Termen cautat
Categorie

Pleurezia


Autor: cezara

GENERALITATI:

Ce este pleurezia?


Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei (acea membrana subtire care acopera plamanii si imbraca cutia toracica) caracterizata prin aparitia in cavitatea pleurala a unei cantitati excesive de lichid. Pleura are doua foite, cea exterioara imbraca cutia toracica, iar cea interna acopera plamanii. Spatiul ingust dintre cele doua foite(cavitatea pleurala) contine o cantitate mica de lichid cu rol de lubrifiere, permitand ca cele doua foite sa alunece una pe cealalta in timpul respiratiei.


Care sunt cauzele?


Printre cauzele acestei afectiuni se numara infectiile virale aparute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoida, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicatie a unei operatii pe cord. Pleurezia poate fi cauzata de infectii, rani sau tumori sau poate fi o complicatie a unor boli precum pneumonia, tuberculoza sau abcesul pulmonar. In unele cazuri, pleurezia are drept cauze afectiuni ale tractului gastrointestinal, in special ale ficatului si pancreasului, care pot inflama diafragma si pleura care o protejeaza.
Exista si cazuri cand apare in mod spontan, fara sa fie vorba de o problema de sanatate anterioara.

La cine apare mai frecvent?


Pleureziile pot surveni la orice varsta. Pleurezia tuberculoasa este specifica la tineri si adultii sub 40 ani. La varste mai inaintate acestea indica neoplazii, insuficienta cardiaca congestiva.


Care sunt factorii de risc?

 • supraracire

 • factori socio-economici

 • tromboflebite (inflamarea peretelui venos)

Cum apare pleurezia?


Lichidul pleural se acumuleaza atunci cand formarea acestuia depaseste absorbtia sa. Revarsatul pleural este de tip transsudat atunci cand factorii sistemici care influenteaza formarea si absorbtia lichidului pleural sufera anumite alterari, si de tip exudat atunci cand sunt implicati factorii locali.

Cum se manifesta?


Simptomele care apar in pleurezie sunt durerea toracica si dificultatea de a respira ( dispnee). Durerea toracica are de obicei un debut brusc. De cele mai multe ori este descrisa de catre pacienti ca o durere intepatoare. Caracterele durerii:

 • este prezenta continuu dar se poate agrava in momentul respiratiei, in timpul inspirului. Pacienti evita sa respire profund pentru a preveni durerea.
 • de obicei apare doar pe o parte a toracelui (unilaterala)
 • poate sa iradieze in umar sau la nivelul abdomenului
 • se agraveaza de obicei la tuse, stranut sau miscari bruste
 • se poate calma in momentul opririi respiratiei intentionat sau la compresia pe torace, in zona dureroasa.

Daca pleurezia este produsa de o infectie virala, pot sa apara sau nu simptome de infectie virala, cum ar fi febra, durere de cap ( cefalee), durere musculara.
Inflamatia pleurei, uneori, poate sa provoace acumularea de lichid in cavitatea pleurala (sindrom lichidian pleural). Se poate ca durerea sa se amelioreze dupa ce acest proces se poate produce, intrucat acumularea de lichid previne frecarea foitelor pleurale una de alta. Daca exista o cantitate mare e lichid acumulat in cavitatea pleurala, se poate diminua expansiunea plamanilor in timpul inspirului, producand dificultati de respiratie.
Alte simptome care apar in sindromul lichidian pleural sunt febra si tuse seaca.Sindromul lichidian pleral poate sa apara si in alte situati decat asociat cu pleurezia, cum ar fi insuficienta cardiaca sau afectiuni ale ficatului sau rinichilor. Clinic pacientul prezinta o bombare a peretelui toracic cu largirea spatiilor intercostale, diminuarea amplitudinii miscarilor respiratorii.

Care sunt complicatiile?

 • insuficienta respiratorie acuta (pleurezia libera in cavitate pleurala a unuia dintre plamani in cantitate mare poate determina deplasarea mediastinului si insuficienta respiratorie acuta)
 • pahipleurita( ingrosare inflamatorie a pleurei )
 • transformare purulenta
 • pericardita(inflamatia membranei care inveleste inima)
 • fistule bronhopulmonare (canal artificial prin care bronhiile in mod anormal cu plamanii)

DIAGNOSTIC:

Intrucat semnele acestei afectiuni sunt multiple, este nevoie de un examen fizic complet, o radiografie toracica pentru a fi examinate cat mai bine aceste semne si o serie de alte teste pentru a inlatura alte posibile cauze. Medicul, prin simpla ascultare cu stetoscopul, poate identifica alte afectiuni ale plamanilor precum astm, emfizem sau pneumonie sau unele afectiuni sau malformatii cardiace. O radiografie, o electrocardiograma si unele analize de laborator sunt de asemenea necesare pentru o identificare corecta a bolii. In cazul in care medicul suspecteaza o boala autoimuna, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida, sunt necesare analize suplimentare. Daca este insa vorba de sindromul lichidian pleural, se ia, folosind un ac, o proba de lichid din cavitatea pleurala si se trimite spre analiza la laborator.

TRATAMENT:

Masuri generale - micsorarea aportului de lichide,repaus la pat in perioada febrila,in timpul febrei alimentatie lichida si semilichida, trecere treptata la alimentatie normala,reducerea consumului de sare.
Tratamentul pleureziei depinde de cauza care a produs-o. De exemplu, daca cauza este o infectie bacteriana, este nevoie de un tratament cu antibiotic. Daca este prezent si un trombembolism pulmonar, este nevoie de tratament pentru a se incetini sau a se preveni coagularea (anticoagulante). 

In cele mai multe cazuri de durere pleurala data de pleurezie, se poate administra aspirina, ibuprofen sau un altfel de tratament antiinflamator nesteroidian (AINS). Calmantele pot fi de un real ajutor in cazul tusei care provoaca durere.Se poate diminua durerea in decubit lateral pe partea dureroasa sau compresia acesteia cu o perna.
In cazul existentei sindromului lichidian pleural este nevoie de eliminarea lichidului din cavitatea pleurala folosind un tub care se introduce prin cutia toracica.
In unele cazuri de sindrom lichidian pleural, se poate incerca realizarea unei pleurodeze. Prin aceasta procedura terapeutica se injecteaza o substanta chimica sau un medicament in cavitatea toracica, care va produce o inflamatie locala la nivelul suprafetei plamanilor si in interiorul cutiei toracice. Acest lucru produce adeziunea dintre suprafata plamanilor si cea a cutiei toracice, prevenind astfel formarea de lichid in cavitatea pleurala.
Tratamentul tonic general (vit. C, D2, calciu) si gimnastica respiratorie, care se instituie imediat dupa disparitia exsudatului pleural, completeaza masurile din 6 luni in primii 2 ani si apoi anual.