Termen cautat
Categorie

Bronsiectazia


Autor: Amalia Kui

GENERALITATI:

Ce este bronsiectazia?

Bronsiectazia este o afectiune care presupune dilatarea permanenta si ireversibila a bronhiilor mari datorata lezarii peretelui bronsic. Principala consecinta a bronsiectaziei este ingreunarea mecanismelor de expectorare a secretiei bronsice. De obicei, aceasta afectiune este insotita de bronhoree si hemoptizie (eliminare de sange prin tuse).

Care sunt cauzele?

De cele mai multe ori, bronsiectazia este cauzata de infectii sau inflamatii repetate ale cailor respiratorii. Treptat, din cauza acestora, bronhiile isi pierd capacitatea de expectoratie a secretiei bronsice (o substanta care ajuta la indepartarea din bronhii a prafului, bacteriilor si a altor microparticule inhalate). Cum secretia bronsica devine din ce in ce mai greu de expectorat, bacteriile se inmultesc, iar acest lucru duce la infectii pulmonare grave, repetate.

Alteori, bronsiectazia poate debuta in copilarie, dupa o infectie pulmonara severa, sau in urma inhalarii unui corp strain.

Bronsiectazia se poate dezvolta si din cauza unor probleme genetice ale mucoasei precum fibroza chistica, diskinezie ciliara primara sau sindroame de imunodeficienta.

Cum se manifesta?

Simptomele bronsiectaziei apar treptat si sufera modificari de-a lungul timpului. Primele cele mai obisnuite simptome sunt tusea recurenta si productiva, cu o expectoratie in cantitati mari care are un miros neplacut, fetid. Uneori, expectoratia poate contine sange (hemoptizie), atunci cand peretii bronhiilor sunt raniti. Puseele febrile sunt asociate starilor infectioase. Pe masura ce afectiunea avanseaza, persoana devine din ce in ce mai obosita, iar capacitatea respiratorie i se diminueaza. Aceste probleme sunt insotite de pierderea in greutate a bolnavului. Putem enumera astfel urmatoarele simptome:

 • tuse cronica insotita de expectoratie purulenta
 • expectoratie insotita de sange
 • dureri in piept
 • aparitia si persistenta ralurilor
 • oboseala
 • pierdere in greutate

DIAGNOSTIC:

Pentru diagnosticarea bronsiectaziei se iau in calcul urmatoarele elemente:

 • istoricul tusei cronice si al productiei de secretie bronsica
 • analiza compozitiei secretiei bronsice si a purulentei caracteristice (abundenta si urat mirositoare)
 • persistenta ralurilor (zgomote specifice ale respiratiei in cazul afectiunilor bronho-pulmonare)
 • cresterea moderata a leucocitelor si a VSH in timpul episoadelor supurative
 • rezultatul radiografiei bronhiilor – investigatie care confirma cu certitudine diagnosticul

TRATAMENT:

Tratamentul bronsiectaziei are ca scop tinerea sub control a infectiilor si a secretiei bronsice, usurarea respiratiei si prevenirea complicatiilor.

Infectiile presupun administrarea de antibiotice (pe baza antibiogramei), expectorante si bronhodilatatoare. Tratamentul se administreaza de regula pe o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani, insa in cazurile mai grave se poate prelungi. O parte importanta a tratamentului o constituie indepartarea zilnica a secretiilor bronsice. Poate fi solicitat ajutorul unui terapeut care sa ii arate bolnavului mai multe exercitii de respirat.

Rezectia chirurgicala a plamanului se impune atunci cand tratamentul medicamentos nu da roade, sau cand pacientul are sangerari masive.

In ceea ce priveste stilul de viata:

 • este foarte importanta punerea la timp a unui diagnostic si urmarea unui tratament adecvat, pentru evitarea afectarii si mai puternice a bronhiilor si a plamanilor;
 • bolnavul trebuie sa mentina o stransa legatura cu medicul sau (pentru a-si imbunatati calitatea vietii, pentru a afla cat mai multe informatii, pentru a se vaccina impotriva virusurilor gripale si a bacteriilor care cauzeaza pneumonii etc.);
 • in cazul in care fumeaza, bolnavul ar trebui sa incerce sa renunte la acest lucru;
 • de asemenea, caile respiratorii pot fi protejate prin evitarea expunerii la susbstante cu potential toxic;
 • hidratarea – mai ales cu apa – este foarte importanta deoarece fluidifica secretiile;
 • urmarea unei diete sanatoase este la fel de importanta; aceasta trebuie sa includa o varietate de fructe si legume proaspete, alimente bogate in proteine (carne de pasare, carne de peste, nuci, mazare, fasole etc.) si anumite produse lactate;
 • stilul de viata al unei persoane care sufera de bronsiectazie trebuie sa includa si activitati fizice – plimbari. inot, gimnastica respiratorie –  facute bineinteles in limita posibilului; din nou medicul poate recomanda anumite exercitii si ii poate spune bolnavului daca acestea sunt sau nu sigure pentru el.