Termen cautat
Categorie

Orjeletul ( Ulciorul ) si Salazionul


Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Ulciorul sau orjeletul extern consta intr-un proces inflamator localizat la nivvelul glandelor sebacee ale pleoapei. Orjeletul extern reprezinta inflamatia glandelor sebacee Zeiss sau Moll situate la baza genei. Orjeletul intern consta in inflamatia acuta a glandelor Meibomius. Aceste glande au rolul de a lubrifia genele, de a le asigura flexibilitatea si de a contribui la elasticitatea tegumentului. Orjeletul extern are tendinta de extindere la nivelul stratului cutanat superficial, in timp ce orjeletul intern se extinde la sacul conjunctiv.
Afectiunea se manifesta initial prin aparitia unei zone circumscrise, rosiatice si dureroase a pielii. Treptat, pleoapa bolnavului devine inflamata, zona afectata extinzandu-se, iar in regiune se colecteaza in timp puroi. Cand zona in care se acumuleaza materialul purulent fistulizeaza si elimina continutul, durerea incepe sa cedeaza, iar inflamatia scade in intensitate.
Salazionul, are o evolutie asemanatoare cu a orjeletului intern, insa reprezinta o afectiune a glandelor Meibomius. Diferenta dintre cele doua afectiuni consta in faptul ca ulciorul are o evolutie acuta, rapida, in timp ce evolutia salazionului este cronica.

Care sunt cauzele?

Factorii care determina aparitia ulciorului raman adesea necunoscuti, insa factorii favorizanti ai acestuia sunt cunoscuti a fi utilizarea de produse cosmetice contaminate bacterian, precum rimelul sau conturul de ochi, produse care pot determina iritarea sau infectia pleoapei. Atingerea repetata a pleoapelor sau gratajul acestora pot conduce la iritarea tesutului bogat in glande sebacee si contribuind in acest fel la dezvoltarea unei infectii la contactul cu un agent bacterian.
Salazionul poate aparea si ca o complicatie a orjeletului intern care nu a drenat si a carui vindecare este conditionata de acest factor. Atunci cand se produce blocarea porilor glandelor sebacee, acestea nu se mai dreneaza aparand in consecinta inflamatia, care poate lua forma unui ulcior sau a unui salazion. O complicatie a acestor doua afectiuni este blefarita, care reprezinta inflamatia intregii margini libere a pleoapei si consta in desfasurarea unui proces inflamator mult mai extins.

Care sunt simptomele?

Ulciorul se prezinta initial sub forma de macula rosie si sensibila, localizata la suprafata pleoapei, de-a lungul liniei genelor. Aceasta macula se transforma ulterior intr-o papula de mici dimensiuni si de consistenta scazuta. Ochiul incepe sa lacrimeze mai mult, astfel manifestandu-se epifora, iar sensibilitatea dureroasa de la nivelul pleoapei creste. In timp, la suprafata ulciorului se evidentiaza o zona unde se colecteaza un lichid alb sau galben, care dreneaza in decurs de aproximativ 3 zile prin fistulizarea colectiei purulente. Dupa fistulizarea ulciorului, acesta se vindeca, iar inflamatia dispare treptat.
Orjeletul intern sau salazionul se dezvolta in profunzimea pleoapei, dar initial prezinta aceleasi simptome ca si ulciorul extern. Salazionul tinde sa se dezvolte mai lent si profund in interiorul tesutului conjunctiv al pleoapei decat ulciorul. Afectiunea nu este, in general, insotita de cresterea sensibilitatii dureroase, insa evolutia sa este trenanta, putand persista pana la cateva luni. Salazionul poate determina formarea unui chist sub stratul superficial al pielii, mai ales atunci cand porii glandelor sunt obstruati si materiile care erau in mod normal eliminate, se acumuleaza in interiorul glandei. Inflamatia si tumefactia zonei afectate se pot extinde si in regiunile care inconjoara ochiul, precum regiunea sprancenelor. Cresterea in volum a zonei inflamate poate fi intratat de importanta incat sa interfereze cu vederea.

Evolutia bolii

Primul simptom atat in cazul orjeletului, cat si in cazul salazionului, este reprezentat de senzatia de arsura la nivelul pleoapei. Orjeletul este manifestat prin secretia lacrimala crescuta, inflamatia dureroasa si roseata pleoapei, completate uneori cu o stare generala de rau si chiar cu o crestere usoara a temperaturii corporale.
In stadii avansate, in zona afectata se colecteaza puroi, care odata cu drenarea sa va determina atenuarea inflamatiei si a rosetei. Dupa eliminarea materialului purulent, are loc vindecarea rapida, fara urme.
In cazul in care bolnavul suporta cu greu durerea, iar materialul purulent colectat nu are tendinta de a se elimina spontan, este indicata apelarea la ajutorul unui medic specialist care poate facilita drenarea efectuand o mica incizie la nivelul zonei inflamate.
In caz de salazion, glandele Meibomius inflamate sunt usor palpabile, acestea crescand mult in volum, insa nu cauzeaza durere pacientului. Rareori, in cazul pacientilor cu o imunitate foarte scazuta, infectia se poate extinde cu usurinta la nivelul ochiului, respectiv la intreaga cavitate a ochiului. In cazul orjeletului intern, riscul dezvoltarii de complicatii este mult crescut, astfel incat incat aceasta afectiuni va fi tratata cu mult mai multa seriozitate, fiind indicata interventia medicului specialist.

DIAGNOSTIC:

Adesea, diferentierea ulciorului de salazion este dificila, cel putin in stadiile incipiente. Pentru stabilirea diagnosticului acestor afectiuni ale pleoapei se efectueaza examinarea vizuala atenta a pleoapei. Daca la palparea pleoapei este sesizata o formatiune dura in interiorul acesteia, frecvent se stabileste diagnosticul de salazion.

Fluidul din interiorul colectiei de la nivelul ploapei poate fi de asemenea analizat pentru a se stabili daca agentul cauzator al afectiunii este de natura bacteriana si daca necesita un tratament special.

TRATAMENT:

In general, tratamentul se efectueaza in regim ambulator in majoritatea cazurilor de ulcior si orjelet intern, acestea fiind considerate afectiuni mai putin grave ale pleoapei. In cazul in care, insa, in urma tratamentului ambulator nu se obtin rezultatele scontate, poate fi necesara o prescriptie medicala de unguente sau picaturi oculare. Consultul de specialitate devine o necesitate in urmatoarele conditii :

 • intensitatea sensibilitatii dureroase creste exagerat intr-un timp scurt.
 • ulciorul a fistulizat, dar eliminarea de continut purulent  este continua.
 • tumefactia provocata de ulcior depaseste zona pleoapei extinzandu-se spre regiunile invecinate, spre interiorul pleoapei sau se extinde la nivelul globului ocular.
 • afectiunea determina produce impietarea capacitatii vizuale a persoanei.
 • inflamatia zonei nu se amelioreaza dupa trei zile de tratament in regim ambulator sau nu se observa ameliorari dupa o saptamana de tratament.

In cazul in care infectia se extinde pe suprafata pleoapei sau ajunge la nivelul sprancenei, poate deveni necesara instituirea unui tratamentul cu antibiotice orale. In situatia in care ulciorul capata dimensiuni impresionante sau salazionul este suficient de mare incat sa interfereze cu vederea, iar tratamentul ambulator se dovedeste a fi ineficient, este necesara efectuarea unei incizii de catre un medic specialist. Aceasta incizie faciliteaza drenarea colectiei si vindecarea ulterioara a afectiunii. Ulterior acestei interventii se procedeaza la administrarea unui unguent cu antibiotice sau a unor picaturi oftalmice.


Medicul specialistul poate recomanda si igienizarea pleoapei afectate cu un sapun fin sau cu un sampon delicat precum cele destinate copiilor, pentru a reduce riscul unei noi infectii sau a complicatiilor bacteriene suprapuse in cazul in care exista antecedente si recidive ale acestei afectiuni. Medicul poate recomanda prepararea unei solutii pentru igienizarea oculara care sa contina sampon pentru copii, amestecat in cantitate egala cu apa calda. In general, 30 mililitri din fiecare ingredient sunt suficienti. Pentru efectuarea manoperei de igienizare a pleoapei se poate folosi un prosop curat sau o bucata de vata, inmuiate in solutia preparata. Desi ulciorul si salazionul nu prezinta, in general, un caracter contagios, este recomandata respectarea unor reguli de igiena pentru a scadea riscul contractarii acestor afectiuni:

 • evitarea folosirii prosoapelor, a buretilor de baie sau a produselor cosmetice la comun cu alte persoane.
 • spalarea frecventa a mainilor si evitarea atingerii zonei ochilor in special in cazul in care igiena mainilor nu este efectuata inainte.
 • asigurarea unei igiene sporite a mainilor in cazul existentei unei infectii de orice natura in organism si evitarea atingerii zonei oculare.

In mod normal, tratamentul in regim ambulator in caz de ulcior sau salazion este suficient. Pentru scaderea disconfortului si facilitarea vindecarii se recomanda evitarea utilizarii cosmeticelor sau a lentilelor de contact pana la vindecarea completa a afectiunii. Aplicarea de comprese calde si umede in regiunea ochiului, de 3 - 6 ori pe zi, contribuie la vindecarea mai rapida a afectiunii. Compresele calde contribuie, de asemenea, la deblocarea canalelor glandelor sebacee si faciliteaza drenarea acestora urmata de vindecare. Inainte de aplicarea compreselor, se efectueaza igienizarea mainilor. Compresele pot fi realizate din panza sau tifon umezite in apa calda si nu fierbinte. Nu este indicata incalzirea tifoanelor umede in cuptorul cu microunde din cauza riscului producerii de arsuri la nivelul pleoapei. Timpul de aplicare al compresei este de 5-10 minute, atat cat este nevoie pentru a se raci compresa. Este recomandata utilizarea de ser fiziologic sau apa de trandafiri in locul apei de la robinet. Pentru cresterea sanselor de vindecare este indicat sa nu se incerce traumatizarea ulciorului sau a salazionului prin incercarea inducerii fortate a eliminarii de continut purulent deoarece in acest mod nu se va realiza decat extinderea infectiei in tesuturile din jurul ochiului. In cazul in care hotarati sa utilizati un tratament fara o prescriptie medicala, trebuie sa fiti atenti la destinatia produsului, cele destinate afectiunilor ochiului purtand mentiunea de "oftalmic", iar cele destinate afectiunilor urechii, purtand mentiunea de "otic". Produsele disponibile fara prescriptie medicala pentru tratarea ulciorului sunt unguentele si solutiile oftalmice.  

Orice manopera efectuata in regiunea ochilor va fi precedata de igienizarea in detaliu a mainilor. Varful aplicator al recipientului cu solutie oftalmica nu se atinge cu mana. Acesta trebuie sa ramana curat si nu va atinge nici ochiul sau pleoapa in momentul aplicarii. Administrarea solutiilor oftalmice este usurata de realizarea manoperei in fata unei oglinzi, intr-o incapere bine iluminata. In cazul in care tratamentul prescris consta in aplicarea unui unguent cu antibiotice, aplicarea acestuia se realizeaza in strat subtire, seara, inainte de culcare. Daca prescriptia este pentru picaturi cu antibiotice, aplicarea acestora se efectueaza tragand in jos cu doua degete pleoapa inferioara, creand astfel un sant intre globul ocular si pleoapa, acesta fiind locul unde se va aplica picatura. In urma aplicarii picaturilor oftalmice, ochiul se tine inchis timp de cateva minute pentru a permite picaturilor sa difuzeze pe suprafata ochiului si la nivelul pleoapei. 
La copii este mai usoara aplicarea picaturilor in clinostatism sau in pozitie culcata si avand ochii inchisi. Picatura se aplica la nivelul coltului intern sau nazal al ochiului cu probleme. Copilul deschide ulterior ochiul, iar picatura difuzeaza in interior. Copiilor nu li se va permite sa atinga ochiul tratat.

Alte tratamente

 • Bai oculare calde efectuate zilnic, timp de 10-15 minute, cu aloe, silur, ruta, pelin, salvie, musetel sau nalba. Se ameteca cate o lingura din fiecare si se infuzeaza timp de 5 minute in 500 ml de apa clocotita. Igienizarea ochilor se va face cu infuzia calduta, clipind repetat in interiorul recipientului cu solutie.
 • Se pot face si 2-3 bai cu apa de albastrite zilnic, amestecand 10 g de frunze de patlagina cu 5 g de flori albastrite si 5 g de sulfina. Peste acest amestec se adauga 150 de ml de apa clocotita. Dupa ce s-a lasat la infuzat 15 minute, se strecoara prin 3-4 straturi de tifon.
 • Bai de aburi cu musetel, coada soricelului sau cimbrisor.
 • Aplicarea de comprese cu infuzie de silur, coada soricelului, musetel sau cimbrisor.
 • Aplicarea de comprese derivative cu infuzie de silur, pe timpul noptii.
 • Cataplasme de lut la nivelul ochiului, de doua ori pe zi.
 • Cataplasme cu saculeti cu pulbere de carbune, inmuiati in apa calda si mentinuti la nivelul ochiului timp de o ora pe zi.
 • Dusuri reci ale fetei de doua ori pe zi.

Profilaxie

Pentru prevenirea aparitiei ulciorului sau salazionului se recomandata respectarea cu strictete a catorva reguli de igiena:

 • se evita atingerea sau frecarea ochilor, actiuni care faciliteaza iritarea si raspandirea infectiei la acest nivel.
 • se incearca pe cat posibil protejarea ochilor de praf prin folosirea ochelarilor de protectie, in special atunci cand se intreprind activitati care ar putea determina contaminarea bacteriana sau lezionarea ochilor.
 • se recomanda inlocuirea cosmeticelor, in special a rimelului, cel putin o data la 6 luni pentru prevenirea dezvoltarii bacteriilor in interiorul acestora.
 • orice inflamatie sau infectie aparuta la nivelul pleoapelor trebuie sa beneficieze de un tratament prompt pentru a preveni extinderea infectiei la nivelul glandelor sebacee si aparitia ulciorului sau a salazionului.

Comentarii

Buna ziua. Am si eu cam ce are toata lumea. Chalazion. Si nu mai scap de el de cateva luni.  Am la ambii ochii, doar ca la unul umflatura e in exterior, dar si in interior am o roseata si un punct mic galben, iar la celalalt ochi e un pic mai mic si e doar rosu. Am fost la un consult si mi s-a dat picaturi ciplox. Am abia 8 zile decand imi pun picaturile. Din acel chist tare, parca s-a mai muiat un pic. E semn ca imi trece sau imi apare puroi ? Ajutati.ma va rog. Si ce altceva as putea sa mai iau sa imi treaca ? Si inca ceva. In cat timp dispare acest chalazion. Multumesc

Buna, am si eu o problema destul de delicata. Acum doua luni mi-a aparut un ulcior in partea se sus a pleoapei din partea dreapta, si am observat ca nu trece asadar am fost la medic care mi-a dat atat niste picatiri cat si un unguient dar nu mi'a trecut, a zis ca trebuie operat dar eu nu as dori sa merg la operatia respectiva asadar daca aveti ceva soluti care m'ar putea ajuta va rog sa mi le spuneti. Va Multumesc mult.

si eu am de 2 luni orjelet intern si mi s-a spus la medicul oftalmologic ca trbuie sa ma operez. daca aveti un sfat sa scap fara operatie ar fii perfect. multumesc

Buna ziua.
Am avut un ulcior la ochiul drept jos si dupa o saptamana s-a terminat! Apoi s-a unfalt partea de sus.. ce inseamna asta? 

am avut un ulcior in partea de jos si dupa o saptamanaa de tratament s-a dus... dar acum s-a unflat partea de sus (pleaopa) si doare ce pot sa fac?

Chiar nu stiu ce sa mai fac . Am 13 ani si imi apare tot timpul ulciorul trece 3-4 maxim 5 si imi apare din nou . Data trecuta m-am dus la doctorul oftalmolog si mi-a zis ca daca nu se sparge , ca sa iasa puroiul ala o sa ma taie .. mi-a zis direct si m-am speriat . Nu m-am dus toata saptamana la scoala , si mie dor de colegi si toata casa e in carantina si eu ma simt foarte singura . Practic trebuie sa fac cevaaa doare extrem de rau si e a 4-a zi si nu s-a spart . Vreau un sfat , inafara de : Iti recomand sa te duci la un doctor oftalmolog . Va multumesc ! Apropo , cand am mers atunci la doctorul oftalmolog mi-a prescris diagnosticul si mi-a zis ca am conjunctivita dar,m-am interesat pe net si am vazut ca conjunctivita este aceea care ti se inroseste ochiu..dar eu cred ca am ulcior pentru ca s-a umflat acolo,parca ar fi o basica maree ,si nu a iesit capul acela . Pace :).

Buna ziua, am de cateva luni bune un chist in ochi, mai exact in pleoapa inferioara a ochiului drept. Am fost la medic acum 2 saptamani si mi-a prescris unguentul Tobradex timp de 30 zile, cu toate ca a spus dansa ca s-ar putea sa nu imi treaca si sa ajung la operatie. Azi am observat ca acel chist care era rosu a inceput sa se ingalbeneasca, s-a format ca la ulcior un cap alb-galbui si s-a mai marit putin. Nu stiu ce sa fac, nici nu prea am bani sa ma duc iar la medic dar mi-e si teama sa nu se sparga. In cazul in care s-ar sparge acel puroi, ce s-ar intampla? Astept un raspuns cat mai rapid! Multumesc!

BUNA ZIUA , AM O PROBLEMA, ANUL TRECUT AM PRIMIT CURENT LA OCHIUL DREPT SI MI S-A UMFLAT IN PARTEA DE SUS, DUPA CE MI S-A DEZUMFLAT MI-A RAMAS CEVA CA UN NODUL SI SE VEDE CA SI CUM AR FI O BILUTA IN INTERIOR DACA APAS SE SIMTE TARE, CE AS PUTEA SA FAC?

Buna ziua,

 

Poate fi vorba de un salazion, adica o inflamatie veche a unei glande de la nivelul pleoapei; intr-o astfel de situatie glanda se infunda, iar secretiile ei se acumuleaza in interior formand un chist. Ar fi bine sa va adresati unui medic oftalmolog.

 

Multa sanatate!

Alina D.

Nu vei simti nimic.Nici nu o sa-ti dai seama . Te pup .

Pagini