Termen cautat
Categorie

Hipertirodismul


GENERALITATI:

Hipertiroidismul este termenul medical care descrie o crestere a activitatii glandei tiroide. La oamenii cu hipertiroidism, glanda tiroida produce in exces hormoni tiroidieni. Atunci cand apare hipertiroidismul, creste metabolismul organismului, care poate produce o varietate de simptome.

Tiroida este o glanda in forma de fluture localizata la mijlocul gatului, sub laringe, si deasupra claviculei. Ea produce 2 hormoni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care regleaza metabolismul corporal (modul in care acesta utilizeaza si stocheaza energia). Tiroida este controlata de catre o glanda localizata la nivelul creierului, numita glanda pituitara. Glanda pituitara produce hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), care stimuleaza tiroida sa produca T3 si T4.

Simptomele hipertiroidismului

Majoritatea pacientilor cu hipertiroidism au simptome, care se pot manifesta prin una sau mai multe dintre urmatoarele:

 • Anxietate, iritabilitate, probleme de somn
 • Slabiciune (in special la nivelul membrelor superioare si coapselor, facand dificila ridicarea greutatilor, urcatul scarilor sau ridicarea de pe scaun)
 • Tremor al mainilor
 • Transpiratie mai mult decat normal, tolereaza cu greu caldura
 • Batai cardiace rapide sau neregulate
 • Oboseala
 • Scadere in greutate in ciuda unui apetit normal sau crescut
 • Scaune frecvente.

In plus, unele femei pot avea cicluri menstruale neregulate sau chiar lipsa ciclurilor menstruale. Acest lucru se poate asocia cu infertilitatea. La barbati pot sa apara sani mariti sau sensibili, disfunctie erectila, care se  rezolva atunci cand este tratat hipertiroidismul.

Cauzele hipertiroidismului

 • Boala Graves

Boala Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Nu este clar  de ce boala Graves apare la majoritatea oamenilor, desi este mai frecventa in anumite familii.

La pacientii cu boala Graves, sistemul imun produce un anticorp care stimuleaza glanda tiroida sa produca in exces hormoni tiroidieni. Apare mai frecvent la femei intre 20-40 de ani, dar poate sa apara la orice varsta la barbati si la femei. Glanda tiroida creste in dimensiuni (numita gusa) si produce cantitati mari de hormoni tiroidieni, ducand la aparitia simptomelor hipertiroidismului.

 Unii oameni pot avea si probleme oculare  (numita oftalmopatia sau orbitopatia Graves), care se manifesta prin ochi uscati, iritati sau rosii, iar in cazuri severe poate determina  vedere dubla. La alti pacienti poate sa apara umflarea tesuturilor din spatele sau din jurul ochilor care face ca ochii sa bombeze,  sau inflamatia muschilor de la nivelul pleoapelor, ducand la o deschidere excesiva a pleoapelor.

Manifestarile mai severe ale oftalmopatiei Graves sunt rare, cu exceptia fumatorilor. In formele mai severe, la pacientii cu oftalmopatia Graves poate sa apara inflamatia nervului optic, care poate duce la scaderea vederii.

Alte cauze

 • Unul sau mai multi noduli tiroidieni pot produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Nodulul se va numi in acest caz nodul cald, sau nodul toxic, sau cand sunt mai multi noduli, se numeste gusa nodulara toxica.
 •  Tiroidita nedureroasa (“ silentioasa sau limfocitara”) si tiroidita postpartum sunt afectiuni in care tiroida devine inflamata temporar si elibereaza hormoni tiroidieni in circulatia sanguina, ducand la hipertiroidism.

Tiroidita postpartum poate sa apara la cateva luni dupa nastere. Simptomele hipertiroidismului pot sa dureze cateva luni, de obicei urmate de cateva luni de simptome de hipotiroidism, ca oboseala, crampe musculare, balonare, si crestere in greutate.

 • Tiroidita subacuta (granulomatoasa) poate fi produsa de un virus. Se manifesta printr-o glanda tiroida marita, dureroasa. Tiroida devine inflamata si elibereaza hormoni tiroidieni in circulatia sanguina; hipertiroidismului se rezolva atunci cand se vindeca infectia virala, si poate fi de asemenea urmata de cateva luni de simptome de hipotiroidism.
 • Administrarea unei cantitati prea mari de hormoni tiroidieni pentru tratamentul hipotiroidismului.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul hipertiroidismului se poate face pe baza analizelor de sange care masoara cantitatea de hormoni tiroidieni si hormonul de stimulare tiroidiana (TSH).

Pentru diagnosticului hipertiroidismului, nivelul hormonilor tiroidieni este mare, iar nivelul TSH-ului este redus. 

Se poate recomanda si o ecografie tiroidiana care ajuta la determinarea cauzei hipertiroidismului (boala Graves, gusa nodulara toxica, sau tiroidita).

Sarcina si hipertiroidismul

Femeile care iau medicamente antitiroidiene si doresc sa ramana insarcinate, ar trebui sa discute despre aceasta cu medicul. Exista riscuri pentru mama si pentru fat daca hipertiroidismul nu este bine controlat. Aceste riscuri pot fi evitate sau minimizate prin monitorizarea permanenta si ajustarea medicatiei pe parcursul sarcinii.

Femeile care sunt insarcinate sau alapteaza nu trebuie tratate cu iod radioactiv. Tratamentul cu iod radioactiv, inainte ca femeia sa ramana insarcinata, elimina de obicei nevoia de medicamente antitiroidiene si astfel se evita orice alt risc posibil asociat.

Dar, o femeie care a urmat tratament cu iod radioactiv, ar trebui sa astepte cel putin 6 luni inainte de a incerca sa ramana insarcinata.

TRATAMENT:

Hipertiroidismul poate fi tratat utilizand:

 • medicamente

 •  iod radioactiv

 • sau metode chirurgicale.

Pentru a determina care tratament este mai bun, se iau in considerare mai multi factori, ca varsta pacientului, severitatea si tipul hipertiroidismului, precum si preferinta pacientului.

Medicamentele

Cele doua tipuri de medicamente utilizate pentru a trata hipertiroidismului sunt medicamentele antitiroidiene si betabolocantele.

Medicamentele antitiroidiene

Medicamentele antitiroidiene, ca metimazolul si propiltiouracilul, functioneaza prin scaderea cantitatii de hormoni tiroidieni pe care le produce tiroida. Ambele sunt foarte eficiente, dar metimazolul este preferat deoarece propiltiouracilul are un risc mai mare de efecte adverse. In alte tari inafara Statelor Unite se utilizeaza carbimazolul, care este similar metimazolului.

Deoarece metimazolul se poate asocia cu aparitia unor malformatii la fat, in sarcina se prefera utilizarea  propiltiouracilului in primul trimestru.

Dupa primul trimestru, se prefera utilizarea metimazolului.

Aceste medicamente pot fi utilizate:

 • Ca tratament pe termen scurt (4-8 saptamani) la pacientii cu boala Graves sau cu gusa nodulara toxica, inaintea tratamentului cu iod radioactiv sau tratamentului chirurgical.
 • Ca tratament pe termen lung (1-2 ani) pentru boala Graves. Boala intra in remisiune la aproximativ 30% dintre pacienti, iar medicamentele antitiroidiene pot fi utilizate pentru a controla hipertiroidismul in timp ce se asteapta aparitia remisiunii.

Oamenii care au o forma foarte usoara de boala Graves pot avea o sansa de remisiune de 50-70%. Este posibil sa apara o recadere dupa mai multi ani, moment in care pentru pacienti va fi nevoie sa se ia in considerare tratamentul permanent cu iod radioactiv sau tratamentul chirurgical.

Medicamentele antitiroidiene au cateva efecte adverse minore, cum ar fi

 • eruptiile cutanate
 • durerile articulare
 • febra
 • discomfort la nivelul stomacului.

O complicatie mai serioasa numita agranulocitoza (lipsa globulelor albe din sange) poate sa apara, dar este foarte rara. Pacientii care iau medicamente antitiroidiene trebuie sa anunte imediat medicul daca apar durerea in gat, febra, sau alte semne de infectii bacteriene.

Propiltiouracilul se asociaza rar cu aparitia insuficientei hepatice.

In timp ce ia medicamente antitiroidiene, pacientul va face analize de sange pentru hormonii tiroidieni la fiecare 4-6 saptamani, pana cand hipertiroidismul este sub control.

Betablocantele:

Betablocantele, ca atenololul sau propranololul, se incep o data ce s-a pus diagnosticul de hipertiroidism. Chiar daca betablocantii nu scad productia de hormoni tiroidieni, ei pot controla multe dintre simptomele suparatoare, cum sunt pulsul rapid, tremorul, anxietatea, intoleranta la caldura. O data ce hipertiroidismul este sub control (cu medicamente antitiroidiene, tratament chirurgical, iod radioactiv), se poate opri tratamentul cu betablocanti.

Iodul radioactiv

Distrugerea tiroidei cu iod radioactiv, numita ablatie , este o metoda de tratament definitiv al hipertiroidismului. Cantitatea de radiatie utilizata este mica si nu determina cancer, infertilitate sau malformatii ale fatului. Este cea mai utilizata metoda de tratament in Statele Unite.

Iodul radioactiv se administreaza sub forma lichida sau de capsule, si actioneaza prin distrugerea tesutului tiroidian. Acest lucru apare in 6-18 saptamani. Pacientii cu simptome severe, adultii mai in varsta si pacientii cu probleme cardiace ar trebui tratati mai intai cu un medicament antitiroidian pentru a controla simptomele. Majoritatea pacientilor care iau iod radioactiv vor dezvolta hipotiroidism si va fi nevoie sa ia suplimente cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.

La fel cum se intampla cu majoritatea tratamentelor, exista cateva riscuri si in cazul tratamentului cu iod radioactiv:

Uneori, dupa ce aparent tratamentul s-a efectuat cu succes, problema reapare si este necesar tratament suplimentar.
Aproximativ 10-20% dintre pacientii care utilizeaza iod radioactiv necesita o a doua doza. Acesti pacienti au de obicei un hipertiroidism mai sever sau au o gusa foarte mare.
Ocazional, la pacientii cu boala Graves poate sa se agraveze simptomele oculare dupa tratament.

Pacientii care sunt tratati cu iod radioactiv ar trebui sa evite contactul fizic apropiat, in special cu copiii si cu femeile insarcinate, timp de 3-7 zile dupa tratament datorita posibilitatii de a-i expune la doze mici de radiatii. Acest lucru poate fi dificil pentru parintii cu copii mici.

Dupa tratament, este necesara prezentarea periodica la medic, pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni si pentru monitorizarea hipotiroidismului sau recurentei hipertiroidismului.

Tratamentul chirurgical

Desi scoaterea chirurgicala a tiroidei este o metoda de tratament permanent a hipertiroidismului, este utilizat mult mai putin frecvent decat medicamentele antitiroidiene sau iodul radioactiv, datorita riscurilor (si costurilor) associate cu tratamentul chirurgical al tiroidei. Riscurile pot consta in afectarea nervilor laringelui , afectarea glandelor paratiroide, care regleaza echilibrul calciului din organism.

Dar, tratamentul chirurgical este recomandat in urmatoarele situatii:

 • In cazul unei guse mari, care comprima caile aeriene, facand dificila respiratia.
 • Daca pacientii nu pot tolera medicamentele antitiroidiene, sau daca nu doresc utilizarea iodului radioactiv.
 • In cazul in care este prezent un nodul la nivelul glandei tiroide, care ar putea fi canceros.

Monitorizarea dupa interventia chirurgicala include prezentari regulate la medic, pentru testarea nivelului hormonilor tiroidieni si pentru monitorizarea semnelor de hipo- si hipertiroidism.

 La majoritatea pacientilor care au fost tratati pentru hipertiroidism apare hipotiroidismul dupa interventia chirurgicala si necesita tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni.

Comentarii

Poate fi aceasta un motiv pentru un ciclu neregulat la o adolescenta de 14 ani?

Ma refer la un cicclu prelungit sau un ciclu de 3 ori pe luna.Multumesc.

Nu, hipertiroidismul se insoteste de menstruatii neregulate sau chiar absente ( amenoree). Ciclu prelungit (menoragia) poate apare in caz de hipotiroidism (tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni tiroidieni). Multa sanatate!

Va rog sa mi spuneti care sunt efectele negative ale tratamentului cu iod radioactiv, deoarece am hipertiroidie si medicul mi-a recomandat acest tratament , iar eu sunt cam sceptica.

Va multumesc mult!

Poate fi aceasta un motiv pentru un ciclu neregulat la o adolescenta de 14 ani?

Ma refer la un cicclu prelungit sau un ciclu de 3 ori pe luna.Multumesc.

Hipotiroidismul (deficienta hormonului tiroidian) permanent este o complicatie majora a acestei forme de tratament.Nu exista dovezi ca iodul radioactiv induce cancer, infertilitate sau boli congenitale. Multa sanatate!

Hipotiroidismul (deficienta hormonului tiroidian) permanent este o complicatie majora a acestei forme de tratament.Nu exista dovezi ca iodul radioactiv induce cancer, infertilitate sau boli congenitale. Multa sanatate!

Va rog sa mi spuneti care sunt efectele negative ale tratamentului cu iod radioactiv, deoarece am hipertiroidie si medicul mi-a recomandat acest tratament , iar eu sunt cam sceptica.

Va multumesc mult!

Poate fi aceasta un motiv pentru un ciclu neregulat la o adolescenta de 14 ani?

Ma refer la un cicclu prelungit sau un ciclu de 3 ori pe luna.Multumesc.

Va rog sa mi spuneti care sunt efectele negative ale tratamentului cu iod radioactiv, deoarece am hipertiroidie si medicul mi-a recomandat acest tratament , iar eu sunt cam sceptica.

Va multumesc mult!

Nu, hipertiroidismul se insoteste de menstruatii neregulate sau chiar absente ( amenoree). Ciclu prelungit (menoragia) poate apare in caz de hipotiroidism (tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni tiroidieni). Multa sanatate!

Pagini