Termen cautat
Categorie

Disfunctia nodulului sinusal (Sindromul de sinus bolnav, Boala nodului sinusal)


GENERALITATI:

Definitie

Boala de nod sinusal (BND) este o tulburare heterogenã care constã în generarea si conducerea anormalã a impulsurilor supraventriculare, ceea ce produce o largã varietate de tahi- si bradiaritmii supraventriculare intermitente.

Etiologie

Cu toate că etiologia exactă a BND nu este de obicei identificata, cele mai multe cazuri se pot atribui unei combinații de diferiți factori intrinseci și extrinseci. Cele mai frecvente cauze intrinseci sunt legate de varsta, schimbări cardiace și boala coronariana. Cele mai frecvente cauze extrinseci sunt medicamentele si hiperactivitate vegetativă.

Forma dobândită de BND poate apărea de asemenea după deteriorarea arterei nodului sinusal în timpul intervenției chirurgicale cardiace sau se poate datora ocluziei, cum ar fi după infarct miocardic. La populația pediatrică, BND și blocul atrioventricular (AV)  apar mai frecvent la pacienții cu boala Kawasaki forma moderata si la cei cu boli coronariene grave. Acest lucru este considerat a fi urmarea miocarditei sau microcirculatiei anormale la nivelul arterei nodului sinusal și arterei nodului atrioventricular.

Forma idiopatică de BND este degenerativa, cu fibroză și  infiltrare aterosclerotica a nodului sinusal și scăderea ulterioară a functionalitatii celulelor nodale.

Factori intrinseci ai BND

Modificările legate de vârstă sunt considerate a fi cea mai frecventa cauza de BND și sunt legate de fibroza în nodul sinusal. Aceste modificări fibrotice au loc și în atriu și sistemul de conducere al inimii și se crede că poate contribui la asocierea dintre BND, sindromul tachi-bradiartimie și la un ritm lent.

Alte boli de inima

Alte boli cardiace structurale sunt cauze mai puțin frecvente de SND. Acestea includ, dar nu sunt limitate laurmătoarele:

 •      Diverse cardiomiopatii
 •      Miocardita
 •      Pericardită
 •      Boli cardiace infiltrative - amiloidoza, hemocromatoza, neoplasm
 •      Boli vasculare de colagen - lupus sistemic, sclerodermia
 •      Boli neuromusculare - distrofia Myotonic, ataxie Friedreich

Factori extrinseci ai BND

Medicamente

Beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, digoxin și diverse medicamente anti-aritmice ce suprima funcția SN. Medicamente antiaritmice care pot duce la BND sunt următoarele:

 •      Digitalice -  cauza de bloc sinoatrial
 •      Propranolol
 •      Verapamil
 •      Chinidina
 •      Procainamidă
 •      Lidocaina

Disfuncție autonomă

BND pot fi secundara disfuncției autonome a sistemului nervos la pacienții cu sincopă neurocardiogenă și hipersensibilitatea sinusului carotidian. Condiții asociate cu hipervagotonia marcata precum la sportivi bine pregătiți, pot duce, de asemenea, la BND. Cu toate acestea, dovezile sugerează că ar putea exista un factor intrinsec, precum cordul marit la sportivi bine pregătiți care dezvolta BND.

Cauze chirurgicale, în special din operații care implică atriul drept. Pacienții cu transpozitie de vase mari sunt supusi în prezent la operații de comutare arteriala, care evită extinsiile liniilor de sutură atriale care duc la deteriorarea SN (nodul sinusal).

Alte cauze

Febra reumatica este o alta cauza a BND. O astfel de disfuncție poate rezulta, de asemenea, de la boli ale sistemului nervos central, care este de obicei secundară cresterii presiunii intracraniene cu creștere ulterioară a tonusului parasimpatic.

Boli endocrine metabolice (hipotiroidie și hipotermie) si dezechilibre electrolitice (hipokaliemie și hipocalcemie) sunt alte condiții care pot contribui la BND.

Fiziologie

Nodul sinusal (SN) este o structură localizată subepicardic, de obicei în peretele atrial drept aproape de intrarea in vena cava superioara la capătul superior al șanțului terminal. Acesta este format dintr-un grup de celule capabile de depolarizare spontana. În mod normal, aceste celule depolarizeaza la frecvente mai mari decat celula stimulatorului cardiac latent al inimii(miocardul). Prin urmare, un SN sănătos direcționează frecventa la care inima bate. Impulsurile electrice generate în SN trebuie apoi conduse în afara SN pentru a depolariza restul inimii.

Activitatea SN este reglementată de sistemul nervos autonom. De exemplu, stimularea parasimpatica determină bradicardie sinusală, pauze sinusale, sau bloc sino-atrial. Aceste acțiuni scăd automatismul SN, scăzând astfel frecvența cardiacă.

Stimularea simpatica, pe de altă parte, crește panta fazei a 4-a de depolarizare spontana. Acest lucru crește automatismul SN, crescând astfel ritmul cardiac. Aportului de sange la SN este asigurată de artera coronară dreaptă în cele mai multe cazuri.

Fiziopatologie

BND implică anomalii ale SN formarea de impulsuri și propagare, care sunt adesea însoțite de anomalii similare în atriu și în sistemul de conducere al inimii. Împreună, aceste anomalii poate duce la rate ventriculare inadecvat de lente și pauze lungi în repaus sau în timpul diferitelor solicitări. Când BND este usoara, pacientii sunt de obicei asimptomatici. Cand BND devine mai severa, pacientii pot dezvolta simptome datorate hipoperfuziei de organe și puls neregulat. Astfel de simptome includ următoarele:

 •      oboseală
 •      amețeală
 •      confuzie
 •      cădea
 •      sincopă
 •      angină
 •      simptomele insuficienței cardiace și palpitații

La unii pacienti cu rãspuns ventricular rapid, conversia va evidentia o frecventã foarte lentã (sindromul bradi-tahi) datoratã afectiunii subiacente a tesutului pacemaker-ului (sindromul sinusului bolnav/boalã de nod sinusal).Tahiaritmiile sunt de obicei de tipul: fibrilatiei atriale, tahicardiilor jonctionale, tahicardii supraventriculare (TSV) prin reintrare.

Bradiaritmiile sunt din categoria: bradicardie sinusalã severã, pauza sinusalã prelungitã, si blocul SA, de obicei asociat cu tulburãri de conducere AV, ritmuri de scãpare AV jonctionale inadecvate.

Semnificatia clinicã

Simptomele bolii de nod sinusal sunt datorate efectelor frecventei cardiace rapide sau lente. Simptomele comune
includ starea presincopalã sau sincopa, palpitatii, dispnee, dureri toracice, si accidente cerebrovasculare.

Cauze

O largã varietate de boli cardiace pot afecta nodul sinusal si nodul atrioventricular (AV) si sã producã aritmiile din boala de nod sinusal: boli ischemice si reumatice, miocardite si pericardite, boli reumatismale, tumori metastatice, leziuni chirurgicale, sau cardiomiopatii.

Situatii ca durerile abdominale, presiune intracranianã crescutã, tireotoxicozã, si hiperpotasemie, care cresc tonusul vagal, pot exacerba tulburãrile bolii de nod sinusal si pot creste intensitatea simptomelor. Medicamente ca digoxinul, chinidina, procainamida, disopiramida, nicotina, antagonistii b-adrenergici, sau blocantii canalelor de calciu pot intensifica de asemenea simptomele.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul de certitudine se pune pe baza aspectelor clinice si paraclinice.Anamneza si istoricul familial de boli cardiovasculare ale pacientului sunt elemente cheie in drumul spre un diagnostic exact.

Monitorizarea ECG ambulatorie sau studiile electrofiziologice sunt de obicei necesare pentru diagnosticul bolii de nod sinusal, deoarece un ECG de rutinã nu va arãta în mod normal aritmiile comune în acest sindrom. Demonstrarea unei sensibilitãti crescute a nodului sinusal la masajul sinusului carotidian, la manevra Valsalva, sau la atropinã sugereazã disfunctia nodului sinusal dar nu este o dovadã certã pentru diagnosticul de boalã de nod sinusal.

TRATAMENT:

Tratamentul de urgenta in cazul disfunctiei de nod sinusal consta in administrarea de: atropină (0,04 mg / kg intravenos la fiecare 2-4 ore) și/sau izoproterenol (0,05-0,5 mcg/kg/min intravenos). Un stimulator cardiac temporar implantabil este uneori necesar in ciuda terapiei medicale.

La pacienții cu bradiaritmii-tahiaritmii, tahiaritmiile pot fi controlate cu digoxin, propranolol, sau chinidina. Cu toate acestea, acești pacienți trebuie monitorizați îndeaproape prin monitorizarea Holter pentru a se asigura că bradiaritmiile nu sunt exacerbate sau provoacă simptome alarmante (de exemplu, amețeli, sincopă, CHF); in cazul in care acestea apar este indicata implantarea unui pacemaker permanent.

Boala de nod sinusal este cea mai frecventã indicatie de cardiostimulare permanentã, 48% din implantãrile primare de cardiostimulatoare se fac pentru aceastã boalã a nodului SA (sinoatrial) si AV. Analizele retrospective indicã o scãdere a mortalitãtii, a incidentei ICC (insuficientei cardiace congestive), FA (fibrilatiei atriale) si a tromboembolismului, apãrute la pacientii care au stimulare atrialã ( de tip AAI sau DDD) fatã de cei care la care stimularea este ventricularã (de tip VVI).

Tratamentul tahiaritmiilor atriale cu digoxin, chinidinã, disopramidã,procainamidã, propanolol sau verapamil implicã riscul agravãrii unui bloc AV preexistent sau al unei pauze sinusale. În consecintã, cei mai multi pacienti ar trebui sã beneficieze de implantare de pacemaker înainte ca terapia medicamentoasã sã fie începutã.

Evolutie si prognostic

Incidența morții subite cardiace la pacienții cu BND este foarte scăzuta. Mortalitatea la pacienții cu BND este determinată în primul rând de bolile cardiovasculare de baza. Stimulatorul cardiac nu pare să afecteze rata de supravietuire la pacientii cu BND și este, prin urmare, folosit în principal pentru atenuarea simptomelor. Pacienții simptomatici cu funcție ventriculară normală sistemica și BND au un prognostic general bun cu frecventa atrială normala.

Pacienții cu sindrom Tahicardie- Bradicardie au un prognostic mai rau decat la pacientii cu BND izolat. Prognosticul global la pacienții cu BND și disfuncție ventriculară sistemică suplimentare depinde de disfunctie lor ventriculară de bază saude insuficiența cardiacă congestivă (ICC).

Morbiditatea și mortalitatea

Complicațiile de SND include următoarele:

 • Moarte subită cardiacă (rar)
 • Sincopă
 • Trauma-prin sincopa
 • Evenimente tromboembolice, inclusiv accident vascular cerebral - în special la pacienții cu sindrom
 • Tahicardie-Bradicardie
 • Disfuncție cardiacă din cauza bradicardie și pierderea de AV sincronie
 • Tahiaritmii atriale - cum ar fi flutter atrial sau fibrilație
Bibliografie
1. http://emedicine.medscape.com/article/158064-overview 2.Jones SA, Boyett MR, Lancaster MK. Declining into failure: the age-dependent loss of the L-type calcium channel within the sinoatrial node. Circulation. Mar 13 2007;115(10):1183-90. [Medline]. 3. Joung B, Lin SF, Chen Z, Antoun PS, Maruyama M, Han S. Mechanisms of sinoatrial node dysfunction in a canine model of pacing-induced atrial fibrillation. Heart Rhythm. Jan 2010;7(1):88-95. [Medline].

Comentarii

Buna ziua, 

Am 27 de ani si sunt in saptamana 29 de sarcina, la ultimul ecograf mai exact pe data de 6.07 mi s-a comunicat ca bebelusul are o tahicardie, amai exact: frecvente perioade de tahicardie de cca 200 batai/minut cu durata de 2-3 secunde maxim, alternand cu perioade de ritm normal- 130 batai/minut si rare extrasistole, ale carei cauze au ramas nedescifrate....la controlul de ieri, am primit urmatorul diagnostic: activitatea cardiaca fetala este anormala, caracterizata de episoade mai scurte, de cateva zeci de secunde de tahicardie , cu frecventa in jur de 190b/minut, urmate de episoade mai scurte de cateva secunde de brahicardie, in care apar extrasistole bigeminate, monomorfe, monotope (posibil sindrom brahicardie-tahicardie). 

Ma nelinisteste faptul sa stiu ca bebe are o problema , nu stiu in ce masura il poate afecta la nastere si cum va evolua ulterior, asa ca orice parere sau sfat este binevenit.

Va multumesc frumos!

Am un copil,11 ani,la care am descoperit un puls de 54 batai pe minut pe o perioada de cateva ore (inclusiv somn).Normal il are la 90 aproximativ...Face si sport,nu e supraponderal,plin de energie,dar la un moment dat (caldura in incapere) stand pe scaun, i s-a facut rau, durere usoara cap (tensiunea era normala)...A mai avut o sincopa usoara (scurta durata) la un antrenament,dar atunci am pus-o pe baza caldurii,dezhidratarii:a vazut negru pentru cateva secunde,iar profesorul a zis ca nu si-a pierdut respiratia,doar s-a asezat jos.Atunci nu am fost langa el,iar ulterior analizele au fost bune.Doar acum am descoperit pulsul mic si sunt ingrijorat.Ce parere aveti?

Ma trezesc noaptea si simt inima ca imi sare din piept si asta de fiecare data cand dorm, de vreo 3 zile, de cand am inceput sa folosesc o anumita centura de slabit. Ce as putea sa am? Ma tem ca o sa mor in somn.

Buna ziua, 

Am 27 de ani si sunt in saptamana 29 de sarcina, la ultimul ecograf mai exact pe data de 6.07 mi s-a comunicat ca bebelusul are o tahicardie, amai exact: frecvente perioade de tahicardie de cca 200 batai/minut cu durata de 2-3 secunde maxim, alternand cu perioade de ritm normal- 130 batai/minut si rare extrasistole, ale carei cauze au ramas nedescifrate....la controlul de ieri, am primit urmatorul diagnostic: activitatea cardiaca fetala este anormala, caracterizata de episoade mai scurte, de cateva zeci de secunde de tahicardie , cu frecventa in jur de 190b/minut, urmate de episoade mai scurte de cateva secunde de brahicardie, in care apar extrasistole bigeminate, monomorfe, monotope (posibil sindrom brahicardie-tahicardie). 

Ma nelinisteste faptul sa stiu ca bebe are o problema , nu stiu in ce masura il poate afecta la nastere si cum va evolua ulterior, asa ca orice parere sau sfat este binevenit.

Va multumesc frumos!

Am un copil,11 ani,la care am descoperit un puls de 54 batai pe minut pe o perioada de cateva ore (inclusiv somn).Normal il are la 90 aproximativ...Face si sport,nu e supraponderal,plin de energie,dar la un moment dat (caldura in incapere) stand pe scaun, i s-a facut rau, durere usoara cap (tensiunea era normala)...A mai avut o sincopa usoara (scurta durata) la un antrenament,dar atunci am pus-o pe baza caldurii,dezhidratarii:a vazut negru pentru cateva secunde,iar profesorul a zis ca nu si-a pierdut respiratia,doar s-a asezat jos.Atunci nu am fost langa el,iar ulterior analizele au fost bune.Doar acum am descoperit pulsul mic si sunt ingrijorat.Ce parere aveti?

Ma trezesc noaptea si simt inima ca imi sare din piept si asta de fiecare data cand dorm, de vreo 3 zile, de cand am inceput sa folosesc o anumita centura de slabit. Ce as putea sa am? Ma tem ca o sa mor in somn.

Buna ziua, 

Am 27 de ani si sunt in saptamana 29 de sarcina, la ultimul ecograf mai exact pe data de 6.07 mi s-a comunicat ca bebelusul are o tahicardie, amai exact: frecvente perioade de tahicardie de cca 200 batai/minut cu durata de 2-3 secunde maxim, alternand cu perioade de ritm normal- 130 batai/minut si rare extrasistole, ale carei cauze au ramas nedescifrate....la controlul de ieri, am primit urmatorul diagnostic: activitatea cardiaca fetala este anormala, caracterizata de episoade mai scurte, de cateva zeci de secunde de tahicardie , cu frecventa in jur de 190b/minut, urmate de episoade mai scurte de cateva secunde de brahicardie, in care apar extrasistole bigeminate, monomorfe, monotope (posibil sindrom brahicardie-tahicardie). 

Ma nelinisteste faptul sa stiu ca bebe are o problema , nu stiu in ce masura il poate afecta la nastere si cum va evolua ulterior, asa ca orice parere sau sfat este binevenit.

Va multumesc frumos!

Am un copil,11 ani,la care am descoperit un puls de 54 batai pe minut pe o perioada de cateva ore (inclusiv somn).Normal il are la 90 aproximativ...Face si sport,nu e supraponderal,plin de energie,dar la un moment dat (caldura in incapere) stand pe scaun, i s-a facut rau, durere usoara cap (tensiunea era normala)...A mai avut o sincopa usoara (scurta durata) la un antrenament,dar atunci am pus-o pe baza caldurii,dezhidratarii:a vazut negru pentru cateva secunde,iar profesorul a zis ca nu si-a pierdut respiratia,doar s-a asezat jos.Atunci nu am fost langa el,iar ulterior analizele au fost bune.Doar acum am descoperit pulsul mic si sunt ingrijorat.Ce parere aveti?

Ma trezesc noaptea si simt inima ca imi sare din piept si asta de fiecare data cand dorm, de vreo 3 zile, de cand am inceput sa folosesc o anumita centura de slabit. Ce as putea sa am? Ma tem ca o sa mor in somn.

Unele centuri de slabit se bazeaza pe electrostimulare si cresc riscul de aritmii cardiace. Va recomand sa renuntati la centura si daca simptomele persista sa va adresati unui medic cardiolog pentru consult de specialitate. Multa sanatate!

Pagini