Termen cautat
Specialitate

Mamele care fumeaza in timpul sarcinii pun in pericol fertilitatea fiilor lor


Imagini

Una din cele mai mari reviste de medicina din lume, Human Reproduction a realizat un studiu pe soareci care a concluzionat ca mamele care fumeaza in timul sarcinii sau atunci cand alapteaza aduc un prejudiciu grav fertilitatii baietilor.

Este foarte cunoscut faptul ca fumatul in timpul sarcinii prezinta o multitudine de efecte nocive asupra fatului care se dezvolta in burtica mamei. Totusi, pana in prezent, efectele asupra fertilitatii puilor de sex masculin si a mecanismelor implicate nu au fost atat de clare.

Studiul realizat a fost condus de profesorul Eileen McLaughlin, director adjunct al Centrului de Cercetare in Biochimie de la Universitatea Newcastle (New South Wales, Australia), care a declarat ca este total lipsit de etica expunerea mamelor gravide si a pruncilor nenascuti la toxinele din tigari. S-a demonstrat ca fumatul in timpul sarcinii dauneaza copilului din uter, bebelusii se nasc de multe ori mici si vulnerabili la multe boli.

Studiul a fost realizat pe soareci: 27 de femele soareci au fost introduse intr-o masinarie cu nasul intr-un dispozitiv care emana fum de tigara. Acestea au inhalat fumul in plamani exact in acelasi mod in care un om ar fuma o tigara. Cantitatea de fum inhalat reprezinta echivalentul unui pachet de 24 de tigari pe zi la om. Alte 27 de femele au respirat aer normal. Dupa sase saptamani, femelele au fost plasate cu masculi pentru a produce pui. Expunerea la fumul de tigara a continuat apoi pentru soarecii "fumatori" pe tot parcursul sarcinii si pe toata perioada alaptarii pana in momentul in care s-au intarcat puii. Ulterior, 108 soareci masculi au fost examinati in mod regulat pana la maturitate. Cercetatorii au investigat apoi deteriorarea celulelor ADN care sunt implicate in procesul de producere a spermei, numarul de spermatozoizi, forma lor si capacitatea puilor de sex masculin de a concepe pui. In urma cercetarilor efectuate, profesorul McLaughlin a declarat urmatoarele lucruri: "Rezultatele noastre arata ca puii de sex masculin nascuti din mame care au fost expuse fumului de tigara au mai putina sperma, se misca prost, au o forma anormala si nu fecundeaza ouale in timpul fertilizarii in vitro. Drept consecinta, atunci cand ajung la maturitate acesti pui au o fertilitate scazuta sau sunt total infertili. Este prima data cand am fost in masura sa demonstram concludent ca expunerea fatului de sex masculin la toxinele din tigari in timpul sarcinii si in viata timpurie va afecta mai tarziu fertilitatea sa".

In urma acestui studiu, a devenit evident faptul ca expunerea la toxinele din tigari afecteaza in mod direct celulele stem din testicule. Stresul oxidativ indus de aceste toxine provoaca leziuni la nivelul nucleilor si mitocondrilor (celule de alimentare cu "forta") celulelor din testicule, lucru care duce la aparitia unor spermatozoizi cu forma anormala, incapabili sa fecundeze corespunzator ouale. Chiar daca studiul a fost realizat pe soareci, rezultatele sunt relevante pentru sanatatea oamenilor. In ultimii 30-40 ani, expunerea la fumul de tigara a crescut, iar azi multi tineri se lupta si incearca sa conceapa un copil, dar din pacate produc un numar mic de spermatozoizi de calitate slaba.

Aproximativ 25% din femeile de azi continua sa fumeze atunci cand sunt gravide sau atunci cand alapteaza, deteriorand potentialul de fertilitate al fiilor lor. Chiar daca pruncul nu mai este expus la fumul de tigara dupa ce a fost intarcat, cercetatorii spun ca acestia raman totusi cu o sensibilitate crescuta la cancer si alte malformatii congenitale. Este extem de important ca femeile sa renunte la fumat mai ales in timpul sarcinii si atunci cand alapteaza. Trebuie sa se gandeasca serios la copilul caruia ii dau viata, la sanatatea acestuia si la riscurile majore la care ii expun.

Cercetatorii vor continua studiile incercand sa arate efectele negative grave ale fumatului asupra puilor de sex feminin si chiar asupra descendentilor acestora (fii si nepoti).

Bibliografie
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140930212030.htm ; A. P. Sobinoff, J. M. Sutherland, E. L. Beckett, S. J. Stanger, R. Johnson, A. G. Jarnicki, A. McCluskey, J. C. S. John, P. M. Hansbro, E. A. McLaughlin. Damaging legacy: maternal cigarette smoking has long-term consequences for male offspring fertility. Human Reproduction, 2014; DOI: 10.1093/humrep/deu235