Termen cautat
Categorie

Rabia sau turbarea


Autor: camy
Simptome
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ce este rabia?


Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus de forma lunguiata, prezent in saliva mamiferelor infectate; virusul se transmite prin contactul direct al salivei animalului infectat cu sangele altui animal - astfel, daca un animal sanatos este muscat de un animal bolnav, virusul se transmite foarte usor. Perioada de incubatie este variabila si poate dura in general intre doua si opt sapamani dar virusul este prezent in saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile inainte ca primele semne clinice sa apara. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind in aparenta perfect sanatos.
Prin vaccinare, rabia apare foarte rar la animalele domestice; insa boala poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un animal salbatic bolnav si este muscat (sau zgariat!) de acesta. In tara noastra, animalele purtatoare ale virusului si raspunzatoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt de obicei vulpile, lupii, cainii salbaticiti si uneori pisicile fara stapan din zonele rurale.


Cum se manifesta?


Rabia este o boala infectioasa care ataca sistemul nervos si cauzeaza encefalita - semnele clinice se manifesta in trei faze distincte: faza prodomala, faza furioasa si faza paralitica. Odata semnele clinice aparute, nu exista tratament,rabia este fatala in 3-7 zile de la instalarea acestora.

 • Faza prodomala dureaza 2-3 zile si se manifesta prin modificari de comportament, febra, reflexe oculare incetinite si uneori animalul isi linge insistent si isi roade locul muscat;
 • Faza furioasa dureaza 2-4 zile; animalul da semne de agresivitate, iritabilitate, are tendinta sa muste animale si obiecte aflate in apropiere, musca si/sau inghite obiecte necomestibile, fuge de acasa, poate fi dezorientat, alergand fara tinta, cu miscari dezordonate, poate avea crize epileptiforme, tremuraturi, prurit (mancarimi) violent la locul muscaturii, care il determina sa isi smulga bucati de carne cu dintii si, contrar mitului "hidrofobiei", nu se teme de apa;
 • Faza paralitica dureaza 2-4 zile si se manifesta prin paralizia intregului corp, incepand cu locul muscaturii care a produs boala; in scurt timp cainele nu mai poate inghiti, saliva ii curge din gura si are un aspect spumos. In aceasta faza cainele nu este periculos pentru ca nu poate musca. Se instaleaza coma si moartea se produce datorita paraliziei muschilor toracici care rezulta in incetarea respiratiei.

DIAGNOSTIC:

Investigatiile fac mai usor diagnosticul rabiei la oameni si pot include:

 • testul direct cu anticorpi fluorescenti. Este un test uzual, rapid, care detecteaza proteinele ce alcatuiesc virusul rabic. Testul se face prin prelevarea unei mostre de tesut din zona potential infectata
 • testul de polimerizare in lant. Acest test detecteaza materialul genetic (ADN) al proteinelor din virusul rabic, este foarte exact si poate fi facut din saliva, lichid cefalorahidian sau oricare alt tesut.

Diagnosticul la animale este de asemenea dificil. Animalele care au un comportament ciudat pot fi infectate cu virusul rabic. Presupunerea ca un animal este infectat se bazeaza pe:

 • tipul animalului. Unele animale au risc mai mare sa fie infectate, cum ar fi: liliecii, sconcsii, ratonii, vulpile si coiotii
 • comportamentul animalului, cum ar fi salivatia excesiva sau comportament agresiv
 • riscul aparitiei bolii intr-un areal geografic anumit
 • data ultimei vaccinari a animalului.

TRATAMENT:

Dupa o expunere posibila la virusul rabic, se impune curatirea ranii si vaccinarea pentru ca acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa raspandirea infectiei.
Cand o persoana este muscata de un animal, rana trebuie curatata imediat cu multa apa si sapun pentru a reduce riscul unei infectii. Este indicata efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al ranii.


Vaccinarea


In cazul expunerii la virusul rabic este necesara administrarea unor vaccinuri. Acestea constituie terapia post expunere. Vaccinarea ajuta sistemul imun sa combata boala in stadiile timpurii. Cand se administreaza vaccinurile inaintea aparitiei simptomelor severe, ele previn de obicei dezvoltarea infectiei si cresc sansele de recuperare. Daca apar simptomele bolii vaccinurile nu mai sunt eficiente si persoana infectata decedeaza. Vaccinul este administrat in functie de riscul de expunere la virusul rabic. Medicii din cadrul Directiei de Sanatate Publica locale pot evalua acest risc si pot stabili daca este necesara vaccinarea. Printre factorii luati in calcul in determinarea riscului se numara:

 • tipul expunerii - expunerea la virusul rabic se poate realiza prin intermediul unei muscaturi sau a altor rani. Ranile (infectia apare cand o leziune deschisa a pielii sau mucoaselor este expusa virusului) duc rar la aparitia bolii, tratamentul fiind necesar
 • tipul animalului implicat - unele animale au un risc mai mare de a fi infestate cu virusul rabic. Purtatorii comuni ai acestui virus sunt liliecii, sconcsi, ratonii, vulpile si coiotii.

Tipurile de vaccin antirabic includ:

 • injectarea de anticorpi - injectarea de anticorpi (imunoglobuline) antirabie inactiveaza virusul rabic care se gaseste in apropierea ranii (portii de intrare in organism), dar si cel care s-a raspandit in organism pana cand organismul isi poate sintetiza singur anticorpii
 • vaccinarea in serie - injectarea unor vaccinuri in serie determina sistemul imun sa isi creasca raspunsul impotriva virusului rabic. Vaccinurile antirabice folosite includ vaccinul cu celule diploide umane, vaccin cu virus rabic atenuat, vaccinul din celule de embrioni de pui purificati.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat si alte vaccinuri, unele dintre ele putand fi administrate subcutan, iar altele sunt obtinute din tesut nervos. Pentru ca aceste vaccinuri apartin unei generatii mai vechi, ele au mai multe efecte adverse. Anumite profesii, hobby-uri sau calatorii frecvente efectuate in tari in curs de dezvoltare au un risc crescut de expunere la virusul rabic. Vaccinarea profilactica sau profilaxia preexpunere este recomandata in aceste cazuri. Vaccinurile antirabice sunt recomandate si in cazul calatoriilor in zonele rurale ale tarilor cu risc de infectie. In multe din tarile in curs de dezvoltare din Asia, Africa si America de Sud rabia este o afectiune frecventa, majoritatea persoanelor infectandu-se prin muscaturi de caine. Deoarece copiii au un risc mai mare decat adultii de a fi muscati, iar muscaturile la copii tind sa fie mai severe, se recomanda vaccinarea profilactica a acestora inaintea calatoriilor.

Comentarii

Buna ziua,

 

Daca aveti simptome care va ingrijoreaza atat de tare incat sa va ganditi la moarte ar fi bine sa va prezentati la un medic sau la camera de garda a unui spital in timpul cel mai scurt posibil.

 

Multa sanatate!

Alina D.

am si eu o intrebare:daca sunt si racit in momentul cand  ma muscat cainele si am facut vaccinul cum imi dau seama daca mor sau nu ,ka as avea unele simtome

Buna ziua,

 

Daca aveti simptome care va ingrijoreaza atat de tare incat sa va ganditi la moarte ar fi bine sa va prezentati la un medic sau la camera de garda a unui spital in timpul cel mai scurt posibil.

 

Multa sanatate!

Alina D.

am si eu o intrebare:daca sunt si racit in momentul cand  ma muscat cainele si am facut vaccinul cum imi dau seama daca mor sau nu ,ka as avea unele simtome

Buna ziua,

 

Daca aveti simptome care va ingrijoreaza atat de tare incat sa va ganditi la moarte ar fi bine sa va prezentati la un medic sau la camera de garda a unui spital in timpul cel mai scurt posibil.

 

Multa sanatate!

Alina D.

am si eu o intrebare:daca sunt si racit in momentul cand  ma muscat cainele si am facut vaccinul cum imi dau seama daca mor sau nu ,ka as avea unele simtome