Termen cautat
Categorie

Raia sau scabia


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este scabia sau raia?
Scabia este o infectie a pielii produsa de un parazit cunoscut sub numele de Sarcoptes scabiae. Femelele parazitului sunt atrase de mirosul si caldura emanata de corpul uman si se depoziteaza in pliurile pielii. Dupa crearea unor santuri ( galerii) in piele, femala depune ouale in aceste santuri si moare. Cand aceste oua se matureaza, noi paraziti incep sa se raspandeasca pe piele si inteapa pielea pentru a se hrani, ceea ce provoaca mancarimi intense.
Scabia poate afecta persoanele de toate varstele si din toate categoriile sociale. Chiar si persoanele cu o buna igiena personala pot contacta boala. Persoanele care locuiesc in colectivitati - cum ar fi copiii din centrele de ingrijire sau gradinite, elevii din internate si batranii din casele de ingrijire - au un risc crescut de contactare a scabiei.

Cum se transmite scabia?
Scabia este o afectiune contagioasa a pielii care se transmite prin contact apropiat, intim, ca si dormitul in acelasi pat sau atingerea unei persoane cu scabie. Scabia este transmisa indeosebi prin contact uman direct, cea mai frecventa cale de contaminare fiind cea familiala sau cu ocazia raporturilor sexuale. Infestarea se face si indirect prin contactul cu hainele sau cu lenjeria de pat ale persoanei parazitate.
Aceasta boala este cauzata de un acarian de mici dimensiuni. Femela depune in cele cateva saptamani de viata 40-50 de oua la capatul santului sapat si apoi moare. Larvele apar dupa 3-4 zile si parasesc santul. Aceste larve se deplaseaza pe suprafata pielii si devin adulti in 14-17 zile. Acest ciclu continua pana cand acarienii sunt distrusi. In afara corpului uman parazitul adult nu traieste mai mult de 48-72 de ore la temperatura mediului ambiant, in schimb ouale rezista in medie 10 zile. Perioada de incubatie (intervalul de timp intre expunerea la acarian si aparitia simptomelor) a scabiei este in medie de 14 zile, putand dura pana la 6-8 saptamani, perioada in care pacientul este contagios.
Parazitul care determina scabia poate infecta de asemenea animalele (cainii si pisicile). Cu toate acestea acarianul care infecteaza animalele nu este acelasi cu acarianul care infecteaza oamenii. Oamenii care vin in contact cu animalele infectate este putin probabil sa dezvolte scabie, deoarece acesti acarieni in general mor repede, imediat ce parasesc gazda lor de origine animala.
Persoanele in varsta, cu sistem imunitar slabit , cu boli neurologice sau endocrinologice pot fi mai sensibili la o forma severa de scabie cunoscuta sub numele de scabie norvegiana sau crustoasa. Este o forma de scabie care se manifesta sub forma unor cruste groase acoperite de scuame, dispuse pe maini, picioare, coate, umeri, pielea capului. Sub cruste se gaseste o mare cantitate de paraziti.

Cum se manifesta clinic scabia?
Pruritul (mancarimea) intens este cel mai frecvent simptom asociat cu scabia. Aceasta mancarime tinde sa se agraveze dupa o baie fierbinte si pe timpul noptii. Uneori pruritul este foarte intens mai ales la copii si la varstnici. Pruritul se instaleaza dupa aproximativ 8 zile de la infectare.
Cand acarianul sapa santuri in piele traseaza pe piele o linie caracteristica subtire, neregulata, ondulata,usor proeminent deasupra pielii, rosie sau inchisa la culoare, care arata ca si cum ar fi trasata cu creionul. Veziculele perlate apar ca mici ridicaturi cu continut lichid clar, localizate la nivelul spatiilor dintre degetele de la maini, iar la copii si pe talpi.
Pacientul cu scabie prezinta la nivelul pielii papule ( leziune a pielii, fara continut lichidian, usor proeminenta, cu un diametru mai mic de 5 milimetri si de culoare variabila) , vezicule (leziune cu continut lichid, sub 5 mm) si leziuni datorate gratajului (scarpinatului) a caror extindere este in functie de gradul si durata infestarii si igiena personala.
Acarianul poate infecta orice regiune a pielii unui pacient, dar tinde sa prefere anumite regiuni cum ar fi intre degetele de la mana, subrat (in axila) , pe partea exterioara a cotului si in plica cotului , in jurul taliei si ombilicului ,pe fese ,in jurul sfarcurilor, linia sutienului sau sub san, pe partile laterale a sanilor , pe organele genitale (la barbati), iar la copii palmele si talpile. Frecvent acarieni se pot cantona sub unghii, precum si pe pielea din jurul inelelor, bratarilor si ceasului.

Care sunt complicatiile scabiei?
Gratajul (scarpinatul) viguros pot rupe pielea si permite aparitia suprainfectiilor bacteriene, cum ar fi impetigo. Impetigo este o infectie a pielii, care determina aparitia unor vezicule rosii care se pot sparge, secreta lichid si dezvolta o crusta galbena maronie. Impetigo este determinat de doua tipuri de bacterii: streptococul sau stafilococul si este la randul sau foarte contagioasa.
O alta posibila complicatie este foliculita, adica inflamatia foliculilor pilosi, datorata tot pruritului intens. Scabia poate deveni o problema persistenta si foarte raspandita la anumite persoane, in special cele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi persoanele cu HIV sau leucemie cronica. O forma mai severe de scabie care apare la persoanele cu imunitate scazuta, cu boli neurologice si endocrinologice se numeste scabia norvegiana sau crustoasa. Acest tip de scabie se manifesta prin cruste groase si acopera zone mari ale corpului. Scabia crustoasa este o forma foarte contagioasa si poate fi greu de tratat.

DIAGNOSTIC:

Examenul clinic
Majoritatea cazurilor de scabie pot fi diagnosticate pe baza simptomelor si examinarea pielii. Nu exista nici o analiza de sange pentru stabilirea diagnosticului de scabie. Exista mai multe afectiuni care pot determina simptome asemanatoare scabiei (eruptii cutanate si prurit ) cum ar fi eczemele, urticaria. Scabia norvegiana care se manifesta sub forma unor cruste groase acoperite de scuame la nivelul pielii poate fi, de asemenea, confundata cu psoriazisul. Prin urmare medicul va cauta semne suplimentare ale bolii, cum ar fi santul acarian ( o linie caracteristica subtire, neregulata, ondulata,usor proeminent deasupra pielii, rosie sau inchisa la culoare).

Examenul microscopic
Pentru a confirma diagnosticul de scabie medicul poate efectua un test simplu ce consta in aplicarea unei picaturi de ulei pe leziunea suspecta. Apoi pielea este raclata (razuita ) si micile fragmente rezultate sunt prelucrate (se adauga hidroxid de potasiu 40% , dupa care se incalzeste) si sunt examinate la microscop. Diagnosticul este stabilit prin descoperirea de paraziti sau de oua ale acestora.

Testul cu cerneala
Medicul poate efectua un test care consta in picurarea unei cantitati mici de cerneala la nivelul pielii cu leziuni suspecte si apoi se sterge cu un tampon imbibat cu alcool. Acest test poate ajuta la identificarea santului acarian deoarece cerneala patrunde in profunzimea pielii.

Biopsia cutanata
Biopsia cutanata este o procedura medicala in cadrul careia este recoltat un fragment de piele ce ulterior este analizat microscopic.

Extragerea parazitului
Acest test este rar efectuat. Daca acarianul poate fi identificat intr-o vezicula, se extrage usor cu un ac steril si se examineaza la microscop.

TRATAMENT:

Tratamentul medicamentos
Tratamentul scabiei are la baza administrarea de medicamente scabicide. Principalele tratamente medicamentoase recomandate sunt:

Permetrin 5%
Permetrinul sub forma de crema se aplica la suprafata pielii de la gat in jos, se mentine pe noptii (timp de 12 ore), apoi se spala. Aceasta aplicatie poate fi repetata dupa 7 zile. Permetrinul poate fi utilizat si la sugarii dupa varsta de 6 luni. Crema cu permetrin este cea mai frecventa medicatie folosita pentru tratarea scabiei.Reactia adversa la crema cu permetrin 5% este reprezentata de intepaturi si arsuri temporare. Leziunile se vindeca in patru saptamani dupa tratament.

Lindan 1%
Lindanul sub forma de crema se aplica in doza unica (o singura data), de la gat in jos si este spalat dupa aproximativ 8 ore. Deoarece lindanul poate determina aparitia convulsiilor (este neurotoxic) atunci cand este absorbit prin piele, aceasta nu trebuie utilizat in cazul in care pielea este foarte iritata sau umeda (dupa baie). Ca o precautie suplimentara lindanul nu trebuie utilizat la femeile gravide sau care alapteaza,la persoanele care sufera de epilepsie sau alte boli neurologice, la persoanele in varsta, la copiii mai mici de 2 ani sau cu greutate mai mica de 50 kilograme. Lindanul nu este un tratament de prima linie pentru scabie, ci este recomandat numai in cazul in care pacientii nu pot tolera alte tratamente sau in cazul in care alte tratamente nu au fost eficiente.

Ivermectin
Ivermectin este un medicament administrat pe cale orala, un medicament antiparazitar s-a dovedit a fi un scabicid eficient. Medicamentul se administreaza in doza de 200 ug/ kg corp, urmata de o a doua doza dupa o saptamana. Ivermectinul poate fi utilizat si sub forma de crema (0,8%) , dar are un risc mai mare de reactii adverse toxice (inclusiv moarte subita la persoanele varstnice) fata de permetrin si nu s-a fost dovedit a fi superioara fata de permetrin in eradicarea scabiei.

Crotamiton 10%
Crotamiton 10% este un alt medicament utilizat pentru tratamentul scabiei la adulti, dar nu este recomandata utilizarea la copii. Crotamitonul este utilizat in aplicatii cu durata de 24 de ore timp de 2 zile consecutiv. Este mai putin eficient decat restul medicamentelor.

Sulful 5-10%
Sulful este mai putin eficient decat permetrinul sau lindanul si este folosit sub forma de crema pentru tratamentul copiilor mici si a femeilor insarcinate si a celor care alapteaza. Se utilizeaza in concentratie de 10% la adulti si 3-5% la copii in unguente si mixturi. Tratamentul consta in aplicatii timp de trei seri consecutiv, urmate in a patra zi de baie si schimbarea lenjeriei de pat si de corp. Sulful este iritant putand cauza dermatite de contact.

Benzoatul de benzil
Benzoatul de benzil are o actiune neurotoxica pe sistemul nervos al parazitului actionand si pe oua. Produsul este prescris in aplicatie unica dupa o baie calduta pe pielea inca umeda. O serie de autori recomanda repetarea aplicatiilor dupa 24 de ore si apoi la un interval de o saptamana. La 24 de ore dupa aplicatie lenjeria de pat si corp trebuie schimbata.

Antihistaminice si corticoizi
Antihistaminicele si corticoizi ( sub forma de creme sau tablete) pot fi prescrise pentru a diminua pruritul (mancarimea), care poate dura saptamani intregi chiar si dupa ce parazitul a fost indepartat.

Masuri generale

  • vor fi tratate toate persoanele care au fost in contact direct cu bolnavul; tratarea simultana a tuturor membrilor familiei este obligatorie.
  • toate hainele, lenjeria vor fi spalate intr-un mod obisnuit, la posibilitate - fierberea 5-10 minute; apoi vor fi calcate cu fierul fierbinte.
  • cuverturile, saltelele, pernele vor fi supuse dezinfectiei la etuba sau vor fi inchise in saci de plastic pe cateva zile.
  • incaltamintea, jucariile vor fi si ele inchise in saci de plastic pe cateva zile.
  • mobila moale va fi prelucrata cu preparate dezinfectante.
  • obiectele ce nu vor fi prelucrate termic for fi expuse la aer pe 3 zile.
  • covoarele sau husele tebuie aspirate. Aspiratorul trebuie folosit pentru intreaga casa si sacul trebuie aruncat.
  • animalele de casa nu necesita tratament.
Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/infections/skin/scabies.html
http://www.emedicinehealth.com/scabies/article_em.htm#Scabies%20Overview
http://www.medicinenet.com/scabies/article.htm#1whatis
http://www.mayoclinic.com/health/scabies/DS00451
http://health.yahoo.com/skinconditions-overview/scabies-topic-overview/healthwise--hw171813.html
http://yourtotalhealth.ivillage.com/scabies.html?pageNum=1#1

Comentarii

Nu mai pot..Am contactat boala asta cam de 2 saptamani dar nu am stiut ce este , si m am dus la dermatolog si m ia zis ca am scabie , m ia dat o crema unguent , si medicamente de calmare ,a 3 a zi m am simtit mai bine si acum a 4 a zi nu mai pot de mancarime , va rog spuneti-mi ce sa fac ?nu pot dormi noaptea,

Am aplicat tratamentul cu benzonat, cca 4 zile, nu mai am mancarimi, dar mai sunt niste bube supulente in zona superioara a picioarelor linga coapse si in zona inghinala cca 2-3. Am dezinfectat tot prin casa, paturi ,saltele,covoare, etc cu o solutie 5ml/1l apa,(neostomosan ).Cum ne dam seama ca am scapat de scabie?

Buna ziua . am fost diagnosticata si eu cu scabia ..sunt foarte ingrijorata . de astaseara 3 zile trebuie sa ma dau cu benzoat si sa iau o pastila...sa ma apuc sa fierb lenjeriea si toate cele de prin casa sa le dezinfectez...imi e foarte frica ca am vazut ca nu scapi de ea asa usor ...ajutatima cu niste sfaturi va rog ..

Buna ziua! Si eu am fost diagnostica cu scabie. De aseara am inceput tratamentul. 3 seri la rand trebuie sa ma dau pe tot corpul cu benzoat de benzil. sa iau in fiecare zi (10 zile) pastile Borenar, iar la finalul celor 3 zile trebuie sa ma dau pe corp cu crema Triamcinolon. Este corect tratamentul? Si cam dupa cate zile trebuie sa se observe vreo imbunatatire? Multumesc mult.

V-a trecut, cum ati procedat, am contactat si eu bestiile, incerc cu benzoat de benzil, sunt la al 6 tub si degeaba, am spalat tot la 90 de grade si nimic.

am o intrebare..ai dormit in lenjeria infectata timp de 3 zile cat te-ai dat cu crema respectiva ?

BUNA AM AVUT SI EU SCABIE AM FOST LA UN MEDIC DERMATOLOG SI MIA PRESCRIS UN TRATAMENT SI IN 2 SAPTAMANI NUMAI AVEAM NIMIC NICI DUPA ACEEA NU MAI MI-A APARUT....MEDICUL MI-A PRESCRIS O CREMA PREPARATA LA FARMACIE ATUNCI PE LOC BENZOAT DE BENZIL,UN UNGUENT ADVANTAN O TINCTURA CASTELANI SI NISTE CALCIU.....

ASA CUM ERA LENJERIA INFECTATA MI-A SPUS MEDICUL SA MA DAU 3 ZILE CU CREMA ACEEA BENZOAT DE BENZIL DOAR SEARA INAINTE DE CULCARE DE LA GAT PANA IN PICIOARE(TOT CORPUL)INCLUSIV PERSOANELE DIN CASA.DUPA CE MA DADEAM CU CREMA SEARA,DIMINEATA FACEAM BAIE MA DADEAM UNDE AVEAM BUBITE ROSII CU TINCTURA DE CASTELANI IAR DOAR PE RANI MA DADEAM CU ADVANTAN.DUPA 3 ZILE MIAM DEZINFECTAT LENJERIA LA MASINA DE SPALAT LA 40DE GRADE CU O SOLUTIE DEZINFECTANTA(NU ERA SPECIALA PENTRU HAINE).HAINELE LEAM PUS INTR-UN SAC SI LEAM DAT CU SPRAY RAYD SI DUPPA ACEEA LEAM SPALAT TOT LA MASINA.DUPA 3 ZILE DATE CU CREMA ACEEA AM INCETAT SA MA MAI DAU CU EA SI AM CONTINUAT CU TINCTURA CASTELANI ALTE 2 ZILE IAR CU ADVANTAN O SAPTAMANA.SI AU FOST FOARTE BUNE MEDICAMENTELE.INSA CREMA TREBUIE PRESCRISA DE MEDICUL DERMATOLOG.APP DE UN AN DE ZILE AM AVUT SCABIE IAR ACUM MA SIMT PERFECT LA FEL SI CEILALTI MEMBRI AI FAMILIEI.SPER SA VA AJUTE DACA VRETI S-O LUATI  IN CONSIDERARE.

am un baietel de 10 luni care  are scabie. de 4 luni ma lupt sa o inving dar nu am reusit, am fost la medic si singurul tratament pe care mi l-a dat a fost un sampon pe baza de petrol care nu a dat roade deloc. mentionez kl lenjeria si asternutul il spal la 90 de grade. va rog frumos sa-mi spuneti poate stiti alte tratamente!!

 

Am reusit si eu sa iau raie de undeva.Habar n-am de unde.Sunt un tip obsedat de curatenie, cred ca de aia m-am si pricopsit cu boala asta.Faza e ca, o am de cateva luni bune deja si nu-mi trece cu absolut nici un tratament. Am facut absolut tot ce mi s-a spus de medici si tot ce am citit. De vreo saptamana am inceput sa ma tamponez cu Domestos dizolvat in apa si sa ma ung cu Triderm crema. Stiu e nebunesc ce am facut ....dar surpriza...am scapat de ea! Dupa toate astea ma dadeam cu Elocom.Acum mai am doar cateva bube, care sunt aproape vindecate. Eram disperat , nu mai stiam ce dracu sa fac.Crema de sulf imi ardea pielea si imi crapa. Aveam bube imense pe tot corpul.Aratam ca un monstru...dar bine ca -a vindecat...Daca nu aveti alta optiune ...va mai ramane asta...Succes!

Ps; Scabex mi s-a spus ca nu mai exista pe piata, la fel si Lindanul sau  altele...singura optiune este sulful sau benzilul ..dar ineficiente...

Buna ziua. Am si eu scabie, dupa cum mi.a spus medicul dermatolog. Problema mea este ca am de o luna, am respectat tratamentul medicului, dar dupa 1-2 saptamani m.am reinfectat, mancarimea fiind ca la inceput. Lengeria de corp si de pat le fierb, si hainele care se pot fierbe. Ce nu,le pun in sac cu spray de gandaci. Dar nu inteleg cum am reusit sa ma reinfectez.

Va rog, daca imi puneti spune unde as putea gresi... Multumesc anticipat.

Pagini