Termen cautat
Specialitate

Raul de miscare – sfaturi utile pentru a-l opri


Autor: Elena P.
Specialitate
Imagini

Exista un numar foarte mare de oameni care pot suferi de rau de miscare. Raul de miscare este cunoscut in limbajul curent sub denumirile de raul de zbor (atunci cand persoana este in aer), raul de masina (atunci cand persoana circula cu automobile pe sol), sau raul de mare (cand persoana se deplaseaza intr-o ambarcatiune pe apa). Raul de miscare se manifesta prin greata, o senzatie neplacuta de disconfort, si senzatia ca drumul parca nu se mai termina. Pe langa acestea apar, intotdeauna cand se instaleaza, si semne foarte clare, cum sunt: ameteala, transpiratie, paloare si greata. Daca situatia nu se imbunatateste, apar si varsaturile.

Mecanismul de declansare al raului de miscare incepe atunci cand creierul primeste informatii gresite despre mediul inconjurator. Pentru mentinerea organismului in stare de echilibru, sistemul senzorial uman culege in permanenta informatii despre mediul inconjurator. Aceste informatii sunt trimise urechii interne, iar acolo informatia ajunsa este organizata, ulterior fiind trimisa spre creier. Raul de miscare apare in momentul in care sistemul uman de echilibrare sesizeaza o discrepanta intre ceea ce simt urechile si ceea ce simt ochii.

Atunci cand o persoana sesizeaza ca simptomele incep sa se instaleze, raul de miscare este foarte greu de oprit, si in special daca punctul critic este atins, adica daca apare senzatia de greata.

Exista insa unele remedii care pot calma simptomele in marea majoritate a cazurilor, sau pot impiedica declansarea acestuia in urmatoarele situatii in care raul de miscare in mod normal ar aparea (in masina, in avion, sau pe ape agitate).

 • Evitarea de a gandi la raul in sine – se recomanda schimbarea atentiei si a gandurilor spre lucruri sau evenimente placute. Raul de miscare are ca declansator un element de natura psihologica.
 • Interzicerea consumului de mancaruri contraindicate – unele din alimentele consumate in conditii normale, statice, pot cauza greata. Cu atat mai mult acestea vor provoca greata si rau de miscare atunci cand sunt consumate in timpul calatoriei.
 • Evitarea mirosurilor respingatoare – precum cele de fum de motor, de parfumuri puternice, sau altele, intrucat acestea pot declansa greata. Se va incerca schimbarea directiei nasului.
 • Calatoritul pe timpul noptii – acesta este benefic intrucat noaptea nu se observa miscarea masinii la fel de bine ca in timpul zilei, iar riscul de a se declansa raul de mare este cu mult mai mic.
 • Renuntarea la fumat – in nici un caz fumul de tigara nu va calma raul de miscare, ci va contribui la aparitia sigura a gretei. Nefumatorii trebuie sa respecte stationarea in zona speciala rezervata lor.
 • Inspirarea de aer proaspat – o gura de aer proaspat poate diminua considerabil senzatia de greata. In timpul calatoritului cu masina se poate deschde geamul, in avion se poate deschide duza de presurizare de deasupra capului si sa se mentina indrepata spre persoana afectata, iar pe vapor se poate iesi pe punte si sa se respire aerul proaspat.
 • Evitarea consumului de alcool – alcoolul influenteaza modul in care creierul prelucreaza informatiile primite despre mediul inconjurator, sau poate reduce stabilitatea echilibrului prin afectarea urechii interne, si astfel sa se declanseze raul de miscare.
 • Mentinerea unei stari linistite – este recomandat sa nu se efectueze miscari suplimentare care nu sunt de folos, deoarece creierul este oricum bulversat din cauza raului de miscare. Se va incerca mentinerea capului intr-o pozitie nemiscata.
 • Evitarea cititului in timpul deplasarii – miscarea vehiculului face ca textul sa joace in fata ochilor, ducand la aparitia de ameteli ingrozitoare. Pe parcursul calatoriei cu masina, a unui zbor cu turbulente sau pe o mare agitata se va evita cu desavarsire cititul.
 • Privitul inainte si ocuparea locului langa sofer – in timpul calatoriei cu masina, se va ocupa locul din dreapta soferului, iar privirea se va concentra asupra drumului din fata sau asupra orizontului. Prin aceasta pozitie se realizeaza echilibrarea semnalelor corporale cu semnalele vizuale.
 • Concentrarea pe ceva stabil – ajuta la restabilirea echilibrului sistemului senzorial. Se va fixa privirea asupra unui punct fix, indiferent de directie (pe cer, pe uscat sau undeva in departare).
 • Gasirea centrului maximei rezistente – este o metoda ce se va aplica in timpul calatoriei cu vaporul. La bordul vasului se va ocupa o cabina pozitionata in centrul vasului, unde balansul se simte cel mai putin.
 • Administrarea preventiva a unui medicament – acesta va fi administrat inainte de aparitia simptomelor, intrucat dupa ce acestea au aparut, medicamentul nu mai are nici un efect. Se va administra cu cateva ore inainte, pentru a putea opri declansarea simptomelor raului de miscare.

Raul de miscare prezinta unele manifestari neplacute, insa vestea buna este ca daca se respecta recomandarile mai sus mentionate, simptomele nu vor aparea niciodata, sau daca vor fi prezente vor fi intr-o masura mult diminuata fata de modul normal de manifestare.

Bibliografie
James W. – Neurology, Ohio, 1998.