Termen cautat
Categorie

Retinopatia diabetica


GENERALITATI:

Diabetul reprezinta un sindrom caracterizat prin hiperglicemie cronica si nereglabila. Aceasta afectiune apare atunci cand pancreasul nu mai are capacitatea de a secreta cantitatea necesara de insulina sau atunci cand organismul devine incapabil sa o proceseze in mod corespunzator. Insulina este hormonul responsabil de reglarea cantitatii de zahar sau glucoza, din sange. Aceasta incapacitate de secretie sau procesare a insulinei se poate manifesta atat la adulti, cat si la copii. Persoanele care sufera de diabet sunt mult mai susceptibili de a dezvolta afectiuni la nivelul ochiului. Glaucomul si cataracta sunt afectiunile cel mai frecvent intalnite, insa complicatiile survenite la nivelul retinei reprezenta cele mai importante modificari. Acestea din urma pot conduce chiar si la pierderea iremediabila a vederii.

Modificarile aparute la nivelul retinei se produc, in general, dupa o perioada aproximativa de 20 de ani de diabet. La persoanele cu diabet zaharat insulinodependent sau diabet zaharat de tip I, aceasta cauza de cecitate sau orbire poate evolua mult mai sever. Aceasta complicatie poate aparea si la pacientii afectati de diabet zaharat noninsulinodependent sau de tip II, insa evolutia dezvoltarii complicatiilor poate fi mai lenta. Stadiul de retinopatie este direct proportional cu perioada de evolutie a diabetului.


Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?

Nivelul crescut al glicemiei si durata evolutiei bolii sunt factorii care conditioneaza riscul de dezvoltare al retinopatiei diabetice. Totusi, aceasta complicatie nu apare, de obicei, mai devreme de 10 ani de la debutul diabetului. Orbirea se produce datorita modificarilor vaselor de sange determinate de nivelul crescut de glicemie. La acest nivel se pot produce hemoragii sau eliminari anormale de lichid. In acest fel, retina creste in volum si faciliteaza acumularea depozitelor anormale. Aceasta prima faza a retinopatiei diabetice este numita faza neproliferativa. In urmatoarea faza, la suprafata retinei se dezvolta vase noi de sange, mecanism ce a determinat denumirea acestei etape, retinopatia proliferativa. Noile vase de sange formate pot determina aparitia de modificari grave ale functiei vizuale, existand mereu pericolul ca aceste vase sa se sparga si sa sangereze in continutul vitrosului, substanta gelatinoasa localizata in centrul globului ocular. Retinopatia proliferativa poate conduce la pierderea vederii.


Care sunt factorii de risc?

Susceptibilitatea de a dezvolta retinopatie diabetica este dependenta de timpul scurs de la instalarea diabetului si de tipul acestuia. Riscul de a dezvolta aceasta complicatie este cu atat mai mare, cu cat durata de evolutie a diabetului este mai mare. Tipul diabetului este considerat un factor de conditionare al complicatiilor pentru ca persoanele cu diabet de tip I sunt mult mai susceptibile de a dezvolta retinopatia, decat cele afectate de diabet de tip II. Semnele de retinopatie sunt prezente la 60 % dintre pacientii afetati de diabet de tip I dupa trecerea a 10 ani de boala, la varsta de 20 de ani, aproape 100% dintre acestia manifestand complicatia. 21% dintre persoanele cu diabet de tip II prezinta retinopatie la momentul diagnosticului,iar 60 % dintre acestea o dezvolta dupa 20 de ani.


Factori de risc ce nu pot fi controlati

Antecedentele de diabet si retinopatie diabetica din cadrul familiei creste susceptibilitatea acestor pacienti de a dezvolta retinopatia. De asemenea, riscul aparitiei acestei complicatii creste la persoanele care elimina o cantitate crescuta de proteine prin urina. Nefropatia diabetica are ca mecanism de actiune lezionarea vaselor sanguine ale rinichilor, fapt care determina eliberarea unei cantitati semnificative de proteine prin intermediul urinei eliminate.

Factori de risc ce pot fi controlati

 • Sarcina. Femeile insarcinate care sufera de diabet, prezinta un risc mai mare de a fi afectate de retinopatie in timpul sarcinii. In cazul femeilor care prezinta deja retinopatie diabetica atunci cand se instaleaza sarcina, exista sanse de aproximativ 50% sa se inregistreze o inrautatire a afectiunii.
 • Valorile crescute ale glicemiei. Specialistii au descoperit ca, in cazul persoanelor care prezinta in mod constant un nivel glicemic ridicat, sansele aparitiei retinopatiei este mult crescut. Acest risc scade in conditiile in care se reuseste mentinerea glicemiei intre limite apropiate de normal. Controlul glicemiei poate incetini si progresul bolii deja instalate.
 • Tensiunea arteriala. Pacientii hipertensivi sunt in pericol de a manifesta complicatii de natura vasculara, inclusiv la nivel ocular. Cercetarile efectuate au demonstrat ca rata de progresie a retinopatiei este crescuta in formele proliferative sau cu edem macular daca este asociata cu hipertensiunea arteriala.
 •  Intarzierea diagnosticului si tratamentului. Controalele oftalmologice periodice nu scad riscul de aparitie in cazul retinopatiei, insa pot contribui la scaderea riscului de dezvoltare a altor complicatii secundare si a pierderii functiei vizuale. Un tratament corect si prompt poate incetini progresia complicatiilor si contribuie la protejarea functiei vizuale.
 • Valorile crescute ale colesterolului. Pacientii cu un colesterol ridicat sunt, de asemenea, mai suscetibili sa dezvolte retinopatie. In orice caz, nu au fost identificate efectele reducerii colesterolului seric in corelatie cu progresul retinopatiei.
 • Fumatul. S-a demonstrat ca fumatul este un obicei care face riscul de instalare al retinopatiei sa creasca la persoanele bolnave de diabet.

Care sunt simptomele?

Modificarile ce survin la nivelul functiei vizuale nu sunt identificate in faza de debut a retinopatiei diabetice, insa, de-a lungul evolutiei afectiunii, semnele ce indica retinopatia diabetica incep sa apara. Aceste semne pot fi:

 • privirea incetosata
 • aparitia in campul vizual al unor puncte negre
 • dublarea vederii, cauzata de actiunea diabetului asupra nervilor care controleaza muschii ochiului
 • dificultati in a citi de aproape
 • tulburari ale vederii nocturne
 • dificultati in perceperea culorilor
 • scaderea acuitatii vizuale

Evolutie

Retinopatia diabetica se desfasoara pe parcursul mai multor etape, printre care:

 • Retinopatia diabetica neproliferativa este prima etapa in desfasurarea bolii, manifestata prin dilatatii vasculare la nivelul retinei, microhemoragii sau edeme. In mod frecvent, aceste modificari se inregistreaza la persoanele afectate de diabetul zaharat de tip II.
 • Retinopatia diabetica proliferativa consta in dezvoltarea tesutului fibros la nivel retinian si dezvoltarea de vase de sange noi. Aceasta forma de retinopatie se manifesta dupa 7 - 10 ani de la diagnosticarea diabetului de tip I.
 • Retinopatia preproliferativa reprezinta un stadiu intermediar al bolii. In cursul acestei etape se dezvolta vascularizatii de dimensiuni reduse la nivelul retinei. Aceste vase neoformate nu modifica functia vizuala la momentul formarii lor, insa in timp o pot afecta.

Complicatii

In conditiile nediagnosticarii si netratarii corecte si prompte a retinopatiei diabetice, pierderea vederii se poate instala prin actiunea unor complicatii precum:

 • Edemele maculare. Macula este zona inferioara a retinei, elementul responsabil de identificarea culorilor si a celor mai mici detalii.
 • Hemoragiile retiniene.
 • Cataracta. Aproape o treime din persoanele care sufera de diabet, dezvolta complicatii de natura oftalmologica.

DIAGNOSTIC:

Examenul oftalmologic ofera cele mai sigure informatii cu privire la identificarea bolii. Un specialist oftalmolog poate sa identifice si sa trateze retinopatia diabetica inainte ca pacientul sa manifeste tulburari ale vederii. Controlul oftalmologic in cazul persoanelor diabetice include:

 • Verificarea acuitatii vizuale. Acuitatea vizuala consta in capacitatea glocului ocular de a focaliza o imagine la o distanta mai mica sau mai mare. Aceasta testare poate identifica probleme ale vederii sau chiar pierderea acesteia.
 • Examenul oftalmoscopic permite examinarea fundului de ochi sau a altor structuri din componenta globului ocular. Oftalmoscopia poate identifica opacifieri ale cristalinului care determina aparitia cataractei sau alte modificari ale componentelor ochiului.
 • Gonioscopia. Prin acest examen se poate determina gradul de permeabilitate al zonei responsabile de drenarea lichidelor din componenta globului ocular. Inspectarea unghiului de drenaj este utila in cazul suspiciunii de glaucom.
 • Presiunea intraoculara. Masurarea presiunii intraoculare contribuie la identificarea glaucomului, afectiune de risc in cazul persoanelor diabetice.
 • Angiograma cu fluoresceina. Hemoragiile existente la nivelul retinei pot fi identificate prin intermediul unei angiograme cu fluoresceina. Angiograma este recomandata, in special, in cazul pacientilor care prezinta incetosarea vederii. Acest simptom poate fi cauzat de un grad mai mult sau mai putin important de distructie la nivelul retinei sau de edeme retiniene.
 • Fotografierea fundului de ochi. Acest examen se practica la pacientii diagnosticati si tratati pentru retinopatie. Prin examinarea si fotografierea fundului de ochi, este posibila inspectarea amanuntita a morfologiei acestei zone. Fotografiile pot fi de folos pentru monitorizarea progresiei bolii si a eficacitatii tratamentului.

TRATAMENT:

Cea mai buna cale de atac a acestei afectiuni ramane prevenirea instalarii retinopatiei diabetice pe cat posibil. Verificarea periodica a glicemiei contribuie la scaderea riscul de orbire. Conduita terapeutica aleasa de mdicul specialist difera in functie de caracteristicile individuale si de stadiul evolutiei propriu fiecarei persoane. Astfel, poate fi recomandata administrarea intravitreala de steroizi sau altfel de medicamente pe cale infectabila. Injectiile administrate la nivelul ochiului au rolul de a scadea inflamatia si de a reduce dimensiunea vaselor de sange neoformate.

Tratamentul folosit in mod frecvent pentru prevenirea si tratarea vaselor de sange neoformate la nivel retinian, este interventia chirurgicala denumita fotocoagulare pan-retiniana. In cadrul acestei interventii se realizeaza distructia tesutului retinian din afara zonei centrale a retinei, afectate de ischemie, cu ajutorul unui laser. Prin aceasta manopera se creaza puncte oarbe la nivelul vederii periferice, insa aceasta previne dezvoltarea de noi vase de sange si realizeaza sigiliarea vaselor lezionate, cu scopul de a opri evolutia afectiunii.

O alta interventie chirurgicala recomandata in caz de hemoragii vitreene la pacientii diabetici, este vitrectomia. In cadrul acestei interventii, se inlatura continutul corpului vitros si coagulii de sange. Aceste elemente din interiorul globului ocular sunt inlocuite cu o solutie salina. In cadrul aceleiasi manopere se efectueaza si desprinderea fragmentelor din corpul vitros, atasate la nivelul retinei, care pot determina tractionarea si dezlipirea retinei.

Profilaxie

Cea mai buna metoda de prevenire a afectiunilor oftalmologice este controlarea nivelului glicemiei. Starea generala a persoanelor care sufera de diabet poate fi imbunatatita de asocierea unei diete adecvate cu un program de exercitii fizice bine stabilit. Complicatiile oculare pot fi prevenite sau tinute sub control prin participarea la controalele oftalmologice periodice, diagnosticarea timpurie a acestei afectiuni putand schimba cu mult modul de progresie al bolii. Se recomanda ca aceste controale oftalmologice sa fie efectuate cel putin o data pe an. In cazul unei afectiuni deja diagnosticate, frecventa acestor controale de rutina poate creste. Avand in vedere ca retinopatia diabetica poate avea o evolutie foarte rapida pe perioada sarcinii, medicii recomanda ca femeile insarcinate, care sufera de diabet, sa fie supuse unui examen oftalmologic in primul trimestru de sarcina.