Termen cautat
Categorie

Buza de iepure sau cheiloschizis


GENERALITATI:

Ce este buza de iepure?

"Buza de iepure" reprezinta o boala de natura congenitala caracterizata prin aparitia unei fisuri mediane intre buza supperioara, palatul dur si cavitatea nazala. Aceasta afectiune apara ca urmare a uniunii nerealizate corespunzator in perioada intrauterina. Cheiloschizisul se poate prezenta sub forma de fisura labiala in portiunea pigmentara sau prin separarea completa a buzei superioare pana la nivelul nasului.

Cauze

"Buza de iepure" reprezinta o malformatie genetica, astfel ca sunt sanse mari ca descendentii persoanelor afectate de cheilognatopalatoschisis sa mosteneasca defectul. Factorii de mediu pot, de asemenea, sa contribuie la dezvoltarea afectiunii in perioada intrauterina. Astfel, administrarea medicamentelor pe durata sarcinii, consumul de droguri, alcool, expunerea la radiatii, alimentatia si starea de sanatate precare, in timpul sarcinii, pot determina aparitia acestor modificari. Studiile efectuate au relevat faptul ca intre nasterea unui copil cu cheiloschizis si fumatul pe perioada sarcinii exista o legatura pertinenta.

Simptomatologia

In afara de modificarea aspectului estetic si anume, buza despicata vizibila la nastere, aceasta afectiune nu determina manifestarea altor simptome. Cheiloschizisul nu determina dificultati in alimentatie, insa hranirea nou nascutului poate fi efectuata mai usor cu ajutorul biberoanelor cu tetine cu gauri mai mari la nivelul tetinei. Dificultatile in procesul hranirii apar la copii care prezinta atat probleme ale palatului, cat si ale buzei. In general, buza despicata nu se produce in asociere cu alte afectiuni, insa anumite probleme precum sindromul alcoolic fetal sau unele boli de origine cromozomiala pot determina aparitia platoschizisului. In cazul in care, la nou-nascutul cu palatoschizis sunt observate si alte probleme de sanatate precum anomalii fizice sau simptome precum un craniu asimetric sau dificultati respiratorii, este necesara examinarea clinica a celui mic.

DIAGNOSTIC:

Pentru stabilirea acestui diagnostic, in primul rand trebuie sa se efectueze examenul clinic al pacientului. Afectiunea este vizibila inca de la nastere. Pacientii care prezinta cheiloschizis, trebuie supusi unei examinari amanuntite pentru a stabili daca acestia nu sunt afectati si de palatoschizis. In cazul identificarii despicaturii palatului se poate suspiciona si manifestarea sindromului de alcoolism fetal. Examinarea nou-nascutilor imediat dupa nastere este foarte importanta pentru descoperirea unor astfel de probleme, unele dintre acestea, ramase nediagnosticate putand atrage dupa sine complicatii grave. In cazul inregistrarii de simptome precum deformarea fetei sau manifestarea incapacitatii cognitive, examenul clinic este absolut obligatoriu si urgent. Unii copii pot manifesta dificultati auditive sau de vorbire, fapt care face examinarea clinica de specialitate la fel de importanta.

Ecografia fetala este metoda de diagnostic cel mai frecvent utilizata pentru detectarea cheiloschizisului inca din saptamanile 14 - 16 de sarcina. Ecografia fetala reprezinta cea mai potrivita metoda de diagnostic in acest caz, insa, la momentul actual practicarea de rutina a acesteia in acest scop nu este realizata. De asemenea, exista sanse ca imaginea ecografica sa nu surprinda defectul sau sa determine confundarea acestuia cu o alta problema sau cu o eroare de natura imagistica. Medicii specialisti pot oferi persoanelor cu antecedente de cheiloschizis sau palatoschizis in familie, informatii cu privire la probabilitatea transmiterii acestui defect la descendenti sau rata de risc la care sunt expusi acestia. Parintii pot apela la ajutorul medicilor specialisti pentru a beneficia de informatii suplimentare, pentru a fi beneficia de consiliere si pentru a stabili detalii apropo de corectia chirurgicala a acestui defect.   

TRATAMENT:

Interventia chirurgicala este tratamentul indispensabil in acest caz, in unele cazuri fiind necesare chiar si mai multe interventii de natura chirurgicala pentru remedierea defectului. Corectarea vorbirii este folosita ca terapie complementara, uneori pana la varsta maturitatii.  Metodele de tratament preoperator pot fi purtarea aparatelor dentare pentru indreptarea danturii, insertia mulajelor dentare sau aplicarea de benzi adezive la acest nivel. Aceste manopere servesc la indreptarea buzei si sunt adjuvante in desfasurarea interventiei chirurgicale.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala se realizeaza, de obicei, pana la implinirea varstei de 5 luni. Interventia poate fi efectuata chiar si in primele doua saptamani de viata. Medicul este cel care hotaraste care este momentul oportun pentru efectuarea operatiei. Acesta poate stabili acest moment ca fiind si in functie de un set de conditii precum varsta implinita de 10 luni, greutatea corporala de 4.54 kg si valoarea hemoglobinei superioara valorii de 10 mg/ dl. In momentul stabilirii momentului oportun pentru efectuarea interventiei chirurgicale, se evalueaza si starea generala a copilului. In cadrul acestei evaluari se iau in considerare si urmatorii factori care tin de clafisicarea cheiloscizisului:

  • Despicarea completa sau incompleta a buzei. Buza despicata completa se caracterizeaza printr-o fisura adanca extinsa de la nivelul buzei superioare pana la nivelul cavitatii nazale. Despicatura incompleta a buzei afecteaza o parte din buza superioara si poate avea aspect de implantare dentara deficitara sau aspectul unei cavitati profunde.
  • Gradul de afectare al buzei. Buza poate fi afectata unilateral sau bilateral.
  • Asocierea cu despicatura boltei palatine sau cu alte defecte la nivelul zonei nazale. Prezenta unor afectiuni multiple asociate necesita implementarea unui tratament complex.
  • Greutatea, inaltimea si starea de sanatate a nou - nascutului
  • Asocierea altor afectiuni mult mai severe

Tratament postoperator

Postoperator, se recomanda purtarea unei casti protective constituite din pansament si intarita cu sarma. Aceasta casca de protectie se aplica de-a lungul buzei superiore si se fixeaza la nivelul obrajilor, a fetei si a gatului. Un astfel de dispozitiv previne despicarea firelor de sutura care mentin buza intr-o pozitie normala. Miscarile bratelor celui mic vor fi limitate prin aplicarea unui material special pe o durata de 3 saptamani postoperator. O astfel de masura este necesara pentru evitarea producerii de traumatisme sau de diverse tipuri de leziuni la nivelul zonei. In urma efectuarii interventiei chirurgicale se vor lua masurile necesare pentru prevenirea infectiilor si mentinerea unei stari bune de sanatate. Este recomandata pastrarea zonei de interes cat mai curata si protejarea buzei de pericolele la care poate fi expusa.

Pentru hranirea copilului, se vor folosi tetine special destinate acestui scop, insa alaptarea la san necesita mai multe masuri suplimentarea. Este absolut necesara monitorizarea medicala a celui mic, astfel ca legatura cu medicul ortodentist si cu medicul dentist ai copilului se va mentine pe tot parcursul, dezvoltarii si cresterii celui mic.

Tratamentul ambulator (la domiciliu)

In urma interventiei chirurgicale, cu exceptia masurilor luate intraspitalicesc, este nevoie de respectarea indrumarilor medicale si in regim ambulator. Zona operata trebuie protejata pentru prevenirea infectiilor secundare produse de grefarea microorganismelor oportuniste la nivelul plagii operatorii.

Instructiunile pe care le primesc parintii pentru ingrijirea celui mic in regim ambulator sunt urmatoarele:

  • Mentinerea unei igiene stricte a zonei buzei si a zonei nazale cu ajutorul unei solutii saline cu 2% hidrogen peroxid de patru ori pe zi.
  • Aplicarea unui strat generos de unguent cu rol antibacterian, in urma efectuarii igienei zonei. manopera trebuie repetata destul de des in primele 3 zile de la operatie.

Ingrijirea copiilor cu aceste probleme poate necesita mult timp, energie si rabdare. Parintii copiilor cu acest defect se confrunta cu o multitudine de sentimente de furie, frica, vina, negare sau depresie. Din acest motiv, poate fi necesar consultul de natura psihologica si sfatuirea cu medicul curant al celui mic. Consolidarea legaturii emotionale cu copilul, consilierea celorlalti copii din familie in ceea ce priveste reactia la intalnirea celor cu acest defect sunt de asemenea foarte importante. Cei mici trebuie sa inteleaga ca acest defect nu produce durere si ca poate fi corectat prin intermediul unei interventii chirurgicale. Moralul copilului poate fi sustinut si imbunatatit prin aprecierea felului in care a suportat operatia cand era mic. Parintii il pot sfatui si apropo de raspunsurile pe care urmeaza sa le ofere la intreebarile primite in legatura cu cicatricea rezultata.

Copiii cu cheilopalatoschizis se pot confrunta cu probleme in ceea ce priveste alimentatia. Acest tip de probleme sunt mai importante sau mai usoare in functie de dimensiunea defectului buzei si palatului. Tehnica gavajului este folosita pentru hranirea nou-nascutilor in primele zile de viata. Gavajul este realizat prin intermediul unei sonde nazo-gastrice. Ulterior, copiii afectati de cheiloschizis pot fi hraniti cu biberoane speciale care prezinta orificii mai mari la nivelul tetinei.

Comentarii

 

buna am si eu aceasta mica problema pot zice dar am o singura intrebare. daca voi avea un copil care este procentul de a avea si el aceasta problema si daca ar fi un remediu petru combatere? multumesc

 

as dori sa imi spuneti at costa operatia si unde se poate fae aceasta operatie va multumesc

 

buna am si eu aceasta mica problema pot zice dar am o singura intrebare. daca voi avea un copil care este procentul de a avea si el aceasta problema si daca ar fi un remediu petru combatere? multumesc

 

as dori sa imi spuneti at costa operatia si unde se poate fae aceasta operatie va multumesc

Buna! Sunt o fata de 14 ani care sufera de aceasta boala. Am buza de iepure si as vrea sa stiu la cati ani ma pot opera sa nu se mai vada deloc. Tot timpul altii rad de mine si ma simt prost. Mama mea zice ca abia la 18 ani, dar eu as vrea acum. Va rog sa imi ziceti la cat pot!

Buna! Sunt o fata de 14 ani care sufera de aceasta boala. Am buza de iepure si as vrea sa stiu la cati ani ma pot opera sa nu se mai vada deloc. Tot timpul altii rad de mine si ma simt prost. Mama mea zice ca abia la 18 ani, dar eu as vrea acum. Va rog sa imi ziceti la cat pot!

Buna! Sunt o fata de 14 ani care sufera de aceasta boala. Am buza de iepure si as vrea sa stiu la cati ani ma pot opera sa nu se mai vada deloc. Tot timpul altii rad de mine si ma simt prost. Mama mea zice ca abia la 18 ani, dar eu as vrea acum. Va rog sa imi ziceti la cat pot!

Pagini