Termen cautat
Specialitate

Cum se transmite virusul Ebola?


Autor: Doina Voicu
Specialitate
Imagini

Virusul Ebola a fost descoperit pentru prima data in anul 1976 si este responsabil de aparitia febrei hemoragice Ebola. Aceasta este o boala rara, cu o rata a mortalitatii de pana la 90%, conform Institutului National al Sanatatii. Cercetatorii au identificat 4 tipuri de virusuri Ebola, iar trei dintre acestea sunt responsabile de aparitia bolilor la oameni.

Cele trei tipuri de virusuri sunt urmatoarele: virusul Ebola-Sudan, virusul Coasta de Fildes Ebola si virusul Ebola Zair. Epidemia de Ebola care a izbucnit la inceputul anului 2014 in Guineea, este mult mai grava decat prima epidemie din anul 1976. Numarul persoanelor care s-au stins din viata din cauza febrei hemoragice Ebola este de aproximativ 3.400 pana in prezent.

Simptomele bolii Ebola

Perioada de incubatie a virusului este cuprinsa intre 2 si 21 de zile. Primele simptome ale bolii pot fi asociate cu o simpla raceala. Acestea includ febra, durere de cap, dureri musculare, durere in gat si stare de slabiciune. Odata cu trecerea timpului, boala progreseaza, iar simptomele devin mai severe. Pacientul va resimti diaree, greata si varsaturi, dureri stomacale, dureri toracice sau inrosirea ochilor, din cauza faptului ca vase mici de sange se sparg. Astfel, este cauzata sangerarea oculara sau la nivelul urechii, gurii si a altor orificii.

La unii pacienti pot fi intalnite sangerari externe puternice, dar pacientii nu mor din cauza sangerarilor, ci din cauza scaderii presiunii sangelui. Aceasta duce la nefunctionarea inimii, rinichilor si a altor organe.

Transmiterea virusului Ebola - prin contact direct cu fluide corporale infectate

Virusul Ebola se transmite de la o persoana bolnava la cealalta, prin sange, voma, materii fecale sau alte secretii. Nu se transmite prin aer, precum se intampla in cazul gripei. Oamenii nu sunt gazde naturale ale virusului, iar prima persoana infectata a fost contaminata in urma contactului cu un animal infectat. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, primele animale care au raspandit boala sunt gorilele, antilopele de padure si cimpanzeii.

De asemenea, virusul se poate transmite si prin suprafetele contaminate, dar riscul este mult mai mic. Saliva poate reprezenta un risc mai mic de transmitere a virusului, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. O mare parte a persoanelor care prezinta simptomele bolii sau sunt infectate cu acest virus sunt cadre medicale care trateaza pacientii din zonele afectate.

Chiar daca persoanele supravietuiesc virusului, acestea pot fi in continuare contagioase, iar virusul persista in sperma intre 70 si 90 de zile. In plus, acesta se poate transmite si prin contactul cu corpurile victemelor decedate, in timpul ritualurilor funerare.

Care sunt persoanele cu un risc crescut de infectare

Prezinta un risc mult mai crescut de infectare cu virusul Ebola, persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii, familia si cei care se afla in apropierea pacientilor. De asemenea, sunt expuse imbolnavirii persoanele care intra in contact cu animale infectate moarte. Un factor de risc este reprezentat de persoanele care se deplaseaza in zonele cu epidemii Ebola pentru a vizita sau a munci.

Pana in prezent nu exista un vaccin pentru prevenirea febrei hemoragice Ebola. Cu toate acestea, pentru prevenirea bolii, se recomanda evitarea calatoriilor in zonele de raspandire a virusului si utilizarea echipamentelor medicale de protectie de catre cadrele medicale.

Bibliografie
http://www.doctorulzilei.ro/alerta-europa-cum-se-transmite-ebola-si-care-e-lista-tarilor-vizate-de-riscul-de-raspandire/ http://www.sursamedicala.ro/infectia-cu-virusul-ebola/ http://www.dcnews.ro/ebola-ce-este-cum-se-transmite-5-lucruri-p_450457.html http://www.voceatransilvaniei.ro/ebola-care-sunt-simptomele-si-cum-se-transmite-ebola-virusul-care-face-ravagii-in-africa-si-da-fiori-europei-si-sua/ http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-virusul-ebola-13002963 http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-18257185-care-sunt-simptomele-virusului-ebola-trebuie-trebuie-facem-caz-contaminare.html