Termen cautat
Categorie

Ischemia entero-mezenterica


GENERALITATI:

Ischemia entero-mezenterica este cauzata de o reducere a fluxului sanguin, care apare cel mai frecvent datorita ocluziei, spasmului vascular si/sau scaderii perfuziei la nivelul patului vascular mezenteric, care iriga intestinul subtire si pe cel gros. Consecintele clinice pot fi catastrofale, putand duce la sepsis, infarctizare intestinala si deces. Prin urmare, stabilirea rapida a diagnosticului este esentiala.

Ischemia entero-mezenterica poate fi impartita in acuta sau cronica, pe baza rapiditatii instalarii si in functie de gradul de compromitere a fluxului sanguin.

Ischemia mezenterica acuta se refera la aparitia brusca a hipoperfuziei intestinale, care se poate datora obstructiei ocluzive sau nonocluzive a fluxului sanguin arterial sau venos. Obstructia arteriala ocluziva se datoreaza cel mai frecvent embolilor sau trombozei arterelor mezenterice, in timp ce obstructia venoasa ocluziva  este cel mai frecvent datorata trombozei sau strangularii segmentare. Scaderea perfuziei arteriale nonocluzive este adesea rezultatul vasoconstrictiei primare din teritoriul splanhnic.
Ischemia mezenterica cronica (numita si angina intestinala) se refera la hipoperfuzia (scaderea fluxului sanguin) intestinala episodica sau constanta, care apare de obicei la pacientii cu afectarea aterosclerotica a vaselor mezenterice.

Pentru a proteja intestinele de perioadele tranzitorii de perfuzie inadecvata exista o retea vasculara colaterala . Dar, scaderea prelungita a fluxului sanguin din teritoriul splanhnic duce la vasoconstrictie la nivelul patului vascular afectat, care poate sa reduca si fluxul sanguin in teritoriul circulatiei colaterale. Probabilitatea de aparitie a ischemiei entero-mezenterice  depinde de perfuzia sanguina sistemica si de circulatia colaterala, de numarul si calibrul vaselor splanhnice care sunt afectate si de durata injuriei ischemice.

Vascularizatia intestinala

Artera mezenterica superioara: ia nastere la aproximativ 1 cm sub artera celiaca si se intinde catre cec, terminandu-se ca artera ileocolica. De-a lungul traiectului sau da nastere arterei pancreaticoduodenale, are ramuri jejunale si ileale, da artera colica medie si artera colica dreapta. Artera ileocolica asigura fluxul sanguin pentru partea distala a ileonului, pentru cec si prima portiune a colonului ascendent.

Artera mezenterica inferioara: ia nastere la aproximativ 6-7 cm  sub artera mezenterica superioara. Aceasta da nastere arterei colice stangi, arterelor sigmoidiene si arterelor hemoroidale. Este responsabila pentru asigurarea fluxului sanguin de la nivelul portiunii distale a colonului transvers si pana la rect.

Circulatia colaterala: circulatia splanhnica este caracterizata printr-o retea vasta de vase colaterale cu rolul de a proteja intestinul fata de ischemia sau infarctizarea din cadrul ocluziei vasculare segmentare.

Ischemia enteromezenterica acuta

Insuficienta acuta a fluxului sanguin arterial mezenteric apare in 60-70% dintre cazurile de ischemie mezenterica, avand o rata de mortalitate care depaseste 60%. Factorii de risc specifici pentru ischemie sunt: varsta inaintata, ateroscleroza, starile asociate cu debit cardiac redus, aritmiile cardiace, bolile valvulare cardiace severe, infarctul miocardic recent si malignitatile intra-abdominale. Incidenta ischemiei mezenterice acute pare sa fie in crestere, fapt ce se poate datora in parte unei cresteri a diagnosticarii acestei afectiuni, dar si unei sperante de viata mai mari, asociata cu  boli cardiovasculare si/sau sistemice severe. La persoanele mai  tinere  fara boli cardiovasculare, cauza majora a ischemiei acute a intestinului subtire este tromboza venoasa mezenterica.

Cele patru cauze majore ale ischemiei mezenterice acute sunt:

  • Embolia arterei mezenterice superioare (50%)
  • Tromboza arterei mezenterice superioare (15-25%)
  • Tromboza venoasa mezenterica  (5%)
  • Ischemia nonocluziva (20-30%)

Ischemia mezenterica acuta poate fi intalnita mai putin frecvent in contextul unei vasculite.

Embolia arteriala mezenterica: se datoreaza cel mai frecvent unui tromb (cheag de sange) care este trimis in circulatie de la nivelul atriului stang, ventriculului stang sau de la nivelul valvelor cardiace.  Artera mezenterica superioara este cel mai frecvent afectata in acest caz, datorita calibrului mai mare si modului de origine din aorta. Artera mezenterica inferioara este afectata rar datorita  calibrului mai mic. Segmentul mijlociu al jejunului (care face parte din intestinul subtire) este cel mai frecvent afectat de procesul ischemic, fiind si mai lipsit de circulatie colaterala.

Tromboza arteriala mezenterica: tromboza acuta in circulatia mezenterica apare de obicei ca un fenomen care se suprapune la pacientii cu un istoric de ischemie intestinala cronica in contextul unor stenoze aterosclerotice progresive. Poate de asemenea sa apara si in conditiile unui traumatism sau infectie abdominala. Tromboza apare de obicei la originea vaselor si implica cel putin doua artere splanhnice principale, fapt ce complica incercarile de revascularizare.

Tromboza venoasa mezenterica: are ca si factori de risc starile de hipercoagulabilitate, hipertensiunea portala, infectiile intraabdominale, traumatismele abdominale, pancreatita, splenectomia si malignitatile din  regiunea portala. Ischemia intestinala datorata trombozei venoase mezenterice se datoreaza rezistentei in fluxul sanguin venos, care determina edem marcat al peretelui intestinal, trecere de lichid in lumenul intestinal, care au drept rezultate hipotensiunea sistemica si o crestere a vascozitatii sanguine. Prin urmare, fluxul sanguin arterial este diminuat si duce in ultima instanta la hemoragie submucoasa si infarct intestinal.

Starile de hipercoagulabilitate mostenite: pana la 75 % dintre pacientii cu tromboza venoasa mezenterica au o afectiune trombotica mostenita. Cea mai frecventa afectiune responabila este mutatia factorului V Leyden (care determina rezistenta la proteina C activata), fiind intalnita la 20-40% dintre pacienti. A mai fost descrisa si mutatia genei protrombinei, care se asociaza cu un risc crescut de evenimente trombotice si este intalnita la aproximativ 8% dintre pacientii cu un istoric de tromboza venoasa si la 2% dintre pacientii sanatosi, fiind astfel una dintre cele mai frecvente cauze de trombofilie mostenita. Deficitul de proteine anticoagulante, proteina S, proteina C si antitrombina apare la 8-10% din cazuri, in timp ce anticorpii antifosfolipidici sunt prezenti la aproximativ 4% dintre pacienti.

Starile de hipercoagulabilitate dobandita: hemoglobinuria paroxistica nocturna si sindroamele mieloproliferaltive sunt cel mai frecvent asociate cu tromboza venoasa mezenterica.

Manifestarile clinice ale ischemiei entero-mezenterice

Pacientii cu ischemie mezenterica acuta se prezinta cu debut rapid al durerii intense periombilicale, care este adesea disproportionala comparativ cu ceea ce se gaseste la examinarea clinica. Sunt frecvente greata si varsaturile. Durerea brusca asociata cu semne abdominale minime si evacuare intestinala fortata la un pacient cu factori de risc pentru ischemia mezenterica acuta ar trebui sa ridice suspiciunea pentru diagnosticul de ischemie mezenterica.

Prezentarea poate sa fie mai putin sugestiva la pacientii cu tromboza venoasa mezenterica la care este posibil ca simptomele sa fie prezente de saptamani, chiar luni (de obicei 5-14 zile) inainte de diagnostic. Aproximativ jumatate dintre pacienti au greata si varsaturi. Durerea abdominala nespecifica poate fi singura manifestare la pacientii care au o prezentare subacuta, in timp ce in cazul ischemiei mezenterice cronice pacientii se pot prezenta cu sangerare din varicele gastrice sau esofagiene, datorate trombozei concomitente  ale venei porte sau splenice.

Durerea abdominala este absenta pana la 25% dintre pacientii cu ischemie nonocluziva la care tabloul clinic poate fi umbrit de afectiunile precipitante, cum ar fi hipotensiunea, insuficienta cardiaca congestiva, hipovolemia si aritmiile cardiace.

Exista unele caracteristici ale durerii care ofera indicii cu privire la originea acesteia, care poate fi colonica (de intestin gros) sau de intestin subtire:

  • Durerea de intensitate foarte mare se datoreaza cel mai probabil ischemiei mezenterice acute a intestinului subtire, comparativ cu ischemia mezenterica care afecteaza colonul, situatie in care durerea foarte intensa nu este o trasatura caracteristica.
  • La pacientii cu obstructie a intestinului subtire care duce la ischemie , durerea precede de obicei varsaturile.
  • Debutul durerii este brusc atunci cand ischemia se datoreaza bolii embolice. In schimb, durerea poate sa debuteze treptat (in ore pana la zile) la pacientii cu cauze trombotice ale ischemiei, la cei cu vasculite sau cu  ischemie neocluziva.
  • Durerea abdominala localizata in partea de jos a abdomenului si care se asociaza cu hematochezie (eliminare de sange proaspat prin scaun) indica  cel mai probabil o ischemie localizata la nivel colonic.

Examinarea abdominala poate fi normala initial sau poate arata doar distensie abdominala sau sangerare oculta in scaun. Semnele de inflamatie peritoneala sunt absente. Oricum, pe masura ce ischemia intestinala progreseaza si apare infarctul transmural (al intregului perete) intestinal, abdomenul devine foarte destins, nu se mai aud zgomote intestinale, iar semnele de inflamatie peritoneala devin evidente. Poate  fi prezent si un miros fetid al respiratiei. Modificari ale statusului mental  pot sa apara la aproximativ o treime dintre pacientii varstnici cu ischemie mezenterica acuta.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul ischemiei entero-mezenterice

Diagnosticul se bazeaza pe suspiciunea clinica, in special la pacientii care au factori de risc cunoscuti (cum ar fi fibrilatia atriala, insuficienta cardiac congestiva, boala vasculara periferica sau un status de hipercoagulabilitate). Istoricul personal de eveniment embolic in antecedente este prezent la aproximativ 1/3 dintre pacientii cu ischemie mezenterica acuta de cauza embolica, in timp ce istoricul personal sau familiar de tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara este prezent la aproximativ jumatate dintre pacientii cu tromboza venoasa mezenterica acuta. In plus, pacientii cu tromboza mezenterica acuta au avut frecvent in trecut episoade de ischemie mezenterica cronica, care s-au manifestat prin durere abdominala postprandiala cronica, repulsia fata de mancare si scadere ponderala.

Diagnosticul rapid este esential pentru a preveni evenimentele catastrofale asociate cu infarctizarea intestinala. Oricum, semnele  si simptomele precoce ale ischemiei mezenterice sunt nespecifice, iar pentru stabilirea diagnosticului definitiv sunt necesare teste invazive, care expun pacientii la anumite riscuri. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul este intarziat.

In primul rand, se iau masuri de reechilibrare a pacientului (corectarea hipovolemiei sau a aritmiilor cardiace) si apoi se realizeaza  investigatii in scop diagnostic. Tomografia computerizata (CT) poate ajuta la identificarea altor cauze de durere abdominala, dar poate fi utila si atunci cand se ia in considerare o tromboza venoasa mezenterica.

Angiografia

Este metoda de electie pentru diagnosticul ischemiei mezenterice acute.

La pacientii la care exista o suspiciune clinica inalta, ar trebui sa se realizeze imediat angiografia (metoda invaziva prin care sunt vizualizate vasele intestinale cu ajutorul unei substante de contrast). Se poate realiza chiar angiografia selectiva, doar a arterei mezenterice superioare. Angiografia este importanta chiar daca se planifica o interventie chirurgicala, deoarece ea nu doar identifica locul afectiunii vasculare, dar poate fi utilizata si pentru a reduce vasoconstrictia mezenterica, prin injectarea de papaverina, metoda esentiala pentru tratamentul embolilor, trombozelor si ischemiei nonocluzive.

Analizele de laborator

Sunt nespecifice, deoarece valorile anormale ale analizelor pot fi utile in intarirea suspiciunii de ischemie mezenterica acuta, dar valorile normale nu exclud ischemia mezenterica si nu justifica intarzierea angiografiei atunci cand suspiciunea clinica este mare.

La analizele de sange pot fi intalnite : leucocitoza (cresterea numarului de globule albe ale sangelui) marcata, cresterea hematocritului ca rezultat al hemoconcentratiei si acidoza metabolica.

Radiografia abdominala simpla este mai putin utila pentru diagnostic si poate arata distensia anselor intestinale (ileus), ingrosarea peretelui intestinal si/sau prezenta aerului in peretele intestinal (pneumatoza intestinala) in stadiile avansate ale ischemiei.

Ecografia Doppler abdominala poate vizualiza stenoze sau ocluzii ale arterelor mezenterice, dar investigatia poate oferi informatii limitate din cauza prezentei anselor intestinale destinse, pline cu aer si datorita sensibilitatii limitate pentru detectarea embolilor situati distal.

Tomografia computerizata (CT) abdominala

Poate sa arate ingrosare focala sau difuza a peretelui intestinal sau pneumatoza intestinala (prezenta de aer in peretele intestinal) cu aer in vena porta. Ocluziile arteriale mezenterice pot fi demonstrate prin absenta incarcarii vaselor arteriale cu substanta de contrast.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Poate fi utila pentru diagnosticul trombozei venoase mezenterice.

TRATAMENT:

Tratamentul ischemiei entero-mezenterice

Scopul tratamentului la pacientii cu ischemie mezenterica acuta este restabilirea fluxului sanguin intestinal cat mai repede posibil.  Initial, se corecteaza acidoza metabolica, se restabileste volumul sanguin, se incepe tratament cu antibiotice cu spectru larg si se poate plasa o sonda nazogastrica . Se evita medicamentele care fac constrictie vasculara, deoarece pot agrava ischemia. Se poate administra tratament cu anticoagulant sistemic pentru a preveni formarea trombilor sau propagarea acestora, dar cu atentie sa nu existe sangerare activa.

Interventia chirurgicala

Nu ar trebui sa fie intarziata la pacientii cu suspiciune de infarct intestinal sau perforatie intestinala. La cei la care diagnosticul este neclar, se poate realiza angiografia mezenterica care ajuta la stabilirea diagnosticului si posibil la realizarea unor interventii cu scop therapeutic ( administrarea intraarteriala de medicamente vasodilatatoare sau de agenti trombolitici-care dizolva cheagul, angioplastie, palsarea unui stent sau embolectomie-extragerea cheagului) in functie de cauza ischemiei si de localizarea anatomica a obstructiei.

Embolia arterei mezenterice: in acest caz, tratamentul consta de obicei in interventia chirurgicala cu extragerea embolului (embolectomie). In unele cazuri, se poate face terapie trombolitica, prin injectarea intraarteriala a unor medicamente care sa dizolve cheagul. Pentru aceasta, pacientul nu trebuie sa prezinte semne de infarctizare intestinala si nici sa aiba contraindicatii pentru tromboliza.

Tromboza arterei mezenterice: tratamentul este in principal chirurgical, si implica extragerea trombului (trombectomie), asociata cu tehnici de revascularizare (plasare de stent ).

Tromboza venoasa mezenterica: tratamentul implica administrarea de anticoagulant-heparina- si rezectia segmentului de intestin infarctizat.

Ischemia mezenterica nonocluziva: ca tratament, se va administra papaverina printr-un cateter, la nivelul vasului afectat, pentru a reduce vasoconstrictia. Dupa 24 ore, se poate repeta angiografia pentru a verifica regresia vasoconstrictiei. Ischemia nonocluziva apare la  20-30% dintre pacientii cu ischemie entero-mezenterica acuta.

Comentarii

Va rog sa imi indicati un doctor cu experienta sau o clinica unde se fac operatii chirugicale pentru Ischemie Mezenterica Cronica.
Pacienta : 73 ani / stenoza 81 %

DUNA ZIUA..                                                                                                                                         Ma numesc Galofteanu Sorin si sunt din JUD Brasov am 31 de ani dar locuiesc in ITALIA si am si eu o rugaminte ca sa ma sfatuiti si pe mine cu o mica problema medicala care nu o pot intelege de asemenea nici doctori din italia nu o inteleg si tare mult as vrea sa putem colobora putin.

Eu o sa va zic putin din problemele mele care le am si sper ca ma puteti ajuta si pe mine ci un sfat sau mai multe ca sa ies din necazul acesta

Eu acum 2 ani si jumatate am venit in Italia sa lucrez,am lucrat ceva timp sa zic 3 luni dupa care am avut dureri de burta mam dus la urgente ca ele erau mari numai seara cind ma puneam in pat si doctorii au zis ca e o colita abdominala la care mi sa dat spasmexuri la care dupa ce am inceput sa iau acele pastile durerile erau si mai mari chiar si ziua,eu febra nu am facu dar au inceput sa am diarie dar ianinte da diarie eu am avut un scaun tare foarte tare care a iesit cu singe mai rosu si neobisnuit dupa care am scuipat si putin singe la interval de 2  3  saptmini si miau iesit si furunci multi pe corp,ochii mi se facuse rosii tip conjuctivita dupa care o eruptie pe piele tip varsat de vint, la care au inceput toata istoria am facut o gramada de analize chiar si cele de tbc cu biopsii facute rezultatul era negativ bun  ,dupa care am facut o analiza cum e tomograful cu contrast dar se chiama aici colonografie ca sa vada daca nu e ceva la colon,la aca colonagrafie a iesit o masa crescuta in zona pancreasului sau linga nici ei nu erau siguri unde e si noduli pulmonari si mediastici dupa care mau internat si tot odata au inceput si necazurile

Mam internat in 27 iul 2010 in chirurgie si ei au zis ca am cancer la pancreas eu nu ii credeam ca dintro data nu are cum sa vina sa de repede pentru ca eu eram o persoana activa si energica e adevarat ca probabil si pe iei ia derutat ca imi ieseau la sine valori mari de CA125 mult peste normai chiar ajungeau si la 89,8 si cele de iGg4 imi ieseau de 1880,si deia ziceau ei ca am cancer dupa care eu am facut o serie da analize si tomografe de toate felurile sa poata sa ma diacnosticheze concret dar pentru mine e un esec ca ei nu intelegeau nimica din cea ce vad si intrun final ei sau hotarit sa faca o paroscopie prima data eu am fost deacord cu asta si la care ei au zis ca daca e ceva grav ma deschide si ma trateaza chirurgical eu cind mam trezit din anestezie erat taiat toata burta fara ami face ceva doar biopsie au facut cu raspuns la 30 de zile ceea ce nu era normal devenisem cobai ptr ei intrun final asa mi sa dat de inteles dar trecem si peste asta,intrun final a venut rezultatul histologig si nu era asa cum au zis ei ca e cancer 

Era si e o inflamatie la artera mezenterica cea care intra in intestinul subtire nu erau tumori,leucemie etc,dar problema era alta ca atunci cind trebuia sa analizeze ce tip de inflamatie e nu mai aveau din ce ptr ca li se terminase biopsia si din cele colorate nu se putae justifica ce tip de inflamatie e 

Asa au trecut 6 luni de spitalizare in acest timp ei ziceau ca sint suspect de tbc intastinal,culmea la care toate probele ieseau bune chiar si din biopsie ca nu am ,ei mau transferat la boli infectioase sa vada si cei de acolo daca e asa dupa care a urmat o alta biopsie la plamini care nu  a dat randament a iesit bine am mai facut analize de CELIACHIE ,PARAZITOLOGIC DIN SCAUN,TEST DE ALERGIE LA MEDICAMENTE,URINE,TEST DE INFECTIE CU MUCEGAI,TEST DE LACTOZA,DE GLUCOZA,TOMOGRAF LA CAP,RX TORACE ETC,

TOATE AU IESIT BUNE IN AFARA DE ca125 SI IGg care continuau sa iasa mari,intre timp ei miau administrat o gramada de antidolorifici ca aveam dureri mari de burta 6luni nu am dormit o noapte am luat si morfina si durerile erau si mai mari nu se gasea un antidolorific sa ma calmezi si nici un diacnostic cert,EI INCEPEAU IAR CAS TUMORI ALESMAIDE ,SAU INFLAMATORII SI VROIAU SA MA DESCHIDA IAR LA CARE EU NU ERAM DEACORD SA MA TAIE IAR VROIAU SA MA TAIE TOT ACUMA DE LA TORACE IN JOS SI NU AM FOST DEACORD LA CARE EI MIAU INITIAT UN TRATAMENT ANTI TUBERCULAR CA DUPA SINTOME ASA SE MANIFESTA ZICEAU EI PE 3 LUNI DUPA CARE SA FAC UN TOMOGRAF DE CUNTROL SA VADA DACA DA CEVA REZULTAT.

Intre timp de durere ce aveam ei nu mai stiau ce sami dea si intrun final a mai ramas sigura solutie cortizone care au administrato in vena pot zice ca dupa 6 luni nu am mai simtit dure asa de mare era dar suportabila ,

Intrun final au trecut cele 3luni de tratament tbc am facut un tomograf fara sa se fi schimbat ceva la mine totul a ramas la fel ca marime nici nu a cerscut nici nu sa micsorat

Dupa care eu mam intors la spitalul unde eram pacient si unde am initiat aceasta cura la care ei au zis sa intreru aceasta terapie dar intre timp eu luam si cortizone toate impreuna

Am oprit tot tratamentul de pastile ca asa au zus doctori de acolo la care ei iau zis ca singura solutie e sa fac o alta biopsie cu un alt intervent chirurgical cel care am zis mai sus sa ma deschida tot iar eu nu am cazut deacord si miam luat toata fisa clinica si mam transferat in verona in contonent pentru ca eu statusem intermat in Sassari DIN SARDENIA

Asa au trecut 9 luni de chin fara nici un rezultat,dupa care am facut o vizita la un Profesor di verona dupa cre ma si internat in chirurgie generala la care ei au refacut toate analizele si bineinteles ca ieseau mari cele doua CA125 siIGg a mai facut inca 2 bronhoscopi una din ele cu biopsie si fara rezultat ca era bucatica mica si nu se putea analiza bine asa au zis ei la care au facut toracoscopie toracica ei erau siguri ca am deja un diacnostic ca au zis ca au prins o bucata mare de nodul adica unul intreg eram si eu bucuros ca dupe 11 luni am si eu un rezultat dar in final era un esec pentru ca ei au prins o bucata din plaminul bun asa sa zis si acea bucata nu putea fi analizata si mau trimis la boli tropicale tot in verona la care ei au initiat iar acel tratament TBC dar fara cortizone  pe un ciclu intreg de un an dupa care sa fac un tomograf cu contrast la care nu da nici acum rezultat unica solutie era o terapia cu cortizone ca patologi de acolo se gindesc ca sar putea sa fie o problema imunitara IGg pancreatica

Mam externat in 2011 09  fara a avea un diacnostic doar ipoteze ,dupa multe biopsi si analize ei nu inteleg ce e

Acum in prezent 2012 07 nu ma simt bine si sunt internat iar in SARDEGNIA LA POLICLINICA UNIVERSITARA DIN CAGLIARI LA IMUNOLOGIE  de 2 saptamini au facut iar analize si sunt la fel in schimb cele cu CA125 au iesit normale am repetat o gramada de analize sa zicem asa de control la scaun singe ,reumatologice,sunt bune dar eu am aceleasi sintome de durere de burta si diarie multa iar ei ai studiat biopsiile cele de la burta si patologi de aici au cazut deacord cu cei din verona cu acea boala inunitara cu IGg 

Dar pe mine ma framinta tare acea inflamatie la mezenteria care nu se trage ptr ca nu e un tratament coret si ei au vazut ca a mai facut terapie de cortizone pe 3 luni si fara rezultat eu am in continuare diarie chiar si 8 scaune la zi fac si am pierdut in acest timp18kg 

DIN TOATE ACEASTA MICA POVESTE CA NU E TOATA MAI SUNT SI UNELE CHIESTI DATIMI VA ROG UN SFAT SI AS VREA SA NE SFATUIM IMPREUNA SA POT IESI  DIN COSMARUL ASTA 

VA ROG SA NU OCOLITI ACEASTA SCRISORICA 

VA MULTUMESC ..........SI ASTEPT RASPUNS LA ADRESA MEA DE EMAIL [email protected]

DUNA ZIUA..                                                                                                                                         Ma numesc Galofteanu Sorin si sunt din JUD Brasov am 31 de ani dar locuiesc in ITALIA si am si eu o rugaminte ca sa ma sfatuiti si pe mine cu o mica problema medicala care nu o pot intelege de asemenea nici doctori din italia nu o inteleg si tare mult as vrea sa putem colobora putin.

Eu o sa va zic putin din problemele mele care le am si sper ca ma puteti ajuta si pe mine ci un sfat sau mai multe ca sa ies din necazul acesta

Eu acum 2 ani si jumatate am venit in Italia sa lucrez,am lucrat ceva timp sa zic 3 luni dupa care am avut dureri de burta mam dus la urgente ca ele erau mari numai seara cind ma puneam in pat si doctorii au zis ca e o colita abdominala la care mi sa dat spasmexuri la care dupa ce am inceput sa iau acele pastile durerile erau si mai mari chiar si ziua,eu febra nu am facu dar au inceput sa am diarie dar ianinte da diarie eu am avut un scaun tare foarte tare care a iesit cu singe mai rosu si neobisnuit dupa care am scuipat si putin singe la interval de 2  3  saptmini si miau iesit si furunci multi pe corp,ochii mi se facuse rosii tip conjuctivita dupa care o eruptie pe piele tip varsat de vint, la care au inceput toata istoria am facut o gramada de analize chiar si cele de tbc cu biopsii facute rezultatul era negativ bun  ,dupa care am facut o analiza cum e tomograful cu contrast dar se chiama aici colonografie ca sa vada daca nu e ceva la colon,la aca colonagrafie a iesit o masa crescuta in zona pancreasului sau linga nici ei nu erau siguri unde e si noduli pulmonari si mediastici dupa care mau internat si tot odata au inceput si necazurile

Mam internat in 27 iul 2010 in chirurgie si ei au zis ca am cancer la pancreas eu nu ii credeam ca dintro data nu are cum sa vina sa de repede pentru ca eu eram o persoana activa si energica e adevarat ca probabil si pe iei ia derutat ca imi ieseau la sine valori mari de CA125 mult peste normai chiar ajungeau si la 89,8 si cele de iGg4 imi ieseau de 1880,si deia ziceau ei ca am cancer dupa care eu am facut o serie da analize si tomografe de toate felurile sa poata sa ma diacnosticheze concret dar pentru mine e un esec ca ei nu intelegeau nimica din cea ce vad si intrun final ei sau hotarit sa faca o paroscopie prima data eu am fost deacord cu asta si la care ei au zis ca daca e ceva grav ma deschide si ma trateaza chirurgical eu cind mam trezit din anestezie erat taiat toata burta fara ami face ceva doar biopsie au facut cu raspuns la 30 de zile ceea ce nu era normal devenisem cobai ptr ei intrun final asa mi sa dat de inteles dar trecem si peste asta,intrun final a venut rezultatul histologig si nu era asa cum au zis ei ca e cancer 

Era si e o inflamatie la artera mezenterica cea care intra in intestinul subtire nu erau tumori,leucemie etc,dar problema era alta ca atunci cind trebuia sa analizeze ce tip de inflamatie e nu mai aveau din ce ptr ca li se terminase biopsia si din cele colorate nu se putae justifica ce tip de inflamatie e 

Asa au trecut 6 luni de spitalizare in acest timp ei ziceau ca sint suspect de tbc intastinal,culmea la care toate probele ieseau bune chiar si din biopsie ca nu am ,ei mau transferat la boli infectioase sa vada si cei de acolo daca e asa dupa care a urmat o alta biopsie la plamini care nu  a dat randament a iesit bine am mai facut analize de CELIACHIE ,PARAZITOLOGIC DIN SCAUN,TEST DE ALERGIE LA MEDICAMENTE,URINE,TEST DE INFECTIE CU MUCEGAI,TEST DE LACTOZA,DE GLUCOZA,TOMOGRAF LA CAP,RX TORACE ETC,

TOATE AU IESIT BUNE IN AFARA DE ca125 SI IGg care continuau sa iasa mari,intre timp ei miau administrat o gramada de antidolorifici ca aveam dureri mari de burta 6luni nu am dormit o noapte am luat si morfina si durerile erau si mai mari nu se gasea un antidolorific sa ma calmezi si nici un diacnostic cert,EI INCEPEAU IAR CAS TUMORI ALESMAIDE ,SAU INFLAMATORII SI VROIAU SA MA DESCHIDA IAR LA CARE EU NU ERAM DEACORD SA MA TAIE IAR VROIAU SA MA TAIE TOT ACUMA DE LA TORACE IN JOS SI NU AM FOST DEACORD LA CARE EI MIAU INITIAT UN TRATAMENT ANTI TUBERCULAR CA DUPA SINTOME ASA SE MANIFESTA ZICEAU EI PE 3 LUNI DUPA CARE SA FAC UN TOMOGRAF DE CUNTROL SA VADA DACA DA CEVA REZULTAT.

Intre timp de durere ce aveam ei nu mai stiau ce sami dea si intrun final a mai ramas sigura solutie cortizone care au administrato in vena pot zice ca dupa 6 luni nu am mai simtit dure asa de mare era dar suportabila ,

Intrun final au trecut cele 3luni de tratament tbc am facut un tomograf fara sa se fi schimbat ceva la mine totul a ramas la fel ca marime nici nu a cerscut nici nu sa micsorat

Dupa care eu mam intors la spitalul unde eram pacient si unde am initiat aceasta cura la care ei au zis sa intreru aceasta terapie dar intre timp eu luam si cortizone toate impreuna

Am oprit tot tratamentul de pastile ca asa au zus doctori de acolo la care ei iau zis ca singura solutie e sa fac o alta biopsie cu un alt intervent chirurgical cel care am zis mai sus sa ma deschida tot iar eu nu am cazut deacord si miam luat toata fisa clinica si mam transferat in verona in contonent pentru ca eu statusem intermat in Sassari DIN SARDENIA

Asa au trecut 9 luni de chin fara nici un rezultat,dupa care am facut o vizita la un Profesor di verona dupa cre ma si internat in chirurgie generala la care ei au refacut toate analizele si bineinteles ca ieseau mari cele doua CA125 siIGg a mai facut inca 2 bronhoscopi una din ele cu biopsie si fara rezultat ca era bucatica mica si nu se putea analiza bine asa au zis ei la care au facut toracoscopie toracica ei erau siguri ca am deja un diacnostic ca au zis ca au prins o bucata mare de nodul adica unul intreg eram si eu bucuros ca dupe 11 luni am si eu un rezultat dar in final era un esec pentru ca ei au prins o bucata din plaminul bun asa sa zis si acea bucata nu putea fi analizata si mau trimis la boli tropicale tot in verona la care ei au initiat iar acel tratament TBC dar fara cortizone  pe un ciclu intreg de un an dupa care sa fac un tomograf cu contrast la care nu da nici acum rezultat unica solutie era o terapia cu cortizone ca patologi de acolo se gindesc ca sar putea sa fie o problema imunitara IGg pancreatica

Mam externat in 2011 09  fara a avea un diacnostic doar ipoteze ,dupa multe biopsi si analize ei nu inteleg ce e

Acum in prezent 2012 07 nu ma simt bine si sunt internat iar in SARDEGNIA LA POLICLINICA UNIVERSITARA DIN CAGLIARI LA IMUNOLOGIE  de 2 saptamini au facut iar analize si sunt la fel in schimb cele cu CA125 au iesit normale am repetat o gramada de analize sa zicem asa de control la scaun singe ,reumatologice,sunt bune dar eu am aceleasi sintome de durere de burta si diarie multa iar ei ai studiat biopsiile cele de la burta si patologi de aici au cazut deacord cu cei din verona cu acea boala inunitara cu IGg 

Dar pe mine ma framinta tare acea inflamatie la mezenteria care nu se trage ptr ca nu e un tratament coret si ei au vazut ca a mai facut terapie de cortizone pe 3 luni si fara rezultat eu am in continuare diarie chiar si 8 scaune la zi fac si am pierdut in acest timp18kg 

DIN TOATE ACEASTA MICA POVESTE CA NU E TOATA MAI SUNT SI UNELE CHIESTI DATIMI VA ROG UN SFAT SI AS VREA SA NE SFATUIM IMPREUNA SA POT IESI  DIN COSMARUL ASTA 

VA ROG SA NU OCOLITI ACEASTA SCRISORICA 

VA MULTUMESC ..........SI ASTEPT RASPUNS LA ADRESA MEA DE EMAIL [email protected]

DUNA ZIUA..                                                                                                                                         Ma numesc Galofteanu Sorin si sunt din JUD Brasov am 31 de ani dar locuiesc in ITALIA si am si eu o rugaminte ca sa ma sfatuiti si pe mine cu o mica problema medicala care nu o pot intelege de asemenea nici doctori din italia nu o inteleg si tare mult as vrea sa putem colobora putin.

Eu o sa va zic putin din problemele mele care le am si sper ca ma puteti ajuta si pe mine ci un sfat sau mai multe ca sa ies din necazul acesta

Eu acum 2 ani si jumatate am venit in Italia sa lucrez,am lucrat ceva timp sa zic 3 luni dupa care am avut dureri de burta mam dus la urgente ca ele erau mari numai seara cind ma puneam in pat si doctorii au zis ca e o colita abdominala la care mi sa dat spasmexuri la care dupa ce am inceput sa iau acele pastile durerile erau si mai mari chiar si ziua,eu febra nu am facu dar au inceput sa am diarie dar ianinte da diarie eu am avut un scaun tare foarte tare care a iesit cu singe mai rosu si neobisnuit dupa care am scuipat si putin singe la interval de 2  3  saptmini si miau iesit si furunci multi pe corp,ochii mi se facuse rosii tip conjuctivita dupa care o eruptie pe piele tip varsat de vint, la care au inceput toata istoria am facut o gramada de analize chiar si cele de tbc cu biopsii facute rezultatul era negativ bun  ,dupa care am facut o analiza cum e tomograful cu contrast dar se chiama aici colonografie ca sa vada daca nu e ceva la colon,la aca colonagrafie a iesit o masa crescuta in zona pancreasului sau linga nici ei nu erau siguri unde e si noduli pulmonari si mediastici dupa care mau internat si tot odata au inceput si necazurile

Mam internat in 27 iul 2010 in chirurgie si ei au zis ca am cancer la pancreas eu nu ii credeam ca dintro data nu are cum sa vina sa de repede pentru ca eu eram o persoana activa si energica e adevarat ca probabil si pe iei ia derutat ca imi ieseau la sine valori mari de CA125 mult peste normai chiar ajungeau si la 89,8 si cele de iGg4 imi ieseau de 1880,si deia ziceau ei ca am cancer dupa care eu am facut o serie da analize si tomografe de toate felurile sa poata sa ma diacnosticheze concret dar pentru mine e un esec ca ei nu intelegeau nimica din cea ce vad si intrun final ei sau hotarit sa faca o paroscopie prima data eu am fost deacord cu asta si la care ei au zis ca daca e ceva grav ma deschide si ma trateaza chirurgical eu cind mam trezit din anestezie erat taiat toata burta fara ami face ceva doar biopsie au facut cu raspuns la 30 de zile ceea ce nu era normal devenisem cobai ptr ei intrun final asa mi sa dat de inteles dar trecem si peste asta,intrun final a venut rezultatul histologig si nu era asa cum au zis ei ca e cancer 

Era si e o inflamatie la artera mezenterica cea care intra in intestinul subtire nu erau tumori,leucemie etc,dar problema era alta ca atunci cind trebuia sa analizeze ce tip de inflamatie e nu mai aveau din ce ptr ca li se terminase biopsia si din cele colorate nu se putae justifica ce tip de inflamatie e 

Asa au trecut 6 luni de spitalizare in acest timp ei ziceau ca sint suspect de tbc intastinal,culmea la care toate probele ieseau bune chiar si din biopsie ca nu am ,ei mau transferat la boli infectioase sa vada si cei de acolo daca e asa dupa care a urmat o alta biopsie la plamini care nu  a dat randament a iesit bine am mai facut analize de CELIACHIE ,PARAZITOLOGIC DIN SCAUN,TEST DE ALERGIE LA MEDICAMENTE,URINE,TEST DE INFECTIE CU MUCEGAI,TEST DE LACTOZA,DE GLUCOZA,TOMOGRAF LA CAP,RX TORACE ETC,

TOATE AU IESIT BUNE IN AFARA DE ca125 SI IGg care continuau sa iasa mari,intre timp ei miau administrat o gramada de antidolorifici ca aveam dureri mari de burta 6luni nu am dormit o noapte am luat si morfina si durerile erau si mai mari nu se gasea un antidolorific sa ma calmezi si nici un diacnostic cert,EI INCEPEAU IAR CAS TUMORI ALESMAIDE ,SAU INFLAMATORII SI VROIAU SA MA DESCHIDA IAR LA CARE EU NU ERAM DEACORD SA MA TAIE IAR VROIAU SA MA TAIE TOT ACUMA DE LA TORACE IN JOS SI NU AM FOST DEACORD LA CARE EI MIAU INITIAT UN TRATAMENT ANTI TUBERCULAR CA DUPA SINTOME ASA SE MANIFESTA ZICEAU EI PE 3 LUNI DUPA CARE SA FAC UN TOMOGRAF DE CUNTROL SA VADA DACA DA CEVA REZULTAT.

Intre timp de durere ce aveam ei nu mai stiau ce sami dea si intrun final a mai ramas sigura solutie cortizone care au administrato in vena pot zice ca dupa 6 luni nu am mai simtit dure asa de mare era dar suportabila ,

Intrun final au trecut cele 3luni de tratament tbc am facut un tomograf fara sa se fi schimbat ceva la mine totul a ramas la fel ca marime nici nu a cerscut nici nu sa micsorat

Dupa care eu mam intors la spitalul unde eram pacient si unde am initiat aceasta cura la care ei au zis sa intreru aceasta terapie dar intre timp eu luam si cortizone toate impreuna

Am oprit tot tratamentul de pastile ca asa au zus doctori de acolo la care ei iau zis ca singura solutie e sa fac o alta biopsie cu un alt intervent chirurgical cel care am zis mai sus sa ma deschida tot iar eu nu am cazut deacord si miam luat toata fisa clinica si mam transferat in verona in contonent pentru ca eu statusem intermat in Sassari DIN SARDENIA

Asa au trecut 9 luni de chin fara nici un rezultat,dupa care am facut o vizita la un Profesor di verona dupa cre ma si internat in chirurgie generala la care ei au refacut toate analizele si bineinteles ca ieseau mari cele doua CA125 siIGg a mai facut inca 2 bronhoscopi una din ele cu biopsie si fara rezultat ca era bucatica mica si nu se putea analiza bine asa au zis ei la care au facut toracoscopie toracica ei erau siguri ca am deja un diacnostic ca au zis ca au prins o bucata mare de nodul adica unul intreg eram si eu bucuros ca dupe 11 luni am si eu un rezultat dar in final era un esec pentru ca ei au prins o bucata din plaminul bun asa sa zis si acea bucata nu putea fi analizata si mau trimis la boli tropicale tot in verona la care ei au initiat iar acel tratament TBC dar fara cortizone  pe un ciclu intreg de un an dupa care sa fac un tomograf cu contrast la care nu da nici acum rezultat unica solutie era o terapia cu cortizone ca patologi de acolo se gindesc ca sar putea sa fie o problema imunitara IGg pancreatica

Mam externat in 2011 09  fara a avea un diacnostic doar ipoteze ,dupa multe biopsi si analize ei nu inteleg ce e

Acum in prezent 2012 07 nu ma simt bine si sunt internat iar in SARDEGNIA LA POLICLINICA UNIVERSITARA DIN CAGLIARI LA IMUNOLOGIE  de 2 saptamini au facut iar analize si sunt la fel in schimb cele cu CA125 au iesit normale am repetat o gramada de analize sa zicem asa de control la scaun singe ,reumatologice,sunt bune dar eu am aceleasi sintome de durere de burta si diarie multa iar ei ai studiat biopsiile cele de la burta si patologi de aici au cazut deacord cu cei din verona cu acea boala inunitara cu IGg 

Dar pe mine ma framinta tare acea inflamatie la mezenteria care nu se trage ptr ca nu e un tratament coret si ei au vazut ca a mai facut terapie de cortizone pe 3 luni si fara rezultat eu am in continuare diarie chiar si 8 scaune la zi fac si am pierdut in acest timp18kg 

DIN TOATE ACEASTA MICA POVESTE CA NU E TOATA MAI SUNT SI UNELE CHIESTI DATIMI VA ROG UN SFAT SI AS VREA SA NE SFATUIM IMPREUNA SA POT IESI  DIN COSMARUL ASTA 

VA ROG SA NU OCOLITI ACEASTA SCRISORICA 

VA MULTUMESC ..........SI ASTEPT RASPUNS LA ADRESA MEA DE EMAIL [email protected]