Termen cautat
Categorie

Cistocelul


GENERALITATI:

Ce este cistocelul ? 

In componenta planseului pelvin intra muschii si ligamentele cu rol in sustinerea organelor pelvine reprezentate de uter, vezica urinara sau intestin gros. Atunci cand tesuturile se extind in exces si devin slabite, organele de la nivelul pelvisului pot sa proemine la nivelul vaginului. Afectiunea este denumita cistocel sau prolapsul de vezica si reprezinta tipul de prolaps pelvin cel mai frecvent inregistrat. Prolapsul de vezica urinara apare in circumstantele unor tesuturi intinse pe perioada unei sarcini, din cauza starilor de constipatie sau dupa ridicarea unor greutati care solicita musculatura pelvina. Prolapsul vezicii urinare poate aparea si dupa instalarea menopauzei deoarece titrul de estrogen care favorizeaza mentinerea tonusului muscular pelvin. Astfel, femeile aflate la menopauza si care au nascut mai multi copii sunt expuse riscului de a dezvolta cistocelul. In cazurile de cistocel usor sau moderat, masurile de intretinere si terapiile nechirurgicale pot fi eficiente, insa in cazurile severe, interventia chirurgicala este obligatorie pentru aducerea vaginului si a celorlalte organe pelvine la topografia lor normala.

De ce apare cistocelul ?

Cel mai frecvent, cistocelul se datoreaza modificarilor suferite pe perioada sarcinii si in cursul nasterii. In aceste cazuri, musculatura si ligamentele cu rol in sustinerea vaginului sufera modificari de structura, in special in cursul travaliului cand se produc numeroase intinderi si slabiri ligamentare si musculare. Din acest motiv, cistocelul se inregistreaza in special la femeile care au trecut prin nasteri multiple. Vezica urinara nu se prolabeaza la toate persoanele care au trecut prin nasteri naturale. Musculatura si ligamentele cu functie de sustinere a organelor pelvine pot fi suficient de puternice incat sa nu fie afectate de modificari pe parcursul sarcinii. Femeile care au trecut prin nasteri prin cezariana nu sufera in general de cistocel. Prolapsul poate fi determinat de modificarea structurii planseului pelvin in urmatoarele circumstante:

 • In caz de supraponderabilitate sau obezitate.
 • In conditiile ridicarii succesive de greutati.
 • In urma perioadelor de constipatie.
 • In caz de bronsita sau tuse cronica.

Care sunt factorii de risc ai aparitiei cistocelului ?

Intre factorii predispozanti pentru instalarea prolapsului vezicii urinare se numara:

 • Nasterea

Femeile care au trecut prin mai multe nasteri pe cale naturala sunt expuse unui risc mult mai mare de a fi afectate de un prolaps pelvin.

 • Inaintarea in varsta

Pe masura ce inainteaza in varsta, femeile sunt mult mai susceptibile de a suferi un cistocel din cauza pierderii treptate a functiei nervoase a structurilor de la nivelul cavitatii pelvine. Astfel, musculatura se intinde si devine mult slabita, fiind incapabila sa mai faca fata chiar si eforturilor normale. Aceasta scadere a functionalitatii devine evidenta dupa atingerea varstei menopauzei, atunci cand nivelele estrogenului si a colagenului scad. Colagenul reprezinta o substanta proteica cu rol in conservarea musculaturii pelvine.

 • Histerectomia

Histerectomia reprezinta interventia chirurgicala de indepartare a corpului uterin, manopera care poate sa contribuie la slabirea structurii planseului cavitatii pelvine.

 • Factorii genetici

In unele cazuri, aparitia cistocelului este conditionata de factorii genetici, la unele femei tesuturile din regiunea pelvina fiind mult mai puternice decat la altele, astfel ca si proportia de persoane afectate sau neafectate variaza.

Cum se manifesta cistocelul ?

 • Senzatia de presiune asupra pelvisului sau a vaginului, in special in circumstante precum statul in picioare pentru o perioada mai lunga de timp.
 • Senzatie de disconfort resimtita pe durata tusei sau atunci cand se ridica greutati.
 • Observarea unei tumefactii, de dimensiunea unei nuci sau a unui grapefruit, care nu mai este vizibila atunci cand se adopta pozitia culcat
 • Resimtirea unei senzatii de golire incompleta la nivelul vezicii urinare imediat dupa mictiune.
 • Pierderi involuntare de continut urinar atunci cand persoana stranuta, rade sau tuseste. Aceasta situatie este denumita si incontinenta urinara de efort si poate evolua si mai grav putand sa conduca la pierderea completa a controlului asupra vezicii urinare.
 • Producerea infectiilor urinare repetate.
 • Senzatie de durere sau pierderea continutului urinar pe parcursul raporturilor sexuale.

DIAGNOSTIC:

Daca cistocelul nu se desfasoara sub o forma grava, instituirea tratamentului nu este neaparat necesara, persoana afectata putand nici sa nu realizeze ca are aceasta problema. Cistocelul cu evolutie moderata sau severa poate detrmina disconfort sau senzatie dureroasa intensa. Evacuarea continutului urinar de la nivelul vezicii poate fi realizata cu greutate, motiv pentru care si infectiile urinare se manifesta mai frecvent. Pentru stabilirea unui diagnostic de cistocel, personalul medical efectueaza un examen fizic la nivel perineal, preia anamneza si date despre alte antecedente de natura medicala sau despre numarul de nasteri suferite. Pe parcursul examenului fizic, specialistul poate sa indice femeii sa incordeze regiunea studiata pentru observarea gradului de coborare a organelor pelvine la nivelul traiectului vaginal. Pacientei i se va spune sa contracte si muschii pelvini pentru a se putea stabili cat de puternica este musculatura pelvina.

TRATAMENT:

Conduita terapeutica optima variaza in functie de stadiul de evolutie al bolii. In cazurile usoare de cistocel nu se instituie terapia, ci se recomanda respectarea unor reguli simple si efectuarea unor exercitii fizice cu rol in intarirea musculaturii pelvine. In cazul in care masurile simple nu sunt eficiente, se procedeaza la instituirea unor masuri mai eficiente precum:

 • Folosirea pesarelor

Pesarele reprezinta niste inele confectionate din material plastic sau din material cauciucat. Acestea se introduc in lumenul vaginal avand functia de sustinere a vezicii urinare si de a permite prezervarea topografiei ei fiziologice. Exista si situatii cand medicul recomanda utilizarea diafragmei in locul pesarelor. Pesarele reprezinta, in general, o metoda alternativa cu caracter temporar pana la efectuarea interventiei chirurgicale, insa care poate fi folosita pe durata mai multor ani.

 • Terapia cu estrogeni

Administrarea de hormon estrogen pe cale orala sau cu uz topic, local, se indica femeilor aflate la varsta menopauzei. Titrul de hormon estrogen se reduce dupa instalarea menopauzei, fapt care determina slabirea musculaturii care sustine organele de la nivelul cavitatii pelvine.

 • Tratamentul chirurgical

In cazul in care cistocelul evolueaza mai grav sau in urma tratamentului instituit nu s-au obtinut rezultatele scontate, devine necesara corectia pe cale chirurgicala. Interventia chirurgicala are rol in ameliorarea simptomatologiei si consta in refacerea structurii anterioare a treiectului vaginal. Pe parcursul interventiei de corectie a cistocelului, chirurgul va ridica vezica urinara pana la nivelul la care trebui sa se afle in mod normal si contribuie la intarirea musculaturii si a structurilor ligamentare de la nivelul planseului cavitatii pelvine. Procedura chirurgicala poate sa necesite eliminarea tesuturilor prea afectate. Corectia pe cale chirurgicala a cistocelului isi mentine eficienta pe durata mai multor ani , insa riscul aparitiei recidivelor ramane prezent din cauza slabirii musculaturii pelvine pe masura ce persoana afectata inainteaza in varsta.

In caz de recidiva a cistocelului, pacienta va fi nevoita sa fie supusa unei noi interventii chirurgicale. Cea de-a doua interventie chirurgicala suferita are sanse mult mai mici de reusita decat prima. Daca tesuturile care au rol de sustinere a vaginului devin anormal de subtiri, se folosesc grefele pentru intarirea tesuturilor vaginale si pentru a contribui la functia de sustinere a organelor pelvine. Exista si situatii in care specialistul poate recomanda efectuarea histerectomiei sau a indepartarii uterului pe cale chirurgicala cu scopul corectarii problemei si a prevenirii recurentelor. Interventia chirurgicala este contraindicata pacientelor care isi doresc o sarcina, insa in cazul in care prolapsul produce un disconfort accentuat, se efectueaza interventia chirurgicala oricum, iar pacienta poate sa aiba copii, insa nasterea se va produce prin operatia de cezariana.

Tratarea incontinentei urinare

Medicul specialist recomanda administrarea colagenului pe cale injectabila periuretral pentru tratarea incontinentei provocate de instalarea cistocelului. In acest mod, grosimea musculaturii uretrale se dezvolta, iar pierderile involuntare de continut urinar sunt prevenite.

Prevenirea prolapsului de vezica

Instalarea prolapsului vezical se poate preveni prin adoptarea masurilor urmatoare:

 • Exercitii fizice speciale pentru intarirea musculaturii pelvine. Exercitiile Kegel sunt foarte importante pentru restabilirea tonusului muscular dupa nastere.
 • Prevenirea si tratarea constipatiei.
 • Evitarea ridicarii greutatilor sau ridicarea lor in mod corect.
 • Controlarea tusei.
 • Tratarea bronsitei.
 • Renuntarea la fumat.
 • Evitarea acumularii surplusului ponderal. Pacientele trebuie sa cunoasca greutatea ideala si sa faca tot posibilul sa se mentina cat mai aproape de valoarea acesteia.

Este recomanda efectuarea exercitiilor Kegel in fiecare zi pentru intarirea musculaturii si a structurilor ligamentare pelvine:

 • Exercitiile se initiaza prin identificarea muschilor pelvini care sunt resimtiti atunci cand procesul de urinare este intrerupt in curs de desfasurare. Acestia au rolul de a inchide orificiile uretral si anal.
 • Pacienta trebuie sa tina minte cum se simte controlul acestor grupe musculare si sa repete exercitiul acesta chiar si atunci cand nu se produce mictiunea. In cazul in care se simte produce contractarea feselor si a musculaturii abdomminale, exercitiul nu se efectueaza in mod corect.
 • Atunci cand pacienta descopera metoda de contractare a musculaturii pelvine in mod corect, contractia trebuie mentinuta timp de trei secunde si abandonata pentru alte trei secunde.
 • Se recomanda repetarea acestui exercitiu de 10 sau 15 ori pe durata unei sedinte. Exercitiul se va realiza zilnic, de cel putin trei ori.
 • Pacientele pot efectua aceste exercitii pe durata unei calatorii, in timpul programului de munca sau in alte circumstante diverse pe parcursul zilei.

Prevenirea sau corectarea constipatiei

Presiunea exercitata de plenitudinea intestinului asupra organelor pelvine sporeste si tensiunea exercitata asupra peretilor vaginali si slabeste rezistenta tesuturilor care fac legatura inttre organe si a musculaturii pelvine. Pentru prevenirea sau remedierea starii de constipatie se recomanda urmatoarele:

 • Exercitii fizice usoare, plimbari de scurta durata efectuate zilnic. Prelungirea plimbarilor se poate realiza pana la atingerea a minim 20 de minute pe zi.
 • Este recomandat consumul zilnic de lichide in cantitatile necesare. Persoanele adulte au nevoie zilnic sa consume o cantitate cuprinsa intre 8 si 10 pahare de apa, lichide decofeinizate sau sucuri de fructe. Se recomanda evitarea bauturilor alcoolice sau cofeinizate, care pot sa accentueze starea de deshidratare. Pacientii afectati de insuficiente organice cardiace sau renale trebuie sa ceara sfatul medicului in ceea ce priveste volumul de fluide recomandat in cazul lor.
 • Alimentatia sa fie una bogata in fibre precum cerealele, legumele si fructele. Se poate astfel include in alimentatia obisnuita o chifla din tarate sau din cereale la portia de mic dejun si un fruct la masa de pranz.
 • Emisiile de gaze zilnic, dupa servirea micului dejun este benefica. Programele fizice zilnice bine stabilite contribuie la emisia de gaze.
 • In conditiile unei constipatii persistente, consumul de fibre sintetice poate contribui la ameliorarea problemei. Fibrele sintetice sunt disponibile sub forma Citrucelului, Metamucilului sau a Perdiemului si trebuie consumate zilnic.
 • Administrarea laxativelor precum Colacemul previn cresterea tensiunii de la nivelul intestinului in cazul in care scaunele au consistenta solida.

Comentarii

Am fost operata si mi sa pus bandeleta as vrea sa sitiu daca aceasta in timp se dizolvasau ramane intacta??Acum ma simt bine!

va rog sa-mi spuneti daca un cistocel grad 2 care nu ma deranjeaza in niciu fel trebuie tratat sau nu (am 52 de ani si o nastere normala, baiatul a avut la nastere 4,1 kg)

Am patruzeci de ani,sunt diagnosticata cu cistocel dar o forma usoara,nederanjanta.

Vreau sa va intreb,avand in vedere diagnosticul,daca am voie sa fac aerobic sau fittness.

Va multumesc. 

bun aam o intrebare am, fost diagnosticata cu cistocel si miau spus ca trebuie operat dar leam spus ca avand numai un copil as mai vrea unul,dar miau spus ca daca vreau sa il fac acu sa il fac ca dupa operatie nu se stie ce se mai poate intampla,intrebarea mea e avand uterul lasat in vagin cum o sa fie sarcina viitoare?o sa fie grea?ptr ca eu sunt o femeie foarte activa si decand miau spus de treaba asta sunt ff suparata ptr ca nu ma pot obisnui cu o viata asa sa stau si sa nu ridic greutati....spunetimi un pic care sunt riscurile unei sarcini in situatia mea?

Buna am 20 de ani si nu am avut nici o sarcina.Daca introduc 2 degete in vagin observ chiar mai jos de cervix o "umflatura", sa ii zic asa, ca o proeminenta care se acceptueaza in momentul in care apas pe abdomen. Vroiam sa stiu daca exista posibilitatea ca aceasta sa fie un Cistocel??? Mentionez ca nu este dureroasa, doar in cadrul actului sexual, si nici nu imi creaza senzatie de urinare. va multumesc anticipat!

va rog sa-mi spuneti daca un cistocel grad 2 care nu ma deranjeaza in niciu fel trebuie tratat sau nu (am 52 de ani si o nastere normala, baiatul a avut la nastere 4,1 kg)

Se recomanda exercitiile Kegel zilnic pentru intarirea muschilor si ligamentelor pelvisului; nu se contraindica fitnessul sau aerobicul. Multa sanatate!

Se recomanda exercitiile Kegel zilnic pentru intarirea muschilor si ligamentelor pelvisului; nu se contraindica fitnessul sau aerobicul. Multa sanatate!

Am patruzeci de ani,sunt diagnosticata cu cistocel dar o forma usoara,nederanjanta.

Vreau sa va intreb,avand in vedere diagnosticul,daca am voie sa fac aerobic sau fittness.

Va multumesc. 

bun aam o intrebare am, fost diagnosticata cu cistocel si miau spus ca trebuie operat dar leam spus ca avand numai un copil as mai vrea unul,dar miau spus ca daca vreau sa il fac acu sa il fac ca dupa operatie nu se stie ce se mai poate intampla,intrebarea mea e avand uterul lasat in vagin cum o sa fie sarcina viitoare?o sa fie grea?ptr ca eu sunt o femeie foarte activa si decand miau spus de treaba asta sunt ff suparata ptr ca nu ma pot obisnui cu o viata asa sa stau si sa nu ridic greutati....spunetimi un pic care sunt riscurile unei sarcini in situatia mea?

Pagini