Termen cautat
Categorie

Glomerulonefrita cronica


GENERALITATI:

Ce este glomerulonefrita cronica ?

Glomerulonefrita cronica face parte din patologia renala, are caracter bilateral si se instaleaza in urma unei glomerulonefrite nevindecate dupa o forma acuta. Glomerulonefrita cronica implica producerea leziunilor glomerulare, vasculare si tubulare manifestate clinic prin insuficienta renala progresiva si cu caracter ireversibil. Glomerulonefrita cronica constituie stadiul final pentru glomerulopatiile care evolueaza nefavorabil, in care sunt incluse glomerulonefrita rapid progresiva sau cu semilune, glomeruloscleroza in focare, nefropatia cu imunoglobuline A sau boala Berger, glomerulopatia membranoasa si glomerulonefrita membrano - proliferativa. In stadii tardive, glomerulonefrita cronica poate determina aparitia anazarcai manifestata printr-un edem generalizat ce se dubleaza prin aparitia efuziunilor pleurale si a ascitei.

Care sunt cauzele determinante ale glomerulonefritei cronice ?

Glomerulonefrita cronica poate avea caracter primitiv, neavand o cauza depistata clinic sau se poate manifesta secundar unor afectiuni precum lupusul eritematos diseminat, amiloza, purpura reumatoida, paludismul, diabetul sau actiunea medicamentelor precum sarurile biliare sau D - penicilamina. In conditii normale, glomerulonefrita cronica reprezinta continuarea glomerulonefritei acute nevindecate dupa o perioada de sase pana la opt saptamani. Glomerulonefritele acute au, in general, origine infectioasa, constituind consecinta unor angine netratate si rareori se manifesta ca urmare a unor infectii cutanate precum impetigo.

Notiuni de anatomie patologica

Rinichii afectati de glomerulonefrita cronica sunt indurati si prezinta o suprafata neregulata. In cadrul examenului microscopic se poate observa ca, in forma vasculara, leziunile sunt glomerulare la inceput, pentru ca ulterior sa se produca scleroza glomerulului si modificari de ordin tubular, vascular si interstitial. In cadrul formei nefrotice predomina leziunile de natura degenerativa la nivelul membranei bazale.

In caz de glomerulonefrita cronica, majoritatea glomerulilor se afla in stadii progresive de fibroza sau hialinoscleroza. Unii dintre glomeruli pot fi fibrozati total si nefunctionali. 

Simptomatologie

Clinic, simptomatologia difera in functie de stadiul evolutiv dupa cum urmeaza:

  • Stadiul compensat sau latent care este initiat in urma unui episod de glomerulonefrita acuta si are o durata de 10 pana la 20 de ani. In acest timp, simptomele manifestate sunt destul de discrete, constand in hematurie microscopica, alterarea probelor functionale, proteinurie usoara si eventual scaderea capacitatii de concentratie. Periodic, se pot manifesta puseuri acute care sunt precedate de infectii de natura streptococica. Fiecare puseu de acutizare altereaza functia renala si favorizeaza trecerea in faza decompensata.

  • Stadiul decompensat manifest survine in urma unei evolutii indelungate si este caracterizat de aparitia semnelor de insuficienta renala in cursul a cativa ani sau a cateva decenii.

Care sunt formele de glomerulonefrita cronica ?

Glomerulonefrita cronica se poate manifesta din punct de vedere clinic sub doua forme.

  • Forma vasculara - hipertensiva

Forma vasculara - hipertensiva de glomerulonefrita cronica este cel mai frecvent inregistrata, avand o incidenta de 80 % dintre cazuri. Adesea, aceasta forma evolueaza cronic, iar simptomele se manifesta dupa cateva zeci de ani. Adesea, in aceasta forma lipsesc edemele, insa se inregistreaza semne de natura urinara discrete precum hematuria microscopica sau o proteinurie redusa. Simptomul dominant al acestei forme este reprezentat de hipertensiunea arteriala care se instaleaza treptat, precedand cresterea valorii azotemiei si interesand atat tensiunea sistolica, cat si cea diastolica. Initial, valoarea tensiunii arteriale este oscilanta, ulterior instalandu-se complicatiile cardio - vasculare precum insuficienta cardiaca stanga ori globala si modificarea structurii fundului de ochi. Volumul de urina eliminat este initial normal, insa in timp se intaleaza poliuria compensatoare asociata cu hipostenurie si ulterior cu izostenurie. Retentia azotata nu se manifesta o perioada infelungata, insa ulterior se instaleaza hiperazotemia. Functia renala se denatureaza progresiv simultan cu instalarea alterarilor anatomopatologice.

Clearence - ul creatininei scade progresiv, eliminarea de PSP devine intarziata, iar proba de concentratie evidentiaza incapacitatea renala de concentrare. Ulterior, insuficienta renala determina instalarea uremiei terminale.

  • Forma nefrotica

Forma nefrotica a glomerulonefritei cronice este inregistrata mai rar, in 20 % dintre cazurile inregistrate si evolueaza cu rapiditate in timp de doi pana la cinci ani catre exitus. Forma nefrotica este caracterizata de semnele sindromului nefrotic impur. Drept urmare, edemele masive, proteinuria severa, hipoproteinemia si hiperlipidemia se asociaza cu hiperazotemie, hipertensiune arteriala si hematurie. Glomerulonefrita cronica poate trece din forma nefrotica in forma vasculara, caz in care se constata scaderea valorii proteinuriei si prelungirea evolutiei bolii. In urma evoluarii unei glomerulonefrite acute, dupa o anumita perioada de timp se instaleaza o faza de latenta. Atunci cand semnele clinice sunt evidente, boala devine manifesta si este caracterizata de insuficienta renala compensata, care ulterior devine decompensata. Si in aceasta forma, tabloul clinic final este caracterizat de instalarea uremiei. In general, afectiunea evolueaza in salturi din cauza puseelor acute, iar prognosticul este rezervat in general, fiind mai sever in formele nefrotice si mai favorabil in formele vasculare.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de glomerulonefrita cronica se stabileste cu usurinta in forme tipice si este formulat pe baza semnalelor de afectare renala precum hematuria, proteinuria, edemele si hipertensiunea arteriala, pe baza prezentei insuficientei renale, a antecedentelor de episoade acute sau pe baza evolutiei cronice. Diagnosticul se stabileste cu dificultate in perioada de latenta, in special atunci cand in antecedentele pacientului nu apar episoade de nefrita acuta.

Diagnosticul diferential se stabileste fata de glomerulonefrita in focare sau fata de glomerulonefrita acuta difuza. Forma nefrotica a glomerulonefritei cronice se diferentiaza de restul afectiunilor care induc sindroame nefrotice pe baza antecedentelor si oe baza semnelor induse de afectiunea primara. Pielonefrita cronica  include simptome de infectie urinara, in urma analizarii sedimentului urinar se constata un continut bogat in leucocite, iar urocultura este pozitiva.

Diagnosticul diferential fata de hipertensiunea arteriala se stabileste cu dificultate, sedimentul urinar fiind mai putin incarcat, iar modificarile structurale renale sunt induse in urma cresterii tensiunii arteriale si in absenta antecedentelor de episoade acute de nefrita care indica prezenta hipertensiunii arteriale.

TRATAMENT:

Obiectivele tratamentului consta in diminuarea edemelor si corectarea valorilor hiperlipidemiei si hipoalbuminemiei care caracterizeaza sindromul nefrotic, scaderea riscului de progresie spre insuficienta renala cronica si mentinerea unui status nutritional optim. Pacientii afectati de deficiente proteice majore care continua sa elimine proteine pot sa necesite un timp indelungat si monitorizarea regimului nutritional.

Regimul alimentar trabuie sa fie echilibrat in asa fel incat sa asigure suficienta energie si suficiente proteine pentru mentinerea unui bilant azotat pozitiv cu scopul cresterii concentratiei plasmatice de albumine si remiterea edemelor. Cresterea concentratiei plasmatice de albumine si bilantul azotat pozitiv nu sunt usor de realizat deoarece cresterea aportului de proteine determina cresterea pierderilor prin secretia urinara. Nivelul de proteine din dieta pacientilor cu sindrom nefrotic ridica controverse. Pacientii primeau initial  diete cu un continut proteic bogat pana la 1,5 grame de proteine pe kilogram corp pe zi cu scopul cresterii nivelului seric de albumine si pentru prevenirea aparitiei malnutritiei proteice.

Studiile de specialitate au demonstrat ca scaderea aportului de proteine pana la valoarea de 0,8 kilograme pe kilogram corp pe zi poate scadea proteinuria fara inducerea efectelor adverse asupra valorii albuminelor serice. Cu scopul utilizarii optime a proteinelor este necesar ca 3 / 4 din valoarea proteinelor sa aiba valoare biologica crescuta. Aportul energetic trebuie sa se situeze in jurul valorilor de 35 - 50 de kilocalorii pe kilogram corp pe zi la persoanele adulte si de 100 - 150 de kilocalorii pe kilogram corp pe zi la copii.

Edemele, care reprezinta cel mai comun simptom determinat de glomerulonefrita cronica, indica supraincarcarea organica cu sodiu. Din cauza scaderii presiunii oncotice, consecinta hipoalbuminemiei, fluxul sanguin poate scadea. Incercarea de a limita mai mult aportul de sodiu, la fel ca si incercarea de eliminare a unui volum mare de sodiu prin administrarea de diuretice poate determina hipertensiunea marcata, deteriorarea functiei renale si exacerbarea starii procoagulante. Drept urmare, controlarea edemelor nu trebuie sa fie completa si trebuie sa presupuna doar restrictia modesta a sodiului la aproximativ 3 grame zilnic.

O consecinta importanta a colesterolemiei in cadrul acestei afectiuni este reprezentata de inducerea patologiilor cardiovasculare. Majoritatea pacientilor tineri afectati de recurente frecvente si de sindrom nefrotic rezistent sunt expusi unui risc sporit pentru instalarea aterosclerozei premature.

Astfel, recomandarile unei diete hipolipidice asociata cu administrarea de agenti hipolipidemianti ce pot scadea nivelul colesterolului total, LDL - colesterolului si a trigliceridelor pacientilor afectati de sindrom nefrotic. Specialistii recomanda includerea in alimentatie o zi pe saptamana a cruditatilor, pacientii consumand doar fructe si legume si pastrand repausul la pat.

In conditiile unei simple anomalii urinare, glomerulonefrita cronica nu justifica instituirea unui tratament, insa pacientii trebuie monitorizati. Medicamentele cel mai frecvent administrate in caz de glomerulonefrita cronica sunt corticosteroizii administrati singuri sau asociati cu medicatia imunosupresoare. Tratamentul simptomatic este adesea necesar si implica respectarea unui regim alimentar cu un continut scazut sau nul de sare, tratarea hipertensiunii arteriale si ingrijirea pacientilor intr-un mediu special destinat persoanelor afectate de insuficienta renala cronica. In stadii foarte avansate, glomerulonefrita cronica necesita instituirea dializei si eventual supunerea pacientilor transplantului renal.

Comentarii

Nu stiu daca este aceeasi cu nefrita cronica interstitiala, dar v-as intreba ce tratament pentru stoparea bolii sau ameliorare ar fi in afara de regim? Sotul meu a descoperit acum 3 ani creatinina de 1,78, in urma investigatiilor care au durat 6 luni a crescut la 3,11, nu s-a putut stabili nici o cauza, probabil a fost provocata de tensiune, iar cu regim naturist, pe cat posibil bio si sarac in proteine a fost un timp o creatinina intre 2 si 3 iar acum a inceput sa creasca din nou destul de rapid ajungand la 3,88, ce ne recomandati? in afara nu sunt alte posibilitati de tratament care nu exista in tara ? De la ce valori ale creatininei se incepe dializa pe care nu o asteptam si ne sperie gandul ca acolo vom ajunge?

ce riscuri as svea daca as face un copil cu aceasta boala?

Nu stiu daca este aceeasi cu nefrita cronica interstitiala, dar v-as intreba ce tratament pentru stoparea bolii sau ameliorare ar fi in afara de regim? Sotul meu a descoperit acum 3 ani creatinina de 1,78, in urma investigatiilor care au durat 6 luni a crescut la 3,11, nu s-a putut stabili nici o cauza, probabil a fost provocata de tensiune, iar cu regim naturist, pe cat posibil bio si sarac in proteine a fost un timp o creatinina intre 2 si 3 iar acum a inceput sa creasca din nou destul de rapid ajungand la 3,88, ce ne recomandati? in afara nu sunt alte posibilitati de tratament care nu exista in tara ? De la ce valori ale creatininei se incepe dializa pe care nu o asteptam si ne sperie gandul ca acolo vom ajunge?

In forma cronica, glomerulonefrita poate predispune la preeclampsie sau eclampsie, care este o toxicoza gravidica, cu debut brusc, sau la crize de hipertensiune precoce in sarcina. In caz de glomerulonefrita cronica sarcina evolueaza adesea cu complicatii.Pot aparea disgravidiile precoce. Va recomand sa va adresati medicului nefrolog si obstetrician. Multa sanatate!

In forma cronica, glomerulonefrita poate predispune la preeclampsie sau eclampsie, care este o toxicoza gravidica, cu debut brusc, sau la crize de hipertensiune precoce in sarcina. In caz de glomerulonefrita cronica sarcina evolueaza adesea cu complicatii.Pot aparea disgravidiile precoce. Va recomand sa va adresati medicului nefrolog si obstetrician. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Cele doua categorii de afectiuni (glomerulonefrita si nefrite tubulo-interstitiale) sunt diferite, insa tratamentul insuficientei renale cronice se bazeaza pe aceleasi principii: etiologic, in masura in care este posibil, si patogenic. Cu alte cuvinte, tratamentul consta in corectarea factorilor de risc, in regim igieno-dietetic, iar in unele afectiuni (cele in care se descopera cauza leziunii renale) exista si un tratament specific. Avand in vedere progresia destul de rapida a IRC in cazul sotului dvs, eu v-as recomanda o reevaluare intr-un serviciu de nefrologie dintr-un centru universitar (dureaza cateva zile, nu 6 luni).

Multa sanatate!

Alina D.

ce riscuri as svea daca as face un copil cu aceasta boala?

Nu stiu daca este aceeasi cu nefrita cronica interstitiala, dar v-as intreba ce tratament pentru stoparea bolii sau ameliorare ar fi in afara de regim? Sotul meu a descoperit acum 3 ani creatinina de 1,78, in urma investigatiilor care au durat 6 luni a crescut la 3,11, nu s-a putut stabili nici o cauza, probabil a fost provocata de tensiune, iar cu regim naturist, pe cat posibil bio si sarac in proteine a fost un timp o creatinina intre 2 si 3 iar acum a inceput sa creasca din nou destul de rapid ajungand la 3,88, ce ne recomandati? in afara nu sunt alte posibilitati de tratament care nu exista in tara ? De la ce valori ale creatininei se incepe dializa pe care nu o asteptam si ne sperie gandul ca acolo vom ajunge?

ce riscuri as svea daca as face un copil cu aceasta boala?

Buna ziua,

 

Cele doua categorii de afectiuni (glomerulonefrita si nefrite tubulo-interstitiale) sunt diferite, insa tratamentul insuficientei renale cronice se bazeaza pe aceleasi principii: etiologic, in masura in care este posibil, si patogenic. Cu alte cuvinte, tratamentul consta in corectarea factorilor de risc, in regim igieno-dietetic, iar in unele afectiuni (cele in care se descopera cauza leziunii renale) exista si un tratament specific. Avand in vedere progresia destul de rapida a IRC in cazul sotului dvs, eu v-as recomanda o reevaluare intr-un serviciu de nefrologie dintr-un centru universitar (dureaza cateva zile, nu 6 luni).

Multa sanatate!

Alina D.

Pagini