Termen cautat
Categorie

Despicatura valului palatin, palatoschizis sau "gura de lup"


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este palatoschizisul?

Palatoschizisul este o deschidere(despicatura) a palatului si a valului palatin. Palatoschizisul poate varia de la o simpla deschidere a partii din spate a palatului (palatul moale) pana la o separare completa a cerului gurii ( palatul dur si moale). Despicatura palatului pot fi partiala sau totala, unilaterala sau bilaterala. Despicatura palatului este un defect congenital(aparut in timpul sarcinii). In timpul saptamanilor 6-8 de sarcina,mugurii faciali se unesc pentru a forma palatul.In cazul despicaturii palatine aceasta unire nu se mai produce.

Palatul (bolta palatina sau cerul gurii) este format din palatul dur (situat in partea anterioara,imobil datorita structurii osoase) si palatul moale (situat posterior,mobil datorita structurii musculare) si este acoperit cu un strat de piele subtire. Puteti sa va simtiti palatul ruland limba in partea de sus a gurii. Rolul palatului este de a separa cavitatea nazala de cea bucala(gura). Palatul are un rol extrem de important din punct de vedere al vorbirii. Palatul este, de asemenea, important in digestie, deoarece previne trecerea alimentelor si lichidelor in cavitatea nazala in timpul digestiei.
Despicatura palatina este frecvent asociata cu fanta labiala sau "buza de iepure", in care copilul se naste cu buza superioara despicata. Formele unilaterale apar mai frecvent,cu o prevalenta de trei ori mai mare pe partea stanga. Fanta palatina este de doua ori mai frecventa in randul fetelor,pe cand fanta labiala (despicatura buzei) este de doua ori mai frecventa in randul baietilor. In comparatie cu populatia europeana, prevalenta este de doua ori mai mare la asiatici, dar de doua ori mai mica in randul africanilor.

Care sunt cauzele?

Cauzele aparitiei fantei palatine sunt insuficient cunoscute. Se considera ca interactiunea dintre factorii genetici si cei de mediu joaca un rol important.

Factorii genetici (ereditatea)-doar 20% din pacientii cu despicatura palatina au istoric familial
Factorii de mediu-acestia sunt nocivi mai ales in cazul in care actioneaza in timpul primului trimestru de sarcina:

  • consumul de alcool si droguri
  • fumatul
  • consumul de medicamente (anticonvulsivante precum fenitoina si valproatul de sodium, corticosteroizii,metotrexatul)
  • expunerea la radiatii
  • malnutritia
  • infectii din timpul sarcinii

Care sunt simptomele?

Prima manifestare clinica la copiii cu despicatura palatina este dificultatea la supt si inghitire. La unii copii cu despicatura palatina poate apare curgerea lichidelor prin nas. Exista tetine si biberoane speciale care ajuta copilul sa suga laptele in partea din spate a gatului pentru a inghiti mai usor. Uneori placile dentare pot fi folosite pentru a acoperi palatul si a ajuta copilul sa se alimenteze. In cazul in care copilul are dificultati de hranire, cresterea in greutate poate fi mai lenta la inceput decat in mod normal, dar de obicei isi revine pana la varsta de 6 luni.

Despicatura palatina poate cauza probleme cu vorbirea. Dupa ce palatul este reparat chirurgical, majoritatea copiilor vor vorbi normal. Unii copii pot avea o voce nazonata.
Infectiile la nivelul urechii(otite) sunt mai frecvente la copiii cu despicatura palatina. Muschii palatini intervin in ventilarea casei timpanului.La fiecare miscare de deglutitie o cantitate mica de aer patrunde in trompele Eustachio (tuburi prin care se elimina secretiile de la nivelul urechii medii). Infectiile apar datorita faptului ca muschii palatini nu mai deschid trompele Eustachio.Acest lucru permite secretiilor de la nivelul urechii medii sa se acumuleze, crescand riscul de infectie si pierdere a auzului.
Dezvoltarea dintilor si a maxilarului uneori poate fi afectata de despicatura palatina. O parte din dintii de lapte sau permanenti pot lipsi,pot avea o forma anormala sau pot fi strambi.De asemenea adenoiditele (inflamatia vegetatiilor adenoide) si amigdalitele sunt frecvente,totusi nu recomanda se indepartarea chirurgicala a amigdalelor, deoarece ele pot contribui la obtinerea unei pronuntii mai clare a cuvintelor prin reglarea presiunii aerului la nivelul gatului.

DIAGNOSTIC:

Anamneza (istoricul) urmareste stabirea consumului de droguri sau medicamente in timpul sarcinii,istoricul familial de despicatura a buzelor sau a palatului sau alte defecte congenitale.

Examenul clinic la nastere confirma diagnosticul,despicatura palatina este evidenta la nastere. Examenul fizic trebuie sa arate prezenta sau absenta despicaturii palatine (trebuie palpata).

Ocazional,defectele pot fi observate cu ajutorul echografiei prenatale,incepand din saptamanile 14-16 de sarcina, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil, fiind in functie de pozitia fatului, de performanta aparatului, dar si de experienta medicului care realizeaza ecografia.

TRATAMENT:

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala este, de obicei, efectuata la varsta de 9-14 luni pentru a repara despicatura palatina. Interventia chirurgicala este efectuata in spital, sub anestezie generala. Interventia chirurgicala pentru despicatura palatina implica unirea fragmentelor de palat pentru a reconstrui palatul. Interventia chirurgicala initiala este destinata crearii unui palat functional, reducerea cantitatii de lichid care se acumuleaza la nivelul urechi medii si ajuta la dezvoltarea corecta a danturii si structurii osoase faciale. In plus, aceasta operatie va ajuta la dezvoltarea vorbirii corecte si a capacitatii de hranire.
Necesitatea de mai multe operatii depinde de severitatea despicaturii palatine, forma si grosimea tesutului disponibil care poate fi folosit pentru a crea palatul. Unii copii necesita mai multe operatii pentru a ajuta la imbunatatirea limbajului.
Interventiile chirurgicale suplimentare pot imbunatati aspectul buzelor si nasului,pot inchide comunicarile dintre gura si nas,pot ajuta la respiratie,stabilizarea si reconstructia maxilarului. De obicei interventiile chirurgicale sunt programate la cel putin 6 luni distanta, pentru a permite vindecarea si a reduce sansele de cicatrizare defectuoasa.
Interventiile chirurgicale pentru repararea cicatricilor nu pot fi efectuate pana la adolescenta, atunci cand structura faciala este relativ complet dezvoltata.

Tratament stomatologic si ortodontia

Copiii cu palatoschizis sunt adesea supusi tratamentelor stomatologice si ortodontic pentru a indrepta si corecta pozitia dintilor si indepartarea spatiilor libere provocate de despicatura palatina.Dintii sanatosi sunt foarte importanti pentru copiii cu despicatura palatina ,deoarece sunt necesari pentru dezvoltarea corecta a vorbirii.
Copiii cu despicatura palatina au adesea defecte de creasta alveolara. Creasta alveolara este cavitatea osoasa in care este implantat dintele.Defectele crestei alveolare pot deplasa, inclina sau roti dintii permanenti sau pot impiedica aparitia dintilor permanenti.Aceste probleme pot fi corectate cu ajutorul grefelor de tesut osos la nivelul alveolelor.
Tratament ortodontic de obicei, implica mai multe etape. Prima etapa,incepe asa odata cu aparitia dintilor permanenti.Arcada dentara superiora este rotunjita si maxilarul superior este largit(expansiunea arcadei superioare). Se utilizeaza aparate fixe de expansiune, plasate in interiorul gurii. Largirea maxilarului poate fi urmata de o grefa osoasa alveolara.
Pentru a incepe a doua etapa trebuie sa asteptati pana cand apar toti dintii permanenti si presupune scoaterea dintilor suplimentari,adaugarea de implante dentare( daca lipsesc dinti) sau aplicarea de proteze pentru a indrepta dintii.
La aproximativ 25% din copiii cu palatoschizis,cresterea maxilarului superior nu tine pasul cu cresterea maxilarului inferior. Acesti copii (ca adolescenti sau adulti tineri) pot avea nevoie de interventie chirurgicala ortognata pentru a alinia dintii si a ajuta la dezvoltarea maxilarului superior.
La acesti copii,faza a doua de ortodontie poate include o operatie numita osteotomie a maxilarului superior, care consta in rezectia maxilarului si deplasarea lui in jos si inainte. Acest lucru necesita ,deobicei,o alta grefa osoasa pentru stabilitate.

Tratamentul logopedic

Copii cu palatoschizis poate avea probleme de vorbire,voce nazala sau limbaj greu de inteles.La unii copii interventia chirurgicala poate rezolva problema complet.Inceperea tratamentului logopedic cat mai devreme este elementul cheie in rezolvarea acestor probleme. Un copil cu despicatura palatina ar trebui sa inceapa tratamentul logopedic la varsta de 18 luni-2 ani.

Alimentatie

Copii cu despicatura palatina au dificultati la supt si inghitire,este dificil pentru un astfel de copil sa suga suficient lapte.
Exista biberoane special concepute pentru sugarii cu despicatura palatina.Se recomanda utilizarea in timpul hranirii a unui obturator ,o placa protetica din plastic,care se se fixeaza la nivelul cerului gurii si impiedica trecerea laptelui in cavitatea nazala.
Alaptarea cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe este foarte utila. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni.

Comentarii

BUNA ZIUA! AM SI EU UN BAIETEL IN VARSTA DE 2 ANI SI 7 LUNI CU PALATUL MOALE DESFACUT DAR DOAR FF NPUTIN SI CU LUETA DUO SI ARE DIFICULTATI DE VORBIRE PLUS CA IMI RACESTE FOARTE MULT.CEI DE LA BUDIMEX MI-AU RECOMANDAT OPERATIE SI AS DORI SA STIU CE RISCURI SUNT SI CUM SE DESFASOARA RECUPERAREA .VA MULTUMESC

si eu am o fetita care acum a facut 5 luni si sa nascut fara omulet si despicatura in ceru guri.am vazut chiar din prima zi cand mia dato sa o alaptez dar din pacate medici nu au vazut acest lucru si atunci pe moment nu am stiut sigur ce este.am vrut sa intreb medicul din maternitate dar am lasato balta din cauza ca daca vroiai sa intrebi ceva despre copil astepta ceva in schimb.cand am iesit din spital am mers cu ea la cj.la o clinica si a zis ca trebuie sa o operam dar ma amanat pana dupa varsta de un an de ce?am vazut ca pe multi copii iau operat la 6 luni.eu folosesc un biberon special sa manance dar nu pot sai dau doar lichide pt.ca vomita si scoate si pe nasut

Nu-ti pierde spereanta

Si eu am un baietel cu aceeasi pb. Acum are 4 ani si jumatate si pana la 2 ani si jumatate cand a fost operat (i s-a rez doar partea moale a palatului) nu spunea decat mama si pa. Abia la 3 ani a inceput sa vorbeasca si a vorbit cursiv, normal, complet in propozitii de prima data, nu ca bebelusii cate un cuvant, etc....Acum merge la gradinita, se descurca binisor, in sensul ca mai avem de lucru - nu se intelege chiar bine ce vorbeste, am fost si pana acum la logoped dar mai treb insistat                           .

Toate cele bune.

Am un băieţel de 2 ani şi 10 luni şi s-a născut cu fisură palatină. A fost operat la vârsta de 1 an si 2 luni, dar din cauza unei răceli i s-a desfăcut jumătatea din faţă şi a urmat a doua operaţie la vârsta de 2 ani si 2 luni care a fost un succes. Acum nu spune foarte multe, de fapt... ( spune doar “mama”, “una”, “momo” – la noi în familie se vorbeste maghiară şi româna – “hai”, “ham” – imită animale domestice, în rest e ca o maimuţica), nu poate sufla pe guriţă doar pe năsuc. As dori să ştiu daca putem să ne facem speranţe că va vorbi?

Salut eu sunt unul din acei copii cu aceasta maladie si am deja 22 de ani,si vreau sa va spun ca am trecut prin foarte multe greutati insa s-a meritat pentruca sunt un om destul de respectat,am terminat colegiul cu foarte bune rezultate,si acum sunt student la universitate la fel cu bune rezultate.Eu sunt din Republica Moldova si toate operatiile facute sunt facute in Chisinau, in Chisinau sunt specialisti extremi de buni,ii multumesc chirurgului Ion Lupan, ortodontului Busmachiu Ion si multi altii care m-au ajutat sa ajung pina aici.

Buna.Si eu am trecut din pacate printr-o experienta. La 23 de saptamani de sarcina,mi-au descoperit la 4D ca baietelul are CHEILOGNATOPALATOSCHIZIS. Am repetat 4D-ul la 4 clinici diferite si am primit acelasi rezultat. Eu nu am putut trece peste asta si am preferat sa intrerup sarcina decat sa il chinui o viata prin spitale. Chiar si dupa operatii e nevoie de logoped,ortodontisti la varsta mai mare. A fost traumatizant, mi-a fost provocata nasterea la 24 de saptamani, dar am preferat sa renunt acum. Dr a spus ca pot incerca din nou fara probleme,dar desi am 23 ani nu prea mai am curaj. Daca se intampla la fel si la urmatoarea sarcina? A mai avut cineva problema asta? As dori sa stiu cum a fost urmatoarea sarcina. Bafta si va recomand sa procedati cum va dicteaza sufletul.

buna sunt marius am 25 de ani si sufar de o malformatie in ceru guri si as vrea neaparaty daca pot lua legatura cu un doctor specialist. k sa pot dacqa ma vreo sansa la viata. lucrez in cardru armatei si mi-e tarefrica sa nu ma deie afara din cauza asta si de asta va rog cat mai repede daca ma puteti ajuta.nr. de tel. 0752812183

Pagini