Termen cautat
Categorie

Hernia hiatala


GENERALITATI:

Definitie

Hernia hiatală este definită ca o protuzie permanentă sau intermitentă a unei porţiuni din marea tuberozitate gastrică prin hiatusul diafragmatic în cavitatea toracică.

Este o entitate destul de frecventă atât la populaţia asimptomatică cât şi la bolnavii digestivi,incidenţa ei crescând cu vârsta.

Clasificare

În practica clinică pot fi întâlnite următoarela tipuri:

 • Hernia hiatală prin alunecare (axială) - caracterizată prin protruzia joncţiunii esogastrice deasupra diafragmului, fiind forma cea mai des întâlnită (peste 80%)
 • Hernia hiatală paraesofagiană (rostogolire) - definită prin deplasarea marii tuberozităţi gastrice prin orificiul diafragmatic în torace cu rămânerea în poziţie normală a joncţiunii esogastrice
 • Hernia hiatală mixtă-combinarea celor două forme
 • Hernia hiatală produsă prin hernierea oricărui organ abdominal în torace - formă extrem de rară.

Etiopatogenie

La producerea herniilor transhiatale concură o serie de factori determinanţi şi favorizanţi:

 • un hiatus esofagian larg
 • alterarea sistemului fibroconjunctiv de fixare normală a esofagului, cardiei şi a marii tuberozităţi gastrice
 • presiune intaaabdominală crescută şi prelungită determinată de obezitate, sarcină, meteorism accentuat  ascită, tumori abdominale
 • intervenţii chirurgicale în regiunea esogastrică care pot produce alterări ale sistemului de fixare cardio-tuberozitar
 • sexul feminin şi vârsta peste 50 ani
 • deformări ale coloanei vertebrale şi ale cutiei toracice (cifoscolioze, spondilită anchilozantă).

Tabloul clinic

De multe ori, în special herniile mici sunt asimptomatice. Formele medii şi voluminoase devin simptomatice, simptomele fiind influenţate de postură, felul alimentaţiei precum şi de apariţia complicaţiilor.

Pirozisul – constituie simptomul cel mai frecvent şi dominant în hernia hiatală, fiind accentuat de consumul de alcool, cafea, condimente, alimennte fierbinţi precum şi de postură – “semnul şiretului”.

Regurgitaţiile şi eructaţiile – când apar însoţesc de obicei pirozisul.

Durera retrosternală – cu localizare joasă, cu iradiere presternală şi dorsală, apare cel mai des în herniile mari, complicate.

Dispneea, uneori tusea, palpitaţiile şi extrasistolele – sunt simptome care apar mai rar, în herniile voluminoase, fiind determinate de consumul exagerat alimentar, de consumul băuturilor carbogazoase precum şi de postură (decubit dorsal).

În general herniile transhiatale prezintă o simptomatologie zgomotoasă în prezenţa complicaţiilor dintre care cele mai frecventa sunt:

 1. esofagita peptică
 2. ulcer peptic
 3. anemie de tip feripriv, foarte rar apar hemoragii digestive superioare masive
 4. stenoză esofagiană benignă
 5. crize anginoase, tulburări de ritm
 6. strangulare în herniile voluminoase.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul diferential al herniei hiatale se face cu urmatoarele afectiuni:

 • Angina pectorală

Angina pectorală este produsa de efort. Durere toracică din herniile paraesofagiene este de obicei legata de mâncare sau băutură.Testul de efort cardiac-este cel ce stabileste diagnosticul diferential- testul de stres poate fi pozitiv in angina.

 • Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)

Este dificila distinctia între BRGE și hernia hiatala cu privire la constatările clinice. Analiza seriata a tractului gastrointestinal superior poate prezenta esofagita (eroziune, ulcerații, stricturi) sau esofag Barrett; herniile fiind hiatale absente.

 • Pneumonie

Pacientul ce prezinta pneumonie poate avea febra, tuse productivă, pleurezie, precum și dificultăți de respirație.
O radiografia pulmonară va demonstra existenta unui infiltrat pulmonar semn patognominic pentru pneumonie.

 • Obstrucția de evacuare gastrica

Pacientul poate avea vărsături de alimente nedigerate. Analiza seriata a tractului gastrointestinal superior precum un CT abdominal sau ecografie abdominala sau ambele vor demonstra o obstrucție la nivelul pilorului.

 • Tulburarea de motilitate esofagiana

Tulburările de motilitate esofagiene sunt dificil de diagnosticat numai pe baza simptomatologiei. Analiza seriata a tractului gastrointestinal superior poate indica afectarea motilității esofagiene. Manometria poate oferi măsurători precise prin care diverse tulburări de motilitate pot fi admise sau excluse.

 • Atonia gastrica

Atonia gastrica este dificil de diagnosticat numai pe baza simptomatologiei. Analiza seriata a tractului gastrointestinal superior va exclude hernie hiatala și poate indica atonia gastric. Un test de golire gastrica este utilă pentru diagnosticul de atonie, arătând o întârziere sau o absența a golirii gastrice la ingestia unui trasor radioopac.

Diagnosticul pozitiv Este sugerat de simptomatologia clinică şi confirmat de explorările paraclinice.

Explorări paraclinice se bazează în principal pe:

 1. Examen radiologic
 2. Examen endoscopic

Manometria – rar indică reducerea presiunii sfinncterului esofagian inferior precum şi modificări de peristaltică esofagiană

Ph-metria monitorizată – rar obiectivizează scăderea ph-ului esofagian sub 7 în prezenţa refluxului gastroesofagian – sunt investigaţii neuzitate în mod curent în diagnosticul herniilor transhiatale.

 1. Examenul radiologic

Radioscopia esofagiană cu pastă baritată, cel mai frecvent cu bolnavul în decubit dorsal, incidenţa oblic anterior stâng şi poziţia Trendelenburg evidenţiază frecvent hernia. Pentru evidenţierea şi mai bună a sacului herniar se apelează la manevre de provocare – manevra Walsalva, tuse, manevre care vor evidenţia şi prezenţa refluxului gastroesofagian.Pe lângă evidenţierea sacului herniar,examenul radiologic poate evidenţia prezennţa esofagitei, a ulcerului esofagian, a stenozelor esofagiene, a cancerului esofagian asociat.

 1. Examenul endoscopic (fibro esofagoscopia)

Recomandat la fiecare pacient simptomatic, diagnosticat sau nu radiologic cu hernie transhiatală, pentru confirmarea herniei, pentru evidenţierea complicaţiilor precum şi pentru posibilitatea recoltării de biopsii esofagiene.

TRATAMENT:

Este diferenţiat în funcţie de prezenţa sau absenţa simptomatologiei clinice, de tipul herniei şi de prezenţa complicaţiilor.

Herniile gastrice transhiatale asimptomatice vor beneficia numai de tratament:

 1. dietetic
 2. postural.

Tratamentul dietetic constă din recomandările ca bolnavul să respecte orarul meselor, cu mese mici şi frecvente, connsumul de lichide să nu fie imediat după mese, evitarea alimentelor intolerate şi a comdimentelor, scăderea în greutate în cazul obezilor, întreruperea fumatului, consumul alimentelor bogate în fier în prezenţa anemiei.

Tratamentul postural recomandă ca bolnavul să menţină capul mai sus cu 20-25cm faţă de corp în poziţia clinostatică şi evitarea poziţiei ortostatice aplecate îndelungat, îndepărtarea corsetelor, a centurilor, interzicerea ridicării greutăţilor mari.

Herniile gastrice transhialale simptomatice vor beneficia de:

 1. tratament medicamentos
 2. tratament chirurgical

Tratamentul medicamentos se va institui în toate formele de hernii transhiatle simptomatice pe o durată de luni sau chiar ani şi va consta din:

 1. medicaţie antisecretorie:
 • Ranitidină 150mg x 2/zi dimineaţa şi după-amiaza (ora 18) sau                 
 • Famotidină 20-40mg/zi ora 18 sau
 • Omeprazol 20mg/zi ora 18
 1. pansamente esofagiene:
 • Gaviscon -suspensie de 3 ori câte o linguriţă la o oră după masă
 1. medicaţie prokinetică:
 • Metoclopramid 20-30mg/zi în 3 prize înainte de masă sau
 • cisapride (Coordinax) 10-30mg/zi în 3 prize înainte de masă                      
 • în prezenţa anemiei feriprive se instituie tratament cu preparate de fier timp de 6-12 săptămâni.

Tratamentul chirurgical indicat în toate herniile transhiatale a căror simptomatologie nu se ameliorează sau se accentuează după 4-6 luni  de tratament medicamentos bine condus precum şi în prezenţa complicaţiilor (strangulare, ulcer peptic complicat,stenoze esofagiene, HDS, neoplazie).

Tipurile de intervenţii chirurgicale sunt variate, procedeul fiind ales de chirurg în primul rând în funcţie de tipul herniei şi gravitatea complicaţiei. Procedeul modern este intervenţia laparoscopică, recomandată în special  bolnavilor cu risc crescut al intervenţiei chirurgicale.

Abordarea laparoscopica minim invaziva a câștigat rapid o largă acceptare  în ultimul deceniu. Principalele avantaje ale unei abordari laparoscopice pentru pacienți includ mai puțin disconfort postoperator, mobilizare mai rapida, reducerea morbiditatatii perioperatorii, și zile mai scurte de spitalizare și convalescență. Chiar și în abordarea laparoscopica a herniilor hiatale mai multe controverse persistă în gestionarea herniei hiatale paraesofagiene, acestea includ tratamentul unei esofag scurt, importanța exciziei sacului herniar, rolul unei proteze în repararea defectului crural, necesitatea unei fundoplicaturi, și necesitatea unei gastropexii anterioare.

Evolutie si prognostic

Abordarea laparoscopică pentru hernia hiatală paraesofagiana este posibila, în condiții de siguranță, și eficienta.
Complicațiile postoperatorii sunt similare cu cele observate dupa operatiile antireflux conventionale, cu excepția unei incidente mai mari raportat la leziunile esofagiene și gastrice.

Durabilitatea de repararea este în continuare o problema critică. Cele mai multe tipuri interventionale au folosit în principal ca reper evolutia simptomatica poestchirurgicala și au raportat o rata de recurență de 0-5%.Cu toate acestea, studiile radiografice postoperatorii au găsit rate ridicate de recurență anatomica simptomatica, variind de la 23% la 46%.

Disecția sacul herniar promovează mobilizarea în siguranță a esofagului si poate imbunatati rata de succes pe termen scurt și pe termen lung. Nu este clar dacă utilizarea unei proteze pentru consolidarea crurala depășește riscul potențial de eroziune viscerala, în special prin folosirea unei plase sintetice de polipropilena.

În concluzie, interventiile laparoscopice rămân abordarea de electie la pacienți cu hernie hiatală paraesofagiana. Există o nevoie permanentă de a evalua mecanismele de recurente si a reduce incidenta acestora.

Bibliografie
1.GASTROENTEROLOGIE PRACTICĂ sub redactia lui Valeriu Sbarcea, editura medicala, 2002 2. https://online.epocrates.com/u/2935735/Hiatal+hernia 3. Paraesophageal Hiatus Hernia,Luigi Bonavina-Surgery of the Esophagus and Stomach-Springer Edition

Comentarii

Buna ziua ... sunt in Italia de 3 ani de zile acum 2 saptamani eram la masa mancam cand deodata ceva mi-a ramas in gat si numai puteam respira dar nici inghiti cea ce simte-am ramas in gat...am ajuns la spital de urgenza cu un atac de panica ,mi-au facut toate analizele pe nas pe gura nu mai era nimic...in fiecare zi aceleasi simptome - dificultate la ingurgitarea alimentelor ( disfagie) sau senzatie de nod in gat
- greturi
- voce ragusita.

Dupa 2 zile am ajuns iar de urgenza la spital cu aceleasi simptome,,,mi.au facut la gastroscopia si mi-au spus ca am o hernie de 2 cm (prin alunecare) am aproape o saptamana de tratament (medicamente) dar degeaba acelesi simptome ... :-( Ce trebuie sa fac sa ma simt macar puin mai bn ?

ma poate ajuta cineva ?? :-(

 

multumesc anticipat

Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu hernie hiatala de 4-5 cm. intrebarea mea este-este indicat sa fac   sport si in mod special jogging?

Va multumesc.

buna ziua ce se poate lua pentru dureri la o hernie hiatala solutionata chirurgical si ce inseamna o masa pentru un bolnav in varsta de 68 ani si de ce nu il lasa durerile a luat si spadafon

am fost diagnosticat cu hernie hiatala acum 1 an  din cate am auzit simptomele sunt arsuri dureri puternice  dar eu nu am nici arsuri nici dureri  am doar GREATA imi vine sa VOMIT mereu mai am un pic si inebunesc nu inteleg mereu imi vine sa vomit  cum sa mai fac? stie cineva???  multumesc

 

Am o hernie hiatala de 4-5 cm, reflux gastroesofagian, gastrita cronica si vreo 2 iritatii pe esofag. Mi s-a recomandat operatia dar m-au cam speriat posibilele efecte secundare ale acestei operatii. Chiar doctorul chirurg mi-a spus ca unele persoane care au facut operatia pot avea mereu o senzatie de balonare. Stie cineva daca o hernie ca a mea (si toate celelalte care le mai am) se pot ameliora si fara operatie? De asemea va rog sa-mi mai spuneti daca stiti ceva despre rezulatele acetui tip de operatie.

Am fost diagnosticat cu hernie hiatala acum 4 ani.am luat toate combinatiile de tratament prescrise de medici dar nu au efect decat in timpul tratamentului.De vre-un an iau aproape zi de zi NEXIUM si ma simt bine.daca nu il iau mai mult de 3 zile ma iau arsurile rau.Cat mai continui sa il iau?Medicul mi-a spus ca daca ma simt bine sa continui,dar cat ?toata viata?pentru ca de operat mi s-a spus ca e mica hernia totusi.ma poate ajuta cineva?Multumesc anticipat.

 

As avea rugamintea daca cineva stie sa-mi spuna un spital din Romania unde se poate face operatia numita "Fundoplicare endoluminală". Multumesc anticipat.

In urma unei operatii de colecist (extirparea acestuia) am o senzatie de nod in stomac si mi s-a inflamat apendicul xifoid. Care sa fie cauza si daca exista tratament?

Inaintea operatiei de colecist dar si la doua saptamani dupa aceea mi s-au facut doua endoscopii si nu am probleme!

Ce ar putea fi?

multumesc mult,

Luena

Medicamentele Omeran si Motilium au aceeasi actiune ? Se pot lua concomitent ?

mi s-a recomandat tot pentru hernie medicamentul dicarbocalm si redigest.as vrea sa stiu daca acestea sunt medicamente care au fost prescrise pt hernie sau sunt pt altceva.

Pagini