Termen cautat
Categorie

Hernia ombilicala


GENERALITATI:

Ce este hernia ombilicala?

Hernia ombilicala constituie un defect de structura al peretelui abdominal. Acesta implica exteriorizarea subcutanata la nivelul ombilicului a unui segment de tesut adipos intraabdominal sau a unui organ intern. Dimensiunea herniei poate sa varieze de la cativa milimetri pana la aproximativ 1 sau 5 centimetri in diametru. Aspectul acesteia este cel de protuberanta sau boselura la nivel ombilical.

Inelul ombilical reprezinta regiunea unde cordonul ombilical patrunde in interiorul abdomenului fetusului. Cordonul ombilical reprezinta puntea de legatura dintre placenta si fetus cu rol de suport al vaselor sangvine care il strabat si cu rol in reglarea fluxului de sange destinat perfuzarii fetusului, cu un rol activ in procesul de resorbtie al lichidului amniotic care il inconjoara. Inainte de nasterea copilului, cordonul ombilical este, in mod normal, inchis de un inel muscular aflat la acest nivel. In cazul in care inelul muscular nu se poate inchide, se produce hernia ombilicala.

Pe parcursul dezvoltarii fetusului, la nivelul musculaturii abdominale exista un orificiu care permite trecerea cordonului ombilical cu scopul conectarii fatului de mama. Acest orificiu se inchide postpartum. In unele cazuri, insa, musculatura abdominala nu este suficient de dezvoltata pentru a se putea inchide, astfel ca orificiul ramane deschis, iar prin traiectul sau se poate exterioriza o portiune din intestin, determinand astfel aparitia herniei ombilicale

 Herniile ombilicale sunt inregistrate in mod frecvent la sugari. In general, herniile ombilicale nu produc senzatii dureroase sau manifestarea altor simptome, aceste inchizandu-se de la sine pana la atingerea varstei de doi sau maxim cinci ani. Hernia ombilicala se intalneste frecvent la copiii cu varste mai mici de sase luni. De asemenea, acestea apar adesea la copiii nascuti prematuri sau la cei afectati de intarzieri in crestere, care inregistreaza o greutate corporala foarte mica la nastere. In ceea ce priveste incidenta in cadrul sexelor, nu s-au constatat diferente foarte mari, hernia ombilicala afectand atat fetele cat si baietii in mod egal.

Care sunt factorii de risc?

Factorii care sporesc riscul de aparitie a herniei ombilicale la copii constau in:

 •  Varsta

Sugarii cu varste mai mici de sase luni sunt expusi unui risc mai crescut de a dezvolta hernii ombilicale. Procesul de crestere al nou-nascutilor abia incepe dupa nastere, motiv pentru care si muschii acestora sunt subdezvoltati, iar cel mic nu stie cum sa ii foloseasca inca.

 • Greutatea mica la nastere

O greutate mica la nastere indica faptul ca nici musculatura nu este suficient dezvoltata, astfel ca exista posibilitatea ca peretele muscular abdominal sa nu aiba suficienta putere sa inchida orificiul ombilical.

 • Nasterile premature

Copiii nascuti prematur sunt mult mai susceptibili de a dezvolta hernii ombilicale decat sugarii nascuti la termen.

 • Rasa

Sondajele de specialitate efectuate au demonstrat ca nou - nascutii din rasa neagra sunt afectati mult mai frecvent de hernii ombilicale decat cei din alte rase.

Desi rareori, hernia ombilicala poate sa evolueze asociata cu alte afectiuni precum:

 • Sindromul Down

 Cunoscut si sub denumirea de mongolism, sindromul Down reprezinta o afectiune de origine cromozomiala, care consta in prezenta cromozomului 21 suplimentar. Simptomele inregistrate in cadrul sindromului Down sunt in principal legate de gradul si modul de dezvoltare corporala. Pacientii afectati de sindromul Down pot manifesta anomalii de dezvoltare si formare psihica precum retard mental, deficiente de auz si vaz, malformatii digestive sau cardiace cu caracter congenital.

 • Hipotiroidia

Hipotiroidia reprezinta o afectiune hormonala ce consta in secretia insuficienta de hormoni tiroidieni de la nivelul glandei tiroide.

 • Trisomia 13

Trisomia 13 reprezinta o afectiune cu caracter congenital, caracterizata prin prezenta in plus a cromozomului 13. Cromozomul suplimentar determina aparitia a numeroase malformatii de natura fizica si mentala, in special la nivel cardiac.

 • Trisomia 18

Trisomia 18 reprezinta o anomalie de origine cromozomiala determinata de prezenta cromozomului 18 suplimentar. Aceasta anomalie se manifesta prin retard mental grav, retard de crestere, hipotonie musculara, hipoplazie musculara, deformari ale scheletului, malformatii la nivel cardiac, pulmonar, renal etc.

 • Sindrom Beckwith - Wiedemann

Sindromul Beckwith - Wiedemann este o afectiune congenitala care determina cresterea in volum a limbii, hernii ombilicale, hipertrofia viscerelor, gigantism si hipoglicemie determinata de secretia excesiva de insulina. Boala Wiedemann - Beckwith este provocata de tulburari ale dezvoltarii fetale.

 • Mucopolizaharidozele

Mucopolizaharidozele reprezinta afectiuni rare cu transmitere ereditara, determinate de deficitul in enzima care contribuie la acumularea mucopolizaharidelor in celulele tuturor organelor si a tesuturilor precum ficatul, splina sau pielea, care astfel cresc in volum si functioneaza in mod normal.

Factorii care pot determina cresterea presiunii intraabdominale la persoanele adulte devenind astfel factori de risc pentru aparitia herniilor ombilicale sunt:

 • Obezitatea;
 • Sarcina;
 • Accesele severe de tuse;
 • Ridicarea de greutati;
 • Sarcinile multiple;
 • Slaba calitate a tesutului muscular;
 • Malnutritia, care compromite calitatea tesuturilor musculare si conjunctive;
 • Acumulare de lichid in abdomen, cunoscuta sub denumirea de ascita;
 • Costipatia cronica.

Care sunt simptomele herniei ombilicale?

Simptomul principal ale herniei ombilicale este prezenta unei umflaturi cu consistenta scazuta, aparuta la nivelul ombilicului. In cazul herniilor ombilicale necomplicate nu se resimt de obicei senzatii dureroase. Herniile ombilicale pot fi prezente la nastere, insa este posibil sa nu poata fi identificate imediat. Herniile ombilicale devin vizibile in urma desprinderii bontului ombilical, dupa cateva zile postpartum. Dimensiunea inelului herniar poate sa varieze de la cativa milimetri pana la 1 sau chiar 5 centimetri in diametru.

In cazul herniei ombilicale necomplicate, masa herniata poate fi impinsa inapoi in abdomen prin presare digitala usoara, aceasta fiind reductibila. De asemenea, hernia devina mai vizibila atunci cand pacientul tuseste, plange sau efectueaza orice miscare care determina cresterea presiunii intraabdominale. Unele hernii ombilicale pot atrage mai mult atentia din cauza aspectului neobisnuit determinat de pielea in exces care le acopera, insa acesta nu este un motiv pentru a le considera mai periculoase sau mai grave decat altele.

Organele implicate adesea in herniile ombilicale sunt epiplonul sau intestinul subtire.

In cazul femeilor insarcinate, simptomele pot aparea fie la inceputul sarcinii, fie in stadii mai avansate ale acesteia. Astfel, gravida va observa la nivelul abdomenului o regiune de piele destinsa, cu aspect semitransparent sau chiar violaceu, cu caracter reductibil sau ireductibil. Hernia poate avea forma rotunda sau ovalara si diverse dimensiuni. Herniile ombilicale la femeile gravide se monitorizeaza pe tot parcursul sarcinii. In conditiile in care acestea nu ridica probleme deosebite, corectia lor se efectueaza dupa nastere. In situatia in care hernia ombilicala afecteaza starea de sanatate a mamei, fiind necesara corectia sa mai devreme de finalul sarcinii, se incearca programarea interventiei chirurgicale corective dupa finalizarea primului trimestru de sarcina sau se incearca instituirea unui tratament conservator. In cazul in care nici acest lucru nu este posibil, complicatiile survenite periclitand viata mamei, se procedeaza la efectuarea interventiei chirurgicale de corectie de urgenta.

Care sunt complicatiile herniei ombilicale ?

Hernia ombilicala devine complicata rareori, insa atunci cand survin aceste complicatii este necesara interventia medicala corectiva de urgenta. Complicatiile care se pot asocia herniei ombilicale constau in:

 • Incarcerarea herniei ombilicale

Masa abdominala exteriorizata devine "captiva", iar impingerea sa inapoi la nivel intraabdominal devine imposibila, hernia fiind catalogata in acest stadiu drept ireductibila. In aceasta situatie, pacientul incepe sa manifeste simptome precum senzatia de abdomen plin si destins, varsaturi, senzatie dureroasa, stari de nervozitate sau iritabilitate, roseata tegumentului sau reactie febrila. Incarcerarea herniei ombilicale se poate produce ca urmare a aderentelor formate intre organele herniate.

 • Strangularea herniei ombilicale

Strangularea herniei determina intreruperea fluxului de sange care iriga continutul abdominal blocat la nivelul inelului herniar. In situatia in care un tesut nu primeste suficient oxigen si substante nutritive, se produce pierderea functionalitatii si moartea acestuia. In astfel de situatii, abdomenul devine destins, iar pacientul poate sa prezinte senzatie de greata sau chiar sa manifeste varsaturi, dureri abdominale si stare febrila. Strangularea herniilor reprezinta o complicatie rar inregistrata in cazul herniilor ombilicale. Tegumentele supradiacente herniei strangulate devin rosii, cu aspect eritematos, tensionate sau chiar cianotice atunci cand capata coloratia albastruie determinata de scaderea concentratiei de oxigen din sange.

 • Ruptura herniei

Ruptura herniei reprezinta o complicatie grava a herniei ombilicale. In urma rupturii sacului herniar se poate produce evisceratie sau expunerea organelor herniate la mediul extern, a carei corectie se efectueaza doar prin intermediul interventiei chirurgicale. Ruptura herniei poate sa predispuna la dezvoltarea unor procese septice localizate sau generalizate prin grefarea diverselor microorganisme la acest nivel. Insamantarea microorganismelor la acest nivel poate determina chiar aparitia peritonitei.

 • Complicatiile cutanate

Complicatiile cutanate constau in diverse afectiuni ce se pot declansa la nivelul pielii din regiunea supradiacenta defectului. Acestea se pot manifesta sub forma eczemelor, ulceratiilor, sub forma de intetrigo sau chiar limfangita.

Alte complicatii posibile ale herniei ombilicale pot fi ocluzia intestinala, peritonita, epiploita sau torsiunile intrasaculare.

DIAGNOSTIC:

Medicul specialist formuleaza diagnosticul de hernie ombilicala in urma efectuarii examenului clinic si a investigatiilor paraclinice. In cadrul examenului clinic, atentia medicului specialist se va concentra asupra urmatoarelor aspecte:

 • dimensiunea herniei ombilicale;
 • forma herniei ombilicale;
 • aspectul abdomenului, in special in zona periombilicala;
 • caracterul reductibil sau ireductibil al herniei ombilicale;
 • dimensiunea deschiderii inelului herniar;
 • expansiunea la tuse sau la provocarea efortului;
 • forma si aspectul herniei ombilicale la schimbarea pozitiei pacientului.

Medicul specialist este cel care poate sa decida daca hernia ombilicala poate avea tendinta de a se inchide singura sau daca este nevoie de instituirea unui tratament conservator sau chirurgical pentru corectia sa. Suplimentar, medicul poate considera ca este necesara si efectuarea unui examen radiologic sau a unei ecografii abdominale, in special in cazul in care hernia ombilicala nu are caracter reductibil.

Diagnostic diferential

Persoanele afectate de o hernie ombilicala simpla si necomplicata pot sa nu doreasca sa apeleze la un tratament corectiv in acest sens. Pot exista insa situatii in care pacientul incepe sa se confrunte cu simptome precum dureri la nivelul abdomenului, dureri cauzate de alte patologii precum ulcere duodenale, litiaza biliara sau chiar cancer de ovare sau colon, pentru care sa se considere responsabila hernia ombilicala. Suplimentar, hernia ombilicala trebuie diferentiata si de alte patologii precum:

 • Hernia supraombilicala;
 • Hernia juxtaombilicala;
 • Omfalocelul;
 • Hidrocelul;
 • Lipomul;
 • Chistul sebaceu;
 • Afectiuni ale ganglionilor limfatici;
 • Formatiuni tumorale cutanate.

TRATAMENT:

Herniile ombilicale se corecteaza de la sine, in general, pana la atingerea varstei de doi ani, astfel ca nu intotdeauna este nevoie de interventii corective pentru vindecarea sa.

Specialistii recomanda evitarea metodelor terapeutice alternative precum plasarea de monede sau diverse legaturi la suprafata herniei din cauza ineficacitatii acestora si a riscurilor care survin in aceste situatii.

Corectia herniei ombilicale prin mojloace chirurgicale este recomandata in urmatoarele situatii:

 • In situatia in care hernia ombilicala are caracter persistent pana la atingerea varstei de 4 - 5 ani;
 • In cazul in care survin complicatii secundare precum incarcerarea sau strangularea herniei ombilicale;
 • In situatia in care dimensiunea herniei este mai mare de 3 cm in diametru sau are tendinta de a creste in diametru dupa un an sau doi de la aparitie;

Tratamentul chirurgical se poate realiza atat prin laparatomie sau deschiderea abdomenului, cat si prin metoda laparoscopica. Indiferent de metoda corectiva aleasa, obiectivul tratamentului consta in inchiderea orificiului herniar si intarirea regiunii in care a aparut acesta.

Ca regula generala, cu cat diametrul herniei ombilicale este mai mare, cu cat sansele de corectare de la sine a acesteia sunt mai mici. Interventia chirurgicala corectiva pentru hernia ombilicala se realizeaza sub efectul anesteziei generale. In cadrul interventiei, medicul chirurg efectueaza o incizie de mici dimensiuni la nivelul ombilicului pentru facilitarea accesului la portiunea de intestin herniata si procedeaza la restabilirea topografiei normale a acesteia. Ulterior se efectueaza sutura muschilor abdominali, inchizandu-se astfel orificiul herniar. In unele cazuri se poate proceda si la aplicarea unor materiale menite sa creasca rezistenta zonei de corectie a musculaturii. In acest sens se poate apela la folosirea unei plase, cunoscuta si sub denumirea de proteza textila, cu scopul excluderii riscului de recidiva care poate aparea ca urmare a tensiunilor exercitate asupra zonei respective.

Intarirea abdomenului cu ajutorul protezei sub forma de plasa, se realizeaza in spatele pretetelui muscular prin procedura retromusculara Rives sau intero - musculo - aponevrotic, in spatiul cuprins intre zona posterioara a muschilor drepti abdominali si foita aponevrotica posterioara a tecii muschilor dreptil abdominali. Plasa este fixata cu ajutorul unor materiale neresorbabile sau cu ajoturul unui gel biologic precum "Tissucol". In general, procedura nu secesita drenarea cavitatii abdominale.

Corectarea herniei prin metoda laparoscopica se realizeaza prin traversul a trei sau patru orificii realizate la nivelul abdomenului. Fiecare incizie are o dimensiune de doi centimetri. In schimb, metoda laparoscopica este mai costisitoare deoarece este necesara folosirea unei plase speciale si a unor mijloace speciale de fixare a acesteia.

Corectia prin operatia de laparatomie se efectueaza sub efectul anesteziei rahidiene sau a anesteziei generale. Initial se va produce un pneumoperitoneu artificial prin introducerea de dioxid de carbon intra - abdominal pentru facilitarea desfasurarii in campul de lucru. Postoperator se aplica o plasa precum Biface sau Dual Mesh care se fixeaza la nivelul peretelui abdominal prin intermediul unor agrafe neresorbabile spiralate precum Pro Tack. Postinterventional se procedeaza la extragerea intrumentarului folosit, se evacueaza volumul de dioxid de carbon introdus intra - abdominal si se sutureaza inciziile musculare si cutanate de la nivelul abdomenului.

Riscurile in ceea ce priveste interventia chirurgicala constau in hemoragii, infectii sau reactii adverse la substanta anestezica folosita.

Postoperator, pacientilor li se administreaza medicatie antibiotica si antialgica. Acestia vor fi imobilizati cateva ore postoperator, iar alimentatia va reveni treptat la normal. Incizia operatorie se mentine igienizata si uscata si se protejeaza prin intermediul unui pansament steril. Externarea pacientilor se poate realiza dupa 24 de ore postoperator, in cazul in care nu se inregistreaza complicatii precum dureri, hemoragii sau infectii. Firele de sutura de la suprafata pielii se extrag dupa 8 sau 10 zile postoperator.

Exista posibilitatea ca in saptamana ce succede operatia sa se reimta dureri in regiunea plagii operatorii, insa majoritatea pacientilor isi reiau activitatile normale in mai putin de doua saptamani. In perioada de recuperare, pacientul trebuie sa evite anumite activitati precum ridicatul brusc din sezut sau stranuturile si tusea puternice. Ca masura de siguranta, pacientul poate sa apeleze la purtarea unui brau abdominal.

Probabilitatea ca hernia ombilicala sa recidiveze postoperator in cazul aplicarii unei proteze textile este foarte mica, insa in cazul corectiei efectuate fara fixarea unor materiale de rezistenta, sansele de recidiva se situeaza in jurul valorilor de 20% - 30%.

Bibliografie

http://health.yahoo.com/children-conditions/umbilical-hernia-in-children-topic-overview/healthwise--tp17786.html;_ylt=AoWmkPIU9CyfuLZZ171labT9urcF
http://www.mayoclinic.com/health/umbilical-hernia/DS00655
http://yourtotalhealth.ivillage.com/umbilical-hernia.html?pageNum=1#1
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000987.htm

Comentarii

Buna ziua

Sotia mea este gravida si fatul are 9 saptamanii. Doctorul Ginecolog l-a diagnosticat cu Hernie ombilicala si a mai spus ca pana la 12 saptamani daca nu dispare trebuie facuta intrerupere de sarcina.

Ma puteti ajuta cu un sfat??? este ceva grav??? este un caz rar ??

 

Multumesc 

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat avizat:

Ce riscuri implica faptul ca am deja de vreo 3 ani o hernie ombilicala (de dimensiune mica, nedureroasa si retractabila) si am ramas insarcinata. Se poate efectua operatia pentru repararea herniei in timpul sarcinii, sau este recomandata dupa nastere? Voi putea duce sarcina la termen fara probleme? Exista riscuri pentru nastere? Este indicata cezariana in acest caz?
Multumesc frumos.

mama in varsta de 61 de ani are hernie e situata mai jos de cordonul ombilical cu mse poate opera ...

Buna ziua!am un baietel de 2 luni si acum patru zile i s-a umflat buricul si i-a aparut si o pata rosie in interior.Am fost la medicul de familiesi mi-a zis ca nu are nimic,ca ar avea un vas de sange spart,sa nu ma ingrijorez...As vrea sa stiu daca e ceva grav,ce as putea face...

Va multumesc!

Buna dimineata, domnule doctor!

Am 50 de ani si m-am ales acum cu o hernie ombilicala. Nu am fost la un medic chirurg pentru consult, dar nu am dubii, dupa ce am studiat situatia. Va rog sa imi spuneti care sint procedurile pentru operatie, sint decis pentru operatie, daca trebuie o inscriere pe lista de asteptare, cum va gasesc. Sint din Piatra Neamt.

Bună ziua.

Am avut hernie ombilicala si tocmai am operat-o, în mod clasic şi fără a necesita aplicarea unei plase. Refacerea decurge bine, am scăpat de copci, însă tot ce ştiu despre activitatea fizică postoperatorie este că trebuie să mă feresc să ridic greutăţi. Întrebarea mea este la cât timp după hernie şi ce categorii de activităţi fizice/sportive pot derula? Mă interesează atât cele mai puţin solicitante (pescuit sportiv, plimbări cu bicicleta) cât şi cele mai active (fotbal, schi). Mulţumesc.

Buna! As avea o intrebare. Iubitul meu are 25 de ani si in ultima saptamana a avut 2 sangerari ombilicale, fara dureri insa. Nu am mai auzit si nu am mai vazut niciodata asa ceva la un adult si sunt foarte ingrijorata. Ar putea fi hernie ombilicala? Pentru ca a fost primul gand care mi-a trecut prin minte cand mi-a spus despre sangerari. Astept un raspuns. Va multumesc anticipat!

Buna ziua, am sieu un bebelus de 2 luni care are hernie ombilicala. Am fost cu el la medicul chirurg si ne-a zis ca deocamdata treb sa asteptam pana la 1-2 ani si apoi o sa vada daca trebuie operat si sa ne ducem la control din 3 in 3 saptamani. Intrebarea mea este ce sanse sunt ca sa treaca de la sine si daca nu va trece si e nevoie de operatie la ce varsta va trebui operat? se poate pune un ban  sau o centura ombilicala la buric sa il tina mai inauntru?

Bună ziua!  Fetița mea are 6 luni si jumătate și de când s-a născut nu i s-a prins buricul.I-a căzut foarte repede,la două zile de la externarea din maternitate și de atunci ne tot chinuim.Medicul neonatolog mi-a spus că a căzut repede deoarece cordonul era scurt si gros,m-a îndrumat să-l curăț in permanență cu apă oxigenată, alcool sanitar,baneocin.După vreo două luni tot nu s-a prins,si i-am pus centură ombilicală,la sfatul medicului pediatru. Nici acum  nu  s-a prins buricul ba chiar s-a desfăcut mai tare deoarece este foarte energică,în continuu dă din mâini și din picioare,se rostogolește sau stă în fund.Acum se vede o gaură cu orificiul de vreo 7 milimetri,aproximativ.Întrebarea mea este -când se poate interveni chirurgical ?deoarece nu cred că se va putea inchide orificiul dacă până acum nu s-a relizat acest lucru.

Vă mulțumesc!

buna ziua!am o herinie ombilicala de mai mult de un an ....simptome ca eliminarii  dese de gaze din intestin prin anus , greata , diaree pot fi din aceasta cauza?cei drept am burta proeminenta si de multe ori ma balonez ,mai ales dupa ce servesc masa ?Va multumesc

Pagini