Termen cautat
Categorie

Pediculoza si paduchii


GENERALITATI:

Pediculoza reprezinta infestarea cu insectele mici - numite popular paduchi -  de la nivelul pielii, insecte care se hranesc cu sange, secretii sebacee sau piele moarta si alte deseuri care se gasesc pe corpul gazdei. Aceasta infestare reprezinta reproducerea insectelor in numar foarte mare. Tipurile de pediculoza includ:

 • pediculoza capului: paduchii infesteaza scalpul, cel mai frecvent in zona de la ceafa sau de dupa urechi, fiind intalnita, de cele mai multe ori, la copiii prescolari si la cei aflati in scoala primara; adultii pot fi, de asemenea, infestati, in mod special, daca locuiesc in acelasi camin cu copiii care au fost afectati
 • pediculoza pubiana: insectele traiesc in zona parului pubian, dar pot afecta si sprancenele, genele, parul facial si cel de la nivelul pieptului, iar, uneori, si scalpul
 • pediculoza corpului: paduchii traiesc pe haine, depunand oua, iar, la nivelul pielii, acestia sunt prezenti cand se hranesc; pediculoza corpului poate fi raspunzatoare de transmiterea unor boli cu pericol vital, cum ar fi, de pilda, febra recurenta.

Care sunt cauzele pediculozei?

Paduchii se raspandesc extrem de usor, infestarea putand fi cauzata de 3 tipuri de insecte:

 • pediculus capitis sau insectele care cauzeaza pediculoza capului: acestea se raspandesc prin intermediul contactului fizic, al folosirii obiectelor personale precum perii, palarii, haine sau lenjerii de pat
 • phtirius pubis sau insectele care cauzeaza pediculoza pubiana: acestea se raspandesc prin intermediul contactelor sexuale, infestarea fiind, in acest caz, extrem de contagioasa; de cele mai multe ori, o persoana este infestata in urma unui singur contact sexual; paduchii si ouale acestora au capacitatea de a supravietui pe lenjerie sau prosoape indeajuns de mult timp pentru a putea fi raspandite si la alte persoane; in cazul in care un copil primeste diagniosticul de pediculoza pubiana, acesta poate reprezenta un semn al abuzului sexual
 • pediculus corporis sau insectele care cauzeaza pediculoza corpului: se raspandesc prin intermediul utilizarii obiectelor personelor infestate cum ar fi hainele sau pe calea contactului fizic.

Care sunt simptomele pediculozei?

Cel mai frecvent simptom al pediculozei este pruritul (mancarimea) cauzat de reactii alergice. Pentru a se putea hrani, paduchii musca pielea, iar saliva insectelor poate cauza diferite reactii alergice care au drept efect mancarimea. In functie de tipul infestarii si de sensibilitatea persoanei, pruritul poate sa apara mai devreme sau mai tarziu. Dupa ce un pacient a fost infestat pentru prima oara, este posibila trecerea catorva saptamani sau chiar luni pana cand pruritul incepe sa se manifeste. La urmatoarele infestari, mancarimile pot aparea chiar si la doua zile de la aparitia pediculozei, deoarece sistemul imunitar al pacientului va reactiona mult mai rapid, odata ce expunerea a mai avut loc anterior.

Exista cazuri in care pacientii pot sa devina hipersensibili la muscaturile paduchilor, fapt care poate determina prurit insuportabil pentru acestia. In alte situatii, cand este posibila instalarea tolerantei la muscaturi, pruritul poate chiar sa nu existe sau sa aiba doar un nivel minim, chiar si cand pacientul este infestat in mod repetat.

Pe langa prurit, simptomele vor varia in functie de tipul de infestare.

Pediculoza capului se poate observa pe firele de par, dupa urechi sau la ceafa. Ouale insectelor au culoarea alba, forma ovala sau rotunda, fiind atasate de firele de par, aproape de radacina acestora, fara sa alunece singure de-a lungul lor. Ouale vor deveni de o culoare maronie chiar inainte ca insectele sa iasa din ele, fiind albe sau maro deschis dupa ce paduchii au iesit. Pediculoza poate cauza leziuni pe scalp, leziuni care prezinta riscul de a se infecta, iar, in caz de infectii, nodulii limfatici din spatele urechilor se vor putea tumefia.

Pediculoza pubiana poate cauza prurit in zona genitala, in jurul anusului, axilar si in alte zone ale corpului care sunt acoperite de par. Muscatura paduchilor pubieni poate conduce la aparitia unor mici leziuni plate de culoare gri-albastruie, similare echimozelor si acestea pot fi prezente la nivelul coapselor, trunchiului si al bratelor. Ouale se pot observa la radacina firelor de par. Simptomatologia poate sa dureze chiar si cateva luni dupa ce pediculoza a fost eradicata. Pe langa pediculoza pubiana, o treime din pacientii infestati mai prezinta si o alta afectiune cu transmitere pe cale sexuala. Paduchii pubieni care infesteaza si genele pot cauza aparitia unor iritatii, ouale putand fi observate la baza genelor. 

Pediculoza corpului poate cauza aparitia unor leziuni in urma pruritului la nivelul bratelor, pe trunchi si in jurul taliei, de regula, in locurile in care pielea este presata de haine. Insectele, alaturi de ouale lor, se vor observa de cele mai multe ori pe haine, nu pe suprafata pielii.

Simptome similare pediculozei pot fi determinate de alte afectiuni cum ar fi scabia/raia sau matreata.

DIAGNOSTIC:

Scarpinatul de o intensitate mai mare decat de obicei pe scalp reprezinta primul semn al infestarii cu paduchi la copii. Parazitii sunt, de regula, foarte greu de observat din cauza dimensiunilor lor reduse si a faptului ca se adapteaza extrem de usor culorii firelor de par printre care se ascund. Un caz foarte obisnuit este acela cand se descopera o infestare a scalpului doar cu ouale insectelor care sunt mici si au o culoare alb-galbuie. In cazul in care se observa oua prinse pe lungimea firului de par, la circa 5 mm de scalp, este cel mai probabil sa fie prezenta o infestare cu paduchi, fapt care va necesita un tratament. In cazul in care ouale sunt localizate la mai mult de 6-7 mm de scalp, exista probabilitatea ca insectele sa fi iesit deja. In ambele cazuri, pentru a obtine un diagnostic cat mai elocvent si sigur, apoi un tratament pe masura, cel mai indicat este ca micutul sa fie dus la medicul pediatru. 

TRATAMENT:

Pediculoza este o afectiune care nu poate fi eliminata fara tratament, iar initierea acestuia este necesara imediat ce se observa prezenta insectelor sau a oualor pe firele de par pe haine, in cazul in care este vorba despre pediculoza corpului. Tratamentul va varia in functie de tipul de pediculoza diagnosticat.

Pediculoza capului si pediculoza pubiana vor fi eliminate cu ajutorul aplicatiilor locale sau prin administrarea medicamentelor pe cale orala. Tratamentele cel mai frecvent utilizate includ lotiuni, creme si sampoane care au un continut nociv pentru insecte. In prezent, se cerceteaza eficienta unui tip de masca de par care are capacitatea de a omori paduchii prin sufocare.

Pediculoza corpului in cadrul careia ouale se depun pe haine se poate elimina prin spalarea acestoa in apa cu o temperatura de peste 54 de grade Celsius. Mentinandu-se hainele in apa calda timp de peste 5 minute, insectele adulte vor fi ucise si depunerea oualor va putea fi, astfel, prevenita. Prezenta paduchilor pe piele poate fi observata doar in momentul in care acestea se hranesc si ele pot fi eliminate prin spalarea corpului si schimbarea hainelor cu unele curate. In general, tratamentul medicamentos, in cazul pediculozei, nu este necesar.

Copiii care au fost infestati se vor putea intoarce la gradinita sau la scoala doar in urma efectuarii tatamentului, iar, in unele cazuri, dupa ce vor fi eliminate, de asemenea, si ouale. Cele mai multe organizatii de sanatate accepta revenirea copiilor la gradinita sau la scoala dupa ce acestia au urmat un tratament pentru eliminarea pediculozei, insa exista si mentiunea ca acestia sa evite contactul fizic cu colegii lor. De asemenea, este necesara mentinerea confidentialitatii in astfel de cazuri in vederea evitarii stanjenirii copilului care a fost infestat.

Este posibil ca pruritul sa se mentina o perioada si dupa finalizarea tratamentului, respectiv eliminarea pediculozei, in cazul in care este vorba despre o reactie alergica mai lenta la muscaturile insectelor. In astfel de situatii, foarte folositoare sunt cremele cu corticosteroizi sau lotiunea care contine calamina. In cazul existentei unui prurit de o severitate ridicata, de mare folos vor fi cremele cu un continut ridicat de corticoizi sau administrarea de antihistaminice orale.

Efectuarea tratamentelor este indicata in cazurile care urmeaza:

 • persoanele care locuiesc impreuna cu o persoana infestata cu pediculoza sau care au contacte fizice apropiate cu aceasta vor trebui, initial, examinate; in cazul in care manifesta prurit sau leziuni la nivelul pielii similare leziunilor prezente in cazul pediculozei este recomandata inceperea tratamentului; de asemenea, daca se observa prezenta insectelor sau a oualor, tratamentul trebuie initiat
 • persoanele care impart acelasi pat cu un pacient infestat trebuie, de asemenea, tratate
 • in cazul in care pediculoza revine dupa tratament, toate persoanele din casa trebuie sa urmeze un nou tratament
 • partenerii sexuali ai unei persoane infestate cu pediculoza trebuie sa efectueze un tratament, fiind, totodata, necesara testarea pentru orice alte boli cu transmitere sexuala (circa o treime din persoanele infestate cu pediculoza pubiana dezvolta si alte boli cu transmitere pe cale sexuala)

In cazul pediculozei capului si a celei pubiene, pentru tratament, exista medicamente care se elibereaza si fara prescriptie medicala. Cremele, sampoanele si lotiunile vor fi aplicate pe suprafetele afectate unde se vor lasa sa actioneze o perioada de timp, dupa care se vor indeparta. In cazul in care doua sau mai multe lotiuni topice isi dovedesc ineficienta, se va initia tratamentul medicamentos cu ivermectin.

Crema cu permetrin 1% trebuie sa fie prima alegere in cadrul tratamentului pediculozei, fiind o solutie extrem de sigura si avand o eficacitate continua, insectele si ouale lor continuand sa fie eliminate si dupa indepartarea cremei de pe zona afectata. Produsul se poate elibera la farmacii si fara prescriptie medicala.

Este esentiala retinerea urmatoarelor informatii, in cazul in care este necesar un tratament medicamentos al pediculozei:

 • la o perioada de 7-10 zile dupa finalizarea primului tratament este necesara initierea celui de-al doilea pentru eliminarea eventualelor insecte care este posibil sa fi ramas pe trup, iar, in cazul pediculozei din zona pubiana sunt recomandate doua tratamente consecutive
 • este posibila persistenta pruritului chiar si dupa un tratament care a reusit
 • produsele utilizate in cadrul tratamentului nu vor fi refolosite decat la indicatia medicului, fiindca utilizarea acestora in exces poate conduce la aparitia unor efecte adverse destul de neplacute precum cefaleea, greata sau alte efecte secundare de o gravitate sporita

In cazul in care sunt infestate genele, pe acestea se poate aplica o lotiune cu extract de petrol zilnic, de cateva ori, pentru o perioada de o saptamana, in vederea eliminarii insectelor.

In ceea ce priveste pediculoza corpului, pentru tratamentul acesteia nu este necesara utilizarea medicamentelor, exceptie facand cazurile cand persoanele sunt sever infestate. Pediculoza corpului se elimina, de regula, prin spalarea lenjeriei si a hainelor in apa fierbinte cu masina de spalat automata.

Tratamentul pediculozei capului si a celei pubiene include urmatoarele produse fara prescriptie medicala:

 • prima optiune de tratament pentru pediculoza capului este crema cu permetrin care actioneaza timp de peste doua saptamani dupa ce a fost aplicata, eliminand paduchii si ouale lor
 • alta optiune de tratament este reprezentata de sampoanele cu piretrin si piperonil butirat, acestea fiind lasate sa actioneze pe zona cu probleme timp de 10 minute dupa care se vor clati; dupa primul astfel de tratament este necesar inca unul dupa o saptamana in vederea eliminarii insectelor care au iesit intre timp din oua

Pentru tratamentul pediculozei capului si pediculozei pubiene se pot utiliza urmatoarele produse medicamentoase:

 • crema cu permetrin: dupa ce este aplicata pe piele sau pe scalp, se va lasa sa actioneze timp de 8-14 ore
 • lotiunea cu malation: se aplica pe par si se va lasa sa actioneze timp de 8-12 ore, iar tratamentul se va relua dupa 7-9 zile, in cazul in care se mai observa prezenta insectelor
 • lindanul: va fi utilizat ca sampon sau lotiune, in eventualitatea in care utilizarea altor produse s-a dovenit a fi ineficienta; in vederea tratamentului pediculozei capului, se va folosi samponul, iar pentru tratarea pediculozei pubiene, se va utiliza lotiunea
 • carbaryl: este folosit doar in Europa sub forma de sampon sau lotiune
 • ivermectin: tratamentul medicamentos oras se va utiliza doar in cazul in care doua sau mai multe alte optiuni de tratamente topice au dat gres
 • antihistaminicele: sprijina controlarea simptomatologiei determinata de alergii, putand fi administrate cu succes in cadrul tratamentului pruritului cauzat de pediculoza; este important de retinut faptul ca un efect secundar al acestor medicamente este somnolenta

In cazul in care se dezvolta o ifectie grava a pielii va fi necesara initierea unui tratament cu antibiotice.

Alte produse care sunt recomandate mai rar pentru a fi utilizate pentru tratamentul pediculozei includ urmatoarele:

 • tiabendazol
 • benzoatul de benzil
 • crotamiton
 • trimetropim sulfometoxazolul (antibiotic care se administreaza oral si care poate fi utilizat in cadrul cazurilor severe de pediculoza la nivelul capului)
 • sulful care, desi nu are o eficienta atat de sporita ca lindanul sau permetrinul, unii medici il recomanda pentru copiii foarte mici, femeile insarcinate sau cele care sunt in perioada de alaptare datorita sigurantei si lipsei de efecte adverse ale acestuia

Ouale nu trebuie indepartate in mod impetuos necesar dupa finalizarea tratamentului, desi majoritatea pacientilor doresc acest lucru, mai ales din considerente de natura cosmetica.

In cazul in care nu sunt utilizate in mod corespunzator si conform indicatiilor medicului sau prospectelor, multe dintre produsele care se folosesc pentru tratarea pediculozei pot genera efecte secundare. Nici unul dintre produse nu se va utiliza mai mult de doua ori fara a consulta, in prealabil, medicul.

Exista un risc ca paduchii sa devina rezistenti la permetrin sau la alte produse pentru tratament. Totodata, este posibil ca paduchii sa persiste si dupa incheierea tratamentului , din cauza faptului ca acesta nu a fost administrat intr-un mod corespunzator sau in cazul in care pacientul a fost reinfestat de un pacient netratat.

Daca mai multe tratamente au fost ineficiente pentru eliminarea pediculozei sau se suspecteaza o rezistenta prea mare la tratament, unii medici aleg optiunea de a prescrie niste tratamente combinate cum ar fi, de pilda, tratamentul antibiotic cu trimetropim sulfometoxazol si crema cu permetrin.

Comentarii

buna! vreau sa stiu  daca  sampoanele  aflate  in farmaci  au ceva contra indicati pt  femeile insarcinate?! eu am luat  din parc cand ieseam  cu copilul.Am luat un sampon  ,pe  prospect  nu scrie ca ar si contraindicat femeilor  insarcinate dar totusi...acest tratament trebuie sa-l fac in decurs  de 7  zile ,10 minute  pe  zi-Lice Killing Shampon de la Equate-se numeste  samponul daca ajuta la ceva.Multumesc

Mai puteti folosi samponul MEDIKET este foarte bun si eu l-am folosit si mi-a fost de folos.......

 

Incercati sa va spalati cu SPIRT de cateva ori!

In momentul in care scriu aici sunt data cu gaz in cap=)) Ciudat nu?! Ehh.Acum este a doua oara cand iau si ma dau cu gaz si e ff. eficient

Ajutati-ma ... am si eu paduchi si am incercat tot felu de sampoane si nu mai sa scap de ei.

Ajutati-ma, va rog frumos!

la copilul meu de 5 ani, am gasit ceva maro, mare, plin cu sange, dar altfel nu are nimic in cap, nici oua, nici urme doar ca se scarpina foarte des. nu era pe scalp doar pe un fir de par iesit inafara.

Va rog sa imi spuneti daca ar trebui sa imi fac griji, de 2 zile tot caut dar are parul mare si nu mai gasesc nimik.

multumesc!

am incercat tot feluri de şampoane şi lotiuni împotriva păduchilor şi nu mă ajută nimic... spuneţimi vă rog cum sa scap de ei că mă sufocă.. îi am de acum o lună nu mai pot

buna! vreau sa stiu  daca  sampoanele  aflate  in farmaci  au ceva contra indicati pt  femeile insarcinate?! eu am luat  din parc cand ieseam  cu copilul.Am luat un sampon  ,pe  prospect  nu scrie ca ar si contraindicat femeilor  insarcinate dar totusi...acest tratament trebuie sa-l fac in decurs  de 7  zile ,10 minute  pe  zi-Lice Killing Shampon de la Equate-se numeste  samponul daca ajuta la ceva.Multumesc

Mai puteti folosi samponul MEDIKET este foarte bun si eu l-am folosit si mi-a fost de folos.......

 

Pagini