Termen cautat
Categorie

Sinuzitele la copii


Autor: camy

GENERALITATI:

Sinuzitele sunt infectii ale membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. Sinusurile sunt spatii pline cu aer care se afla in oasele fetei si ale capului. Ele incep sa se dezvolte inainte de nastere si unele dintre ele continua sa creasca pana in jurul varstei de 20 de ani. Sunt patru perechi de sinusuri, opt sinusuri in total. Ele se afla de fiecare parte a nasului, in obraji, in spatele ochilor si intre ochi, in frunte si in spatele cavitatii nazale. Ca si interiorul nasului, sinusurile sunt captusite cu un strat umed si subtire de tesut numit membrana mucoasa. Membrana ajuta la umezirea aerului pe care il inspirati. De asemenea, secreta mucus, care se aduna in nas formand secretiile nazale. Mucusul capteaza praful si germenii care se afla in aerul pe care il respiram. La suprafata celulelor membranei mucoase se afla fire microscopice denumite cili. Cilii se apleaca incolo si incoace ca si cum ar face valuri pentru a elibera mucusul din sinusuri printr-o deschidere ingusta din nas si apoi deplaseaza mucusul spre partea din spate a nasului pentru a fi inghitit.
Cauzele sunt reprezentate de catre bacterii precum pneumococul si stafilococul. Stafilococul este frecvent cauza sinuzitelor ce apar la nou-nascut si sugarul mic. Factorii ce favorizeaza infectia sinusala sunt urmatorii: factori alergici, tulburari in drenajul normal al sinusurilor (de obicei datorita deviatiei de sept nazal) , factori ce tin de constitutia copilului si mediul ambiant.
De obicei sinuzita se manifesta nespecific (prin manifestari ce nu sunt caracteristice numai acestei afectiuni ci pot apare si in altele): se intalnesc febra, tusea, mai ales in timpul noptii, aceasta datorandu-se scurgerii secretiilor purulente din sinusuri in faringe, lucru favorizat de somnul pe spate al copilului. Nou-nascutul si sugarul mic pot prezenta pe parcursul bolii semne ce indica insuficienta respiratorie prin obstruarea foselor nazale cu secretii purulente abundente. De fapt ceea ce la prima vedere poate fi catalogat ca raceli repetitive insotite de secretii purulente poate in fapt sa fie o sinuzita care recade. De multe ori copii mai mari se pot plange de dureri de cap. Frecvent apare abces cerebral sau cu meningita.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul este pus de catre un examen ORL care evidentiaza secretiile purulente ce provin de la nivelul canalelor de comunicare ale cavitatii nazale cu sinusurile. Cel mai bine ar fi sa se realizeze o endoscopie sinusala (vizualizare a sinusurilor cu un instrument optic special). Este important sa se faca un examen al secretiilor pentru a pune in evidenta microbul care cauzeaza boala. De multe ori sinuzita este greu de diagnosticat numai pe baza clinica (semne si simptome), deoarece ea seamana foarte mult cu infectiile virale, daca acestea revin des, sau chiar cu bronsitele.

TRATAMENT:

Tratamentul consta mai ales in aspiratia secretiilor purulente si instilatii nazale cu ser efedrinat care sa realizeze decongestionarea mucoasei nazale. Se poate face drenajul secretiilor prin punctie sinusala dar acest procedeu se practica doar la copilul mare si doar daca manifestarile persista. Nu in ultimul rand se poate aplica o aspiratie endoscopica sinusala.
Tratamentul antibiotic se utilizeaza daca avem de-a face cu secretii abundente purulente, mai ales la nou nascuti, la sugarii mici si la cei distrofici febrili care sunt expusi unor riscuri crescute, daca Febra persista, daca manifestarile sunt severe sau daca boala are o durata lunga sau reapare foarte des. La nou nascut sau la sugar se foloseste mai ales oxacilina datorita faptului ca infectia la aceasta varsta este frecvent datorata stafilococului.

Comentarii

 

Pentru decongestia cailor respiratorii sunt foarte eficiente picaturile Kid'sXlear (Xlear). Aceste au in componenta xylitol si sare de mare, xylitolul fiind un indulcitor natural antibacterian. Sunt foarte usor de tolerat, nu au contraindicatii si nu dau dependenta in urma utilizarii indelungate