Termen cautat
Categorie

Boala sarutului sau mononucleoza infectioasa


Autor: alina.dragan

GENERALITATI:

Ce este mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infectioasa, numita si boala sarutului, este o infectie produsa de virusul Epstein-Barr. Acest virus se transmite prin saliva si asa poate fi transmisa infectia prin sarut, dar si prin tuse, stranut sau prin folosirea in comun a paharelor si tacamurilor cu cineva care are mononucleoza. Daca esti adolescent sau adult tanar si ai semnele si simptomele acestei boli, atunci cel mai probabil ai mononucleoza. Copiii au putine simptome, de obicei, si infectia trece neobservata. Daca ai mononucleoza infectioasa e important sa te odihnesti si sa bei multe lichide pentru o recuperare rapida.

Cum se manifesta mononucleoza infectioasa

Semnele si simptomele mononucleozei pot include:

Virusul are o perioada de incubatie de aproximativ 4-6 saptamani, dar la copii aceasta perioada poate fi mai scurta. Febra si durerea de gat dureaza de obicei cateva saptamani, iar oboseala, adenopatiile si splenomegalia dureaza mai mult.

Mononucleoza nu este o infectie severa, cel mai adesea trece neobservata, in schimb complicatiile ei pot fi mai serioase decat boala in sine. De asemenea, la persoanele imunodeprimate, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau cele imunosupresate medicamentos dupa un transplant de organ, boala se poate manifesta foarte zgomotos.

Care sunt complicatiile mononucleozei

  • Splenomegalia. Mononucleoza poate produce cresteri usoare sau moderate ale splinei. In cazuri extreme, splina se poate rupe producand hemoragie interna, cu aparitia unei dureri bruste in partea superioara si stanga a abdomenului. Daca simtiti o astfel de durere, trebuie sa va prezentati imediat la Urgente – veti avea nevoie de interventie chirurgicala.
  • Hepatita - pot aparea forme usoare de inflamatie a ficatului, precum si icter.
  • Complicatii mai putin comune: anemie (scaderea numarului de hematii si de hemoglobina), trombocitopenie (reducerea numarului de trombocite, care sunt celulele sangelui implicate in coagulare), miocardita (inflamatia muschiului inimii), complicatii ale sistemului nervos (meningita, encefalita, sindrom Guillain-Barre), inflamatia amigdalelor, ceea ce poate produce sufocare.

DIAGNOSTIC:

Medicul specialist suspecteaza mononucleoza infectioasa pe baza semnelor si simptomelor pacientului. La examenul fizic urmareste existenta adenopatiilor, a amigdalitei, a hepatomegaliei si/sau splenomegaliei. De asemenea, poate efectua cateva teste de sange si o ecografie abdominala (pentru evidentierea hepato-splenomegaliei).

Teste sangvine

  • Anticorpi anti Epstein-Barr (testul iese negativ daca infectia este mai recenta de o saptamana)
  • Hemoleucograma - leucocitoza - cresterea numarului de celule albe din sange, precum si aspect modificat microscopic al limfocitelor, nu sunt modificari specifice, dar orienteaza diagnosticul.

TRATAMENT:

Nu exista un tratament specific pentru vindecarea mononucleozei infectioase. In principiu, e nevoie de multa odihna, de un consum mare de lichide si, eventual de tratament simptomatic sau al infectiilor asociate.

Tratamentul antibiotic este necesar atunci cand mononucleoza este insotita de o faringita streptococcica, sinuzita sau amigdalita bacteriana, cu precizarea ca nu se vor administra amoxicilina sau derivati de penicilina din cauza riscului de a dezvolta o eruptie cutanata la acesti bolnavi.

Administrarea corticosteroizilor se face in cazul in care bolnavul dezvolta o amigdalita severa cu sufocare.

In caz de durere sau febra pot fi administrate acetaminofen (paracetamol) sau antiinflamatoare nesteroidiene. Aspirina nu va fi niciodata administrata copiilor sub 2 ani din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye, o reactie rara, dar cu risc vital!

Gargara cu apa sarata poate ameliora durerea de gat (se amesteca ½ lingurita sare cu 250 ml apa calda).

Majoritatea simptomele regreseaza in cateva saptamani, dar recuperarea completa dureaza 2-3 luni. Cu cat bolnavul se odihneste mai mult, cu atat mai repede se recupeaza. De asemenea, se recomanda sa asteptati cel putin o luna inainte de reluarea unor activitati fizice riguroase, cu scopul de a preveni riscul rupturii de splina.

Virusul Epstein Barr poate persista in saliva luni de zile dupa episodul infectios, motiv pentru care, pentru a preveni raspandirea virusului ar fi bine sa evitati sarutarea apropiatilor sau folosirea in comun a vaselor si tacamurilor.

Bibliografie

http://emedicine.medscape.com/article/222040-overview
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/infectiousmononucleosis.html
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/infectious-mononucleosis-topic-overview
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/basics/tests-diagnosis/con-20021164