Termen cautat
Categorie

Bradicardia sinusala


GENERALITATI:

Definiție

Bradicardia este o afectiune caracterizata de un ritm cardiac anormal de lent. La adulți, bradicardia este definita ca o frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut iar la copii mai putin de 80 batai/min. Notiunea de bradicardie (sau bradiartimie) intruneste mai multi termeni, precum:

 • Bradicardia sinusală: este definita ca o frecventa cardiaca joasa (<50 batai/min) aparuta in contextul unor afectiuni cardiace preexistente, ca o conseciinta a supradozarii unor medicamente sau in context fiziologic (dupa efort fizic intens sau in cazul relaxarii profunde-somn, meditatii,etc).
 • Sindrom de sinus bolnav: scaderea frecventei cardiace datorate unei disfunctii de nodul sinoatrial
 • Blocurile atrioventriculare (bloc AV): sunt conseciinta incetinirii sau blocarii impulsurilor electrice in sistemul de conducere al inimii.

Factori de risc

 Factorii de risc pentru bradicardie includ:

 • vârstă
 • hipotiroidismul
 • medicamente cum ar fi (cel mai frecvent utilizate pentru):
 1. Clonidina si alti alfa-2 agoniști adrenergici cu actiune centrala (tensiune arteriala ridicata)
 2. Inhibitorii de colinesterază (boala Alzheimer)
 3. Antagoniști de calciu (hipertensiune arterială, boli de inima)
 4. Digitalice și alte glicozide cardiace (insuficienta cardiaca si aritmii)
 5. Litiu(depresii, psihoze)
 6. Beta-blocante (hipertensiune arteriala, boli de inima), de asemenea, utilizat în unele picături pentru ochi
 • expunerea la anumite toxine (graianotoxina)
 • afectiuni cardiace precum:
 1. infarctul miocardic
 2. degenerarea, calcifiere, sau "uzura" sistemului de conducere cardiac
 3. insuficiență cardiacă congestivă
 4. valvulopatii
 • boli de inima, care sunt moștenite sau prezente la naștere (defecte cardiace congenitale)
 • dezechilibre electrolitice (niveluri ridicate sau scăzute de potasiu)
 1. apneea de somn
 2. hipotermie
 3. hipoglicemia

Bolile infecțioase, cum ar fi:

 1. difterie
 2. febră reumatice
 3. miocardita virala
 4. boala Lyme
 5. boala Chagas

Simptomatologie

Unele tipuri de bradicardie nu produc nici un simptom. Alte tipuri pot cauza simptome vizibile, cum ar fi:

 • Leșin sau pierderea conștienței ("sincopă")
 • Amețeli, senzație de stare de confuzie
 • Slăbiciune
 • Oboseală ușoară
 • Palpitații
 • Dispnee
 • Durere toracică
 • Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială)

Formele grave de bradicardie, cum ar fi blocurile cardiace complete sunt urgențe medicale, acestea pot duce la pierderea conștinței sau stop cardiac.

DIAGNOSTIC:

Diagnosticul pozitiv se pune pe baza anamnezei detaliate (antecedente personale patologice, antecedente heredo-colaterale, etc), a aspectelor clinice si paraclinice. Masurarea pulsului, a tensiunii arteriale si efectuarea unei EKG pot fi suficiente pentru diagnosticarea bradicardiei dar se impun si teste suplimentare pentru a detecta cauza aparitiei bradicardiei.

Testele pot include:

 • Analizele de sânge: se caute anumite anomalii care pot explica bradicardie (de exemplu, electroliti, nivelurile de glucoză, funcției tiroidiene, și de droguri)
 • Electrocardiograma (ECG, EKG): un test care înregistrează activitatea inimii prin măsurarea impulsurilor electrice ce trec prin muschiul cardiac.
 • Ecocardiografie: un test care foloseste undele de sunet de inalta frecventa (ultrasunete) pentru a examina dimensiunea, forma, și mișcarea inimii.
 • Monitorizarea Holter: un monitor de ritm cardiac portabil, care monitorizeaza activitatea inimii în timp ce efectuati activitățile zilnice normale.
 • Exercitarea testului de stres: un test care înregistrează activitatea electrică a inimii în timpul unui efort fizic intens.
 • Angiografia coronariană

TRATAMENT:

Dacă nu este detectată nici o boala de inima de bază, răspunsul inimii la testul de stres este normal și nu există nici un simptom de debit cardiac scăzut, nu se impune niciun tratament. Medicul poate alege monitorizarea ritmului cardiac și a ritmului periodic printr-un monitor Holter.

Tratamentul pentru bradicardia simptomatica include:

 • Întreruperea oricaror medicamente care încetinesc ritmul cardiac
 • Diagnosticul și tratamentul oricaror afectiuni cardiace ce stau la baza bradicardiei sinusale
 • Atropina intravenos(0,5 mg in bolus, repetand pana la 3 mg.): acest medicament poate fi utilizat pentru a crește temporar ritmul cardiac, in cazul bradicardiilor severe sau in cazul stopului cardiorespirator
 • Pacemaker artificial: acest dispozitiv poate fi temporar sau implantat sub piele în peretele toracic permanent. Ori de câte ori ritmul cardiac scade prea mult, stimulatorul preia functia miocardica de a furniza impulsuri electrice necesare pentru stabilirea și menținerea unui ritm cardiac normal

Preventia

Pentru a ajuta la prevenirea bradicardiei trebuie urmate anumite reguli:

 1. Tratați bolile cardiovasculare de baza care ar putea duce la bradicardie.
 2. Urmați cu atenție indicatiile medicului atunci când utilizati medicamente antihipertensive (în special cele care pot cauza bradicardie).
 3. Informarea activa (de la medic sau farmacist) referitoare la orice medicament il luati in plus fata de cele prescrise de medic, pentru a vedea contraindicatiile si interactiunile medicamentoase.
 4. Urmați sfaturi generale pentru prevenirea dezvoltarea bolilor de inima, inclusiv:
 • Menținerea unei greutăți corespunzătoare.
 • Program de exerciții regulat.
 • Oprirea fumatului si a consumului de alcool.
 • Tratamentul hipertensiunii arteriale și / sau diabetului.
 • Tratamentul colesterolul ridicat sau trigliceridelor.
Bibliografie
1. http://www.americanheart.org/ 2. http://ww2.heartandstroke.ca/ 3. http://www.ottawaheart.ca/UOHI/Welcome.do

Comentarii

Buna ziua ! Acum doua luni am fost la medic pentru viza medicala , la fotbal si mi-au spus ca sunt apt. Dupa o luna , am fost din nou la medic pentru o adeverinta medicala pentru liceu si mi-au spus ca inima are un ritm scazut. Am fost la spital, si in urma unui examen EKG am fost diagnosticat cu bradicardie sinusala avand un ritm de 41/42 bpm. Mentionez ca am 17 ani si de aproape 3 ani am inceput sa fac mai mult sport ( alergam mai mult 5-10km/zi) . Acum bataile au "crescut" , avand acum 50-55+ si la efort 95+bpm. Se poate trata aceasta ?

Fiica mea are 16 ani si face sport de performanta , handbal .In urma cu o luna , la un control de rutina , a fost diagnosticata cu bradicardie sinusala , pulsul fiind de 49 bat/min , iar TA 115/60.Sunt foarte speriata .In general nu acuza niciun fel de simptom , in afara de cateva intepaturi in partea stanga a toracelui .ce e de facut? Mai poate practica sportul? Va rog mult sa-mim dati un raspuns pe mail .Multumesc .

Mama mea face tratament cu linisan, lexotan, mirzaten si metoprolol iar pulsul este intre 55 si 62 batai pe minut tensiunea arteriala ajunge cateodata si la 205 cu 130 mm/hg iar uneori are spute hemoptoice Nu mai stiu unde sa merg si ce sa fac. Mentionez ca am fost la spital TBC pentru sputa hemoptoica si au zis ca ,, cauza incerta,, la psihiatru si cardiolog  VA ROG SA MA AJUTATI Mama are 62 ani si au mai spus ca are cardiopatie ischemica

Este putin probabil ca donarea de sange in urma cu 3 luni sa fie cauza bradicardiei sinusale; aritmiile cardiace pot apare in timpul donarii de sange ( un numar mic de donatori prezinta episoade de bradicardie sinusala).  Bradicardia este probabil secundara hipoxiei ( scaderea cantitatii de oxigen din sange ) datorita apneei de somn. Multa sanatate!

Buna ziua! In urma unui control EKG efectuat azi, mi s-a descoperit acest diagnostic. Manifestarile care ma caracterizeaza referitor la acest diagnostic sunt: palpitatiile, apneele de somn, scaderea tolerantei la efort si dificultatile de concentrare. Intrebarea mea pentru dumneavoastra ar fi: Donarea de sange de 2 ori consecutiv(a cate 450ml) la un interval de 3 luni, poate fi cauza care a dus la aparitia acestei afectiuni ?

Ce tratament mi-ati recomanda? Va multumesc mult!!!

Va recomand sa va adresati medicului; tratamentul bradicardiei depinde de cauza, de prezenta simptomelor si de evolutia acesteia. Bradicardia sinusala care nu determina aparitia simptomelor nu necesita tratament. Frecvent bradicardia sinusala se intalneste la persoanele sanatoase. Multa sanatate!

Buna ziua!Din anul 2002 ,la un EKG,mi s-a spus ca am  acest diagnostic,eu acuzam intepaturi in zona toracelui.Medicul pneumoftiziolog mi-a recomandat radiografia pulmonara si EKG.Am primit tratament pentru o pata pe plaman,amtiboitice.In urmatorii ani,la controlul medical anual de la serviciu ,la EKG mi se evidentia ritmul lent al batailor inimii.Doresc sa stiu daca trebuie sa fac in continuare investigatii.Mentionez ca acum am 54 ani,am desfasurat munca de macanic turbine,iar din 1994 sunt maistru.Fac cu placere e-fort fizic si asta ma face sa ma simt bine.Multumesc.

Buna ziua ! Acum doua luni am fost la medic pentru viza medicala , la fotbal si mi-au spus ca sunt apt. Dupa o luna , am fost din nou la medic pentru o adeverinta medicala pentru liceu si mi-au spus ca inima are un ritm scazut. Am fost la spital, si in urma unui examen EKG am fost diagnosticat cu bradicardie sinusala avand un ritm de 41/42 bpm. Mentionez ca am 17 ani si de aproape 3 ani am inceput sa fac mai mult sport ( alergam mai mult 5-10km/zi) . Acum bataile au "crescut" , avand acum 50-55+ si la efort 95+bpm. Se poate trata aceasta ?

Fiica mea are 16 ani si face sport de performanta , handbal .In urma cu o luna , la un control de rutina , a fost diagnosticata cu bradicardie sinusala , pulsul fiind de 49 bat/min , iar TA 115/60.Sunt foarte speriata .In general nu acuza niciun fel de simptom , in afara de cateva intepaturi in partea stanga a toracelui .ce e de facut? Mai poate practica sportul? Va rog mult sa-mim dati un raspuns pe mail .Multumesc .

Mama mea face tratament cu linisan, lexotan, mirzaten si metoprolol iar pulsul este intre 55 si 62 batai pe minut tensiunea arteriala ajunge cateodata si la 205 cu 130 mm/hg iar uneori are spute hemoptoice Nu mai stiu unde sa merg si ce sa fac. Mentionez ca am fost la spital TBC pentru sputa hemoptoica si au zis ca ,, cauza incerta,, la psihiatru si cardiolog  VA ROG SA MA AJUTATI Mama are 62 ani si au mai spus ca are cardiopatie ischemica

Pagini