Termen cautat
Categorie

Spina bifida


Autor: camy
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este spina bifida

Spina bifida este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera. Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana "rupta" sau "deschisa". Spina bifida apare la sfarsitul primei luni de sarcina, cand cele doua parti ale coloanei vertebrale ale embrionului nu reusesc sa se uneasca, lasand o zona deschisa. In anumite cazuri, coloana sau alte membrane pot iesi prin deschiderea din spatele embrionului. Boala poate fi detectata de obicei inainte de nasterea copilului si poate fi tratata imediat.

Care sunt cauzele bolii

Cauzele spinei bifida sunt in general necunoscute. Unele dovezi sugereaza ca poate fi cauzata de gene, dar in cele mai multe cazuri nu exista precedente familiale.

Care sunt manifestarile spinei bifida

Bebelusii care se nasc cu spina bifida oculta (ascunsa) adesea nu manifesta semne sau simptome exterioare. Coloana vertebrala nu iese prin piele, desi pot avea un smoc de par, un semn din nastere sau o gropita pe piele deasupra partii de jos a coloanei. Semnele sunt evidente in alte forme ale bolii. Bebelusii care s-au nascut cu forma de meningocel a bolii au un sac cu fluid vizibil pe spate. Sacul este acoperit adesea de un strat subtire de piele si poate varia intre dimeniunile unui strugure si cele ale unui grapefruit. Bebelusii care s-au nascut cu mielomeningocel au si ei o umflatura asemanatoare unui sac care iese din spate, dar nu intotdeauana este acoperita de un strat de piele. In anumite cazuri nervii coloanei vertebrale pot fi vizibili. Un bebelus care are si hidrocefalie are un cap mai mare, ca rezultat al excesului de fluid si al presiunii intracraniene.

DIAGNOSTIC:

Parintii care asteapta un copil pot afla daca fatul are spina bifida prin intermediul unor teste prenatale. Medicul va masura cantitatea de AFP (alfa feto-proteina) din sangele mamei. Daca aceasta cantitate este ridicata, testul va fi repetat deoarece in multe cazuri, nivelurile AFP ridicate sunt false. In cazul in care cantitatea este din nou ridicata, alt test sau alte teste vor fi efectuate pentru a verifica si a confirma diagnosticul. Medicii pot folosi si ecografia pentru a vedea daca un bebelus are spina bifida. In anumite cazuri, defectul spinal poate fi detectat la examinarea ecografica. Amniocenteza poate si ea sa ajute la determinarea bolii. Aceasta procedura presupune introducerea unui ac prin abdomenul mamei in uter pentru a colecta fluid, din care se masoara nivelul de AFP.

TRATAMENT:

Copiii care au spina bifida oculta de obicei nu necesita tratament.In cazurile de spina bifida manifesta, tratamentul depinde foarte mult de tipul de spina bifida si de severitatea bolii. Un copil care are forma de meningocel a bolii este de obicei operat de timpuriu, iar medicul impinge meningele inapoi si inchide spatiul dintre vertebre. Multi copii care au acest tip de spina bifida nu mai au alte probleme de sanatate ulterior, in afara cazului in care sacul contine nervi.

Bebelusii care s-au nascut cu forma de mielomeningocel a bolii necesita imediat o atentie mai mare si de obicei sunt operati in prima sau a doua zi de viata. In timpul acestei prime operatii, medicul de obicei impinge inapoi tubul neural in vertebre si inchide spatiul pentru a preveni infectiile si a proteja tubul neural. Un bebelus care are si hidrocefalie va necesita o operatie pentru a plasa un sunt (dren) in creier. Acesta este un tub subtire care ajuta la reducerea presiunii asupra creierului drenand si eliminand fluidul in exces.

In plus, unii copii necesita operatii ulterioare pentru a rezolva problemele pe care le au cu picioarele, soldurile sau coloana. Locatia fistulei din spate dicteaza adesea ce tip de ajutoare sau echipamente adaptive va necesita un copil diagnosticat cu mielomeningocel. Copiii care au fistula in partea de sus a coloanei vertebrale si paralizie extinsa vor avea adesea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa, in timp ce aceia care au fistula ceva mai jos ar putea folosi carje, suporturi pentru picioare sau aparate de mers. Parintii unui copil care are spina bifida vor primi de obicei suport de la o echipa medicala ce poate include mai multi doctori (neurochirurgi, urologi, chirurgi ortopezi, specialisti in recuperare si pediatri), un asistent medical specializat in recuperare, specialisti in terapie fizica si ocupationala si un asistent social. Scopul este de a crea un stil de viata pentru copil si famile astfel ca dizabilitatea sa interfereze cat mai putin cu activitatile zilnice normale ale copilului.

Comentarii

Buna ziua ! Am 27 de ani si am fost diasnosticat cu Spina Bifida Oculta cu desidratare lichid cervospinal . Nu stiu ce sa fac ! Ar trebuii sa ma opereze! Cat costa o asemenea operatie ?

Buna ziua. Am o fetita de 12 ani si s-a plans ca la ora de sport o doare spatele . Am fost la medic si mi-a recomandat sa faca o radiografie.Rezultatul radiografiei a fost - Spina bifida de 4 mm . As dori sa aflu ce probleme pot sa apara mai tarziu. Fetita nu are altfel de simptome.

Buna ziua

Sunt o persoana trecuta de 61 de ani, dar pana pe la 59 parca nu aveam prea multe de suferit. De la o vreme a inceput sa ma supere din ce in ce mai mult o durere in sold, cu transmitere pana in laba piciorului.

Trebuie sa fac un mic istoric:

La varsta de 14 ani si jumatate(in 1963, primavara) am fost operat de "spina bifida", afectiune din cauza careia(dupa cum mi s-a spus mai tarziu) aveam o mica deficienta de crestere(nu aveam inaltimea normala a unui copil de varsta mea) si, mai rau, urinam noaptea in pat, pe langa faptul ca in timpul zilei aveam momente cand imi era foarte dificil sa nu cumva sa ma scap pe mine.

Dupa operatie, toate bune si frumoase, pana cand am inceput serviciul. Aveam o ocupatie mai mult statica, in fata plansetei, cu pozitie de lucru mai mult in picioare.

In timp, am observat, inca de la acea varsta, ca statul in picioare fara deplasare un timp mai mare, imi producea parca niste furnicaturi incepand din coapsa stanga, care la un moment dat se transformau intr-o amorteala a piciorului care se transmitea pana la degete.

Acum, dupa ce am avut la dispozitie informatiile de pe net, sunt aproape convins ca acea operatie din copilarie a dus la afectarea de mai tarziu a nervului sciatic, afectiune care la ora actuala imi creeaza disconfort fizic. Am in permanenta dureri in coapsa, care acum se transmit chiar cand merg, pana in laba piciorului.

Nu vreau sa pornesc un tratament pe baza de medicamente sintetice, si de aceea am incercat si incerc in continuare, mai multe variante de tratamente naturiste, cum ar fi tincturi de tataneasa si/sau rostopasca, tinctura de ardei iute, cu care seara, inainte de culcare ma ung pe coapsa pana aproape de genunchi. Asta ca sa ma lase sa dorm noaptea, pentru ca la inceput aveam asa dureri ca nu puteam sa dorm. Acum noaptea mi-am gasit(cred eu) si o pozitie in care nu simt durere.

Acestea fiind zise, rog respectuos sa mi se raspunda daca am dreptate in supozitiile mele, si daca da ce este de facut, mai mult decat am facut eu.

Va multumesc pentru spatiul acordat si astept raspuns pe adresa [email protected]

Am 34 de ani, sunt casatorita de 2 ani si la varsta de 7 ani am fost diagnosticata cu spina bifida. As vrea sa stiu ce implicatii are aceasta boala asupra sarcinii. Este recomandat sa fac un copil? Parerile doctorilor difera foarte mult.Un medic a spus ca m-am vindecat, altul a spus ca nu am voie sa fac copii. Eu pe cine sa cred? Va multumesc anticipat.

Spina bifida oculta este un defect in timpul dezvoltarii fatului si se numeste oculta deoarece frecvent este descoperita intamplator in timpul unui examen radiologic (pacientii cu spina bifida acuza dureri de spate uneori cu iritare nervului sciatic= lombosciatica). Exercitii care fi ajutatoare gasiti:

http://www.i-medic.ro/exercitii/metode-de-prevenire-durerilor-de-spate

http://www.i-medic.ro/exercitii/exercitii-pentru-ameliorarea-durerilor-nervului-sciatic

http://www.i-medic.ro/exercitii/tipuri-de-exercitii-cazul-durerilor-de-spate

http://www.i-medic.ro/exercitii/exercitii-pentru-durerile-zona-inferioara-spatelui

http://www.i-medic.ro/exercitii/exercitii-utile-pentru-combaterea-durerilor-de-spate

Multa sanatate!

Copilul meu a fost depistat la varsta de 21 de ani  cu spina  bifida oculta.Nu stim ce fel de exercitii fizice are voie sa faca sa nu aiba probleme in viitor...As fi vrut sa gasesc mai multe informatii despre aceasta malformatie in paginile de pe net...Ceea ce am gasit mi se pare superficial si incomplet...

Spina bifida oculta reprezinta un defect limitat al arcului vertebral care nu presupune protruzia maduvei sau a membranelor acesteia. Probleme pe termen lung includ: statura mica, afectarea dezvoltarii picioarele, scolioza si afectarea intestinului si vezicii urinare. Multa sanatate!

Spina bifida oculta reprezinta un defect limitat al arcului vertebral care nu presupune protruzia maduvei sau a membranelor acesteia. Probleme pe termen lung includ: statura mica, afectarea dezvoltarii picioarele, scolioza si afectarea intestinului si vezicii urinare. Multa sanatate!

Buna ziua. Am o fetita de 12 ani si s-a plans ca la ora de sport o doare spatele . Am fost la medic si mi-a recomandat sa faca o radiografie.Rezultatul radiografiei a fost - Spina bifida de 4 mm . As dori sa aflu ce probleme pot sa apara mai tarziu. Fetita nu are altfel de simptome.

Buna ziua

Sunt o persoana trecuta de 61 de ani, dar pana pe la 59 parca nu aveam prea multe de suferit. De la o vreme a inceput sa ma supere din ce in ce mai mult o durere in sold, cu transmitere pana in laba piciorului.

Trebuie sa fac un mic istoric:

La varsta de 14 ani si jumatate(in 1963, primavara) am fost operat de "spina bifida", afectiune din cauza careia(dupa cum mi s-a spus mai tarziu) aveam o mica deficienta de crestere(nu aveam inaltimea normala a unui copil de varsta mea) si, mai rau, urinam noaptea in pat, pe langa faptul ca in timpul zilei aveam momente cand imi era foarte dificil sa nu cumva sa ma scap pe mine.

Dupa operatie, toate bune si frumoase, pana cand am inceput serviciul. Aveam o ocupatie mai mult statica, in fata plansetei, cu pozitie de lucru mai mult in picioare.

In timp, am observat, inca de la acea varsta, ca statul in picioare fara deplasare un timp mai mare, imi producea parca niste furnicaturi incepand din coapsa stanga, care la un moment dat se transformau intr-o amorteala a piciorului care se transmitea pana la degete.

Acum, dupa ce am avut la dispozitie informatiile de pe net, sunt aproape convins ca acea operatie din copilarie a dus la afectarea de mai tarziu a nervului sciatic, afectiune care la ora actuala imi creeaza disconfort fizic. Am in permanenta dureri in coapsa, care acum se transmit chiar cand merg, pana in laba piciorului.

Nu vreau sa pornesc un tratament pe baza de medicamente sintetice, si de aceea am incercat si incerc in continuare, mai multe variante de tratamente naturiste, cum ar fi tincturi de tataneasa si/sau rostopasca, tinctura de ardei iute, cu care seara, inainte de culcare ma ung pe coapsa pana aproape de genunchi. Asta ca sa ma lase sa dorm noaptea, pentru ca la inceput aveam asa dureri ca nu puteam sa dorm. Acum noaptea mi-am gasit(cred eu) si o pozitie in care nu simt durere.

Acestea fiind zise, rog respectuos sa mi se raspunda daca am dreptate in supozitiile mele, si daca da ce este de facut, mai mult decat am facut eu.

Va multumesc pentru spatiul acordat si astept raspuns pe adresa [email protected]

Pagini