Termen cautat
Categorie

Leziunile de menisc ale genunchiului


GENERALITATI:

Ce sunt meniscurile?

Dintre toate articulatiile corpului, articulatiile genunchilor sunt cele mai mari. In comparatie cu celelalte articulatii mari precum cele ale soldurilor sau ale umerilor, articulatiile genunchilor sunt acoperite si protejate de tesuturi moi. Din acest motiv, regiunea genunchilor este expusa frecvent la actiunea exercitata de factorii externi cu potential nociv. Meniscurile reprezinta doua fibrocartilaje intraarticulare care mentin legatura intre condilii femurului si platoul tibial. Meniscurile intraarticulare confera stabilitatea genunchilor, permit alunecarea capetelor osoase la nivel intraarticular si absorb socurile fizice survenite in aceasta regiune. Meniscul localizat lateral are forma de cerc, iar cel medial are forma de semiluna. Rezistenta si gradul de mobilitate ale meniscului lateral sunt crescute fata de aceleasi caracteristici ale meniscului medial, motiv pentru care si deplasarile sale ocupa o arie mai mare. Meniscurile au functia de amortizare a socurilor fizice si de stabilizare a oaselor si articulatiei genunchiului. Leziunile izolate la acet nivel nu au repercursiuni grave asupra gradului de stabilitate al genunchilor, in conditiile unor ligamente intacte. Totusi, acest lucru poate sa creasca riscul producerii unui fenomen de artoza, in special in cazul in care s-a excizat meniscul.

Clasificarea leziunilor inregistrate la nivelul meniscurilor

Clasificarea leziunilor de menisc este esentiala din punct de vedere clinic, categoria incadrarii acestora variind in functie de caracterul netraumatic sau traumatic al leziunii. Astfel, se pot distinge:

 • Leziuni de menisc de origine traumatica, ce pot surveni pe fondul unui genunchi stabil sau pe fondul unui genunchi instabil.
 • Leziuni de menisc de origine netraumatica, indiferent ca acestea sunt leziuni cu caracter degenerativ sau artrozic.

Leziunile de menisc de origine traumatica

 • Leziunile de menisc de ordin traumatic, produse pe fondul unui genunchi stabil

Agentii traumatici potential responsabili de producerea leziunilor de la nivelul meniscului sunt variati si de obicei indirecti. Mecanismul cel mai frecvent de producere a unor astfel de leziuni il reprezinta ridicarea brusca din pozitii de hiperflexie. Astfel de miscari asociate cu blocajul brusc al articulatiei genunchiului si pierderea starii de extensie permite suspectarea producerii rupturii de menisc. Ruptura de menisc se poate produce in urma producerii unei torsiuni in special in cursul desfasurarii de activitati sportive. Simptomatologia inregistrata evoca de obicei leziuni survenite la nivelul ligamentului incrucisat anterior. Leziunile meniscale cu caracter traumatic sunt clasificare in functie de morfologie in leziuni de tip "toarta de cos", "langheta" sau in rupturi longitudinale sau transverale, simple sau complexe.

 • Leziunile de menisc de ordin traumatic, produse pe fondul unui genunchi instabil

Acest tip de leziuni sunt produse in mod frecvent la nivelul ligamentelor incrucisate anterioare, rareori fiind implicata ruptura ligamentelor incrucisate posterioare sau a ligamentelor colaterale.

Diagnosticul leziunilor ligamentelor incrucisate anterioare asociate cu leziuni meniscale se stabileste avand in vedere urmatoarele elemente:

 • S-a stabilit ca in mod frecvent rupturile ligamentelor incrucisate anterioare se asociaza cu leziuni ale meniscului.
 • Anamneza poate releva informatii importante in stabilirea diagnosticului, informatii precum circumstantele in care s-a produs accidentul, daca piciorul a suferit un proces de torsiune cu membrul blocat pe sol, daca sunt inregistrate cracmentele sau crepitatia sau senzatia de instabilitate in urma producerii traumatismului.
 • In cadrul examenului clinic se urmareste semnul patognomonic si anume semnul Lachmann de sertar anterior la nivelul tibiei.
 • Examenele imagistice sunt de un real folos in cadrul depistarii acestor leziuni. In acest caz se pot efectua examene radiologice in stress sau examene de rezonanta magnetica nucleara.

Leziunile de menisc netraumatice

Producerea unei leziuni in absenta actiunii unui agent traumatic poate parea paradoxala si poate constitui un risc de a neglija leziunile care de fapt exista. Leziunile de natura netraumatica sunt destul de frecvent intalnite, astfel ca personalul medical specializat nu exclude din start posibilitatea producerii unei leziuni in absenta desfasurarii unui traumatism. Astfel de leziuni sunt suspectate in special la pacientii adulti care acuza dureri cu caracter progresiv in zona interliniei articulare. Evolutia leziunilor meniscale netraumatice are caracter progresiv, ciclic si este asociata alternarea senzatiilor dureroase pe perioade lungi cu cele de scurta durata care se remit spontan si a caror intensitate variaza de la un episod la altul. 

Diagnosticul este dificil de stabilit si poate sa necesite asocierea examenelor paraclinice precum artrografia sau rezonanta magnetica nucleara. Leziunile meniscale se pot asocia cu leziuni cu caracter degenerativ, artrozic sau cartilaginos de la nivelul femurului si a tibiei, care pot fi responsabile de durerile reziduale si de agravarea simptomatologiei in urma exciziei meniscului. Excizia de menisc nu are rol in prevenirea instalarii artrozelor.

Cazuri particulare inregistrate la nivelul meniscului extern

Meniscurile externe pot deveni sedii ale formatiunilor chistice sau ale anomaliilor congenitale de formare, caz in care capata denumirea de menisc discoid. Chisturile formate la nivelul meniscurilor externe apar la periferia meniscurilor fisurate si cu continut de consistenta gelatinoasa. Chisturile au caracter benign si nu canceros. Acestea pot sta la originea tumefactiilor si a senzatiilor dureroase resimtite la nivelul genunchilor.

Meniscul extern discoid

Meniscul extern discoid reprezinta un menisc cu forma anormala, degenerata, de "croissant", cu caracter congenital. Meniscul cu forma discoida are tendinta sa acopere complet platoul extern tibial. Meniscurile discoide intacte nu determina manifestarea simptomatologiei, insa sunt fragile si se pot rupe usor, in special la copii.

Care sunt simptomele ?

Simptomele inregistrate in cazul rupturilor de menisc sunt variate. La nivelul meniscurilor nu se gasesc terminatii nervoase, insa senzatia dureroasa apare ca urmare a leziunilor si a tumefactiei tesuturilor inconjuratoare. In cazul leziunilor simple si usoare ale meniscurilor se pot inregistra dureri intense. Simptomatologia se remite treptat, insa are tendinta sa revina la urmatoarea miscare minora de torsiune a membrului sau in urma depunerii de eforturi intense. In cazul rupturilor severe, portiunile dislocate de la nivelul meniscului afectat pot ajunge la nivelul spatiului articular. Acesta este mecanismul de actiune al "genunchiului blocat". Intraarticular pot aparea hemoragii, iar postlezional se poate observa tumefactia regiunii genunchiului.

Complicatii

Ideal este sa se poata pastra cat mai mult din vechea structura a meniscului deoarece indepartarea acestuia favorizeaza instalarea artrozei genunchiului ca urmare a cresterii solicitarii mecanice asupra structurilor articulare dupa efectuarea meniscectomiei. Cu cat se prezerva mai mult din vechea structura a meniscului afectat, cu atat procesul de degenerare este mai lent. Leziunile meniscale netratate pe cale chirurgicala pot suferi complicatii precum atrofia muschiului cvadriceps femural, manifestarea genunchiului dureros si instabil, dezvoltarea hidrartrozelor succesive sau lezarea cartilajelor articulare insotite de instalarea gonartrozelor.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea leziunilor meniscale se realizeaza pe baza informatiilor obtinute in urma preluarii anamnezei in coroborare cu rezultatele examenului clinic si a investigatiilor suplimentare precum radiografiile sau rezonanta magnetica nucleara. Artroscopia are in continuare un rol foarte important in tratarea leziunilor meniscale, insa are un rol mai putin important in stabilirea diagnosticului.

In ceea ce priveste examenul clinic, acesta este util pentru depistarea semnelor clinice relevante precum senzatia dureroasa resimtita la nivelul interliniului meniscal. In stadii initiale, diagnosticul rupturilor de menisc poate fi dificil de stabilit doar pe baza examenului clinic, fiind necesara efectuarea radiografiei genunchiului si tratarea leziunilor prin intermediul artroscopiei. Desi examenul radiologic este necesar pentru efectuarea unui diagnostic diferential, acesta nu are un rol definitoriu in formularea diagnosticului final deoarece meniscurile nu se pot vizualiza prin intermediul acestei investigatii. In orice caz, in locul artroscopiei cu rol in formularea diagnosticului este oricand preferat examenul de rezonanta magnetica nucleara.

TRATAMENT:

In cazul in care leziunile suferite sunt minime, iar senzatia dureroasa si restul simptomelor se remit, medicul specialist poate recomanda respectarea un program de exercitii fizice pentru fortifierea musculaturii. Exercitiile fizice recomandate in caz de producere a leziunilor meniscale sunt efectuate pentru inceput sub supraveghere medicala, insa ulterior planul de exercitii trebuie respectat si in regim ambulator. Specialistul trebuie sa observe corectitudinea cu care se efectueaza exercitiile fizice si sa previna riscul producerii de noi leziuni. Exercitiile fizice destinate fortifierii musculaturii de la nivelul coapselor si sporirii elasticitatii sunt urmatoarele:

 • Incalzirea regiunii articulare prin mers pe bicicleta medicinala urmate de exercitii de intindere si de ridicare a piciorului afectat.
 • Extinderea membrului din pozitie de sezut asociata cu plasarea unei greutati de dimensiuni mici la nivelul gleznei. 
 • Miscari repetate de ridicare ale membrului inferior din pozitia de decubit ventral.
 • Exercitii in apa precum mersul rapid in piscina cu apa pana la nivelul regiunii pieptului, ridicarea fiecarui membru la 90 de grade in timp ce spatele se afla lipit de peretele bazinului.

Daca ruptura meniscului este severa, specialistul poate sa recomande efectuarea unei artroscopii sau supunerea la o interventie chirurgicala cu scopul evaluarii si corectarii leziunilor. Meniscul poate fi suturat la pacientii tineri, insa doar daca leziunea s-a produs intr-o regiune bogat vascularizata si daca nu sunt afectate ligamentele. In general, atletii tineri isi pot relua activitatea sportiva in urma vindecarii leziunilor meniscale.

In cazul persoanelor varstnice sau a celor care sufera rupturi meniscale in regiuni slab vascularizate, se recomanda rezectia unor portiuni mici din structura meniscului cu scopul netezirii suprafetei acestuia, insa exista situatii speciale in care este necesara excizia intregului menisc. Persoanelor care sunt supuse interventiei de excizare completa a meniscului sunt mult mai predispuse la dezvoltarea unor afectiuni degenerative precum osteoartrita. In prezent se efectueaza cercetari pentru stabilirea gradului de eficienta al inlocuirii meniscului afectat cu o alogrefa recoltata de la un cadavru, insa grefele de menisc au dimensiuni foarte reduse si sunt foarte fragile. S-a incercat inlocuirea pe cale chirurgicala a meniscului afectat cu altul artificial, insa procedura a avut un succes si mai mic decat tehnica alogrefei.

Intregul proces de recuperare postoperatorie poate dura cateva saptamani, timp in care activitatile fizice sunt mult mai limitate in cazul rezectiei partiale decat in cazul exciziei totale a meniscului. Pe parcursul acestei perioade de recuperare se recomanda stabilirea si respectarea unui program de exercitii fizice bine calculat. Indiferent de metoda chirurgicala efectuata, pe perioada procesului de recuperare se recomanda mersul, efectuarea unor exercitii usoare de extensie si de flexie ale regiunii genunchiului si exercitii cu rol in fortifierea musculaturii de la nivelul coapsei. Rezultatele cele mai bune in ceea ce priveste vindecarea pacientilor cu rupturi de menisc, se inregistreaza la persoanele care nu prezinta modificari la nivelul cartilajelor articulare si a ligamentelor incrucisate anterioare.

Comentarii

In urma cu multi ani am avut un accident la fotbal si mi-am blocat genunchiul. Am fost la spital si am fost operat de ruptura de menisc, operatie normala, nu cu laser. Acum imi cam trosneste genunchiul si daca stau la masa sau in masina, incremeneste. Am 53 de ani si stau mult in picioare in fiecare zi la servici. Am fost la dr Andrei Ioan Bogdan si mi-a zis ca am un fel de artroza de la acea operatie si mi-a indicat niste infiltratii. As vrea sa le fac, dar sunt scumpe. Oare prin casa de asigurari nu se pot obtine?

Salut. M-am operat in urma cu 2 ani de leziune de menisc la spitalul. CFR2, in Bucuresti. Nu m-am simtit bine deloc in perioada asta, am facut si 3 injectii si tot asa, iar injectiile astea m-au durut groaznic, iar una mi-a lasat o umflatura deasupra genunchiului. Acum sunt reoperat de 3 saptamani la spitalul Sanador, la dr Andrei Ioan Bogdan si pot sa spun ca e altceva, nu ma mai doare. Am vazut si eu in sala, ca m-am uitat pe monitor, ca leziunea era acolo pe menisc. Nu vreau sa mai zic nimic de sp. CFR, dar am pierdut 2 ani din viata. Am inceput recuperarea si totul este ok.

Salutare. Ma numesc Alin, am 22 de ani si m-am operat la dr. Andrei Ioan Bogdan de sutura de menisc. Ma simt excelent, urmez programul de recuperare, iar acum la 14 zile dnul dr. mi-a spus ca trebuie sa facem plasmafereza, adica sa imi injecteze in genunchi propriu meu sange ca sa acceleram procesul de vindecare. A mai facut cineva asta, doare, cum este?

In urma cu 15 ani, am suferit un accident la basket si mi s-a blocat genunchiul. Aveam 15 ani si stateam in provincie. Am fost dus la spital de catre parinti si operat de urgenta. Am inteles ca s-a scos tot meniscul, operatia facandu-se deschis, adica am o incizie de 10 cm. In timp m-am simtit bine, nu am mai facut sport foarte mult, decat ski, si acum la 30 de ani am o redoare dimineata cat ma scol. Am fost la dr Andrei Ioan Bogdan si mi-a recomandat un RMN, unde s-a vazut o imbatranire a cartilajului articular. Ulterior am fost supus unei interventii chirurgicale de transpant de menisc, pentru ca am inteles ca un nou menisc previne imbatranirea articulatiei. Acum ,la 6 luni, ma simt foarte bine, dar voiam sa intreb daca a mai trecut cineva prin asta si cum a evoluat genunchiul in timp?

Eu m-am operat la Medsport in urma cu 9 luni. Aveam o jena la mers in partea mediala a genunchiului inainte de operatie. Am inteles ca aveam cartilajul afectat rau si o leziune degenerativa de menisc. Dupa operatie m-am simtit mult mai rau, dureri mult mai mari la mers. La fiecare pas simt un cutit acolo. Am ajuns la dr Andrei Bogdan si acesta mi-a recomandat un alt RMN, l-am facut si am inteles ca dupa operatie nu mai am cartilaj deloc si apoi am facut plasmafereza: sangele propriu este reinjectat in articulatie. Am 3 luni si ma simt mult mai bine, sper sa nu ajung la proteza. Pe voi cat v-a tinut aceasta procedura?

In urma cu trei luni am fost operat de ruptura de menisc. La fotbal am facut-o, s-a umflat genunchiul, ma durea mai ales cand urcam si coboram scarile. Dupa catev luni de suferinta m-am operat la spitalul Sanador la dr. Andrei Ioan Bogdan. M-am documentat inainte putin si am inteles ca este specialist in chirurgia genunchiului.  Am trecut destul de usor peste operatie, a doua zi m-am externat, am mers fara dureri. Dnul dr mi-a dat si un protocol de recuperare, iar eu m-am dus la mine la Giugiu pentru a face recuperare. Kinetoterapeutul nu a respectat programul si m-a pus sa fac genuflexiuni cu greutati dupa cateva zile, presa si alte tampenii si genunchiul s-a umflat foarte tare. Am fost iara la medic si mi-a scos 100 ml de lichid din genunchi. Pana la urma m-am mutat la alta sala si acum sunt foarte bine la 3 luni. Va sfatuiesc sa aveti mare grija unde si cu cine faceti recuperare, ca gasiti numai nebuni! 

In urma cu 1 saptamana m-am operat la dr Andrei Ioan Bogdan de ruptura de menisc. Ma simt foarte bine dupa operatie, nu se mai blocheaza genunchiul, nu mai doare, merg fara probleme, dar trebuie sa ma duc la recuperare. A facut cineva recuperare in sectorul 6, imi dati un sfat?

In urma cu multi ani am avut un accident la fotbal si mi-am blocat genunchiul. Am fost la spital si am fost operat de ruptura de menisc, operatie normala, nu cu laser. Acum imi cam trosneste genunchiul si daca stau la masa sau in masina, incremeneste. Am 53 de ani si stau mult in picioare in fiecare zi la servici. Am fost la dr Andrei Ioan Bogdan si mi-a zis ca am un fel de artroza de la acea operatie si mi-a indicat niste infiltratii. As vrea sa le fac, dar sunt scumpe. Oare prin casa de asigurari nu se pot obtine?

Salut. M-am operat in urma cu 2 ani de leziune de menisc la spitalul. CFR2, in Bucuresti. Nu m-am simtit bine deloc in perioada asta, am facut si 3 injectii si tot asa, iar injectiile astea m-au durut groaznic, iar una mi-a lasat o umflatura deasupra genunchiului. Acum sunt reoperat de 3 saptamani la spitalul Sanador, la dr Andrei Ioan Bogdan si pot sa spun ca e altceva, nu ma mai doare. Am vazut si eu in sala, ca m-am uitat pe monitor, ca leziunea era acolo pe menisc. Nu vreau sa mai zic nimic de sp. CFR, dar am pierdut 2 ani din viata. Am inceput recuperarea si totul este ok.

Salutare. Ma numesc Alin, am 22 de ani si m-am operat la dr. Andrei Ioan Bogdan de sutura de menisc. Ma simt excelent, urmez programul de recuperare, iar acum la 14 zile dnul dr. mi-a spus ca trebuie sa facem plasmafereza, adica sa imi injecteze in genunchi propriu meu sange ca sa acceleram procesul de vindecare. A mai facut cineva asta, doare, cum este?

Pagini