Termen cautat
Categorie

Colecistita


Autor: camy

GENERALITATI:

Ce este colecistita?


Colecistita este inflamatia peretelui vezicii biliare. Vezica biliara este un organ sub forma de para situat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat. Vezica biliara depoziteaza si elibereaza bila, un lichid brun-verzui produs in ficat si care ajuta la digestia grasimilor. Atunci cand organismul are nevoie de bila pentru a digera grasimile, vezica biliara se contracta si impinge bila in canalele biliare care o transporta in intestinul subtire (duoden). Colecistita afecteaza femeile mai frecvent decat barbatii si este mai probabil sa apara dupa varsta de 40 de ani.


Care sunt tipurile de colecistita?


Exista doua tipuri de colecistita: colecistita acuta si colecistita cronica.

  • Colecistita acuta este inflamatia brusca (acuta) a vezicii biliare care determina dureri severe si constante la nivelul abdomenului superior. Inflamatia vezicii biliare incepe de obicei fara infectie bacteriana, dar in timp se supraadauga infectia bacteriana si poate evolua spre gangrena (moartea tesutului) si chiar perforatie. Calculii biliari sunt responsabili pentru cele mai multe (90%) episoade de colecistita acuta, dar in cazuri rare poate fi secundara unor tumori ale vezicii biliare.
  • Colecistita cronica este inflamatia pe termen lung (cronica) a vezicii biliare care determina o perioada prelungita de durere. Aceasta se datoreaza episoadelor repetate de colecistita acuta care afecteaza vezica biliara, adica peretii veziculei devin ingrosati si tari, astfel vezica biliara incepe sa se micsoreze si nu mai poate depozita si elibera bila.


Care sunt cauzele aparitiei colecistitei?


In marea majoritate a cazurilor colecistita este datorata prezentei calculilor biliari. Colecistita se produce atunci cand o piatra obstructioneaza canalul cistic care transporta bila de la vezica biliara in canalul biliar comun. Astfel bila ramane blocata la nivelul vezicii biliare, ceea ce duce la inflamarea peretilor vezicii biliare si cresterea presiunii din interiorul acesteia.
Colecistita poate fi cauzata de o infectie bacteriana , tumori sau traumatism sever la nivelul vezicii biliare. Cercetarile recente indica faptul ca femeile care sufera de colestaza intrahepatica in sarcina ( afectiune cauzata de refluxul bilei in ficat) au un risc crescut de a dezvolta colecistita.
Colecistita acalculoasa (alitiazica) este o forma potential grava a colecistitei care se dezvolta in absenta calculilor biliari. Apare mai frecvent la copii, persoanele cu diabet zaharat sau SIDA si barbatii peste 65 de ani. Alte cauze ale colecistitei alitiazice sunt traumatismele majore, operatiile, arsurile, infectiile care afecteaza intregul organism, colagenoze , etc. Colecistita acalculoasa se observa la pacientii internati in sectiile de terapie intensiva a spitalelor care sunt alimentati timp indelungat pe cale intravenoasa (nutritie parenterala).


Care sunt simptomele colecistitei?


Principalul simptom al colecistitei acute sau cronice este colica biliara. Colica biliara se caracterizeaza prin durere care debuteaza la nivelul abdomenului superior (zona epigastrica sau in partea dreapta ) si iradiaza in spate, intre omoplati sau umarul drept. Aceasta durere, in general, se agraveaza in timpul respiratiei profunde. Durerea apare dupa mese copioase, bogate in grasimi, oua, smantana, creme, dupa branzeturi fermentate, sarmale, alcool. De asemenea, oboseala fizica, starile nervoase, supararile, emotiile puternice, frigul pot favoriza aparitia colicii biliare. In timp durerea poate deveni chinuitoare, pacientul acuzand greata si varsaturi. Durerea frecvent dureaza timp de 12 ore sau mai mult. Muschii din partea dreapta a abdomenului pot deveni rigizi (aparare musculara) si poate sa apara febra (cu toate ca febra poate lipsi la pacientii varstnici). Unii pacienti cu colecistita cronica prezinta durere abdominala mai putin severa, indigestie si eructatii ( eliminare zgomotoasa, pe gura, a gazelor continute in stomac).


Care sunt complicatiile colecistitei?

  • Hidropsul vezicular este consecinta obstructiei complete si prelungite a canalului cistic, cu acumularea in vezicula biliara a unei secretii albicioase.Durerea este de mica intensitate, iar vezica biliara destinsa este palpabila. Hidropsul creste riscul de perforatie a vezicii biliare, precum si de empiem si gangrena.
  • Empiemul vezicular reprezinta acumularea de puroi la nivelul vezicii biliare, bila devenind infectata. Aceasta infectie poate creste riscul de perforatie a vezicii biliare care ar putea permite trecerea infectiei in sange sau in alte parti ale corpului.
  • Gangrena. Colecistita netratata poate provoca moartea tesuturilor vezicii biliare (gangrena), care la randul sau poate duce la perforatia vezicii biliare.
  • Perforatia vezicii biliare este o complicatie grava, fiind urmata de peritonita.
  • Alte complicatii sunt angiocolita (infectia bacteriana a caii biliare), abcesele hepatice (colectie purulenta constituita la nivelul ficatului) , pancreatita acuta ( inflamatie severa a pancreasului), fistulele colecistoduodenale sau colecisto-colice (comunicari anormale intre vezica biliara si duoden sau colon).

DIAGNOSTIC:

Examenul clinic
Inainte de a diagnostica un pacient cu colecistita, medicul va efectua un examen fizic complet si un istoric medical (anamneza). In timpul examenului fizic, medicul va apasa la nivelul partii drepte a abdomenului superior moment in care pacientul acuza o durere vie in aceea regiune.

Analizele de sange
In cazul colecistitei, analizele de sange poate evidentia cresterea globulelor albe (leucocite), care indica prezenta unei infectii. Analizele de sange pot indica, de asemenea, niveluri ridicate ale bilirubinei (un pigment galben-portocaliu care este eliberat in bila si stocat la nivelul vezicii biliare), fosfatazei alcaline (o enzima care se gaseste in concentratii mari in ficat si caile biliare), transminazelor ( enzime hepatice) si amilazei (enzima pancreatica).

Ecografia abdominala
Ecografia abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale.Un mare avantaj al metodei este caracterul ei complet nedaunator. Ecografia abdominala detecteaza calculi biliari (litiaza biliara), inflamarea colecistului (colecistita) sau conducte biliare blocate de o piatra sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice. Ecografia pune in evidenta peretii ingrosati ai veziculei biliare.

Computer tomografia abdominala (CT)
Se bazeaza pe formarea unor imagini tridimensionale ale structurilor interne ale organismului cu ajutorul unui scaner. Tomografia computerizata (CT) poate fi folosita pentru a pune in evidenta prezenta colecistitei.

Scintigrafia radioizotopica (HIDA)
Scintigrafia radioizotopica consta in injectarea intravenoasa a unei cantitati mici de substanta radioactiva si ulterior se face un examen radiologic. Substanta radioactiva ajunge la ficat si este secretata in bila. Scintigrafia radioizotopica identifica obstructia canalelor biliare si evalueaza capacitatea vezicii biliare de a se contracta.

Radiografia abdominala
Radiografia abdominala este o imagine a organelor abdominale obtinuta prin utilizarea dozelor mici de radiatii. Razele X sunt utile in diagnosticarea calculilor biliari care contin suficient calciu pentru a fi vizibile pe o radiografie, astfel incat aceasta explorare nu este folosita de rutina in acest scop.

Colecistografia orala
Colecistografia orala este o procedura radiologica folosita pentru evidentierea vezicii biliare si a ductelor biliare cu scopul de a diagnostica pietrele formate la nivelul vezicii bilare. Acest test este util in determinarea functiei vezicii biliare.

TRATAMENT:

Tratamentul colecistitei depinde de simptome si starea generala a pacientului. Pacienti care au calculi biliari, dar nu au nici un simptom s-ar putea sa nu necesite tratament. In cazurile usoare tratamentul include evitarea alimentatiei pe gura pentru a nu solicita tractul digestiv, administrindu-se lichide si antibiotice intravenos precum si medicamente de calmare a durerii.

Colecistectomia
Tratamentul principal al colecistitei acute este operatia de indepartare a veziculei biliare (colecistectomia). Colecistectomia este o procedura sigura si care pot fi efectuata prin clasic (chirurgia deschisa) sau laparoscopic ( mai putin invaziva). Medicii vor incerca sa reduca inflamatia si iritatia veziculei inainte de a o indeparta. In timpul colecistectomiei laparoscopice sunt efectuate 4-5 incizii foarte mici la nivelul abdomenului prin care se introduce o camera video si instrumentele chirurgicale.

Colangiopancreatografia endoscopica retrograda
In majoritatea cazurilor de colecistita, cauza este unul sau mai multi calculi aflati in ductul principal care duce la intestine, numit ductul biliar comun. Tratamentul va consta dintr-o procedura endoscopica (colangiopancreatografie retrograda endoscopica). Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) presupune manevrarea de catre medic a unui tub flexibil ce prezinta atasat o camera de luat vederi, numit endoscop, de-a lungul esofagului si al stomacului pana la nivelul canalelor ce dreneaza ficatul si vezica biliara. Daca la nivelul canalului biliar comun se gaseste un calcul, acesta poate fi uneori indepartat cu ajutorul endoscopului. In cazuri mai rare de colecistita cronica, tratamentul poate fi doar medicamentos pentru dizolvarea calculilor (desi aceasta se intampla mai rar).

Bibliografiehttp://health.yahoo.com/digestive-overview/cholecystitis/healthwise--zw1011spec.html
http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/adult_liver/chole.cfm
http://www.doctorslounge.com/gastroenterology/diseases/cholecystitis.htm
http://yourtotalhealth.ivillage.com/cholecystitis.html?pageNum=1#1
http://www.mayoclinic.com/health/cholecystitis/DS01153
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000264.htm
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000217.htm