Termen cautat
Categorie

Persistenta canalului arterial


GENERALITATI:

Ce este persistenta canalului arterial?

Persistenta cacalului arterial reprezinta o malformatie la nivelul inimii care survine in momentul in care, dupa nastere, vasul de sange care face legatura intre aorta si ramura stanga a arterei pulmonare ramane deschis/permeabil.

Canalul arterial este necesar pentru superavietuirea si dezvoltarea fatului. Plamanii acestuia, inaintea nasterii, nu functioneaza, fatul primind tot oxigenul necesar de la mama. Sangele care revine la inima va trebui sa ocoleasca plamanii, aceasta circulatie sanguina presupunand doua moduri de ocolire: canalul arterial si foramen ovale sau deschiderea atriilor cordului fetal (atrii care sunt doua la numar). Cele doua cai de comunicare se vor inchide la putin timp dupa ce fatul este nascut, iar, dupa nastere, in momentul in care nou-nascutul poate respira de unul singur, plamanii sai devenind functionali, sangele va trebui sa fie pompat catre aceste organe. Canalul arterial va fi considerat ca fiind permeabil/deschis sau persistent daca nu se va inchide singur intr-un termen de trei zile dupa ce copilul este nascut.

Aceasta malformatie cunoscuta sub denumirea de persistenta a canalului arterial este, de cele mai multe ori, daunatoare pentru copil; se intampla sa existe si anumite cazuri cand ea poate fi benefica, cum este, de pilda, cazul existentei tetralogiei Fallot (un defect congenital la nivelul inimii care consta intr-o asociere de 4 anomalii de tip anatomic).

Asadar, cand avem de a face cu prezenta anumitor malformatii la nivel cardiac, persistenta canalului arterial este cea care poate facilita supravietuirea. Atunci cand fluxul sanguin care circula inspre plamani este blocat, canalul arterial este cel care permite acestuia sa ajunga la organe. In cazul in care este vorba despre copii care s-au nascut avand diferite malformatii congenitale complexe la nivelul inimii (de pilda, transpozitia vaselor mari sanguine), persistenta canalului arterial faciliteaza supravietuirea copilului prin intermediul amestecarii sangelui rosu sau oxigenat cu sangele albastru, adica cel neoxigenat.

Persistenta canalului arterial face ca sangele sa poata circula din aorta in artera pulmonara. Aorta se formeaza la baza ventriculului stang al inimii, fiind artera principala din organism, iar artera pulmonara porneste din ventriculul drept al inimii. Circulatia sangelui din aorta in artera pulmonara are drept efect o crestere a presiunii in cadrul circulatiei pulmonare si o exagerare a activitatii ventriculului drept. Mai mult, cantitatea fluxului sanguin care revine de la plamani spre atriul stang (prin intermediul venelor pulmonare) va creste, iar rezultatul consta intr-un efort in plus depus de partea stanga a inimii. Toate acestea pot sa determine o dilatare a ventriculului stang si a atriului.

Daca gradul permeabilitatii/deschiderii canalului arterial este suficient de crescut, acest fapt poate provoca aparitia bolii vasculare pulmonare, in final, conducand la instalarea insuficientei cardiace, cu alte cuvinte, pomparea unei cantitati insuficiente de sange a inimii spre organism.

Ce factori de risc exista in cazul persistentei canalului arterial?

 • Copiii care au malformatii congenitale la nivelul inimii cum ar fi transpozitia vaselor sanguine mari sau tetralogia Fallot, au, de cele mai multe ori, asociata acestora si persistenta canalului arterial.
 • Bebelusii cu Sindrom Down (afectiunea genetica ce presupune ca fatul afectat va avea 3 cromozomi 21, in loc de 2, cat este normal) vor avea parte, mult mai des, si de malformatii congenitale cardiace.
 • Persistenta canalului arterial este o malformatie prezenta mai des in cazul nou-nascutilor prematur. Un nou-nascut prematur este acela care s-a nascut intre 22-37 de saptamani complete ale sarcinii. Prematuritatea are o complicatie intalnita destul de frecvent, si anume, sindromul de detresa respiratorie care se manifesta prin dificultatea respiratiei si tegumente cu coloratie cianotica. Acest sindrom se considera a fi un factor mare de risc pentru persistenta de canal arterial.
 • Diabetul zaharat prezent la mama, in cazul in care nu este controlat, poate afecta glicemia fatului, adica cantitatea de glucoza prezenta in sange, efectele fiind unele foarte daunatoare in ceea ce priveste dezvoltarea fatului.
 • Rubeola congenitala este si ea o afectiune care se asociaza frecvent cu prezenta unor malformatii congenitale la nivel cardiac. Boala este una de o gravitate crescuta, reprezentand o consecinta a faptului ca virusul rubeolic a fost transmis prin placenta, pe perioada sarcinii. Riscul ca rubeola congenitata sa se declanseze este cu atat mai mare cu cat virusul care o provoaca poate traversa placenta pe perioada primului trimestru de sarcina. In aceasta perioada are loc dezvoltarea organelor si a tesuturilor fatului (procese numite organogeneza si embriogeneza).
 • Dezvoltarea fatului mai poate fi sever afectata si de consumul medicamentelor, a drogurilor, a alcoolului sau de expunerea la radiatii si substante chimice a mamei pe perioada sarcinii.

Ce simptome manifesta persistenta canalului arterial?

Simptomele acestei malformatii vor varia in functie de varsta gestationala a copilului in momentul nasterii si de gravitatea si gradul defectului.

Canalul arterial persistent care are dimensiunile mai mici nu va genera nici un fel de simptome, putand ramane fara sa fie diagnosticat o vreme.

Copiii nascuti prematur pot avea alte afectiuni legate de prematuritate, iar testele in vederea diagnosticarii pot evidentia posibile defecte la nivel cardiac.

Simptomele care pot fi generate de persistenta canalului arterial sunt urmatoarele:

 • transpiratii in exces
 • pofta de mancare scazuta sau chiar inexistenta, fapt care poate conduce la intarzieri de dezvoltare si crestere
 • dificultate sau efort marit in cadrul respiratiei (dispnee); respiratie foarte rapida (tahipnee)
 • cresterea frecventei cardiace (tahicardie)
 • oboseala/slabiciune accentuata, din cauza acesteia alaptatul poate sa fie extrem de dificil

Ce complicatii poate genera persistenta canalului arterial?

 • infectii frecvente la nivelul plamanilor
 • hipertensiune pulmonara (cresterea peste limita normala a tensiunii din arterele pulmonare); cresterea fluxului sanguin din arterele plamanilor va avea drept efect o crestere a presiunii si in circulatia sanguina a plamanilor, fapt care va mari efortul pe care il face partea dreapta a inimii
 • aritmiile (dereglarile de ritm ale inimii in ceea ce priveste frecventa sau regularitatea acesteia)
 • insuficienta cardiaca generata de un efort prea mare exercitat de inima si un aport prea mic de oxigen; cand muschiul cardiac pompeaza o cantitate insuficienta de sange necesara corpului, va aparea insuficienta cardiaca
 • endocardita: infectii ale stratului intern al inimii (endocard) sau ale valvelor; afectiunea apare deseori in cazul pacientilor cu malformatii congenitale la nivelul inimii, fiind cauzata de prezenta bacteriilor sau fungilor care patrund in circulatia sangelui si se raspandesc in interiorul inimii, mai ales in valve; patrunderea bacteriilor in sange se poate face pe mai multe cai, dintre care cele mai frecvente sunt procedurile chirurgicale sau interventiile care intra in sfera stomatologiei
 • sindromul Eisenmenger: o afectiune cronica obstructiva a plamanilor care se declanseaza drept consecinta a unui sunt mare stanga-dreapta existent inca din momentul nasterii; acesta va cauza o crestere a presiunii arteriale de la plamani catre niste grade apropiate celor sistemice, astfel sangele va curge birectional sau dreapta-stanga, deseori; un efect va fi aparitia cianozei, simptomele cele mai grave fiind insuficienta cardiaca congestiva, hemoptiziile sau chiar moartea subita
 • canalul se poate calcifia mai ales in cazul adultilor inaintati in varsta, iar, in cadrul interventiei chirurgicale, medicul chirurg va intampina dificultati 

DIAGNOSTIC:

Ascultatia inimii

In cadrul procesului de ascultare a cordului cu stetoscopul, medicul poate detecta posibilele defecte prezente. Indiciul existentei unei pesistente de canal arterial este reprezentat de suflul sistolo-diastolic, acesta fiind continuu si cu o amplitudine maxima langa zgomotul cu numarul doi.

Radiografia toracica

Aceasta are capacitatea de a oferi o imagine a toracelui in care pot fi observate inima si plamanii, imagine care este obtinuta prin intermediul expunerii intregului torace la razele X. O astfel de explorare va oferi informatii si imagini generale despre forma, dimensiunea si structura plamanilor si a inimii. In cazul in care este vorba despre o forma usoara de persistenta a canalului arterial, radiografia toracica va scoate in evidenta o imagine normala a circulatiei pulmonare si a formei cardiace. Daca este vorba de forme grave ale afectiunii, cordul va avea dimensiunile marite, circulatia pulmonara va aparea ca fiind accentuata, iar trunchiul arterei pulmonare va avea un aspect bombat.

Ecocardiografia

Aceasta metoda de diagnosticare utilizeaza ultrasunetele in vederea obtinerii imaginilor pericardului (foita care inveleste inima), a atriilor, valvelor si a ventriculelor. Ecocardiografia poate masura dimensiunea camerelor cordului, forta contractiilor de miocard, grosimea pe care o au peretii inimii si felul in care functioneaza valvele. In cazul in care exista persistenta canalului arterial, metoda va releva lungimea, diametrul si aspectul acestui canal.

Electrocardiograma

ECG/EKG desemneaza traseul tutror impulsurilor electrice din cord, traseu inregistrat cu ajutorul unor electrozi mici care se vor fixa pe pieptul pacientului, apoi se vor conecta la un aparat numit electrocardiograf. Daca este prezenta persistenta canalului arterial, electrocardiograma va fi una normala sau necaracteristica. In cazul in care este vorba de o electrocardiograma necaracteristica, vor fi prezente semne precum unda P mitrala, hipertrofie biventriculara sau hipertrofie ventriculara stanga. Electrocardiograma mai are capacitatea de a releva si o posibila anormalitate a ritumurilor cardiace (artimie).

Cateterismul cardiac

Acesta reprezinta o interventie chirurgicala invaziva care poate oferi informatii de o acuratete maxima legate de structurile din interiorul cordului. Cateterismul cardiac presupune introducerea unui tub subtire si flexibil, din plastic, numit cateter, prin artera femurala sau prin vena pana la atriul stang al inimii. Pe parcursul procedurii presiunea sanguina si presiunea oxigenului din toate cele patru camere ale cordului, din aorta si din artera pulmonara vor fi masurate. Frecvent, este obisnuita injectarea unei substante de contrast care va facilita o vizualizare mai clara si mai precisa a structurilor aflate in interiorul cordului. In cazul in care este prezenta persistenta canalului arterial, rezultatele vor evidentia in artera pulmonara sange arterial oxigenat.

TRATAMENT:

Tratamentul medicamentos

La copiii prematuri, inchiderea canalului arterial poate avea loc cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), de pilda, indometacinul sau ibuprofenul. Acestea au capacitatea de blocare a substantelor chimice prezente in organism care impiedica inchiderea canalului arterial; aceste substante se numesc prostaglandine.

Tratamentul chirurgical

Procedura chirurgicala de reparare a persistentei canalului arterial presupune legarea (ligaturarea) vasului de sange, pas urmat de sectionarea canalului arterial. Toate acestea pot fi realizate prin intermediul unei interventii chirurgicale pe cord deschis (efectuandu-se toracotomia) sau cu ajutorul cateterismului.

In ceea ce priveste cateterismul, utilizarea acestei metode de inchidere a canalului arterial prezinta o rata mai mare de 40% a esecului.

Procedura chirurgicala de tip clasic este recomandat sa fie facuta in perioada copilariei sau pe parcursul pubertatii. Daca persistenta canalului arterial mai are si complicatii precum sindromul Eisenmenger, boala pulmonara vasculara, atunci ligaturarea si sectionarea canalului arterial nu sunt deloc recomandate, solutia pentru astfel de cazuri fiind transplantul de plamani.

Profilaxia endocarditei infectioase

Pacientii care au primit diagnosticul de persistenta a canalului arterial manifesta un risc sporit de dezvoltare a endocarditei infectioase care presupune o infectie a valvelor si a camerelor cardiace.

In acest sens, de fiecare data cand pacientii necesita manevre invazive ce presupun sangerare, acestia trebuie sa urmeze tratamente cu antibiotice, fiindca orice interventie invaziva poate avea drept urmare introducerea in circulatia sanguina a microorganismelor becteriene ce se pot, in final, localiza la nivelul cordului. Antibioterapia este necesara pentru aceste persoane anterior oricarei din urmatoarele proceduri:

 • orice fel de interventii chirurgicale
 • proceduri de stomatologie care presupun sangerare
 • traumatisme precum taieturi, contuzii, fracturi
 • operatii de cezariana (nasterea pe cale naturala nu este recomandata femeilor diagnosticate cu stenoza mitrala)
 • efectuarea colonoscopiei, a tubajului gastro-duodenal, a endoscopiei digestive superioare, a citoscopiei etc.
Bibliografie

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001560.htm
http://yourtotalhealth.ivillage.com/patent-ductus-arteriosus.html?pageNum=1#1
http://www.mayoclinic.com/health/patent-ductus-arteriosus/DS00631
http://www.healthline.com/galecontent/patent-ductus-arteriosus-3
http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/peds_hrnewborn/pda.cfm
http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/pda/pda_what.html

Comentarii

Buna ziua, Serban are 3 anisori si un defect septal interatrial ostium secundum cu sunt stanga dreapta de 13mm; ne-a sfatuit cineva sa il cautam pe dr Nicolescu de la Marie Curie dar am fost dezamagiti profund.  Lasand la o parte asteptarea de la usa cabinetului - sa fim seriosi , in ce spital de stat nu se asteapta?! - atitudinea doctorului ne-a dezamagit. A vorbit putin si rece, apoi a facut o ecografie in viteza si la sfarsit ne-a zis sec sa revenim la control peste6 luni. nu am avut timp sa intrebam nimic.

Nu am primit altceva decat o bucata de hartie pe post de rezultat, nicio poza, nimic.

Peste tot scrie ca acest doctor e deosebit... Va rog ma puteti ajuta cu alte recomandari???

Buna! Ce ai mai facut cu copilul ta? Il recomand din tot sufletul pe domnul dr. Deleanu impreuna cu prof. Thanopoulos. Copilul meu a fost diagnosticat cu o malformatie cardiaca congenitala – un defect septal atrial (DSA) destul de mare. Dupa ce am asteptat in zadar pe la usile doctorilor pentru o simpla ecografie, minunea a facut sa ajung pe mainile acestor oameni exceptionali care mi-au insanatosit fetita. Tin sa multumesc acestor perosane minunate pentru ca i-au redat copilului meu sansa la viata.           

 

Inchiderea spontana a canalului depinde de structura histologica a vasului; persistenta lui permeabila se asociaza totdeauna cu anomalii parietale histologice. In mod normal, se inchide functional dupa 10-l5 ore de viata si anatomic, inaintea varstei de 2 luni. Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau indometacinul, ajuta la inchiderea canalului arterial la copiii prematuri. Multa sanatate!

Buna ziua,

sunt din Iasi, am un baietel de nuami 1 luna si 4 zile, si la nastere a fost diagnosticat cu Persistenta canalului arterial de 3 mm. In acest moment el se simte foarte bine, a luat in greutate 1,4 kg, si 7 cm in inaltime. A-si dori sa stiu daca aceasta persistenta se poate inchide de la sine, sau trebuie intervenit chirurgical. Va multumesc

fetita mea are 5 ani si a fost diagnosticata cu persistenta de canal arterial. unde pot face cateterismul  si cam cat ma costa aceasta interventie. as vrea sa mi spuneti daca e mai bine sa recurg la calea chirurgicala.multumesc

Deobicei inaintea varstei de 7 ani. Consultati un medic chirurg cardio-vascular pentru evaluare si tratament.

La ce varsta este recomandata interventia prin cateterism interventional cu inchiderea canalului pe cale percutana printr-o proteza care este lasata in lumenul canalului?
Baietelul meu are 11 ani si nu are nici un simtom desi a fost diagnosticat cu persistenta de canal arterial.

Buna ziua, Serban are 3 anisori si un defect septal interatrial ostium secundum cu sunt stanga dreapta de 13mm; ne-a sfatuit cineva sa il cautam pe dr Nicolescu de la Marie Curie dar am fost dezamagiti profund.  Lasand la o parte asteptarea de la usa cabinetului - sa fim seriosi , in ce spital de stat nu se asteapta?! - atitudinea doctorului ne-a dezamagit. A vorbit putin si rece, apoi a facut o ecografie in viteza si la sfarsit ne-a zis sec sa revenim la control peste6 luni. nu am avut timp sa intrebam nimic.

Nu am primit altceva decat o bucata de hartie pe post de rezultat, nicio poza, nimic.

Peste tot scrie ca acest doctor e deosebit... Va rog ma puteti ajuta cu alte recomandari???

Buna ziua,

sunt din Iasi, am un baietel de nuami 1 luna si 4 zile, si la nastere a fost diagnosticat cu Persistenta canalului arterial de 3 mm. In acest moment el se simte foarte bine, a luat in greutate 1,4 kg, si 7 cm in inaltime. A-si dori sa stiu daca aceasta persistenta se poate inchide de la sine, sau trebuie intervenit chirurgical. Va multumesc

fetita mea are 5 ani si a fost diagnosticata cu persistenta de canal arterial. unde pot face cateterismul  si cam cat ma costa aceasta interventie. as vrea sa mi spuneti daca e mai bine sa recurg la calea chirurgicala.multumesc

Pagini