Termen cautat
Categorie

Tinitus


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este tinitusul?

Tiuitul urechilor nu trebuie interpretat ca fiind numai o superstitie. Problema poate fi mai serioasa decat pare, in special daca se manifesta la persoanele trecute de prima tinerete. Tinitusul este definit ca perceperea anormala a unor sunete sau zgomote in ureche, in absenta unui stimul sonor extern. Pacientul poate percepe senzatiile auditive sub diferite forme: fosnete, pocnituri, suieraturi, ticait, tarait etc. Bolnavul are senzatia ca zgomotul provine din interiorul sau din afara urechii. Sunetul sau zgomotul este de intensitate joasa sau inalta, uneori foarte intens (acopera zgomotele externe), perceput permanent sau cu perioade de liniste, intr-o ureche sau in ambele urechi. Daca apare bilateral, tinitusul se asociaza sau anunta surditatea, care este de obicei surditate de tip senzorial.
Tinitusul este una dintre cele mai importante manifestari otoneurologice, alaturi de hipoacuzia de perceptie si vertij. Apare cu o frecventa de aproximativ 63% la persoanele de peste 45 de ani.

Care sunt cauzele?

Situatiile cele mai frecvente in care apare tinitusul sunt cele in care exista o afectare a sistemului auricular:

 • traumatisme ale urechii
 • corpi straini auriculari
 • dop de cerumen
 • expunerea acuta sau cronica la zgomote
 • medicatie ototoxica: aspirina, unele antibiotice, chimioterapice
 • infectii: otita externa, otita medie, labirintita, mastoidita
 • otoscleroza
 • tumori: neurinom de acustic (surditate unilaterala)
 • ateroscleroza vaselor din urechea medie sau interna
 • sindrom Meniere

Tinitusul poate aparea si in afectiuni sistemice sau neurologice, cum ar fi:

 • hipertensiune arteriala
 • migrena
 • infectii: sifilis, meningite
 • scleroza multipla
 • intoxicatii cu plumb, fosfor, mercur
 • tumori la nivelul capului si gatului

O forma particulara de tinitus este tinitusul pulsatil, care este sincron cu bataile inimii, fiind determinat de o serie de afectiuni vasculare. Mai exact, acesta poate aparea in caz de tumora glomica, anevrism arterial, malformatie arterio-venoasa sau boala vasculara ocluziva (ateroscleroza carotidiana).

Care sunt factorii de risc?

Meseriile care implica riscul aparitiei tinitusului sunt cele in care angajatul se afla permanent in zgomot. Cei mai expusi sunt militarii care lucreaza cu armament, pilotii, telefonistele, dactilografele, muncitorii din hale etc. La populatia tanara, zgomotele in urechi apar in special la marii consumatori de cafea, ceai, tigari si la cei cu un regim de viata haotic. Se apreciaza ca fiind daunator si in acelasi timp o cauza de tinitus ascultatul muzicii in casti sau la volum mare. Stresul si galagia de la locul de munca sunt si ele o cauza frecventa a tinitusului, spun medicii, cele mai neplacute efecte ale acestuia fiind tulburarile de somn si starile de oboseala din timpul zilei.

Care sunt manifestarile clinice?

Tinitusul poate provoca simptome neplacute, cum ar fi intoleranta la sunete puternice, ce pot cauza importante tulburari emotionale. Afectiunea nu este o boala de sine statatoare, ci un simptom care poate apare in diverse afectiuni otorinolaringologice sau neurologice, uneori si de cauze psihice (anxietate, depresie, insomnie). La pacientii cu tinitus, calitatea vietii este modificata in sens negativ, putand provoca iritatie, pierderea atentiei si a memoriei.

DIAGNOSTIC:

Este important sa se descopere cauza tiuitului in urechi, de aceea se recomanda consultul medical. Examenul CT (Tomografie Computerizata) si angiografia sunt deseori necesare pentru a stabili diagnosticul final.

TRATAMENT:

Tratamentul tinitusului include urmatoarele masuri generale:

 • evitarea expunerii excesive la zgomot
 • evitarea altor factori extrinseci ce pot produce leziuni cohleare
 • mascarea tinitusului cu ajutorul muzicii
 • diminuarea tinitusului prin amplificarea sunetelor normale.

De regula, mascarea tinitusului se realizeaza prin recurgerea la o proteza auditiva care de cele mai multe ori este benefica.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea intravenoasa de antiaritmice (lidocaina), acestea putand reduce tinitusul la unii pacienti. Studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca o astfel de terapie administrata per os (oral) timp indelungat, nu aduce nici un beneficiu real.
Dintre numeroasele medicamente care au fost testate prin intermediul studiilor, antidepresivele orale (nortriptilina 50 mg administrata per os, seara la culcare) s-au dovedit a fi cele mai eficace. Tratamentul medicamentos mai cuprinde vasodilatatoare,benzodiazepine sau alte medicamente indicate in migrene.
Abordarile psihoterapeutice sunt de tipul terapie cognitiv - comportamentala, relaxare, educare, informare, biofeedback, hipnoterapie. Combinarea de tehnici terapeutice timp de 3 luni duce la scaderea subiectiva a intensitatii zgomotului perceput, pacientul acordand un scor la inceputul si la sfarsitul tratamentului.

Comentarii

de ce fac toti cretinii reclama laceva ce nu exista??????

Ca si voi toti, ma lupt cu aceasta problema. Nu ma pot concentra si mereu ma simt obosita. Am descoperit de curand pe internet o noua terapie, o alternativa la solutiile clasice. Se numeste "managementul tinnitusului" contine 3 CD, meditatie, relaxare si sunete Zen. Fac aceasta terapie de putin timp si deja vad rezultatele.Gasiti produsul aici http://www.clarfon.ro/promotie_curenta.php!

Ca multi altii ma lupt cu tiuitul in urechi (tinitus). Nu ma pot concentra si mereu ma simt obosita. Am descoperit de curand pe internet o noua terapie, o alternativa la solutiile clasice. Se numeste "managementul tinnitusului" contine 3 CD, meditatie, relaxare si sunete Zen. Fac aceasta terapie de putin timp si deja vad rezultatele.Gasiti produsul aici http://www.clarfon.ro/promotie_curenta.php Sanatate!! Si sper ca v-am fost de folos celor cu probleme

Am 57 de ani şi ţiuitul de vreo 15 ani, a apărut din senin, la început slab, nederanjat decât prin persistenţă şi conştientizarea că ceva nu este în regulă. Am fost la cei mai renumiţi doctori ORL-işti. Toţi, dar absolut toţi au avut aceeaşi abordare, audiometrie şi antibiotice de toate felurile plus oxibral şi altele. Toţi mi-au spus acelaşi lucru - ori dispare cum a apărut, ori cu ţiuitul am să mor.

De vreo trei ani a devenit extrem de deranjant, nu mă puteam odihni, în special noaptea, devenisem din ce în ce mai irascibil. Şi acum mai sunt din când în când.

Rezolvarea, parţială, a venit în urma unei recomandări a unui specialist de a face o audiometrie la un cabinet ceva mai bun. Din fericire l-am întrebat pe medicul care mi-a făcut-o dacă ştie ceva despre tinitus. Mi-a explicat în mod excepţional ce este, cu ce se mănâncă şi mi-a spus că are şi remediul.

Am fost sceptic dar am acceptat să-mi facă proba cu o proteză auditivă ce produce aşa numitul sunet alb. Am fost uimit să constat că atâta timp cât am purtat proteza nu am mai avut ţiuitul. Preţul destul de ridicat m-a împiedicat să o achiziţionez imediat. Medicul mi-a propus să achit în două rate. Şi am achiziţionat-o.

Ţiuitul nu a dispărut total, dar dorm liniştit dacă port proteza minim 6-8 ore pe zi.

Medicul a fost foarte sincer cu mine, putea să mă facă să iau o proteză de 3 ori mai scumpă, cu aceleaşi efecte pentru mine la vârsta mea, dar care pentru tineri până în 30 de ani poate duce chiar la vindecarea totală.

Prin urmare, de 1 an folosesc această proteză şi sunt mulţumit de ea.

Cabinetul la care am fost este în Bucureşti, pe Calea Dorobanţilor, vis-a-vis de Liceul I.L. Caragiale.

Ma numesc patru marin si locuesc in orasul Corabia_olt Am varsta de 60 ani de 3 luni am un tiuit permanent in urechi.sat obez si hipertensiv am dureri de cap ameteli senzatie de pierdere a echilibrului Pentru tensiune iau la recomandarea cardiologului metropolol si prestarium cate o jumatate de pastila pe zi dar tiuitul persista si cand tensiunea este mica; mentionez ca tensiunea este de 16 cu 10 nu intotdeauna. Am si urechile infundate un inceput de sinuzita deviatie de sept rinita cronica ganduri si vise urate lipsa de optimism neincredere in mine si viitor dezamagire si saracie va rog mult o indrumare sau un sfat multumesc din tot sufletul 09 02 2011

Buna ziua! In urma unui tratament cu Ciprinol si Metronidazol pt Diverticuloza am ramas cu tiuit in ambele urechi. Uneori cand stau mult in picioare am si cefaleee. Cand ma intind in pat durerea dispare, dar tiuitul nu. Din suflet va rog: ce se poate face?

 

Buna ziua

Acest Clear Tinitus este ceva medicament de te scapa de Tinitus?

Cu respect.  Astept un raspuns

Buna ziua,

ati reusit sa procurati Clear Tinnitus ? Daca da..spuneti-mi va rog daca a dat rezultate.

Multa sanatate !

Vand 3 cutii Clear Tinnitus, 60 capsule fiecare, 250 ron, telefon 0730193912 Bucuresti

Eu aveam tiuit ingrozitor si continuu in urechi, in ambele, am luat Clear Tinnitus de la cineva din cluj, am sunat la 0751209820 si mi-a trimis cu posta. Produsul asta este natural si din cate stiu are efect bun la majoritatea oamenilor cu probleme de urechi. Va doresc multa sanatate.

Pagini