Termen cautat
Categorie

Hepatita virala C


GENERALITATI:

Hepatita virala C este determinata de un virus care se transmite de la o persoana la alta prin intermediul sangelui sau altor fluide ale organismului, cum ar fi prin utilizarea in comun a seringilor la consumatorii de droguri, sau in timpul sarcinii si nasterii. Termenul de hepatita inseamna inflamatia ficatului. Hepatita cronica C este cea mai frecventa boala hepatica cronica si determina intre 8000-13000 de decese in fiecare an printre oamenii care au dezvoltat ciroza avansata si complicatii legate de ciroza. Majoritatea transplantelor de ficat realizate in Statele Unite sunt pentru hepatita cronica C.

Simptomele hepatitei cu virus C

Atunci cand o persoana se expune  pentru prima data virusului hepatitis C, si devine infectata, dezvolta hepatita C acuta. Majoritatea pacientilor nu au simptome ale infectiei in acest timp.

La 70-80% dintre cei infectati, infectia devine cronica. Cuvantul “cronic” inseamna ca infectia va fi prelungita, poate chiar pe viata, cu exceptia situatiei in care este tratata si se vindeca.

Multi pacienti cu hepatita C cronica nu au simptome, chiar daca au afectare serioasa hepatica.  printre cei care au simptome, cel mai frecvent simptom este oboseala. Simptomele mai putin frecvent intalnite sunt: greata, scaderea poftei de mancare, dureri musculare sau de articulatii, slabiciune, scadere in greutate.

Cum are loc infectia cu virusul hepatitis C?

Virusul hepatitic  C se transmite prin contact cu sangele.

Sange si produse de sange

Hepatita C se transmitea frecvent prin transfuzii cu sange contaminat inainte de 1990, cand a aparut un test de sange pentru a testa donatorii de prezenta virusului C. Prin urmare, riscul actual de infectie cu virusul hepatitic C prin transfuzii de sange este mic, estimat la 1 la 1,9 milioane.

Contactul sexual

Virusul hepatitic C se poate transmite prin contact sexual, desi riscul este mai mic comparativ cu alte virusuri care se pot transmite pe aceasta cale. Riscul transmiterii in cadrul partenerilor sexuali monogami (de exemplu, intre partenerii sexuali care nu au alte contacte sexuale) este estimat la 1 din 1000 pe an. Datorita acestui risc mic, majoritatea expertilor nu considera ca utilizarea prezervativului este necesara pentru transmiterea hepatitei C in cuplurile monogame.

Dar, daca o persoana nu are un partener sexual stabil, ar trebui sa utilizeze prezervativul, pentru a se proteja de noi infectii (ca HIV-ul sau alte boli cu transmitere sexuala), dar si pentru a proteja partenerul de virusul hepatitic C, in cazul in care este infectata.

Riscul transmiterii virusului este mai mare la persoanle care sunt infectate atat cu virusul C, cat si cu HIV. Se recomanda utilizarea prezervativului pentru toate persoanele care sunt infectate HIV.

Alte cai de transmitere

Nu sunt dovezi cum ca sarutul, imbratisarile, tusea, stranutul, utilizarea in comun a veselei, paharelor, sau alt contact fara expunere la sange, ar putea sa transmita virusul hepatitic C.

Atentie la: utilizarea in comun a pariutelor de dinti, lamelor de ras, si alte obiecte care pot fi contaminate cu sange. Acestea pot fi cai de transmitere a virusului C. Acest lucru este valabil si pentru utilizarea acelor si seringilor pentru injectarea drogurilor.

Sarcina

Riscul transmiterii hepatitei C de la mama la fat in timpul sarcinii depinde probabil de nivelul virusului in sange. In general, riscul este aproximativ 5-6% , dar este crescut la persoanele care sunt infectate si cu  HIV, la care riscul ajunge la 12%.

Daca o femeie cu hepatita C este insarcinata sau doreste sa ramana insarcinata, ar trebui sa se adreseze medicului, pentru a cunoste riscurile.

DIAGNOSTIC:

Analizele de sange

Diagnosticul de hepatita C se pune pe baza unui test de sange. In majoritatea cazurilor, se realizeaza un test screening din sange (anticorpii anti virus hepatitic C), daca se considera ca o persoana are unul sau mai muti factori de risc, din urmatorii:

Expunere recenta la sange infectat cu virusul C (de exemplu, intepare accidentala cu un ac).
Daca persoana este pozitiva pentru HIV.
Raport sexual in trecut sau actual cu o persoana infectata cu virus C.
Utilizare anterioara sau actuala a drogurilor intravenos.
Utilizarea hemodializei, in trecut sau la momentul actual.
Daca persoana a primit sau a donat sange inainte de anul 1992.

Mai putin frecvent, se poate face testul screening daca sunt prezente simptome de infectie recenta hepatica, cum ar fi scaderea poftei de mancare, greata, simptome ca de raceala, coloratia galbena a pielii (icter), sau durere sub rebordul costal din partea dreapta (in zona ficatului).

Daca testul screening pentru hepatita C este pozitiv, se fac si alte teste pentru a confirma prezenta virusului. In functie de aceste rezultate, se stabileste tratamentul:

ARN de virus hepatitic C : masoara cantitatea de virus circulant in sange. Este detectabil in sange de la cateva zile pana la 8 saptamani de la expunerea la infectie.

Genotipul hepatitei C: determina tipul specific de virus C. Majoritatea pacientilor au tipul 1, dar apar frecvent si tipurile 2 si 3. Poate sa mai apara si tipul 4, dar mult mai rar.

Biopsia hepatica

Biopsia hepatica consta in prelevarea unui fragment de tesut hepatic si analizarea lui la microscop.  Nu este necesara pentru a diagnostica hepatita C. Dar, poate fi indicata inainte ca medicul sa inceapa tratamentul pentru virusul C. Rezultatele biopsiei ne pot ajuta sa determinam cat de mult a avansat boala si prognosticul pe termen lung.

Complicatiile hepatitei C

Virusul hepatitic C poate sa determine afectarea ficatului, desi ficatul este capabil sa re repare singur intr-o anumita proportie. Leziunile produse de virusul C apar pe parcursul mai multor ani.

La unii pacienti,  tesutul fibros se acumuleaza in ficat si se poate extinde , ducand la aparitia cirozei hepatice. Oamenii cu ciroza au un ficat format din tesut fibros si sunt la risc pentru complicatii serioase.

Una dintre cele mai temute complicatii ale cirozei este cancerul de ficat (numit carcinom hepatocelular). Aproximativ 2% dintre pacientii cu ciroza (1 din 50) vor face carcinom hepatocelular in fiecare an. Dar, majoritatea pacientilor cu ciroza datorata hepatitei C nu vor face carcinom hepatocelular.

Factorii de risc pentru aparitia complicatiilor

Cercetatorii au studiat multi pacienti cu hepatita C pentru a afla ce se intampla cu ei de-a lungul timpului. Doar 20% vor face ciroza in 20 ani de la infectia cu virusul C. Majoritatea celorlalti vor avea un anumit grad de inflamatie in ficat, dar nu vor prezenta fibroza semnificativa.

S-a incercat identificarea factorilor de risc care cresc riscul dezvoltarii cirozei dupa infectia cu virusul C. Cei mai importanti dintre acestia sunt:

Consumul de alcool

Pacientii cu hepatita C care consuma alcool au un risc mai mare de a dezvolta ciroza. Cantitatea de alcool care ar putea fi consumata in siguranta nu a fost stabilita pentru pacientii cu hepatita C. Chiar cantitati mici (consumul obisnuit) au fost associate cu o crestere a riscului de ciroza la pacientii  cu hepatita C. Pana se afla mai multe, se recomanda evitarea completa a consumului de alcool.

Consumul de marijuana

Utilizarea de marijuana poate duce la accelerarea  fibrozei hepatice la unii pacienti, de aceea se interzice la pacientii cu hepatita C.

Obezitatea

Obezitatea poate duce la depunerea de grasime in ficat (steatoza), care creste riscul de a face ciroza. Grasimea din ficat poate face si ca unele tratamente pentru hepatita C sa fie mai putin eficiente.

Gradul de afectare hepatica

Cresterea gradului de inflamatie a ficatului creste si posibilitatea ca acesta sa devina mai fibros. Pentru a determina care este gradul de afectare hepatica cauzata de virusul C, exista mai multe metode, inclusiv analize de sange, ecografia hepatica, biopsia hepatica.

TRATAMENT:

Scopul tratamentului hepatitei C este sa previna agravarea bolii hepatice si sa elimine virusul.

Interferonul pegylat (peginterferon ) si ribavirina

Cele mai utilizate medicamente pentru hepatita C sunt interferonul pegilat (numit si peginterferon) si ribavirina, utilizate impreuna. Ribavirina se gaseste sub forma de pastile, iar interferonul pegylat sub forma injectabila. Durata recomandata de tratament cu aceasta combinatie de medicamente este de 24 de saptamani pentru genotipurile 2 si 3. In trecut, pacientii cu genotip 1 erau tratati timp de 48 de saptamani.

La momentul actual, tratamentul pentru genotipul 1 implica adaugarea unui alt medicament care imbunatateste rata de vindecare, iar durata tratamentului variaza in functie de: daca pacientul a mai fost tratat in trecut, de modificarile din sange ale nivelului virusului in timpul tratamentului.

In timpul tratamentului, se fac analize de sange pentru a monitoriza nivelul virusului din sange (numit si incarcatura virala). Tinta tratamentului este eliminarea completa a virusului. Tratamentul va fi oprit devreme daca virusul nu raspunde sau daca pacientul are reactii adverse la tratament pe care nu le poate tolera.

Reactiile adverse apar la aproximativ 80% dintre pacientii care urmeaza tratament cu interferon pegylat si ribavirina. Cele mai frecvente reactii adverse sunt:

 • simptome ca de raceala
 • nivele mici ale globulelor rosii si albe din sange
 • depresie si oboseala.

Pentru a minimaliza aceste simptome exista tratamente.

Inhibitorii de proteaza

Pacientii cu genotip 1 sunt tratati si cu un inhibitor de proteaza, adaugat la interferonul pegylat si ribavirina. Inhibitorii de proteaza au aparut pe piata din mai 2011, deci pacientii tratati inainte de acesta data nu au primit un astfel de tratament.

Inhibitorii de proteaza nu se administreaza in monoterapie, deoarece virusul devine rapid rezistent la acestia. Luand inhibitori de proteaza cu interferon si ribavirina, riscul de aparitie a rezistentei e mult mai mic. Inhibitorii de proteaza sunt sub forma de pastile: boceprevir, telaprevir. Aceste medicamente sunt utilizate doar la pacientii cu genotip 1 si cresc semnificativ rata de vindecare la acestia.

Efectele adverse frecvente care apar la administrarea inhibitorilor de proteaza sunt anemia si eruptiile cutanate.

Aceasta asociere de 3 medicamente poarta numele de tripla terapie si nu a fost inca introdusa la noi in tara.

Cand se indica tratamentul pentru hepatita C?

Decizia de a trata hepatita cronica C se bazeaza pe o serie de factori. Tratamentul nu este recomandat pentru toti pacientii. Pacientul trebuie sa discute cu doctorul despre riscurile si beneficiile tratamentului.

Tratamentul cu interferon pegilat nu este recomandat pentru pacientii cu depresie care nu este bine controlata.  Pacientii cu depresie necontrolata sunt la risc de a se sinucide  in timpul tratamentului.

Daca depresia este bine controlata, interferonul poate fi utilizat.

Ribavirina nu ar trebui folosita la femeile insarcinate, care vor sa ramana insarcinate, sau incapabile sa utilizeze o forma de contraceptie, deoarece poate determina malformatii severe .

Inhibitorii de proteaza (boceprevir si telaprevir) scad efectul pilulelor contraceptive, deci ar trebui luata si o a doua masura de contraceptie.

De asemenea, ribavirina nu ar trebui utilizata nici de barbatii ale caror partenere doresc sa ramana insarcinate sau care nu folosesc o metoda de contraceptie. Ribavirina poate cauza defecte la nivelul spermei barbatilor care o utilizeaza, ducand la malformatii ale fatului, chiar daca tatal este singurul care ia acest tratament. Barbatii si femeile ar trebui sa utilizeze o metoda de contraceptie si timp de 6 luni dupa ce au oprit tratamentul cu  ribavirina.

Pacientii cu boli autoimune (lupus, poliartrita reumatoida) ar putea avea un risc crescut de complicatii legate de tratamentul cu peginterferon.

Unii pacienti dezvolta fibroza hepatica cu o rata mica de progresie. In acest grup, trebuie intarziat tratamentul pana cand fibroza progreseaza, testele hepatice devin anormale, sau se dovedeste prin studii clinice ca tratamentul mai precoce este benefic. In acest grup intra pacientii care:

Au analize de ficat normale (ALT).

 • Au fost infectati cu virusul C inaintea varstei de 35 de ani.
 • Sunt de sex feminin.
 • Nu consuma alcool.
 • La biopsia hepatica nu au fibroza sau aceasta este minima.

Vindecarea

Sansa de vindecare in hepatita C depinde in mare parte de genotipul viral. Per ansamblu, sansa este de 70-80% la pacientii cu genotip 1 care iau toate cele 3 medicamente(peginterferon, ribavirina si un inhibitor de proteaza), si 80% sau mai mare la cei care au genotipul 2 sau 3. Sansa vindecarii este de 50-70% pentru genotipul 4.

Pentru a determina daca un pacient este vindecat, trebuie sa se astepte 6 luni dupa terminarea tratamentului. In acest moment, se numeste vindecare daca nivelul virusului este nedetectabil pentru mai mult de 6 luni de la terminarea tratamentului. La urmarirea acestor pacienti, nu s-a mai gasit urma de virus in sange sau ficat pe o perioada de 10 ani.

Daca hepatita C nu raspunde la tratament sau apare recaderea?

Exista cateva optiuni pentru pacientii a caror incarcatura virala nu scade sau a caror infectie reapare dupa prima runda de tratament. Cea mai buna optiune in acest moment depinde de medicamentele administrate inainte, de cat de bine au fost tolerate, functia actuala a ficatului si alti factori.

Optiunile includ asteptarea, incercarea unui alt tratament, sau inrolarea intr-un studiu clinic.

Managementul pe termen lung al hepatitei C

Testele screening

Daca un pacient are hepatita C si ciroza, at trebui sa efectueze teste sreening pentru cancerul hepatic. Acestea include efectuarea unei ecografii hepatice de doua ori pe an. Unii medici recomanda si analize de sange (cu masurarea nivelului unei proteine numite alfafetoproteina).

In plus, se poate face si o endoscopie digestiva superioara pentru a cauta varice esofagiene . Varicele esofagiene apar la 50% dintre pacientii cu ciroza.

Alimentatia

Nu exista o dieta speciala care sa imbunatateasca semnele si simptomele hepatitei C. Se recomanda o alimentatie sanatoasa, echilibrata, cu suplimente de  multivitamine, dar fara fier. Se poate consuma cafea. Se interzice consumul de alcool, pentru a nu afecta si mai mult ficatul.

Vaccinurile

Orice pacient infectat cu hepatita C ar trebui vaccinat pentru hepatita A si B.
Se recomanda si vaccinarea pentru preventia pneumoniei.
Vaccinarea antigripala este recomandata anual, de obicei toamna.
Se recomanda si vaccinarea anti difterie si anti tetanos la fiecare 10 ani.

Exercitiile fizice

Se recomanda pentru mentinerea starii generale de sanatate.

Administrarea de medicamente

Ficatul este locul in care se metabolizeaza majoritatea medicamentelor, de aceea este bine ca inainte de administrarea oricarui medicament sa fie consultat medicul sau farmacistul. Majoritatea medicamentelor sunt sigure pentru pacientii cu hepatita C, cu exceptia cazului in care ficatul este in stadiul de fibroza.

De mentionat ca pentru paracetamol doza maxima recomandata este de 500 mg la fiecare 6 ore. Unele medicamente, cum ar fi cele pentru raceala, contin paracetamol, si este important de a verifica ce contine un medicament inainte de administrare.

Ar trebui evitate complet nurofenul (ibuprofen), naproxenul si aspirina.

Suplimentele din plante

Nu s-au dovedit a fi eficiente, unele putand chiar afecta grav ficatul.

In concluzie, chiar daca o persoana a descoperit recent ca este infectata cu virusul hepatitic C, trebuie sa stie ca are si motive sa fie optimista, intrucat hepatita virala C progreseaza lent, tratamentul este disponibil, iar cercatatorii in domeniul medical lucreaza continuu pentru a descoperi metode noi si mai bune de tratament.

Comentarii

Cum se poate da tratament antiviral pentru un virus care nu poate fi depistat in sange? 

Cum de se poate face testul pentru multiplicare virala la un virus care nu poate fi depistat?

Si de ce acest test numit Viremie este foarte scump?

Oare nu va bateti joc de oameni, voi cei in halate albe? Nu sunteti oare mana in mana cu marile companii medicale, si luati bani grei pentru a vinde minciuni marii mase?

am fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxiconutritionista,in 2008 bupa o a doua hepatita,prima am avut-o in 2006,dupa trecerea la tratament am facul calculi 1,2,3,5,7 si acum am o gramada D =5MM dupa ecografie . doctorul curant mi-ai spus ca nu se opereaza....daca ma taie imi mai da de trait 5 zile.oare asa sa fie?  din 2008 iau 4 pastile ursofalck seara;nu ma doare nimic,analizele sint aproape de limitele normale -ciroza este in stadiu compensat....nu consum alcool de nici un fel, nu tin regim dar nici nu sar calul.....ce spuneti sa scot pietrele deoarece vad ca se inmultesc si nu ma doare dar simt asa ca o mica greutate in partea dreapta.....sau mai bine zis ce imi recomandati ca sa le elimin 

Nu va recomand tratamentul chirurgical.Se recomanda interventia chirurgicala in caz de: prezenta de simptome severe si frecvente,antecedente de complicatii (colecistite acute, pancreatite acute, fistule bilio-digestive), asocierea unei patologii ce creste riscul de complicatii: vezicula de portelan, calculi cu diametrul > 2 cm. Multa sanatate!

Uitti-va si pe www.hepatite.ro al celor de la Fundeni, probabil va veti lamuri

1. Diagnosticul pozitiv de hepatita virala C se face atat pe baza metodelor indirecte ( tehnica RIBA de evidentiere a anticorpilor) , cat si pe baza metodelor directe ( detectarea ARN viral).

2. Metodele directe inclusiv PCR (reactia de polimerizare in lant) are capacitatea de a depista materialul genetic (ARN-ul ) al virusului hepatitei C,  deci intrebarea dumneavoastra nu are nici o logica?! 

3. Metodele indirecte se refera la metodele care determina anticorpii impotriva virusului hepatitei C si sunt reprezentate de ELISA si RIBA, deci iar ati formulat o intrebare fara logica si incorecta.

................................................................

Sincer ar trebui sa va adunati cu mai multa grija informatiile, apoi sa puneti intrebari coerente si corecte pentru a primi raspunsuri la fel si apoi sa aruncati cu noroi in medici asa cum faceti pe quibono.net.  Si inca o problema: ceea ce dumneavoastra cereti sunt lucruri cu aplicabilitate practica foarte mica , care intereseaza mai mult cercetarea.

Este dreptul pacientului sa aleaga unde sa mearga , dar cred ca timpul va lamuri cel mai bine aceasta problema.

 1. Rezultatul pozitiv al existenţei virusului se bazează pe o procedură de evidenţiere directă sau indirectă?
 2. În cazul în care evidenţierea existenţei virusului se bazează pe o procedură directă, numiţi-mi, vă rog, publicaţia (studiul ştiinţific) în care este documentată izolarea virusului şi relevarea caracteristicilor biochimice ale acestuia, precum şi fotografia virusului izolat, deci "curăţat" de toate particulele străine lui.
 3. În cazul în care rezultatul analizei se bazează pe o procedură indirectă (de exemplu metoda PCR), doresc să ştiu dacă respectiva procedură este standatdizată explicit pentru Hepatita C sau nu. În cazul în care există o standardizare explicită pentru Hepatita C, vă rog să-mi numiţi publicaţia în care apare dovada directă a standardizării.
 4. În cazul în care nu există o standardizare a relevării directe a virusului Hepatitei C, numiţi-mi, vă rog, publicaţia în care se dovedeşte explicit, că printr-o metodă de relevare indirectă şi nestandardizată este posibil un răspuns tehnico-ştiinţific valid, în baza căruia se poate afirma că în organism este cu certitudine relevată prezenţa respectivului virus.
 5. În cazul în care afirmaţia că în organism a fost cu certitudine relevată prezenţa virusului Hepatitei C are la bază doar aplicarea unei proceduri indirecte de relevare, vă rog să-mi daţi explicaţia empirică, ştiinţifică clară pe care se bazează decizia folosirii unei astfel de proceduri indirecte. Desigur că sunt interesat de o realitate ştiinţifică bazată pe fapte certe care să stea la baza folosirii unei proceduri indirecte, şi nu de un consens tacit şi speculativ.
 6. Numiţi-mi vă rog numele unui laborator care poate face o cercetare ştiinţifică, exactă, atât biochimică cât şi biofizică a virusului Hepatitei C.
 7. As dori daca se poate sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus. Daca nu veti raspunde pot considera ca nu sunteti in masura sa dati raspuns la aceste intrebari? Cu stima.

Cum se poate da tratament antiviral pentru un virus care nu poate fi depistat in sange? 

Cum de se poate face testul pentru multiplicare virala la un virus care nu poate fi depistat?

Si de ce acest test numit Viremie este foarte scump?

Oare nu va bateti joc de oameni, voi cei in halate albe? Nu sunteti oare mana in mana cu marile companii medicale, si luati bani grei pentru a vinde minciuni marii mase?

am fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxiconutritionista,in 2008 bupa o a doua hepatita,prima am avut-o in 2006,dupa trecerea la tratament am facul calculi 1,2,3,5,7 si acum am o gramada D =5MM dupa ecografie . doctorul curant mi-ai spus ca nu se opereaza....daca ma taie imi mai da de trait 5 zile.oare asa sa fie?  din 2008 iau 4 pastile ursofalck seara;nu ma doare nimic,analizele sint aproape de limitele normale -ciroza este in stadiu compensat....nu consum alcool de nici un fel, nu tin regim dar nici nu sar calul.....ce spuneti sa scot pietrele deoarece vad ca se inmultesc si nu ma doare dar simt asa ca o mica greutate in partea dreapta.....sau mai bine zis ce imi recomandati ca sa le elimin 

Uitti-va si pe www.hepatite.ro al celor de la Fundeni, probabil va veti lamuri

1. Diagnosticul pozitiv de hepatita virala C se face atat pe baza metodelor indirecte ( tehnica RIBA de evidentiere a anticorpilor) , cat si pe baza metodelor directe ( detectarea ARN viral).

2. Metodele directe inclusiv PCR (reactia de polimerizare in lant) are capacitatea de a depista materialul genetic (ARN-ul ) al virusului hepatitei C,  deci intrebarea dumneavoastra nu are nici o logica?! 

3. Metodele indirecte se refera la metodele care determina anticorpii impotriva virusului hepatitei C si sunt reprezentate de ELISA si RIBA, deci iar ati formulat o intrebare fara logica si incorecta.

................................................................

Sincer ar trebui sa va adunati cu mai multa grija informatiile, apoi sa puneti intrebari coerente si corecte pentru a primi raspunsuri la fel si apoi sa aruncati cu noroi in medici asa cum faceti pe quibono.net.  Si inca o problema: ceea ce dumneavoastra cereti sunt lucruri cu aplicabilitate practica foarte mica , care intereseaza mai mult cercetarea.

Este dreptul pacientului sa aleaga unde sa mearga , dar cred ca timpul va lamuri cel mai bine aceasta problema.

Pagini