Termen cautat
Categorie

Diabet gestational


Autor: Raluca Alexa

GENERALITATI:

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational afecteaza femeile gravide, care inainte de conceptie nu au suferit de diabet. Aceasta afectiune se manifesta printr-un nivel crescut de glucoza in sange, ca urmare a imposibilitatii transformarii glucozei in energie de catre corpul mamei. Acest tip de diabet afecteaza femeia numai in timpul sarcinii, nefiind cunoscut inainte de conceptie, iar dupa nastere dispare, afectand insa atat fatul cat si mama pe durata graviditatii. Conform statisticilor, diabetul gestational are o pondere la nivel mondial de 9.2% in usoara crestere fata de anii precedenti.

DIAGNOSTIC:

Cauzele diabetului gestational

Diabetul gestational se cauzeaza cantitatii mari de glucoza din sangele mamei in timpul sarcinii. Datorita cresterii secretiei de hormoni placentari are loc impiedicarea actiunii insulinei, glucoza neputand fiind transformata in energie si ramane in cantitati mari in sange. Intrucat pancreasul nu poate produce o antitate mai mare de insulina (cat ar fi necesar pentru scaderea glicemiei) glucoza trece in corpul fatului prin intermediul placentei, pancreasul sau producand insulina in exces, glucoza se metabolizeaza iar energia suplimentara este depozitata sub forma de grasime.

Factori de risc

Studiile au demonstrat ca exista factori importanti, de care trebuie sa tina cont medicul curant, in momentul in care o femeie ramane insarcinata. Printre acestia se numara:

 • Obezitatea (indice de masa corporala>30)
 • Diabet gestational in sarcini anterioare
 • Glucozurie (prezenta glucozei in sangele mamei)
 • Diabet in istoricul familial
 • Hipertensiunea arteriala
 • Cresterea in greutate in primul trimestru de sarcina

De asemenea, se au in vedere si sarcinile anterioare. Astfel, este importanta monitorizarea mamei daca:

 • A nascut un fat cu greutatea mai mare de 4-4,5 kg
 • A nascut un fat mort
 • Fatul prezenta malformatii congenitale
 • Varsta mai mare de 35 ani

Efecte ale diabetului gestational asupra mamei

 • Greutatea fatului poate avea o influenta importanta asupra nasterii: poate cauza ruptura de perineu sau chiar cezariana.
 • Daca glicemia nu este controlata, poate cauza infectii urinare frecvente
 • Diabetul gestational poate cauza hipertensiune arteriala
 • Folosirea anticonceptionalelor dupa nastere poate creste riscul de aparitie a diabetului de gradul 2 la persoanele aflate la menopauza.

TRATAMENT:

Pe durata sarcinii principalele indicatii terapeutice prevad o alimentatie echilibrata si un stil de viata cat mai sanatos, fiind indicate activitatile fizice ce nu solicita mama (cele mai indicate sunt plimbarile) si odihna corescunzatoare. Tratamentul uzual al diabetului nu este recomandat pentru femeile gravide din cauza efectelor negative ce pot afecta fatul, insa in cazul in care nu se mentine glicemia in cantitati mici, se poate administra insulina injectabil, in dozele recomandare de medic si numai sub supraveghere medicala.

In momentul nasterii, administrarea insulinei se sisteaza, se monitorizeaza nivelul glucozei sanguine si functie de valorile acesteia, se alege un tratament corespunzator.

Dupa nastere, se continua monitorizarea glicemiei la mama dar si la fat. In majoritatea cazurilor, diabetul gestational dispare dupa nastere, insa exista riscul ca in anii urmatori mama sa prezinte diabet de tipul 2, mai ales daca greutatea corporala nu se mentine in limite normale si intervine sedentarismul. Se recomanda monitorizarea glicemiei cel putin inca 6 luni dupa nastere, iar in cazul in care mama doreste un nou copil, este indicat sa consulte medicul inainte de conceptie, pentru a evalua nivelul glicemiei si predispozitia femeii la dezvoltarea diabetului gestational din nou.