Termen cautat
Categorie

Glomerulonefrita acuta


GENERALITATI:

Ce este glomerulonefrita acuta?

Glomerulonefrita acuta este o inflamatie cu afectarea glomerurilor. Impiedica rinichii sa isi indeplineasca functia de filtrare si de excretie a excesului de apa.

Infectia cu streptococ hemolitic de tip A este principala cauza a acestei afectiuni.

Prin intermediul toxinelor pe care le elibereaza, streptococul hemolitic va sensibiliza capilarele glomerulare, cu formare de anticorpi.

Intervalul liber de la infectia streptococica si momentul in care apare glomerulonefrita este de 14 – 15 zile. Este prezenta cu o incidenta mai crescuta in sezonul rece la copii si tineri, fiind mai frecventa la barbati decat la femei.

Macroscopic se observa: rinichi normali cu prezenta punctelor hemoragice, iar microscopic proliferarea celulelor endocapilare ale glomerulilor.

Tablou clinic:

 • Debut brusc
 • Dureri lombare necolicative
 • Febra, frisoane
 • Stare generala alterata
 • Insidios prin complicatii

Simptomele apar la 10 – 15 zile de la infectie.

Perioada de stare:

Sindromul nefrotic acut: Hematurie macroscopică, edeme, HTA, oligoanurie.

Manifestari nespecifice: dureri lombare/adominale, greaţă, vărsături, subfebrilitate.

Sindromul urinar: Oligurie, Proteinurie neselectivă 1-3g/24 ore, Hematurie cu hematii dismorfice şi cilindri (origine glomerulară).

Sindromul cardiovascular: se manifesta prin tensiune arteriala crescuta, cea sistolica peste 180 mm Hg si cea diastolica 120 mm Hg.

Sindromul azotemic: prezent in formele severe, la efectuarea examenelor de laborator se remarca o crestere a ureei si creatininei sanguine, cresterea V.S.H.

Complicatii:

Cardiovasculare: EPA, encefalopatie hipertensivă, AVC.

Insuficienta renala – cu instalare si dezvoltare rapida.

Insuficienta cardiaca: consecinta a cresterii tensiunii arteriale .

Cronicizarea poate aparea mai greu sau mai repede dupa aparitia primului puseu acut sau dupa mai multe puseuri. Semnele ca boala s-a cronicizat sunt cresterea tensiunii arteriale pe o perioada mai mare de o luna si jumatate si mentinerea hematuriei intre 16 si 24 de saptamani.

Principalele simptome vor disparea in cateva saptamani si va surveni vindecarea. In unele cazuri aceasta se poate produce dupa cateva luni sau chiar dupa cativa ani, cu persistenta unei discrete proteinurii sau hematurii microscopice.

Aceasta boala poate evolua spre o glomerulonefrita subacuta in unele cazuri.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul pozitiv se pune pe baza simptomatologiei.

 • Teste microbiologice
 • Teste serologice

Diagnostic diferential

 • GNDA Nestrptococică
 • GNCronică acutizată
 • PNA

TRATAMENT:

 1. Igieno - dietetic - Repaus pat, restricţie hidrosalină, regim hipoproteic 40 g/zi .
 2. Tratament diuretic.
 3. Tratament antihipertensiv: Nifedipina, Clonidina, Dihidralazina.
 4. Tratament antiinfectios: Penicilina; la persoanele alergice se va administra eritromicina.

Profilaxie:

Tratament corect al infecţiilor streptococice.

Profilaxia secundară (a recidivelor) Moldamin la 7 zile 3-6 luni.

Asanarea focarelor de infecţie.

Va fi necesar ca bolnavul sa stea in repaus la pat aproximativ 4-5 saptamani, pana la disparitia simptomelor. Deasemenea pacientului i se va restrictiona consumul de sare la cateva ore de la debutul bolii.

In acest timp pacientul va beneficia de un regim hidric care va contine sirop, ceaiuri diuretice, apa indulcita, aproximativ 800 – 900 ml, iar in urmatoarea zi o cantitate egala cu diureza.

Daca pacientul are o evolutie buna dupa 2- 3 zile poate consuma o cantitate din glucide sub forma pastelor fainoase, fructelor.

Regimul va fi bogat caloric si cat mai aproape de normal dupa ce diureza va fi peste 1000 ml/zi . Deasemenea nu vor lipsi supele de zarzavaturi, cartofii, painea (aceasta nu trebuie sa contina sare). In momentul in care functia renala isi reia activitatea se vor introduce in alimentatie si proteinele.

Nu trebuie sa prelungim regimul hipoproteic deoarece se pot declansa procese de autofagie si imiedicarea resobtiei edemului.

Se vor introduce mai intai ouale, pestele, carnea. In acelasi timp sau cu cateva zile inainte in alimentatie se vor introduce si lipide.

Restrictia de sare va fi mentinuta atat timp cat medicul crede ca este necesar, in functie de gravitatea bolii si va fi introdus in alimentatie treptat numai la recomandarea acestuia. Unii pacienti pot ajunge la consumul de aproximativ 4 grame de sare pe zi, in timp ce alti pacienti care prezinta o forma mai grava a bolii li se va permite consumul unui gram de sare pe zi.

Glomerulonefrita acuta are un prognostic bun in cele mai multe cazuri, in functie de forma clinica, complicatiile pe care le prezinta. Debutul insidios si incidenta in randul adultilor al glomerulonefritei prezinta un risc mai mare de cronicizare.