Termen cautat
Categorie

Fistula perianala


Simptome
Categorii de medicamente
Imagini

GENERALITATI:

Definitie: Fistula perianala reprezinta un traiect inflamator intre tesutul epitelial perianal si canalul anal, rezultata in uma unui abces sau a unei infectii cronice locale neglijate

Clasificare

Fistulele pot aparea spontan sau secundar in urma unui abces perianal (sau perirectal). De fapt, în urma drenajului unui abces perianal, există o șansă aproximativ 50% de a se dezvolta o fistula cronică. Alte fistule se dezvolta secundar unui traumatism, boala Crohn, fisuri anale, carcinom, radioterapie, actinomicoze, tuberculoză și infecții cu Chlamydia.

Ipoteza criptoglandulara afirmă că o infecție începe în glanda anala și progresează în peretele muscular al sfincterelor anale ducand la aparitia unui abces anorectal. După un drenaj chirurgical sau spontan, în epiteliul perianal, ocazional apare un țesut granular care neglijat cauzeaza simptome recurente.

Clasificarea lui Park a fistulelor anale

  • Fistulele Transsfincteriene - sunt rezultatul abceselor ischiorectale, cu extensie a traiectului fistulos prin sfincterul extern. Reprezintă aproximativ 25% din totalul fistulelor.
  • Fistulele Intersfincteriene - sunt limitate la spațiul intersfincterian și sfincterul intern. Ele rezulta din abcese perianale. Reprezintă aproximativ 70% din totalul fistulelor.
  • Fistulele Suprasfincteriene - sunt rezultatul abceselor localizate superior de muschii ridicatori anali. Ele trec prin mușchiul ridicator anal, pe partea de sus a mușchiului puborectal, ajungand în spațiul intersfincterian. Reprezintă aproximativ 5% din toate fistulele.
  • Fistulele Extrasfincteriene - trec de canalul anal și de mecanismul sfincterian, prin fosa ischiorectal și mușchiul elevator anal și ajunge în rect. Reprezinta aproximativ  1% din totalul fistulelor.

Manifestari clinice

Pacienții cu fistula perianala se prezinta la doctor cu secretie cronica purulenta sau fecaloida de la nivelul orificiului fistulei. Daca traiectul fistulos nu se vindeca de la sine se impune interventie chirurgicala Pacienții pot prezenta, de asemenea, durere, edem, sau excoriații la locul traiectului fistulos, precum și un istoric de sindrom de colon iritabil, diverticulita, radioterapie anterioară, terapie cu steroizi, sau infecția cu HIV poate sugera o fistula mai complexa.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul pozitiv se pune pe baza aspectelor clinice, a examinarii clinice a pacientului si pe baza investigatiilor paraclinice.

Examenul fizic rămâne pilonul de diagnostic. Medicul ar trebui să observe întregul perineu, în căutarea orificiului de deschidere externa a fistulei care apare ca o sinusoida sau ca tesut de granulatie supradenivelat. Eliminarea scaunului poate fi spontana la efectuarea tuseului rectal.Anoscopia este de obicei utila in aprecierea dimensiunii si caracterului traiectului fistulos.

Diagnostic paraclinic

Unele teste suplimentare ce pot fi recomandate includ:

  1. endoecografia canalului anal (ultrasunete) - acest test foloseste undele de sunet de inalta frecventa pentru a crea o imagine a interiorului canalului anal și este un mod precis și frecvent utilizat de localizare a deschiderii interne a fistulei.
  2. imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) - o scanare RMN utilizeaza campuri magnetice puternice si unde radio pentru a produce o imagine detaliata in interiorul organismului și este adesea folosit în cazul fistulelor complexe sau a recidivelor.
  3. tomografie computerizata (CT) -  ea poate fi utilizată dacă aveți o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn, așa cum se poate evalua gradul de inflamare al mucoasei intestinale.

În fistule anale foarte complexe, canalul poate fi umplut cu tesut muscular sanatos din coapsă, labiile sau fesă.

TRATAMENT:

Tratamentul fistulei anale depinde de locație fistulei și de complexitate. Obiectivele sunt de a repara fistula anala complet pentru a preveni repetarea, și pentru a evita deteriorarea muschilor sfincterieni care poate duce la incontinenta materiilor fecale.

Singurul tratament eficace este o intervenție chirurgicală. Prin această metodă se urmareste a se elimina permanent fistula și corectarea modificărilor ce ar fi survenit in urma complicatiei fistulei perianale,fără a compromite continența anala. Dispariția fistulei implică dispariția disconfortului dureros asociat, inflamației si scurgerilor anale.

În funcție de tipul de fistula, cursul, profunzime, etc.se pot face diferite tipuri de intervenție.

 Fistulotomia -este deschiderea și golirea traiectului fistulos, precum și asigurarea de vindecare cât mai eficient și mai rapid posibil.

Fistulectomia -această procedură implică îndepărtarea completă a fistulei. Dezavantajul față de tehnica anterioara este acela că are ca rezultat plăgi mari și prin urmare vindecarea este mai lenta și mai anevoioasa.

Tehnica Fistulotomiei Cutting-Seton  - scopul acestei abordări este eliminarea fistulei. Tehnica implica traversarea traiectului fistulos cu un tub (elastic) care se va strange in timp determind o cicatrice in spatele firului Seton impiedicand incontinenta anala.

 Sutura Seton (fir de matase)- se trece ca o bucla de fir Seton in jurul fistulei perianale , permitand fistulei sa ramana deschisa si determinand un orificiu de drenaj. Este o abordare prechirurgicala.

Complicațiile în tratamentul fistulei anale

Atunci când se aplică o sutura Seton (cu fir de matase), este foarte important să se identifice în mod corect nivelul traiectului fistulos, deoarece cele mai multe recidive se întâmpla pentru că a existat o explorare inadecvata și o greseala in aplicarea firului Seton, acest lucru creand o pista falsă. Aceasta va însemna că mătasea acoperă întreaga lungime a canalului și, prin urmare, traiectul nu va fi complet eliminat.

Ca toate interventiile chirurgicale, operațiunea de eliminare a fistulei perianale prezintă anumite riscuri, cele mai frecvente sunt sângerare și infecția plăgii chirurgicale, flebită (inflamație a peretelui unei vene), retenție urinară acută, inflamație a anusului și durere prelungita dupa interventia chirurgicala.

Complicatiile majore apar rareori si constau in: infecții majore ce pot avea loc in anus sau perineu, stenoza anala (îngustarea lumenului anusului) sau incontinență de gaze sau scaun.

Prevenirea fistulelor anale

Prevenirea fistulelor anale implică prevenirea acelor factori care le pot provoca:

La adulți fisurile anale reprezinta cauza comună a diareei prelungite sau constipației. Este important sa ai o dieta echilibrata bogata in fibre, care asigură un tranzit intestinal adecvat, și a evita alimentele care pot provoca iritații.

La copiii este, de asemenea, comun apariția de fisuri și abcese perianale. Pentru a preveni adesea este recomandat ca scutecele sa fie mereu curate si lenjeria intima curățata în mod corespunzător (la peste 70 de grade).

În ceea ce privește produsele alimentare acolo ca anumite alimente care sunt atribuite proprietăți anti-inflamatorii (ghimbir, turmeric, legume și fructe),  in timp ce produsele rafinate precum ar fi zahărul, alimentele prajite si alte alimente procesate pot avea efectul opus, prin urmare trebuiesc evitate.

Bibliografie
1. http://fitsweb.uchc.edu/student/selectives/Luzietti/Painful_anus_fistula_in_ano.htm 2.http://emedicine.medscape.com/article/190234-overview 3.http://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiographics.20.3.g00mc15623

Comentarii

Eu m-am operat in 2011 februarie la dl dr Andrei la clinica Mediproct de fistula perianala complexa si apoi au fost mai multe sedinte de lasre pentru hemoroizi. Sunt bine! Multumesc lui Dumnezeu, domnuluo dr Andrei Sorin si celor care au scris pe forum. In cateva luni de tratament am scapat de un calvar care la mine dura de aproape 10 ani. Multumesc! Anca P.

Cat v-au costat sedintele pt hemoroizi? La ce va referiti prin sedinte: vi i-au excizat cu laser? I-au redus numai?

Eu m-am operat in 2011 februarie la dl dr Andrei la clinica Mediproct de fistula perianala complexa si apoi au fost mai multe sedinte de lasre pentru hemoroizi. Sunt bine! Multumesc lui Dumnezeu, domnuluo dr Andrei Sorin si celor care au scris pe forum. In cateva luni de tratament am scapat de un calvar care la mine dura de aproape 10 ani. Multumesc! Anca P.

dr Matei Gabriel care lucreaza si la Medlife in Bucuresti habar nu are de chirurgie ,nu recomand,

Sotul meu a fost operat cu laser in 2013 de catre dr. Sorin Andrei dupa ce a suferit 2 ani de fistula perianala, fisura perianala, abces si a incercat toate tratamentele naturiste si chirurgicale nereusite posibile. Mergeti cat mai repede posibil si cu cea mai mare incredere la dr. Sorin Andrei Bucuresti. Este un foarte bun profesionist. Noi am aflat despre el de pe internet. Trebuie sa ii urmati indicatiile si post operator (recuperarea dureaza aprox.2 luni). Si noi am fost sceptici la inceput dar am facut cea mai buna alegere posibila. Acum a trecut un an de la operatie iar sotul meu nu mai are nici un fel de probleme. Ii multumim din suflet.

Buna ziua,
S-ar putea sa am si eu fisura. Spuneti-mi va rog cat v-a costat operatia in total. Multumesc!

Observ citind despre fistula si pe alte pagini este un domn care se lauda incintinuu cum el a fost operat la Dr SOrin Andrei si ma scoate din minti, de fapt cine te pune sa faci atata reclama???? Sunt chirurgi mult mai buni, dar el face reclama clinicii si acestui Dr. Si daca va uiati aceleasi fraze le scrie cum sa operat el la acest Dr.

M-am operat de fistula perianala la dl dr Sorin Andrei - Mediproct, acum 3 zile Ianuarie 2014, chiar este adevarat tot ce am cititi si eu pe forumuri inainte, este un doctor de nota 10, un profesionist ce stie ce face, recomand pentru aceasta operatia si altele, am facut la dansul si colonoscopie si a fost foarte usor.

Am fost foarte multumit de cum a decurs operatia si de cum ma simt acum dupa, vreau sa mentionez ca m-am operat inainte la Medlife la dr-ul Matei Gabriel, a recidivat imediat deoarece habar nu a avut ce sa faca..., nu am fost deloc multumit cum s-a comportat cu mine. Poate citeste cineva ce am scris aici si evita sa faca aceasi greseala ca mine.

 

Tin sa mentionez ca daca veti face operatia si nu ajungeti pe mana unui medic bun este imperativ necesar sa va amintiti sa o lase dechisa, nu sa ii puna comci si sa taie pana in colon, nu doar la suprafata.

Buna seara,

 

M-am gandit sa scriu si eu despre fistula perianala in ideea ca ar fi utila povestea mea cuiva.

Sunt din provincie, in 2002 m-am operat prima data la spitalul de aici.Cum era de asteptat (atunci nu stiam) treaba a recidivat si prin 2005-2006 am ajuns la Bucuresti ,la Fundeni.O mare somitate a medicinei mi-a recomandat pe cineva cotat se pare foarte bine la "problema mea"atunci. Respectivul m-a vazut , m-a chemat la niste controlale ca ulterior sa-mi zica ca pot sa o duc asa mult si bine cat timp nu e urgenta.

In vara asta (iunie 2013 mai precis) lucrurile au luat-o razna de tot, mi s-a facut un abces mare in exterior ca nu mai puteam sa stau in fund.

Incurajat de vorbele frumoase pe care le-am gasit pe diverse forumuri am mers la Mediproct la dr Sorin Andrei.Va recomand din tot sufletul sa mergeti la el daca aveti problema asta, e extraordinar; un profesionist in adevaratul sens al cuvantului.Daca  pot fi de folos mai mult va rog sa mi scrieiti la [email protected]

 

Multa sanatate!

In 2011,m-a operat si eu la clinica Mediproct de fistula perianala,cu laser,apoi am fost cicatrizat .Totul este ok,dr Sorin Andrei nu opereaza decat daca este sigur ca traiectul fistulei este format.Eu cred ca am scapat,m-am operat de 4 ori pana sa ajung aici.Vi-l recomand cu incredere pe acest doctor.am uitat sa va spun, nici nu va costa mult.pe mine m-a costat 1300 lei cu tot   (3 consultatii+operatie )

Pagini