Termen cautat
Categorie

Boala inflamatorie pelvina (Anexita)


GENERALITATI:

Ce este boala inflamatorie pelvina ?

Boala inflamatorie pelvina reprezinta infectia polimicrobiana a tractusului genital superior al femeilor. Procesul infectios se extinde la nivelul endometrului determinand astfel endometrita, la nivelul trompelor uterine determinand salpingita, la nivelul ovarelor determinand ovarita, la nivelul peretilor uterini provocand miometrita si la suprafata mucoasei uterine. Infectia se poate raspandi si la nivelul unor zone din peritoneul pelvin cauzand astfel instalarea peritonitei.

Boala inflamatorie pelvina mai este cunoscuta si sub termenul de anexita. Afectiunea este frecvent inregistrata la femeile tinere active din punct de vedere sexual, la femeile care nu au nascut niciodata sau care au intretinut contacte sexuale cu parteneri multiplii. In urma studiilor statistice efectuate s-a constatat ca patru din cinci femei au fost afectate cel putin o data de aceasta afectiune. Riscul dezvoltarii de recidive este destul de crescut daca tratamentul instituit este incorect sau daca actiunea factorilor favorizanti pentru desfasurarea bolii persista.

Un numar mare de femei afectate de boala inflamatorie pelvina sunt asimptomatice, astfel ca nu realizeaza ca au o problema si nu apeleaza la ajutorul medicului specialist. Din acest motiv, boala inflamatorie pelvina poate fi depistata tardiv, in momentul cand persoana incearca sa ramana insarcinata si nu reuseste sau atunci cand se formeaza abcese tubo - ovariene. Abcesele tubo - ovariene sunt colectii purulente adesea voluminoase, care cuprind trompele uterine si ovarul corespondent din cauza extinderii inflamatiei purulente de la nivelul trompelor uterine.

Boala inflamatorie pelvina poate sa se complice cu urmatoarele afectiuni cu caracter cronic:

 • Obstructiile tubare caracterizate prin infundarea trompelor uterine. Riscul producerii obstructiilor tubare creste la 40 % dupa desfasurarea a trei episoade de anexita.
 • Sarcinile ectopice sau extrauterine. Riscul instalarii unei sarcini extrauterine este de sase ori mai mare la femeile afectate de anexita. Boala inflamatorie pelvina reprezinta un factor determinant important al instalarii sarcinilor ectopice. Astfel, ovulul fertilizat nu poate parcurge trompele uterine pentru a ajunge la nivel uterin si pentru a reusi sa se implanteze la nivelul mucoasei. Sarcinile ectopice pot determina sangerari importante care pot pune in pericol viata si in cazul carora trebuie sa se instituie masuri medicale de urgenta.
 • Sindromul de durere pelvina cronica. Durerile pelvine cronica survin in cazul anexitei in proportie de 20 %. Aproape jumatate dintre femeile care manifesta simptome specifice bolii inflamatorii pelvine resimt senzatii dureroase cu caracter cronic la nivelul pelvisului. Durerile pot fi resimtite pe parcursul a cateva luni sau a catorva ani de zile. De asemenea, durerile pelvine pot fi declansate in cursul raporturilor sexuale, a diferitelor activitati fizice sau in perioada ovulatiei, ca urmare a formarii tesutului cicatricial in regiunea trompelor uterine sau a altor organe din cavitatea pelvina.
 • Infertilitatea. Circa o femeie din opt afectate de boala inflamatorie pelvina dezvolta probleme de sterilitate. Amanarea instituirii tratamentului pentru boala inflamatorie pelvina sporeste riscul instalarii infertilitatii. Boala inflamatorie pelvina poate sa afecteze organele reproductive si sa contribuie la instalarea infertilitatii.

DIAGNOSTIC:

Investigatiile paraclinice efectuate in acest caz ofera rezultate precum valoarea crescuta a vitezei de sedimentare a hematiilor ( VSH ), leucocitoza, valorile fibrinogenului si a proteinei C reactive crescute. Testele de sarcina si examenele urinare se realizeaza cu scopul formularii unui diagnostic diferential pentru senzatia dureroasa. Este recomandata efectuarea testarii pentru infectii luetice sau HIV. Prin intermediul laparoscopiei se pot depista leziuni de tip inflamator si se poate formula un diagnostic concret.

Examenele bacteriologice si cele serologice determina depistarea germenilor infectiosi implicati.

Prin intermediul examenului ecografic se pot identifica potentiale colectii pelvine sau se pot efectua punctii dirijate la acest nivel. Rezonanta magnetica nucleara sau tomografia axiala computerizata se folosesc rareori. O mare parte dintre inflamatiile pelvine evolueaza rapid, raman nediagnosticate sau sunt tratate gresit ori incomplet.

Diagnosticul diferential se stabileste fata de apendicita, in special fata de formele cu caracter unilateral pe partea dreapta, fata de sarcinile ectopice, avorturile in desfasurare, endometriozele, hemoragiile corpului galben, chisturile ovariene, torsiunile anexelor, colitele, bolile inflamatorii intestinale, ocluziile intestinale, infarctele entero - mezenterice, limfadenitele mezenterice, pielonefritele sau alte boli cu desfasurare la nivelul cavitatii abdominale.

Criteriile principale in formularea diagnosticului

Criteriile de care trebuie sa se tina cont in mod special pentru stabilirea diagnosticului de boala inflamatorie pelvina sunt urmatoarele:

 • Sensibilitate crescuta la nivelul zonei inferioare a abdomenului, cu sau fara rebound.
 • Sensibilitate crescuta la mobilizarea colului uterin.
 • Sensibilitate crescuta in regiunea anexelor uterine.

De asemenea, este necesara eliminarea oricaror alti factori ce pot determina manifestarea unei astfel de simptomatologii. Depistarea acetor trei criterii principale in simptomatologia pacientului este suficienta pentru instituirea tratamentului.

Criterii cu importanta minora folosite pentru confirmarea diagnosticului:

 • Temperatura corporala care depaseste 38,3° C.
 • Secretiile vaginale anormale.
 • Masa de la nivelul anexelor uterine evidentiata clinic sau prin examen ecografic.
 • Valoarea leucocitelor mai mare de  10.500 / mm3.
 • Cresterea valorii vitezei de sedimentare a hematiilor sau a proteinei C reactive depistate prin PCR.
 • Coloratia Gram care evidentiaza diplococii gram - negativi intracelulari specifici in caz de gonoree.
 • Pozitivitatea testului pentru Chlamydia sau orice alte dovezi ale infectiei.
 • Diagnosticul laparoscopic sau biopsia endometriala.
 • Prezenta leucocitelor si a bacteriilor la culdocenteza.

TRATAMENT:

Conduita terapeutica destinata bolii inflamatorii pelvine consta in administrarea antibioticelor, a analgezicelor, antiinflamatoarelor, repausul sexual, repausul fizic, evitarea expunerii la frig, evitarea mediilor cu umiditate ambientala crescuta, a ortostatismului prelungit, a practicarii sporturilor de performanta si indepartarea dispozitivelor intrauterine precum steriletul.

Terapia hormonala prin administrarea progestativelor de sinteza se justifica in cazurile de anexite cu meno - metroragii. Medicatia contraceptiva orala secventiala sau combinata, administrata pentru o perioada de 3 - 6 luni, poate corecta tulburarile menstruale si poate determina remiterea proceselor congestive insotite de durere. In functie de stadiul evolutiv al bolii, tratamentul se poate institui in regim ambulatoriu sau in regim intraspitalicesc. Trebuie retinut faptul ca in cazul aplicarii unui tratament corect si prompt, prognosticul bolii inflamatorii pelvine este favorabil, iar procesul de vindecare se desfasoara normal.

Un efect benefic asupra organismului il are si balneofizioterapia. Balneoterapia actioneaza asupra axului hipotalamo - hipofizo - suprarenal prin imbunatatirea metabolismului local si general. Astfel, se produce stimularea circulatiei, eliberarea substantelor de tipul heparinei, histaminei si al substantelor fibrinolitice care imbunatatesc troficitatea utero - anexiala. Statiunile de tratament potrivite pentru acest tip de terapie sunt Slanic Moldova, Sovata, Govora, Baile Felix, Techirghiol si Lacul Sarat. Este importanta respectarea duratei de 14 zile a tratamentului. Un tratament corect si instituit precoce poate sa impiedice instalarea tulburarilor ireversibile la nivelul sistemului reproducator. Supravegherea din punct de vedere clinic si bacteriologic trebuie continuata pentru o perioada de cel putin trei luni de la finalizarea tratamentului.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala se recomanda pacientelor afectate de forme rezistente si recurente la tratamentele medicale, pacientelor afectate de forme dureroase sau cu caracter pseudotumoral. Femeilor care doresc sa faca copii in viitor li se recomanda interventiile prin tehnici de microchirurgie speciale precum salpingoliza, salpingostomia, fimbrioliza sau rezectia segmentara asociata cu anastomoza tubara termino - terminala.

Rezultatele bune ale reproducerii medicale asistate au inlocuit in mare microchirurgia tubara. Femeile care nu mai vor sa aiba copii, pot fi supuse interventiilor de salpingectomie, histerectomie, anexectomie sau extirparea unuia dintre ovare. Tulburarile staticii pelvine vor fi corectate sau se va proceda la efectuarea operatiei Cotte care consta in rezectia de nerv presacrat. In cazul in care tratamentul nu se intituie rapid sau deloc, se poate produce agravarea bolii inflamatorii pelvine. In acest sens se pot produce abcese cu caracter rezidual precum piosalpinxul sau abcesele tubo - ovariene. Infectia poate sa se propage la nivelul seroasei peritoneale determinand aparitia pelviperitonitelor sau a perihepatitelor. Aceste infectii asociate si mai ales la acest nivel, se pot solda cu sechele pe termen lung. Sechelele pot consta in obstructii tubare unilaterale sau bilaterale care favorizeaza instalarea sarcinilor ectopice, starea de infertilitate sau aderente pelvine dureroase.

Atentie la imbracamintea pe care o alegeti

O mare parte dintre bolile oamenilor moderni sunt declansate de articolele de imbracaminte si de accesoriile recomandate de lumea modei. Aceasta cercetare apartine unor cercetatori germani care ne avertizeaza ca ar trebui sa acordam mult mai multa atentie articolelor vestimentare pe care le alegem.

Asociatia ginecologilor germani sfatuieste femeile sa nu mai poarte lenjerie de tip tanga, ci lenjerie clasica, cu scopul evitarii aparitiei problemelor de sanatate ale aparatului genital. Acest tip de lenjerie este incriminat de iritarea tegumentului si de deteriorarea structurii pielii sensibile din aceasta regiune, in special atunci cand aceasta este confectionata din materiale de proasta calitate sau este subdimensionata.

Inflamatia produsa in aceasta regiune poate sa determine multiplicarea bacteriilor si instalarea unor infectii de natura fungica.

Tratamente naturiste

Pentru ameliorarea simptomatologiei bolii inflamatorii pelvine se pot consuma amestecuri de plante medicinale precum:

 • Pulberi din plante medicinale administrate sublingual, pentru 10 - 15 minute, de patru ori zilnic. Se administreaza cu apa plata inainte de servirea meselor.
 • Macerate la rece din amestecuri de plante medicinale administrate fractionat in 3 sau 4 reprize zilnic. Perioada de macerare a plantelor trebuie sa fie de 7 sau 8 ore.
 • Amestecul de tincturi de plante medicinale care exercita o actiune antiinflamatoare asupra cavitatii pelvine.
 • Plantele medicinale care pot fi utilizate in acest sens sunt iarba de mare, cretisoara, coada - soricelului, dragaica, urzica, galbenelele, plopul, traista ciobanului, ienuparul, cimbrul, urzica alba, napraznicul sau branca ursului.

De asemenea, se pot folosi uleiuri esentiale care au calitati antibiotice precum uleiul de cimbru sau uleiul de ienupar, administrate in cantitate de doua sau trei picaturi incluse intr-o cantitate mica de miere, de cate trei ori pe zi.

Supozitoarele cu Carpicon au actiune antiinflamatorie, antimicrobiana, antiseptica si cicatrizanta astfel ca sunt recomandate pentru tratamentul simptomatic al bolii inflamatorii pelvine.

Cremele de galbenele au proprietati antimicrobiene si cicatrizante si se pot aplica la nivelul mucoasei vaginale in asociere cu granulele de argila administrate intravaginal.

Compozitia rezultata din asocierea tincturii de propolis cu argila sub forma ovulelor de uz vaginal, se poate administra seara, inainte de culcare.

De asemenea, puteti aplica comprese cu bitter romanesc la nivelul abdomenului inferior pentru o perioada de 30 de minute pana la o ora, pielea fiind protejata in prealabil prin aplicarea unei pelicule de crema de galbenelein aceeasi regiune.

Persoanele afectate de boala inflamatorie pelvina pot sa efectueze bai de sezut cu extract de coada soricelului sau de coada calului, in fiecare seara, timp de 21 de zile, pentru cel putin 20 - 30 de minute.

Profilaxia

Boala inflamatorie pelvina poate fi prevenita practicand numai raporturi sexuale protejate. Totusi, folosirea prezervativului nu elimina complet riscul contractarii unor boli cu transmitere sexuala. Femeile aflate la risc trebuia sa efectueze in mod regulat teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala. In situatia depistarii unei boli cu transmitere sexuala sau a bolii inflamatorii pelvine la o pacienta, toti partenerii sai din ultimele 60 de zile trebuie testati si tratati. In acest mod se poate preveni raspandirea bolilor cu transmitere sexuala sau reinfectarea cu acestea si se poate trata boala inflamatorie pelvina.

Comentarii

Buna Seara!Va rog ajutati-ma cu un sfat.In luna august 2013 am avut un chist la ovarul drept care mi s-a spart si am avut lichi mult,Mi s-a prescris tratament si dupa terminarea lui sa iau anticonceptionale KARISSA timp de 3 luni.Asa am si facut.In desembrie tratamentul se terminase dar totodata au inceput niste dureri in zona de jos foarte suparatoare.Medicul ginecolog mi-a prescris niste ovule ca sa pot omori microbul..asa mi s-a zis si parea a nu stii despre ce este vorba.Am continuat si acest tratament.In ianuarie m-am hotarit sa schimb doctorul ginecolog deoarece intr-o zi de vineri am stat lata in pat cu niste dureri ingrozitoare,nu iesisem cu scaunul de citeva zile si plus de asta aveam frisoane cind imi era cald cind rece.Acest nou doctor m-a diagnosticat cu BIP,mi-a prescris tratament cu AFLAMIL,CARPICON, CLOTRIMAZOL CREMA SI OVULE MECLODIN.In a 9-a zi de tratament din 10 zile a trebuit sa opresc tratamentul ca venise ciclul.Durerile inca persista si nu stiu unde sa ma mai duc.Am fost trimisa si la interne sa vad daca am ceva pe la intestine dar degeaba.Daca e boala inflamatorie pelvina de ce nu mi-a trecut cu tratamentul si imediat cum s-a terminat,au reaparut durerile?

Este vorba despre o procedura diagnostica, se verifica permeabilitatea trompei uterine prin injectarea de albastru de metilen. In functie de rezultatul acestei interventii se poate discuta despre sarcina. Multa sanatate!

Buna ziua,am  24 de ani si in urma unei ecografii endovaginale si mi s-a spus ca am o trompa cu lichid,si aceasta boala inflamatorie pelvina,este urgent sa fac acea operatie cu albastru de metil,pentru aceasta trompa (nu stiu in termeni medicali) ce sanse am sa raman insarcinata pe cale naturala,si daca nu am sanse, pot apela la FIV finainte de aceasta operatie sau dupa aceasta operatie??? va multumesc

Buna ziua!Am petrecut si eu cateva ore bune pe inernet in cautarea unui remediu pentru a proteja mai mult organul reproducator.Am 23 de ani,si timp de 2 ani si ceva am luat Diane-35.Am inceput sa sangerez peste acel tratament,iar medicul ginecolog mi-a spus ca nu este nimic,sa continui cu medicamentele daca doresc.De vreo 8 luni,dupa fiecare contact sexual,sangerez si in timpului actului am dureri.In urma cu 4 luni am intrerupt medicamentele,dar sangerarile au continuat,si am inceput sa am niste scurgeri urat mirositoare.Sa merg la ginecolog si sa imi faca toate cele necesare este destul de costisitor.Daca ma poate ajuta si pe mine cineva,macar cu un sfat..Daca cineva s-a mai confruntat cu astfel de probleme....

 • Arsurile, mancarimile si mirosul de peste emanat cauzate de vaginita...
 • Sentimentele neplacute care vin dupa ce ti-ai mai stricat o pereche de lenjerie...
 • Scurgeriile colorate care te fac sa te simti "murdara" mai tot timpul...
 • Te abti de la iesiri cu prieteni/prietelene mai ales cand vine vorba de bazin sau plaja...
 • Esti prea rusinata sa mai faci sex cu sotul sau cu iubitul...
 • Relatia de cuplu tie aproape ruinata din cauza problemelor intime si jena provocata de acestea...

 

 

www.scapa-de-vaginita.eu

Am toate simptomele acestei afecţiuni, boala inflamatorie pelvină, dar mai am nişte simptome care mă îngrijorează şi la care nu le-am găsit explicaţie, nici medicul reumatolog la care am fost şi nici internistul: de vreo 2,3 ani mă dor picioarele, ca şi cum aş avea o febră musculară puternică, mai ales gambele şi tălpile. Mă dor rău şi la masaj, şi nimeni nu ştie de ce. Cîteodată cînd urc scările parcă nu îmi mai ajunge sînge suficient la muşchi. Nu am o profesie care să îmi solicite picioarele, ba dimpotrivă, serviciul îmi e aproape de casă, sunt chiar o sedentară, mai ales de cînd mă dor aşa de rău, chiar nu găsesc explicaţie. Reumatologul mi-a luat pulsul la picioare ca să excludă o arterită (?) dar zice că e ok. Ce părere aveţi, este posibil ca aceste dureri de picioare să se datoreze inflamaţiei pelvine cronice? Menţionez că am 36 ani, am trei naşteri normale fără complicaţii, greutate normală, analizele mi-au ieşit bune, vsh-ul normal,etc. La ecograf medicul mi s-a spus că am anexa dreaptă inflamată cu o colecţie de lichid în trompă, iar la examenul papanicolau mi-a ieşit doar foarte multă candida, căci tocami terminasem 7 zile de tratament cu augumetin. Hemoroizii interni au vreo legătură cu BIP? Sau cu durerile de picioare? Nu mai ştiu cui să mă adresez... Vă mulţumesc anticipat pt răspuns.

de cateva luni in timpul ciclului,am o zi pauza, dupa care incepe din nou, dar am niste dureri ca de nastere cam o jumatate de ora dupa care nu m-a mai doare nimic.

Buna Seara!Va rog ajutati-ma cu un sfat.In luna august 2013 am avut un chist la ovarul drept care mi s-a spart si am avut lichi mult,Mi s-a prescris tratament si dupa terminarea lui sa iau anticonceptionale KARISSA timp de 3 luni.Asa am si facut.In desembrie tratamentul se terminase dar totodata au inceput niste dureri in zona de jos foarte suparatoare.Medicul ginecolog mi-a prescris niste ovule ca sa pot omori microbul..asa mi s-a zis si parea a nu stii despre ce este vorba.Am continuat si acest tratament.In ianuarie m-am hotarit sa schimb doctorul ginecolog deoarece intr-o zi de vineri am stat lata in pat cu niste dureri ingrozitoare,nu iesisem cu scaunul de citeva zile si plus de asta aveam frisoane cind imi era cald cind rece.Acest nou doctor m-a diagnosticat cu BIP,mi-a prescris tratament cu AFLAMIL,CARPICON, CLOTRIMAZOL CREMA SI OVULE MECLODIN.In a 9-a zi de tratament din 10 zile a trebuit sa opresc tratamentul ca venise ciclul.Durerile inca persista si nu stiu unde sa ma mai duc.Am fost trimisa si la interne sa vad daca am ceva pe la intestine dar degeaba.Daca e boala inflamatorie pelvina de ce nu mi-a trecut cu tratamentul si imediat cum s-a terminat,au reaparut durerile?

Buna ziua,am  24 de ani si in urma unei ecografii endovaginale si mi s-a spus ca am o trompa cu lichid,si aceasta boala inflamatorie pelvina,este urgent sa fac acea operatie cu albastru de metil,pentru aceasta trompa (nu stiu in termeni medicali) ce sanse am sa raman insarcinata pe cale naturala,si daca nu am sanse, pot apela la FIV finainte de aceasta operatie sau dupa aceasta operatie??? va multumesc

Buna ziua!Am petrecut si eu cateva ore bune pe inernet in cautarea unui remediu pentru a proteja mai mult organul reproducator.Am 23 de ani,si timp de 2 ani si ceva am luat Diane-35.Am inceput sa sangerez peste acel tratament,iar medicul ginecolog mi-a spus ca nu este nimic,sa continui cu medicamentele daca doresc.De vreo 8 luni,dupa fiecare contact sexual,sangerez si in timpului actului am dureri.In urma cu 4 luni am intrerupt medicamentele,dar sangerarile au continuat,si am inceput sa am niste scurgeri urat mirositoare.Sa merg la ginecolog si sa imi faca toate cele necesare este destul de costisitor.Daca ma poate ajuta si pe mine cineva,macar cu un sfat..Daca cineva s-a mai confruntat cu astfel de probleme....

Pagini