Termen cautat
Categorie

Fractura de antebrat


GENERALITATI:

DEFINITIE

Fracturile antebratului sunt definite prin intreruperea continuitatii a unuia sau ambelor oase (radius si ulna) ce formeaza scheletul acestui segment de membru, produse, de obicei, prin cadere pe membrul superior in extensie, accidente rutiere, traumatisme directe, dar si prin impuscare cu proiectile cu viteza mare.

ETIOPATOGENIE

Incidenta fracturilor diafizei oaselor antebratului este relativ scazuta (5% din totalul fracturilor antebratului si mainii). Majoritatea este reprezentata de persoane de sex masculin. Mecanismul de producere poate fi direct (leziune de aparare) sau indirect (accidente rutiere, accidente sportive, caderi de la inaltime). Frecvent exista leziuni asociate, precum fracturi si/sau luxatii ale cotului sau pumnului, aparitia sindromului de compartiment.

CLASIFICARE

Fracturile antebratului se pot clasifica, in functie de structurile osoase afectate, in:

  • fracturi izolate ale ulnei
  • fracturi izolate ale radiusului
  • fracturi ale ambelor oase.

In functie de caracteristicile focarului, fracturile antebratului se pot clasifica in:

  • fracturi cu traiect simplu
  • fracturi cu fragment intermediar
  • fracturi complexe (cominutive).

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul este clinic si radiologic. Conturul anatomic al bratului este deformat, cu edem local important si echimoze. In cazul fracturilor deschise, se poate observa o solutie de continuitate la nivelul tegumentului, de dimensiuni variabile, de la o plaga punctiforma, la defecte tegumentare extinse cu leziuni ale tesuturilor moi, hemoragie si expunerea fragmentelor osoase.

Din punct de vedere radiologic se poate observa intreruperea continuitatii osoase, cu sau fara deplasarea fragmentelor, cu sau fara fragmente intermediare, cu sau fara leziuni asociate, precum fracturile sau luxatiile cotului si pumnului. Incidentele standard pentru antebrat sunt antero-posterior si latero-lateral, care trebuie obligatoriu sa includa cotul si pumnul.

TRATAMENT:

Exista doua optiuni terapeutice: tratament conservator (ortopedic) si tratament chirurgical.

Tratamentul ortopedic

Indicatiile tratamentului ortopedic sunt limitate la leziunile izolate, fara deplasare, ale unuia dintre cele doua oase ale antebratului (fracturi izolate ale radiusului sau ulnei, fara alte leziuni asociate, precum luxatii sau fracturi suplimentare).

Tratamentul conservator consta in imobilizarea intr-un aparat gipsat circular care trebuie neaparat sa cuprinda articulatiile cotului si pumnului, cu flexia antebratului fata de brat la 90° si mana in supinatie (palma priveste in sus). Aparatul gipsat nu trebuie sa cuprinda articulatiile metacarpo-falangiene, pentru a permite mobilizarea degetelor. Membrul imobilizat trebuie sustinut printr-o esarfa lata, pentru a preveni angularea ulnara a fragmentelor si pentru a mentine membrul in pozitie elevata (astfel se previne sau limiteaza aparitia edemului in tesuturile moi). Miscarea permanenta a degetelor trebuie incurajata. Este necesara o atenta supraveghere clinica pentru a preveni aparitia sindromului de compartiment la nivelul antebratului. Monitorizarea clinica si radiologica periodica este esentiala pentru a observa in timp util eventualele deplasari secundare. Convertirea la tratamentul chirurgical este posibila numai in primele 3 saptamani de la producerea evenimentului traumatic. Dupa aceasta perioada, o reducere anatomica este foarte dificil de obtinut (focarul de fractura consolideaza). Imobilizarea se mentine pana la aparitia semnelor clinice (disparitia durerii) si radiologice de consolidare.

Avantajele tratamentului conservator sunt reprezentate de anularea riscului anestezico-chirurgical si infectios, dar presupune riscul unor deplasari secundare, intarziere in consolidare sau consolidare vicioasa, cu urmari nefavorabile asupra functionalitatii membrului superior afectat.

Complicatiile imobilizarii in aparat gipsat circular sunt reprezentate de riscul aparitiei sindromului de compartiment: edem masiv al tesuturilor moi ale antebratului, constranse intr-o structura inextensibila. Poate apare ischemia musculaturii, care se retracta, generand asa-numita contractura Volkmann, cu pierderea functionalitatii membrului superior. De asemenea o evaluare clinica amanuntita trebuie sa excluda eventuale leziuni nervoase (tulburari motorii si de sensibilitate) si/sau vasculare (absenta pulsului periferic si modificari de culoare si temperatura tegumentare).

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este rezervat fracturilor cu deplasare ale antebratului, fracturi instabile, in care nu se poate obtine vindecare corecta doar prin imobilizare gipsata. De asemenea tratamentul chirurgical este indicat in fracturile deschise, precum si in caz de complicatii neurologice, vascular sau existenta altor fracturi asociate.

Fixatorul extern (solutie temporara)

Fixatorul extern reprezinta un cadru rigid, solidarizat prin fise metalice introduse in fragmentele osoase ce trebuie reduse si fixate in pozitie anatomica. Fixarea externa este o solutie provizorie de tratament, in cazul pacientilor politraumatizati, cu importante leziuni ale tesuturilor moi, ce nu permit o fixare definitiva imediata. Convertirea la fixare definitiva nu trebuie intarziata cu mai mult de 3 saptamani, datorita riscului crescut de infectie, in caz contrar. Plasarea fiselor trebuie sa permita aplicarea ulterioara a unei placi pentru fixare definitiva.

Avantajele fixarii externe sunt: fixare rapida, cu evitarea agravarii leziunilor tesuturilor moi (mai ales in cazul fracturilor deschise), reducerea semnificativa a durerilor pacientului, pana la fixarea definitiva.

Placa si suruburi

Reducerea deschisa si fixarea interna cu placa si suruburi (Fig. 3) este tratamentul de electie in cazul fracturilor radiusului si ulnei. Aceasta tehnica presupunerea deschiderea focarului de fractura, indepartarea tesuturilor devitalizate si fragmentelor osoase neviabile, reducerea fracturii si fixarea in pozitie anatomica cu placa si suruburi.

Indicatiile sunt: fracturi izolate ale radiusului sau ulnei, cu deplasare, cu sau fara fragment intermediar, fracturi ale ambelor oase ale antebratului, fracturi cominutive. Avantajele sunt reprezentate de: reducere anatomica, fixare absoluta la nivelul focarului, consolidare primara a fracturii, mobilizare precoce.  Dezavantajele sunt reprezentate de: risc anestezico-chirurgical (uneori inacceptabil in cazul pacientului politraumatizat), risc de lezare a structurilor vasculo-nervoase in timpul interventiei, risc infectios, risc de producere a fracturilor iatrogene, traumatism chirurgical important al tesuturilor moi cu risc de devascularizare a fragmentelor osoase si intarziere in consolidare.

Postoperator, se poate asocia o imobilizare in atela gipsata antebraghio-palmara, pentru 10-14 zile, pentru a permite vindecarea tezuturilor moi si diminuarea edemului. Pe parcursului acestei perioade se incurajeaza miscarea activa si pasiva a degetelor, precum si flexia-extensia a cotului. Moblizare activa si gimnastica medicala usoara este permisa dupa suprimarea atelei.

Exercitiile active, cu rezistenta si incarcarcarea cu greutate sunt permise numai dupa aparitia semnelor radiologice de consolidare osoasa. Controlul clinic si radiologic se face la 1, 2 si 4 saptamani postoperator, apoi odata pe luna, pana la consolidate. Intarzierea in consolidare presupune interventii secundare si grefare osoasa.

Indepartarea materialului de osteosinteza in cazul acestor fracturi este un subiect controversat. Avand in vedere faptul ca radiusul si ulna nu sunt structuri cu rol in sustinerea greutatii corpului si ca interventia chirurgicala de indepartare a placii si suruburilor este una laborioasa, cu risc de refracturare si leziuni neurologice, se prefera evitarea acestui procedeu.

Tija centromedulara

Reducerea inchisa si fixarea interna cu tija centromedulara este rezervata fracturilor antebratului cu leziuni importante ale tesuturilor moi. Aceasta tehnica presupune introducerea unei tije metalice in canalul medular al radiusului sau ulnei si blocarea montajului cu suruburi proximal si distal, sub control radioscopic.

Dezavantajul acestei tehnici este dificultatea de a obtine o reducere anatomica si stabilitate rotationala. Avantajul fixarii cu tija centromedulara este evitarea producerii unui traumatism aditional al tesuturilor moi si evitarea devitalizarii fragmentelor osoase prin deschiderea focarului de fractura si deperiostare. Acest aspect este deosebit de important in cazul traumatismelor de energie inalta cu leziuni grave de tesuturi moi.

Ingrijirea postoperatorie este similara tehnicii de fixare cu placa si suruburi. Daca stabilitatea montajului este pusa sub indoiala, se poate continua imobilizarea in atela antebrahio-palmara inca 4-6 saptamani. Controlul clinic si radiologic urmareste acelasi protocol.

Indepartarea materialului de osteosinteza, in acest caz, nu presupune un risc de refracturare, insa nu este o procedura de rutina. Se practica indepartarea tijelor, numai dupa obtinerea consolidarii, in cazul in care acestea devin simptomatice.

Bibliografie
1. https://www2.aofoundation.org/ 2. http://emedicine.medscape.com/article/1239187-overview#a0199 3. Singh S, Bhatia M, Housden P. Cast and padding indices used for clinical decision making in forearm fractures in children. Acta Orthop. Jun 2008;79(3):386-9. [Medline]. 4. Chung KC, Spilson SV. The frequency and epidemiology of hand and forearm fractures in the United States. J Hand Surg [Am]. Sep 2001;26(5):908-15. [Medline]. 5. Hotchkiss RN, An KN, Sowa DT, et al. An anatomic and mechanical study of the interosseous membrane of the forearm: pathomechanics of proximal migration of the radius. J Hand Surg [Am]. Mar 1989;14(2 Pt 1):256-61. [Medline].

Comentarii

Buna ziua,

Baiatul meu, in varsta de 11 ani, a suferit in octombrie 2012 (la baschet) o fractura de antebrat 1/3 distala la ambele oase. A fost operat si montate brose + ap.gipsat 3 saptamani. A evoluat favorabil si la controlul din ianuarie a fost programat pentru scoaterea tijelor in martie. Am fost saptamana trecuta la operatie si au fost probleme cu una din tije, au scos-o cu mare greutate... mi-au spus ca au mai ''cioplit'' putin din os... rezultatul este ca i-a fost montat din nou aparat gipsat pt 10-14 zile.

As dori sa stiu daca este o situatie obisnuita, deoarece initial nu ne-a spus nimeni ca poate interveni o asemenea complicatie.

Cu multumiri,

 

Buna ziua.In ziua de 12.01.2013 eram la munte la ora 15:00 cu sania iar la o curba am avut un accident cazand in mana stanga,pe moment mi-a amortit dar dupa 30 de minute aveam un durere insuportabila.M-am prezentat imediat la urgente fix la ora 18:00.Mi-au facut radiografie iar problema era o fractura 1/3 radius cu deplasare.In 30 de minute am fost internat iar a doua zi urma sa am o operatie.Am fost operat iar dupa 2 saptamani,in ziua precedenta inca am mana in ghips.Tin sa mentin ca am 2 suruburi scoase afara ce vor urma sa fie scoase de catre medic.Intrebarea mea este ca dupa ce imi va scoate metalele voi putea misca mana bine?

Pe 21 septemrie intr-o lupta am cazut jos sprijininduma pe mina dreata...am auzit ceva ce a pleasnit tare intorcinduma pe spate am vazut ca mina era fracturata...antrenorul a sunat la serviciul de urgente care a venit si ma dus direct la spital...indata ce am ajuns ne intilni seful sectiei traumatologie care putin imi intinse bratul ca sa pot sa ma scol...apoi am plecat de urgenta si am facut rengenul dupa care miau spus ca am o factura dubla a antebratului...miau pus anestezie si peste vreo 3 ore miam revenit si eram cu mina in gips deja...Pe 22 septembrie am mai facut o data rengenul si medikul  spus ca oasele sunt ft bine asezate si ka trebuie sa mai stau in spital putin...Dupa 5 zile am mai facut o data rengenul si medikul a spus ca oasele stau normal si nu va trebuie nici o interventie chirurgicala...apoi miau dat voie sa plec acasa dupa o saptamina mam prezentat la traumatolog care ma trimis iarasi sa fac rengenul..nu era sigur daca oasele sunt asezate normal si ma trimise la un ortoped de copii -a spus ca totul e bine si de pe data de 26 septembrie trebuie sa stau 7 saptamini cu mina in ghips...mie frica ca mina nu va fi dreapta cum a fost ..medicul insa mia spus ca la copii dupa o asemenea fractura oasele se da voie ca sa fie 1mm-2mm nu la lokul lor si ele oricum se vor prinde la lok simt niste impunsaturi puternice ce abia le pot suporta aceasta e normal???Oameni aveti grija de sanatatea dvs si inainte de a face ceva ginditiva bine!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Buna ziua,

Am 60 ani.Am capatat aceasta fractura acum 4 zile.S-a intervenit la cc.40 minute.

S-a redus redus ortopedic fractura si apoi a fost imobilizata in atela gipsata pentru

6-8 saptamani.Mi s-au prescris antiinflamatoare,miscarea degetelor si o pozitie ridicata a mainii.

Respect toate indicatiile,noaptea tin mana ridicate pe mai multe perne,iar ziua umblu cu

mana ridicata precum statuia Libertatii,dar degetele sunt mereu umflate,mai ales noaptea.

Nu am dureri la locul fracturii,dar degetele umflate ma nelinistesc.M-am gandit ca poate

gipsul este pus prea strans,dar pe seara,cand degetele sunt aproape desumflate exista spatiu intre acestea

si gips.Intrebarile mele sunt :

- cat timp mai dureaza acesasta situatie si care este explicatia ei ?

- ce pot face in plus pentru a rezolva problema ?

- care este urmarea ,ce efecte negative are asupra organismului ?

Multumesc

Liliana

 

Cam la ce pret s-ar ridica interventia chirurgicala pentru o dubla fractura la segmentul superior al bratului, intre umar si cot?

Ma jucam hoti si jadarmi intr-o casa parasita era plina de mozol si am vrut sa sar peste un obstacol si nu am reusi si am caut pe mana si mi-am fracturat ambele oase de la mana stanga.Azi mi-am sos mana din gips dupa 5 saptamani si este slabita nu o pot misca ca inainte si vreau sa stiu daca se va face bine.Am 14 ani si nu o pot intinde la 180 de grade ca pe cealalta si vreau sa stiu daca este vreun pericol.

Prietenul meu a fost diagnosticat cu fractura epifiza distala radius fara deplasare.Cu  3 zile in urma..iar acum i s-a umflat degtul mare si este vanat..problema este k nu am resusit sa ajungem la doctor dupa cele 3 zile, pt k la noi, programarile se fac peste o saptamana.Ar trebui sa ma ingrijorez?este ceva grav?se poate face controlul si dupa cateva zile?

buna ziua!am 16 ani si acum 7 ani am cazut cu mana dreapta(mai jos cu 6-7 cm de umar) pe o piatra ascutita.am mers acasa ,iar bunica mea  a crezut ca am o vena intoarsa cumva si m-a masat mai tare(popular spus "m-a tras").eu am mers la medic abia dupa o saptamana de la incident.la spital mi s-a facut radiografie,au descoperit un chist,mi-au bandajat mana si m-au trimis a 2-a zi la marie curie.dar eu nu m-am dus.am tinut mana bandajata 2 saptamani si durerea a disparut.acum 2 ani,jucandu-ma am fortat mana si am auzit-o trosnind in aceeasi zona.a fost o durere de nedescris.nu am fost la medic de moment ,deoarece asta s-a intamplat pe la 11 noaptea,dar dimineata am mers.la spital mi s-a facut radiografie si am fost programata pentru operatie care consta in luarea unui os din zona bazinului.pana in momentul operatiei ,medicii au hotarat ca ar fi  mai bine sa merg la bucuresti la marie curie.am mers si acolo si m-au internat o noapte urmand ca dimineata sa mi se faca o incizie.dimineata,medicul mi-a zis ca sa mai stau 6 saptamani cu mana in gips si apoi sa revin sa vedem cum a evoluat.am revenit si mi s-a spus ca a evolut foarte bine si sa merg acasa.nu am mai revenit la control.as vrea sa stiu daca exista vreun pericol in acest sens.

Buna,am 13 ani si am avut o fractura dubla de antebrat acum 25 de zile.Am fost la urgenta si mi s-a tras mana .Acum este in gips.Am fost la control si in urma radiografiei  mi s-a spus ca trebuie sa o mai tin in gips inca 10 zile pt ca ca calosul nu a fost suficient.De ce nu a fost calosul suficient si daca este normal sa o tin o perioada atat de indelungata in gips?Multumesc!

Buna ziua!

Acum cateva zile am cazut in mana stanga, iar la spital am fost diagnosticata cu fractura epifiza distala radius fara deplasare. Mi s-a recomandat imobilizarea in gips pt 4 saptamani. Problema e ca inca mai am dureri si nu stiu daca e normal. Uneori simt cum mi se umfla mana in gips si parca ma strange. Nu exista o alternativa de tratament in care sa nu stau cu mana in gips?

Va multumesc!

Pagini