Termen cautat
Categorie

Retinoblastomul


GENERALITATI:

Retinoblastomul reprezinta o afectiune al carei mecanism de actiune consta in formarea de celule maligne in interiorul retinei. Retina este stratul nervos al globului ocular, localizat la nivelul polului posterior, fiind cel mai profund strat al ochiului. Aceasta capteaza fasciculele luminoase si le transforma in imagini reproduse de creier prin intermediul nervului optic. Retinoblastomul se poate manifesta la orice varsta, insa incidenta sa cea mai ridicata este inregistrata la copii, in jurul varstei de 5 ani. Aceasta formatiune tumorala poate afecta un ochi sau se poate dezvolta cu caracter bilateral. Cazurile in care retinoblastomul invadeaza tesuturile invecinate, cu caracter exofit, sau alte parti ale corpului, prin metastazare, sunt foarte rare. Cazurile de retinoblastom unilateral sunt cele mai frecvent intalnite, acestea avand si mai multe sanse de vindecare. Etiologia acestui tip de tumora poate fi de natura congenitala prin transmiterea unei anomalii genetice de la parinti la copii. In aceasta situatie, afectiunea poarta denumirea de retinoblastom congenital.

Retinoblastomul congenital apare, de obicei, la varste mai fragede decat cele la care se manifesta retinoblastomul dobandit pe parcursul vietii. In general, retinoblastomul unilateral nu este mostenit de la parinti, insa cel bilateral este intotdeauna congenital. In cazul in care, un retinoblastom congenital apare initial la un ochi, exista sanse ca, mai tarziu, tumora sa afecteze si cel de-al doilea ochi. In urma stabilirii diagnosticului de retinoblastom unilateral, ochiul sanatos trebuie supus controalelor medicale o data la 2 - 4 luni, pentru o perioada de cel putin 28 de luni. Dupa terminarea tratamentului specific retinoblastomului, pacientul trebuie sa participe la controale medicale periodice pana la varsta de 7 ani.

Consilierea genetica este necesara in cazul ambelor cazuri de retinoblastom, parerea unui medic specializat in boli de natura ereditara fiind utila in stabilirea unui tratament adecvat fiecarei situatii. De asemenea, in urma unei astfel de discutii, rudele de gradul I ale pacientului trebuie consiliate genetic in ceea ce priveste riscul dezvoltarii acestui tip de tumora. Copiii care prezinta retinoblastom de natura ereditara, prezinta riscul de a dezvolta retinoblastoame trilaterale sau alte tipuri de tumori. Copiii afectati de retinoblastom de natura congenitala au risc crescut si pentru dezvoltarea de formatiuni tumorale pineale la nivelul creierului. Acest tip de complicatie poarta denumirea de retinoblastom trilateral cu metastaze. Controalele medicale periodice pentru o monitorizare eficienta a acestui tip de afectiune sunt esentiale in cursul tratamentului si pentru o perioada de inca patru ani dupa stabilirea diagnosticului de retinoblastom.

Simptomatologia

Leucocoria sau "pupila alba" reprezinta manifestarea principala a retinoblastomului. In cazul aparitiei leucocoreei, vederea devine suprimata din cauza tumorii foarte intinse. Rareori, simptomele observate pot fi strabismul sau buftalmia, definita ca si cresterea in volum a ochiului.

Evolutia

Diversi factori de natura individuala pot schimba prognosticul sau tratamentul adecvat. Prognosticul si optiunile terapeutice pot varia in functie de stadiul tumoral, natura unilaterala sau bilaterala a bolii, volumul tumorii sau numarul de formatiuni tumorale prezente si conditiile care faciliteaza riscul dezvoltarii unui retinoblastom trilateral.

Stadializarea

Dupa stabilirea diagnosticului de retinoblastom, se recomanda ca pacientul sa fie supus unor investigatii amanuntite pentru a se putea stabili daca celulele de natura maligna au ajuns sa invadeze ochiul sau daca s-au extins si in alte regiuni coroprale. Aceasta metoda de depistare a intinderii tumorilor poarte numele de stadializare. Acest set de testari determina de fapt stadiul canceros in care se afla pacientul. Inainte de stabilirea tratamentului adecvat, este necesar sa se cunoasca stadiul cancerului in desfasurare. In procesul de stadializare pot fi efectuate urmatoarele investigatii:

 • examenul oftalmologic cu administrarea de picaturi care dilata pupila
 • ultrasonografia
 • examenul computer tomograf
 • rezonanta magnetica nucleara
 • examinarea fluidului cerebrospinal recoltat prin punctie lombara

Pentru stadializarea retinoblastomului se pot aborda mai multe metode. Inaintea stabilirii unui tratament se stabileste localizarea formatiunii ca fiind intraoculara daca aceasta s-a dezvoltat in interiorul globului ocular sau extraoculara, daca este prezenta la exteriorul globului ocular. In functie de aceasta clasificare se stabilesc si urmatoarele stadii ale retinoblastomului:

 • Retinoblastom intraocular - formatiunea tumorala s-a dezvoltat in interiorul globului ocular, fara a avea tendinta de extindere la tesuturile din jur sau la alte regiuni ale corpului.
 • Retinoblastom extraocular- tumora s-a extins in afara ochiului, atingand tesuturi aflate in vecinatatea acestuia, sistemul nervos central constituit din creier si maduva spinarii sau alte regiuni ale corpului.

Diagnosticul retinoblastomului care prezinta recidive dupa finalizarea tratamentului, poarta denumirea de retinoblastom recurent. Formarea de noi formatiuni tumorale poate avea loc la nivelul globului ocular, in regiunile invecinate acestuia sau in alte parti ale corpului. Formatiunile tumorale netratate prin radioterapie sau interventie chirurgicala prezinta, de obicei, recidive in mai putin de 6 luni.

DIAGNOSTIC:

Investigatiile recomandate in caz de retinoblastom sunt:

 • Examenul clinic

Preluarea unei anamneze corecte si efectuarea unui examen clinic obiectiv sunt importante pentru descoperirea unor simptome generale. Verificarea prezentei sau absentei simptomatologiei specifice, verificarea antecedentelor medicale ale pacientului, conditia de viata si cunoasterea istoricului tratamentelor administrate pacientului sau a antecedentelor de retinoblastom din cadrul familiei contribuie in egala masura la stabilirea unui diagnostic corect.

 • Examenul oftalmologic

Acest examen se efectueaza dupa dilatarea pupilei cu ajutorul unor picaturi oftalmologice. In clipa in care pupila se deschide mai mult, medicul poate observa retina si nervul optic prin pupila si cristalin. Acesta examineaza interiorul globului ocular cu ajutorul unei surse de lumina. In functie de varsta copilului, examenul oftalmologic se poate realiza cu sau fara anestezie.

 • Ultrasonografia

Tesuturile interne ale organelor reflecta ultrasunetele si genereaza ecouri care formeaza imaginea tesuturilor, denumita sonograma.

 • Examenul computer tomograf

Examenul CT are ca mecanism efectuarea de poze succesive detaliate si din diverse unghiuri, ale regiunilor corporale studiate. Pozele sunt realizate de un calculator conectat la aparatul cu raze X. Acest examen poate fi efectuat cu ajutorul unei substante de contrast administrate intravenos sau pe cale bucala pacientului. Substanta de contrast faciliteaza vizualizarea mai buna a organelor studiate. Examenul computer tomograf mai poarta si denumirile de tomografie computerizata sau tomografie axiala computerizata.

 • Rezonanta magnetica nucleara

Aceasta investigatie este realizata cu ajutorul unui magnet, a undelor radio si a unui calculator. In urma efectuarii examenului RMN se obtin imagini detaliate ale organelor sau a regiunilor corporale examinate.

 • Biopsia

Un diagnostic cert de retinoblastom se stabileste in urma prelevarii de tesut tumoral si a studierii acestuia la microscop pentru identificarea tipului de celule implicate.

TRATAMENT:

Variantele de tratament ale acestei afectiuni sunt multiple, insa medicul specialist este cel care stabileste care este conduita terapeutica ideala fiecarui caz in parte. In prezent, exista o serie de tratamente folosite in mod uzual si o serie de terapii aflate inca in curs de cercetare. Aceste studii contribuie la imbunatatirea terapiilor utilizate in mod curent sau la obtinerea de noi informatii referitoare la tratamentele avizate la momentul actual. Pacientii au optiunea de a participa la un trial clinic in cazul in care doresc acest lucru sau in cazul in care terapia administrata nu are rezultatele scontate. In cazul in care, in urma desfasurarii unui tratament experimental, se dovedeste ca o noua reteta terapeutica are rezultate mai bune decat un tratament avizat, terapia descoperita ulterior poate deveni cea standard. In stabilirea tratamentului potrivit fiecarui pacient in parte sunt implicate deciziile pacientului, familiei si a echipei de medici curanti. La momentul actual exista sase tratamente standard in cazul retinoblastomului. Acestea sunt enucleatia globului ocular, radioterapia, termoterapia, chemoterapia, crioterapia si fotocoagularea laser.

Enucleerea

Enucleererea globului ocular este tratamentul chirurgical care consta in rezectia ochiului si a unei portiuni din nervul optic. In urma enucleerii, globul ocular este examinat la microscop pentru identificarea celulelor implicate in procesul patologic. Aceasta optiune este recomandata in cazul in care formatiunea este prea mare si nu mai exista sanse de recuperare a vederii. Dupa indepartarea globului ocular, pacientul poate stabili impreuna cu medicul curant detaliile pentru implantarea unui glob ocular artificial.

Radioterapia

Terapia prin raze X distruge celulele tumorale. Radioterapia externa se realizeaza cu ajutorul unui aparat care emite raze in exteriorul corpului, iar radioterapia interna consta in administrarea unei substante radioactive care ataca zonele afectate de formatiuni tumorale. Tipul de iradiere ales depinde de tipul formatiunii si stadiul canceros al pacientului. Pentru tratarea retinoblastomului pot fi alese urmatoarele metode de radioterapie:

 • Radioterapia de intensitate modulata - Reprezinta o radioterapie tridimensionala ce consta in realizarea unor fotografii care ofera date concrete referitoare la forma si dimensiunile tumorii. Dupa culegerea acestor date, fasciculele de raze X se administreaza din unghiuri diferite, la locul exact al tumorii. Acest tip de radioterapie nu afecteaza tesuturile sanatoase din vecinatatea formatiunilor tumorale.
 • Radioterapia stereotactica - Procedura nu implica interventii chirurgicale, mai poarta numele de iradiere stereotactica cu raze externe si foloseste un cadru pentru craniu care are scopul de a concentra actiunea razelor la locul exact al tumorii fara sa afecteze tesuturile din jur.
 • Radioterapia cu fascicule cu protoni - Se realizeaza prin intermediul unui aparat producator de protoni, radiatii cu unde mai puternice decat razele X.
 • Radioterapia cu placute - Foloseste seminte radioactive care se aplica pe o placuta plasata la exteriorul ochiului, in dreptul locului unde se afla tumora. Placuta are scopul de a preveni iradierea tesuturilor sanatoase din vecinatatea zonei afectate.

Crioterapia

Crioterapia se realizeaza cu ajutorul unui aparat care congeleaza si distruge celulele modificate si poarta si numele de criochirurgie.

Fotocoagularea laser

Aceasta metoda de tratament foloseste lumina laser pentru distrugerea vaselor de sange care vascularizeaza tumora, lucru ce va avea ca si urmare distrugerea celulelor de natura tumorala. Aceasta metoda se foloseste pentru tratamentul tumorilor de dimensiuni mici si mai poarta si numele de coagulare cu fascicule de lumina.

Termoterapia

Caldura excesiva distruge celulele tumorala. Astfel, termoterapia se realizeaza prin intermediul unui fascicul laser care trece prin pupila dilatata sau prin exteriorul globului ocular. Se pot folosi, de asemenea, ultrasunete, raze infrarosii sau microunde, raze care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar emana caldura.

Chemoterapia

Chemoterapia are la baza folosirea de produse farmaceutice cu rol in stoparea cresterilor tumorale si stoparea diviziunilor acestor celule maligne. Chemoterapia sistemica se efectueaza injectabil intramuscular sau intravenos sau pe cale bucala, substantele administrate ajungand prin circulatie, la locul cresterii tumorale. Chemoterapia regionala consta in administrarea substantei direct in organele afectate sau intr-o cavitate a corpului.

Chemoreductia

Chemoterapia sau chemoreductia micsoreaza volumul formatiunii tumorale pana la o dimensiune potrivita pentru a putea fi tratata prin radioterapie, termoterapie, crioterapie sau fotocoagulare.

Tratamentele aflate in curs de cercetare sunt chemoterapia tenoniana si chemoterapia cu doze mari si transplant de celule stem.

 • Chemoterapia tenoniana

Acest tip de chemoterapie experimentala locala se realizeaza sub capsula lui Tenon, folosind o substanta chemoterapica injectata in membrana care acopera fibrele musculare si nervoase aflate la polul posterior al ochiului.

 • Chemoterapia cu doze mari si transplant de celule stem

Aceasta este o metoda ce consta in administrarea unor doze mai mari de substante chemoterapice care inlocuiesc celulele formatoare de celule sangvine distruse de tratamentul atitumoral. Celulele stem se preleveaza, sunt o serie de celule de sange imature prelevate din sangele sau maduva spinarii pacientului sau a celui care are rol de donator. Aceste celule se pastreaza inghetate pana in momentul cand se vor administra pe cale injectabila pacientului, urmand sa se transforme in celule sanguine mature.

Efecte adverse

Tratamentele antitumorale pot da reactii adverse care se pot desfasura chiar si pe perioada a luni sau ani de zile dupa finalizarea tratamentului. Aceste efecte adverse tardive pot consta in probleme de natura psihica sau recidive tumorale. Copiii care sufera de retinoblastom congenital prezinta un risc mai mare de a dezvolta recidive.

Cancerul unilateral cu formatiuni de dimensiuni mari se trateaza adesea prin enucleerea globului ocular. In cazul in care se doreste pastrarea globului ocular, tratamentul poate sa includa radioterapia, fotocoagularea, crioterapia, termoterapia sau chemoterapia. Tumorile bilaterale se pot trata prin enucleerea globului ocular afectat de formatiunea cea mai mare si prin radioterapie pentru globul ocular opus. Radioterapia bilaterala sau chemoterapia urmate de tratamente locale se folosesc in situatia in care exista sanse de salvare a functiei vizuale la ambii ochi. Tratamentul chirurgical se recomanda doar atunci cand nu se poate salva vederea. O alta varianta de tratament este chemoterapia subtenoniana, in combinatie cu chemoterapie sistemica si tratament local.

Retinoblastomul extraocular

Retinoblastomul extraocular nu are un tratament specific. In acest caz s-a incercat utilizarea unei combinatii intre radioterapie si chemoterapie. Pacientii pot opta, de asemenea, pentru un trial clinic de chemoterapie cu doze mari si transplant de celule stem.

Retinoblastomul recurent

Tumorile mici, unilaterale, pot fi tratate local prin enucleere, crioterapie, radioterapie, termoterapie sau fotocoagulare. In cazul recidivelor de retinoblastom in exteriorul ochiului, conduita terapeutica variaza in functie de o gama larga de factori, insa pacientii pot opta si pentru trialuri clinice cu substante aflate inca in curs de cercetare.

Comentarii

DESPRE BIOBRAN

Acesta est un adjuvant in tratamentul medicamentos al cancerului , indiferent de stadiu inclusiv leucemie (cancer de san, colon,prostata, plaman,stomac, pancreas, rectal, vezica etc)

Recomandat inainte,in timpul si dupa perioada curelor radio si chimioterapice(le imbunatateste rezultatele le reduce efectele negative)

Recomandat deasemenea in hepatita b si hepatita c

Diabet noninsulino dependent

Infectii cronice (bacteriene, virale, fungice)

Tabagism , etilism,persoane cu deficiente imunitare, SIDA, reumatism cronic etc.

Persoane care provin din familii cu antecedente neoplazice.

Biobran este considerat un pas considerabil pentru imunologie, un salt enorm pentru bolnavii de cancer.

"In peste 30 de ani de cercetare in domeniu Biobran s-a dovedit a fi cel mai puternic imunomodulator pe care l-am testat vreodata."afirma Prof Dr.M Ghoneum, Departamentul Imunologie,Universitatea de Medicina "Drew" S.U.A.

Bio Bran sustine eficient organismul in timpul si dupa tratamentele medicamentoase ale cancerului(precum chimioterapia si radioterapia);

Imbunatateste cu adevarat calitatea vietii;

Are efect antioxidant si antiinflamator;

Este usor de administrat;

Natural, nemodificat genetic, indicat si vegetarienilor;

Fara efect secundare, nontoxic;

Nu necesita un regim alimentar special;

Sustinut de studii efectuate si publicate in Japonia, S.U.A si Europa;

Inregistrat si in Romania.

Pentru mai multe detalii consultati site-ul companiei www.chemomed.ro

 

 

 

 

 

 

DESPRE BIOBRAN

Acesta est un adjuvant in tratamentul medicamentos al cancerului , indiferent de stadiu inclusiv leucemie (cancer de san, colon,prostata, plaman,stomac, pancreas, rectal, vezica etc)

Recomandat inainte,in timpul si dupa perioada curelor radio si chimioterapice(le imbunatateste rezultatele le reduce efectele negative)

Recomandat deasemenea in hepatita b si hepatita c

Diabet noninsulino dependent

Infectii cronice (bacteriene, virale, fungice)

Tabagism , etilism,persoane cu deficiente imunitare, SIDA, reumatism cronic etc.

Persoane care provin din familii cu antecedente neoplazice.

Biobran este considerat un pas considerabil pentru imunologie, un salt enorm pentru bolnavii de cancer.

"In peste 30 de ani de cercetare in domeniu Biobran s-a dovedit a fi cel mai puternic imunomodulator pe care l-am testat vreodata."afirma Prof Dr.M Ghoneum, Departamentul Imunologie,Universitatea de Medicina "Drew" S.U.A.

Bio Bran sustine eficient organismul in timpul si dupa tratamentele medicamentoase ale cancerului(precum chimioterapia si radioterapia);

Imbunatateste cu adevarat calitatea vietii;

Are efect antioxidant si antiinflamator;

Este usor de administrat;

Natural, nemodificat genetic, indicat si vegetarienilor;

Fara efect secundare, nontoxic;

Nu necesita un regim alimentar special;

Sustinut de studii efectuate si publicate in Japonia, S.U.A si Europa;

Inregistrat si in Romania.

Pentru mai multe detalii consultati site-ul companiei www.chemomed.ro

 

 

 

 

 

 

DESPRE BIOBRAN

Acesta est un adjuvant in tratamentul medicamentos al cancerului , indiferent de stadiu inclusiv leucemie (cancer de san, colon,prostata, plaman,stomac, pancreas, rectal, vezica etc)

Recomandat inainte,in timpul si dupa perioada curelor radio si chimioterapice(le imbunatateste rezultatele le reduce efectele negative)

Recomandat deasemenea in hepatita b si hepatita c

Diabet noninsulino dependent

Infectii cronice (bacteriene, virale, fungice)

Tabagism , etilism,persoane cu deficiente imunitare, SIDA, reumatism cronic etc.

Persoane care provin din familii cu antecedente neoplazice.

Biobran este considerat un pas considerabil pentru imunologie, un salt enorm pentru bolnavii de cancer.

"In peste 30 de ani de cercetare in domeniu Biobran s-a dovedit a fi cel mai puternic imunomodulator pe care l-am testat vreodata."afirma Prof Dr.M Ghoneum, Departamentul Imunologie,Universitatea de Medicina "Drew" S.U.A.

Bio Bran sustine eficient organismul in timpul si dupa tratamentele medicamentoase ale cancerului(precum chimioterapia si radioterapia);

Imbunatateste cu adevarat calitatea vietii;

Are efect antioxidant si antiinflamator;

Este usor de administrat;

Natural, nemodificat genetic, indicat si vegetarienilor;

Fara efect secundare, nontoxic;

Nu necesita un regim alimentar special;

Sustinut de studii efectuate si publicate in Japonia, S.U.A si Europa;

Inregistrat si in Romania.

Pentru mai multe detalii consultati site-ul companiei www.chemomed.ro