelaşi spital este următorul ,,Osceodiscită cronică cu abundent ţesut de granulaţie". După 6 ani în 2012 luna martie, datorită unor simtome asemănătoare ca la operaţia din 2005, am decis să merg din nou la spitalul Balgdasar Arsene din Bucuresti unde am fost operat de TUMORĂ SUBDURALĂ EXTRAMEDULARĂ localizată T6-T7, deci a reapărut tumoră în zona unde am fost operat prima dată.  Examenul histopatologic-,,Ţesut conjunctuiv fibros ce prezintă infiltrat inflamator cronic alcătuit din celule limfoplasmocitare şi numeroase histocite." Se recomandă examen imunohistochimic pentru a se exclude posibilitatea unui proces tumoral.După o altă examinare a blocurilor de parafină la o clinică privată din Bucureşti  se pune rezultatul de ,,Pseudotumoră inflamatorie". În urma consultării unui medic oncolog, la recomandarea medicului neurochirurg care a facut operaţiile, am trinis blocurile de parafină de la toate operaţiile la o clinică privată din Cluj, iar diagnosticul a fost de ganglioneurom la toate operaţiile.Aşi dori dacă poate să-mi dea cineva detalii despre acest diagnostic şi dacă există tratament în afară de cel chirurgical. VĂ MULŢUMESC!

Buna seara.va dog sa cititi povestea fiului meu decedat la varsta de 3,4 luni in spitalul Bagdasar Arsenie.http://lincadorina.blogspot.com/

Bună ziua. Mă numesc Moruzi Daniela, am 44 de ani, din Iaşi şi am un băieţel care a împlinit 2 ani pe 27 noiembrie 2011. E singurul copil pe care îl avem. L-am născut prin cezariană fără probleme la naştere. Pe la 2 luni au început să-i iasă nişte pete cafea cu lapte şi vărsa continuu. La 4 luni l-am internat şi a fost diagnosticat cu reflux gastroesofagian şi cu Obs. Neurofibromatoză deoarece avea peste 6 pete cafea cu lapte. Până la 1 an şi 6 luni dezvoltarea sa a decurs normal, pe urmă a început să plângă mereu, nu a mai dansat, nu a mai vorbit decât mama, papa, nu comunică cu noi ceea ce m-a făcut să mă îngrijorez şi să merg pe data de 1 noiembrie 2011 la un dr. neuropsihiatru infantil care l-a diagnosticat cu „Sindrom de marcată instabilitate psiho-motorie de etiologie mixtă (exogenă şi pe fond de imaturitate cerebrală), şi i-a prescris următorul tratament: Rispolept, Tonotil, Complex de Vit. B şi C şi Esprico pe timp de 6 luni. Pe data de 17.11.2011 i-am făcut un RMN cranio-cerebral care sună aşa: „Cisternele de la bază libere. Dilataţia chistică la nivelul septum pelucidum (cavum septi pellucidi). Trunchi cerebral, fosa posterioară, sistem ventricular: aspect IRM în limite normale. Microleziune nodulară intracerebrală unică situată pe topografia nuclului talamic drept, cu limite difuze, cu hipersemnal T2 şi Flair, fără priză de contrast paramagnetic, cu diametrul aprox. de 3,5 mm., aspect care sugerează o leziune de tip demielinizant cronic/vasculita/infecţios (se recomandă coroborare cu examenul clinic şi de la borator de specialitate neurologic şi monitorizare imagistică la un interval de timp stabilit de medicul curant). Formaţiune chistică intracerebrală periventriculară, în contiguitatea cornului occipital al ventriculului lateral drept, cu conţinut de tip LCR. cu dimensiuni de 14,5 mm a-p/8,8 mm lat/12 mm s-i, fără priză de contrast paramagnetic, aspect care sugerează o leziune de tip chist arahnoidian. CONCLUZII: Microleziune cerebrală talamică dreaptă. Chist arahnoidian periventricular lateral posterior drept. Cavum septi pellucidi prezent. Pe data de 22.11.2011 i-am făcut EEG cu următorul rezultat: aspect normal, nu am reuşit să-i fac EEG în timpul somnului fiind foarte agitat. Vă rog din suflet să mă ajutaţi şi să-mi explicaţi cât de gravă este situaţia copilaşului meu, ce urmări poate avea şi unde să merg cu el.
Vă mulţumesc foarte frumos şi aştept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.

sora mea de 25 ani a fost operata acum 5 ani de un schwanom suspiciune nerv vag{zona gatului}-benign. acum ia aparut o formatiune in zona bratului, a facut un rmn partial si iau spus ca ar mai avea unul in zona cotului si unul in zona pieptului, au reprogramat-o ptr un rmn total cu anestezie sa vada exact cate astfel de formatiuni mai sunt in restul corpului. ne-au spus ca nu exista trat ptr asa ceva decat chirurgical, oare asa sa fie, refuz sa cred ca nu se poate face nimic ca oprim evolutia acestora. daca ma puteti ajuta cu un sfat, ce ar trebiu sa facem, daca a mai trecut cineva prin asa ceva.multumesc.

buna ziua!ma numesc patricia sunt din Timisoara,iar de 1 luna ,eu si familia mea traim un calvar in Spitalul Judetean Timis. Bunica mea are 74 de ani,iar acum o luna dupa 3 drumuri la urgente cu dureri de cap groaznice si stari de voma,i-au facut o tomografie si au gasit un meningiom cerebelos,zic ei. Initial au internat-o la neurologie, de unde ,dupa 3 zile au transferat-o la neurochirurgie, pentru operatie la doctorul HORIA PLES, Acolo ,nimeni nu ne-a spus nimic,i s-a facut un RMN, au programat-o pt operatie,ne-au chemat sa semnam ca suntem deacord cu operatia si coomplicatii ei si atat.Nici macar o data ,nu a venit nimeni la noi sa ne spuna ce are bunica defapt, cum v-a decurge operatia sau care sunt complicatiile care pot aparea dupa.Iar daca incercai sa-l abordezi pe PLES pe coridor,iti raspundea in doi peri,din mers.OK.......are loc operatia miercuri......stiam din salon de la alti pacienti ca 3 zile bunica v-a avea ceva dureri si v-a delira putin ,fiind inca sub influenta anesteziei.Au trecut 3 zile,4,5,si starea ei era tot mai rea,in sensul ca avea o stare de somnolenta permanenta,iar cand reuseam sa o trezim ,delira,nu ne mai recunostea,abia o mai hraneam,abia inghitea mancare,de mestecat nici  numai spun.Asistentele ne tot spuneau sa o ridicam, sa o dam jos din pat sa mearga,dar ea era o leguma,era foarte grea,nu deschidea ochii.Punctul culminant a fost cand am gasit-o intr-o dimineata cu febra,ardea toata. M-am enervat foarte tare si mi-am propus sa stau in salon cand v-a venii vizita,pentru ca doar asa as fii reusit sa-i atrag atentia lui Ples.Cand au venit la vizita si m-au vazut in salon ,m-au pus sa ies afara, ca sunt o nesimtita, etc etc.Eu doar l-am rugat sa puna mana pe ea sa vada ca arde si ca e inconstienta si respira foarte greu!Dupa vizita,s-au mobilizat ,au dus-o la tomograf ,astfel descoperind ca are un lichid in cap care sta acolo ,asta a fost explicatia primita.Astfel ,au mutat-o in alt salon,unde era singura,au pus-o pe oxigen si ne-au pus sa cumparam un antibiotic injectabil CEFORT pentru 3 zile,ca sa vada daca se elimina lichidul .Daca nu se v-a elimina,spuneau ca-i vor pune o drena in cap ca sa-i scoata lichidul de acolo.OK.......a stat pe antibiotice,manitol,ser,clexane si medicamentatia de inima care cu greu reuseam sa i-o dam.le dizolvam in apa si i le dadeam cu o siringa pe gura.Starea ei in acele zile a ramas neschimbata ,pana cand dintr-o data s-a inrautatit ,respira tot mai greu,numai reuseam sub nici o forma sa o trezim ,sa o hranim.I-au bagat drena in cap duminica pe 31.07.2011 ,si de atunci o tin intr-o camera din blocul operator,unde nu avem voie sa intram.Si ne tot duc cu zaharelul,Ples spune ca a facut alte complicatii si anume o bronho pneumonie si ca plamanul stang e distrus tot.A dat vina pe mine pentru acest lucru,ca nu am ridicat-o.Cand vorbim cu anestezistul,el ne spune altceva,ca deocamdata nu a facut nici o complicatie si ca starea ei neurologica este la fel.Nici nu stim ce sa mai credem.Unul spune ca face febra,celalalt spune ca nu a facut febra.zilele trecute ne-au pus sa inchiriem de la spital o saltea ca sa nu faca alte complicatii.Va da-ti seama,am inchiriat saltea din spital,80lei pentru 2 saptamani.Ca sa numai spun ca toata medicamentatia pe perioada spitalizarii,ne-au pus sa o cumparam.ORIBIL.Nu am mai vazut-o de 1 sapt.MI-e frica sa nu ne spuna intr-o zi ca a murit.Nu stiu ce sa facem.De ce s-a ajuns aici.De ce a aparut complicatia aceasta.Si se pare ca lichidul care-l sondeaza,nu este curat,spunea anestezistul ca e plin de proteine si sange.Ea a stat cu lichidul ala in cap 2 sapt ,pana ca ei sa faca ceva!PLES este oribil!Ce sfaturi de puteti da,va rugam!

Pagini