Termen cautat
Categorie

Hidrocefalia congenitala


GENERALITATI:

Ce este hidrocefalia congenitala?

Hidrocefalia consta in acumularea de lichid la nivel cerebral in asociere cu cresterea presiunii care actioneaza la nivelul tesutului cerebral. In termeni populari, hidrocefalia mai este denumita si apa la creier. Lichidul acumulat la nivelul tesutului cerebral este de fapt lichidul cefalorahidian care inconjoara in mod normal creierul si maduva spinarii pentru a le oferi protectie. Lichidul cefalorahidian este produs la nivelul creierului intr-un volum de trei ori mai mare decat in restul sistemului nervos, surplusul fiind absorbit, astfel ca este importanta mentinerea unui echilibru intre volumul produs si cel absorbit.

Lichidul cefalorahidian se regaseste la nivelul unor ventriculi care comunica intre ei realizand un circuit cu flux continuu a carui intrerupere conduce la acumularea excesiva de lichid cefalorahidian si la instalarea hidrocefaliei.

Hidrocefalia este inregistrata la circa 3 - 4 copii din 1000. Incidenta acestei afectiuni este de 80 % - 90 % la copiii cu defecte de ordin neural. Hidrocefalia poate avea si caracter dobandit, aceasta putand sa apara in oricand dupa momentul nasterii.

Care sunt tipurile de hidrocefalie congenitala ?

Hidrocefalia poate avea caracter congenital sau dobandit, poate fi comunicanta sau necomunicanta.

 • Hidrocefalia congenitala

In caz de hidrocefalie congenitala, copilul se naste cu aceasta afectiune datorata unor evenimente desfasurate pe parcursul dezvoltarii fetale sau ca forma a unor malformatii.

 • Hidrocefalia dobandita

Hidrocefalia cu caracter dobandit se manifesta dupa nastere si este datorata traumatismelor craniene produse pe parcursul nasterii sau dupa un interval de timp mai lung dupa nastere.

 • Hidrocefalia comunicanta

Fluxul de lichid cefalorahidian este blocat dupa ce paraseste ventriculii, ramanand permeabile doar traiectele comunicante interventriculare.

 • Hidrocefalia necomunicanta

Hidrocefalia necomunicanta consta in blocarea circulatiei lichidului cefalorahidian la nivelul unuia sau a mai multor cai de comunicare interventriculara. Hidrocefalia necomunicanta mai este numita si hidrocefalie obstructiva. De asemenea, se mai cunoaste si hidrocefalia normotensiva care afecteaza in special persoanele varstnice uneori in absenta unui factor determinant exact.

Care sunt cauzele?

 • Malformatiile congenitale. In mod frecvent hidrocefalia se produce ca urmare a obstructionarii apeductului Sylvius care face posibila comunicarea intre ventriculul 3 si ventriculul 4.
 • Procese patologice cu caracter expansiv precum tumorile, abcesele cerebrale sau revarsatele cerebrale.
 • Procese de tip inflamator precum meningita. La nou - nascuti hidrocefalia poate sa apara ca urmare a instalarii encefalitei provocate de toxoplasmoza. Infectia cu Toxoplasma gondi, un parazit care poate fi transmis de la pisici la om si care este foarte periculos pe perioada sarcinii sau la momentul nasterii, putand fi transmis cu usurinta de la mama infectata la fat.
 • Complicatii ale nasterilor premature precum hemoragiile intraventriculare sau traumatismele craniene.
 • Infectiile precum toxoplasmoza, oreionul, varicela sau rubeola.

Care sunt simptomele?

Simptomatologia variaza in functie de varsta pacientului, evolutia afectiunii, toleranta indivizilor de a se adapta la modificarile survenite in urma declansarii bolii. Simptomele inregistrate la copiii mici si la nou nascuti constau in urmatoarele:

 • Craniul de dimensiuni mari, cu aspect monstruos si cu tendinta de crestere rapida. Procesul de crestere este facilitat de oasele craniene care nu sunt complet fuzionate la varste foarte fragede.
 • Disproportionalitatea intre craniul de mari dimensiuni si fata de mici dimensiuni, dar si intre craniul de mari dimensiuni si restul corpului dezvoltat in mod normal.
 • Fruntea bombata, globii oculari apropiati si exoftalmici partial acoperiti de pleoape, vizibili in partile superioare. Acest aspect mai este numit si "ochi in apus de soare".
 • Imposibilitatea de a intoarce capul datorata greutatii acestuia. Acest aspect se complica cu escare de decubit sau necroze in punctele de spijin ale capului.
 • Varsaturi.
 • Insomnii.
 • Intarzieri in dezvoltare de ordin psiho - motor, stare de letargie, miscari spontane rare si limitate la nivelul membrelor superioare.
 • In mod frecvent, hidrocefalia este asociata cu spina bifida care reprezinta o anomalie de formare a canalului vertebral ce are ca si consecinta expunerea maduvei spinarii.

Simptomatologia la copii si la adulti consta in urmatoarele manifestari:

 • La aceasta varsta oasele sunt sudate, astfel ca nu se mai produc modificari ale dimensiunii craniului determinate de acumularea lichidului cefalorahidian.
 • Dureri de cap urmate de varsaturi.
 • Stari de greata.
 • Edeme papilare.
 • Vedere incetosata sau dubla.
 • Afectarea echilibrului si a coordonarii.
 • Incontinenta urinara.
 • Stare de letargie.
 • Stare de somnolenta.
 • Iritabilitate sau chiar tulburari de personalitate asociate cu pierderi de memorie.

Hidrocefalia normotensiva este suspectata pe baza urmatoarelor simptome:

 • Simptomatologia caracteristica consta in manifestarea tulburarilor de mers prin miscari lente si senzatie de picioare intepenite.
 • Dementa usoara sau moderata.
 • Incontinenta urinara.

Aceste simptome pot fi inregistrate, insa, si in cadrul unor afectiuni precum boala Alzheimer sau boala Parkinson. Din acest motiv, este foarte importanta formularea unui diagnostic diferential corect.

DIAGNOSTIC:

In unele cazuri, hidrocefalia congenitala poate fi diagnosticata inainte de nastere prin intermediul ecografiei fetale. Totusi, majoritatea cazurilor de hidrocefalie sunt diagnosticate dupa momentul nasterii. Hidrocefalia congenitala se suspecteaza la copiii cu un cap supradimensionat in asociere sau nu cu alte modificari de ordin fizic sau psihic.

Medicul specialist este cel care va indica un set de investigatii destinate confirmarii diagnosticului si evaluarii hidrocefaliei congenitale. In general, explorarile imagistice se folosesc cu scopul depistarii fluidului in exces, pentru a se stabili daca acumularea acestuia se produce la nivelul creierului si pentru observarea modului in care se desfasoara fluxul de lichid cefalorahidian. Astfel de investigatii pot fi: 

 • Ecografia cerebrala in cazul in care fontanelele sunt deschise. Prin intermediul fontanelelor este posibila vizualizarea tesutului cerebral cu ajutorul ultrasunetelor.
 • Examenul computer tomograf evidentiaza modificarile survenite la nivel cerebral si la nivelul maduvei spinarii.
 • Examenul de rezonanata magnetica nucleara la nivel cerebral si la nivelul maduvei spinarii.
 • Punctia lombara. Aceasta investigatie furnizeaza o mostra de lichid cefalorahidian care se analizeaza pentru excluderea desfasurarii unei infectii ca potentiala cauza a manifestarii simptomatologiei. De asemenea, punctia lombara permite drenajul controlat al lichidului cefalorahidian. Punctia lombara se practica in cazul hidrocefaliei comunicante si anume hidrocefalia care nu se produce prin obstructie.
 • Testele genetice sunt menite analizarii ADN-ului cu scopul descoperirii unor posibile anomalii ale genelor sau pentru observarea numarului, aranjamentului si a caracteristicilor cromozomilor. Astfel de investigatii sunt indicate copiilor proveniti din familii cu antecedente de hidrocefalie unde exista posibilitatea nasterii unui copil afectat de hidrocefalie congenitala conditionata genetic.

TRATAMENT:

Obiectivul terapeutic in cazul hidrocefaliei congenitale consta in scaderea volumului de lichid cefalorahidian stocat la nivelul creierului cu scopul reducerii presiunii intracraniene. Daca tratamentul este instituit rapid, sansele de reusita ale preventiei suferintei cerebrale cresc, deoarece copiii afectati de hidrocefalie sunt expusi riscului de dezvoltare a unor dezabilitati precum tulburarile de memorie sau de ordin vizual. Totusi, in conditiile descoperirii rapide a acestei afectiuni si a instituirii precoce a tratatamentului, acesti copii pot trai o viata normala. Efectele secundare de durata  ale hidrocefaliei de natura congenitala variaza in functie de cauza si de gradul de severitate al bolii si de modul de raspuns la tratament.

Tratamentul initial

Daca unui copil nou - nascut i se stabileste diagnosticul de hidrocefalie, se procedeaza la aplicarea pe cale chirurgicala, la nivel cerebral, pentru primele doua zile, a unui dispozitiv numit sunt, menit sa faciliteze drenarea lichidului cefalorahidian stocat in exces. Suntul incepe in regiunea ventriculilor cerebrali, apoi se continua pe sub tesutul cutanat al capului, inapoia urechii si coboara si se finalizeaza in regiunea abdomenului unde se resoarbe lichidul cefalorahidian in exces. Evacuarea lichidului cefalorahidian determina scaderea presiunii intracraniene determinand in acest fel prevenirea sau atenuarea leziunilor la nivel cerebral. In unele situatii se impune aplicarea unor masuri medicale de urgenta cu scopul scaderii tensiunii intracerebrale inainte de implantarea suntului. Masurile de urgenta constau in urmatoarele:

 • Administrarea acetazolamidei sau a furosemidului cu scopul incetinirii secretiei de lichid cefalorahidian.Totusi, in prezent inca ramane discutabil gradul de siguranta al administrarii acestor medicatii.
 • Punctia lombara pentru drenarea lichidului cefalorahidian.
 • Drenarea lichidului cefalorahidian de la nivel cerebral, lichidul fiind stocat intr-un recipient etans situat la exterior. Procedura este folosita rareori din cauza riscurilor asociate.

In cazul hidrocefaliei necomunicante obstructive, la nivelul unde a fost implantat suntul se practica interventia chirurgicala ce poarta numele de ventriculostomie endoscopica. Interventia consta in realizarea unui orificiu de mici dimensiuni la nivelul celui de-al treilea ventricul cerebral pentru a permite lichidului cefalorahidian sa circule. Ventriculostomia endoscopica se poate folosi ca si terapie de intretinere cu functie de prevenire a introducerii suntului, insa se contraindica ca si tratament initial pentru sugari. De asemenea, si in cazul terapiei prin ventriculostomie exista posibilitatea de esuare, fiind nevoie sa se introduca suntul. Din acest considerent, ventriculostomia endoscopica nu reprezinta tratamentul specific al hidrocefaliei.

Tratamentul de intretinere

Terapia de lunga durata in cazul hidrocefaliei este realizata, de obicei, prin aplicarea unui sunt care necesita o supraveghere atenta din partea medicilor neurologi, neurochirurgi, a medicilor de familie sau a pediatrilor. In cadrul examinarilor realizate periodic, medicul masoara perimetrul craniului copilului, evalueaza starea actuala a suntului si modul in care se defasoara dezvoltarea neurologica. Este probabil ca medicul specialist sa recomande efectuarea unui examen computer tomograf sau a rezonantei magnetice nucleare in mod regulat pentru a avea certitudinea ca drenarea lichidului cefalorahidian se face in mod normal. Parintii sunt nevoiti sa acorde o importanta sporita semnelor unei posibile infectii sau ale unei posibile obstructii a suntului, din cauza ca acumularile excesive de lichid cefalorahidian produc leziuni cerebrale grave si cu caracter permanent.

Informatii utile:

 • O proportie de 40 % din sunturile aplicate esueaza in primii doi ani. Functionarea incorecta a sunturilor poate determina acumularea lichidului cefalorahidian in exces si dezvoltarea unor simptome precum starile de iritabilitate, starile de somnolenta, varsaturile frecvente, scaderea apetitului, tulburarile vizuale si tipetele. Dupa perioada primei copilarii se pot manifesta si noi simptome precum dureri la nivelul gatului, tulburari de ordin comportamental sau stari de confuzie, probleme de natura motorie, incontinenta urinara sau crampe.
 • In cazul in care la nivelul suntului se produce o infectie, pot aparea aceleasi simptome carora li se asociaza si reactia febrila. Probabilitatea ca la nivelul suntului sa se declanseze o infectie este prezenta in proportie de 3 % - 15 % si debuteaza, in general, in cursul primelor trei luni de zile de la implantarea acestuia.
 • Factorul determinant al functionarii incorecte sau a debutului infectiei survenite in regiunea suntului trebuie determinat pentru a se putea remedia. De exemplu, punctia lombara poate sa confirme desfasurarea infectiei si sa deceleze bacteriile implicate, permitand astfel medicului specialist sa prescrie antibioticul eficient in aceasta situatie.

Ventriculostomia endoscopica se practica, in general, in cazul hidrocefaliei congenitale necomunicante. Procedura nu este recomandata in cazul sugarilor, insa poate fi efectuata la o varsta mai inaintata. Ventriculostomia consta in introducerea unui endoscop la nivelul unui orificiu de mici dimensiuni cu scopul de a se indeparta factorul obstructiv de la nivelul ventriculelor, permitand astfel circulatia libera a lichidului cefalorahidian si absorbirea acestuia fara sa fie nevoie de implantarea suntului.

Ventriculostomia endoscopica era considerata a fi solutia definitiva in cazul hidrocefaliei congenitale necomunicante, insa in timp s-a constatat ca si aceasta poate sa esueze. Din acest motiv, monitorizarea atenta a acestor pacienti pentru depistarea precoce a cresterii presiunii intracraniene este vitala.

Parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita oricarui potential indiciu de afectare a tesutului cerebral precum dificultatile in invatare sau desfasurarea cu dificultate a abilitatilor de ordin fizic sau mental. Dificultatile intalnite in procesul invatarii se trateaza in concordanta cu propriul lor specific, spre exemplu, dificultatile de vorbire se trateaza prin intermediul logopediei. Medicul specialist sfatuieste parintii si ii informeaza daca copilul afectat de hidrocefalie trebuie sa beneficieze  de o ingrijire speciala sau daca are restrictii apropo de modul sau de viata. In cazul in care se manifesta simptome determinate de o suferinta cerebrala, parintii celui mic trebuie indrumati spre cadre medicale specializate.

Comentarii

  In urma cu 1 an ( 14 iulie 2010), mama mea ,in virsta de 70 de ani ,a fost operata de hidrocefalita. I s-a montat un shunt dupa ureche pentru drenarea lichidului.Dupa 2-3 luni de la operatie a inceput sa mearga cu ajutorul unui cadru ,dar in ultimul timp are dureri mari de cap si ameteli, este foarte nervoasa. Medicul chirurg ne-a spus ca solutia unica este o alta interventie chirurgicala,procedura pe care mama o refuza categoric.Daca este cineva in masura sa-mi dea un sfat, ce tratament i-as putea da, sau la ce sa ma astept?

Cu respect,

Mi-a aparut acum ceva timp in urma cam 3 luni o umflatura dupa ureche, ca un fel de inflamatie. Am mers la doctor si a spus ca poate fi o infectie sau pur si simplu eu am stimulat prin apasare inflamatia. Mi-a dat antibiotice le-am luat si s-a desumflat o perioada. Acum mi-a apraut din nou... Nu stiu exact cauza. Poate fi pur si simplu o infectie locala? Se simte ca o punga cu apa si daca o apas e dureros si se inroseste... Ce parere aveti?

Am o prietenea insarcinata in 6 luni, si a aflat ca bebele este suspect de higrocefalie. Are lichid mai mult in emisfera stinga. intrebare: exista posibilitatea ca acest lichid sa se retraga in timp, sau sa ramina la dimensiunile actuale.

Diagnosticul de hidrocefalie congenitala se poate pune uneori prin ecografie fetala ( ecografie in timpul sarcinii) caz in care se poate recomanda avortul terapeutic chiar la varsta de sarcina mare. Principalul tratament este cel chirurgical. Stiu ca este greu, dar trebuie sa fiti puternica pentru copilul dumneavoastra. Multa sanatate!

Da........ Am citit articolul. Interesant este totul dar... ce se poate face pt acesti copii cu hidrocefalie?in afara de interventii chirurgicale? Sau , ce se poate face pt a nu se mai naste copil cu asemenea probl?!  E greu pt ei si pt noi, parintii sa-i vedem astfel

  In urma cu 1 an ( 14 iulie 2010), mama mea ,in virsta de 70 de ani ,a fost operata de hidrocefalita. I s-a montat un shunt dupa ureche pentru drenarea lichidului.Dupa 2-3 luni de la operatie a inceput sa mearga cu ajutorul unui cadru ,dar in ultimul timp are dureri mari de cap si ameteli, este foarte nervoasa. Medicul chirurg ne-a spus ca solutia unica este o alta interventie chirurgicala,procedura pe care mama o refuza categoric.Daca este cineva in masura sa-mi dea un sfat, ce tratament i-as putea da, sau la ce sa ma astept?

Cu respect,

Mi-a aparut acum ceva timp in urma cam 3 luni o umflatura dupa ureche, ca un fel de inflamatie. Am mers la doctor si a spus ca poate fi o infectie sau pur si simplu eu am stimulat prin apasare inflamatia. Mi-a dat antibiotice le-am luat si s-a desumflat o perioada. Acum mi-a apraut din nou... Nu stiu exact cauza. Poate fi pur si simplu o infectie locala? Se simte ca o punga cu apa si daca o apas e dureros si se inroseste... Ce parere aveti?

Se recomanda tratament neurochirurgical recomandat de medicul de specialitate. In caz ca aveti o incertitudine ar trebui sa va adresati unui alt medic neurochirurg. Multa sanatate!

Se recomanda tratament neurochirurgical recomandat de medicul de specialitate. In caz ca aveti o incertitudine ar trebui sa va adresati unui alt medic neurochirurg. Multa sanatate!

Pagini