Termen cautat
Specialitate

Diverticulita poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa


Autor: Doina Voicu
Specialitate
Imagini

Diverticulita este o afectiune intalnita la persoanele cu varste peste 60 de ani. Diverticulii reprezinta structuri cu o forma asemanatoare unor saci, care sunt formati de pliurile mucoasei intestinale. De obicei, diverticulii se formeaza la nivelul colonului, iar inflamarea acestora duce la instalarea diverticulitei. Boala se manifesta prin dureri abdominale puternice, resimtite deseori in partea stanga a abdomenului, alaturi de febra, greturi, constipatie, varsaturi, scadere un greutate si diaree ce poate fi insotita de scaune in sange. Simptomele bolii sunt asemanatoare cu cele produse de sindromul colonului iritabil, obstructia colonului, infectia tractului urinar sau apendicita.

Cauzele care determina formarea diverticulilor pe peretele colonului nu sunt intelese pe deplin. Doctorii considera ca formare acestora este determinata de presiunea ridicata din interiorul colonului, care umfla acesti mici saci si duce la trecerea lor prin locurile slabite ale peretelui intestinal. Printre factorii de risc care determina aparitia bolii diverticulita se afla varsta peste 40 de ani, din cauza diminuarii elasticitatii peretelui intestinal si anumite probleme de tranzit intestinal, precum este constipatia. Utilizarea in exces a laxativelor poate determina formarea diverticulilor. Sedentarismul si obezitatea reprezinta alti factori de risc pentru aparitia bolii.

Atunci cand inflamatia sau infectia se raspandeste la nivelul membranei care acopera interiorul peretelui abdominal, numita peritoneu, se instaleaza peritonita. Aceasta este o complicatie a diverticulitei, intalnita rar si care este cauzata de perforarea diverticulului. Daca infectia se raspandeste in alte zone ale corpului, poarta denumirea de septicemie. O alta complicatie consta in formarea unei fistule intre colon si vagin sau intre colon si uretra, care determina eliminarea gazelor sau a materiilor fecale prin vagin sau uretra.

Dieta bogata in fibre contribuie la prevenirea diverticulitei

O dieta saraca in fibre incetineste digestia, iar pentru eliminarea materiilor fecale, colonul trebuie sa exercite o presiune mult mai crescuta decat in mod normal. Printr-o alimentatie bogata in fibre, este prevenita constipatia, care este un factor de risc pentru diverticulita. Boala este intalnita mult mai rar in tarile cu o dieta bogata in fibre. Pentru a se preveni instalarea bolii, se recomanda consumul de seminte, legume din familia Brasicacee, precum sunt varza, conopida si broccolli, nuci, pastai uscate de soia, cereale integreale, condimente sau ierburi uscate. Consumul fibrelor alimentare imbunatateste tranzitul intestinal si mentine sanatatea sistemul digestiv.

In cazul simptomelor usoare, se recomanda odihna, alaturi de evitarea fructelor, legumelor si a cerealelor integrale, pentru a permite colonului sa se refaca. Dupa ameliorarea simptomelor, in aproximativ 3-4 zile, se poate reveni la alimentatia normala. De asemenea, poate fi indicata administrarea unor antibiotice, pentru a distruge bacteria care a cauzat infectia. Atunci cand simptomele bolii sunt severe, se necesara spitalizarea, pentru a evita aparitia complicatiilor.

Daca pacientul a suferit de episoade recurente si severe de diverticulita sau daca prezinta complicatii, medicul recomanda interventia chirurgicala, care poate consta in rezectia de intestin cu anastomoza primara sau rezectia intestinala cu colostomie. Prin interventia chirurgicala, se indeparteaza partrea afectata a intestinului si se reconecteaza segmentele sanatoase ale colonului.

Din fericire, un stil de viata sanatos, caracterizat de miscare si o dieta echilibrata, bogata in fibre dietetice, scade riscul de instalare a diverticulitei.

Bibliografie
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000257.htm http://www.dictionar-medical.ro/index.php/boli/durere-abdominala/107-diverticulita.html http://www.gabimatei.ro/diverticulita/ http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/diverticulitis-symptoms http://www.webmd.com/digestive-disorders/complications-of-diverticulitis