Termen cautat
Categorie

Crupul laringian


Autor: Doina Voicu

GENERALITATI:

Crupul laringian este o afectiune respiratorie intalnita frecvent la copii, care se manifesta prin inflamatia laringelui, traheei si bronhiilor principale ce permit alimentarea plamanilor cu aer. Apare de obicei in sezoanele reci, de toamna si de iarna, iar simptomele pot fi asociate cu cele ale racelii sau gripei.

Copiii care sunt afectati de crup laringian pot prezenta urmatoarele simptome:

  • voce ragusita si slaba
  • tuse latratoare si zgomotoasa
  • dificultati de respiratie
  • temperatura corporala normala sau subfebrilitate
  • producerea de sunete ascutite, ce pot fi observate pe perioada respiratiei
  • febra sau guturai in forme severe ale bolii.

Daca forma bolii nu este una severa, copilul poate fi constient si poate parea aparent sanatos. Cauzele care determina aparitia bolii pot fi infectii virale, in special produse de virusul tusei. Acesta se transmite de la un copil la altul pe cale aeriana. Totodata, se poate transmite si prin atingerea obiectelor si a suprafetelor infectate, urmata apoi de atingerea gurii, ochilor sau nasului de catre cei mici.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticarea afectiunii crup laringian se realizeaza de catre medic, prin efectuarea unui examen fizic si a istoricului medical. Pe perioada consultului, medicul examineaza partea anterioara si cea posterioara a toracelui. De asemenea, va cauta semne ale inflamatiei nasului, gurii, gatului sau urechilor. Pe perioada investigatiei clinice, parintii sunt intrebati despre debutul simptomelor la copil, daca cel mic a prezent febra, dar si despre evolutia simptomelor.

Pentru o diagnosticare corecta a crupului laringian, nu sunt necesare investigatii medicale speciale si analize. Fiind o afectiune care se manifesta prin dificultati de respiratie, poate fi necesara uneori plasarea pulsoximetrului la un deget de la picior, de la mana sau la lobul urechii. In acest fel, este observata cantitatatea de oxigen din sange. Se mai poate utiliza radiografia toracica, pentru examinarea cailor respiratorii superioare, dar aceasta este folosita rar.

TRATAMENT:

Tratarea formelor usoare sau moderate de crup laringian este posibila prin aplicarea unui tratament la domiciliu. In cele mai multe cazuri, dupa 2-5 zile simptomele se amelioreaza, iar pacientii se simt mult mai bine. Daca este o forma severa de crupu sau atunci cand tratamentul la domiciliu nu aduce bune rezultate, se pot utiliza medicamente impotriva inflamatiei cailor aeriene.

Printre aceste medicamente se numara epinefrina, precum este Adrenalina sau glucocorticoizii, precum este dexametazona. Este necesara spitalizarea, daca starea de sanatate a copilului nu se imbunatateste dupa administrarea antiinflamatoarelor si a oxigenului.

De obicei tratamentul la domiciliu este suficient pentru tratarea crupului. Pentru a se preveni atacurile de crup laringian, se recomanda utilizarea unui umidificator al aerului in camera copilului. Chiar daca studiile arata ca umidificatorul nu permite o imbunatatire considerabila a simptomelor, aduce anumite beneficii. Este importanta hidratarea copilului, cat si evitarea fumatului in preajma acestuia, pentru a se preveni atacurile de crup.